Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Hűtőgépek hatásfokának javítása
Hűtőgépek hatásfokának javítása
Szerző: kérdező, idő: Aug 27, 2013, Olvasva: 24379, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 4
A cikkből megtudhatjuk, hogy miként javíthatunk hűtőszekrényeink hatásfokán, élettartamán.

Manapság egyre többször hallunk az energiatakarékosság fogalmáról, azonban gyakran megfeledkezünk hűtőgépeinkről.  Gyakori hiba, hogy szinte teljesen „körbeépítjük” hűtőszekrényünket. Mindenképp praktikus, és jól mutat a konyhánk szekrénysorában a hűtő, azonban hátul a kondenzátornak és a kompresszornak biztosítani kell a megfelelő szellőzést, ezáltal a hűtést. Ha készülékünk szellőzéséről nem gondoskodunk, a kondenzátorban nem hűl le megfelelő szintre az összesűrített hűtőközeg, emiatt a kapilláris csövön az elpárologtatóba jutva nem lesz elég intenzív a fagyasztás/hűtés. Ezen kívül a kompresszor is magasabb hőmérsékleten üzemel, mely idő előtti elhasználódáshoz vezet, nem is beszélve a hosszabb üzemórákról, amit a rossz hatásfokot eredményez, melynek eredménye a megnövekvő villamosenergia-fogyasztás is, mely hosszabb távon gazdaságilag is előnytelen.

Egyszerű megoldásomat mutatnám be, melyet könnyen elkészíthetünk akár bontott, akár új, de "filléres" alkatrészekből. A lényeg, hogy a szekrényben a hűtő mögött, ventilátor fújja ki a meleg levegőt, mivel nem elég a hőáramlás általi légcsere. (Természetesen emellett biztosítani kell a szükséges réseket is.)
Az általam készített megoldásban PC ventilátorokat alkalmaztam, 12 V körüli tápfeszültségről. Azért választottam ezt a megoldást, mert kis méretük ellenére hatékonyan szállítják a levegőt, és zajuk sem számottevő. Egyetlen hátrányuk, hogy 12 V egyenáramra van szükségük. Valószínüleg jobb lenne egy 230 V-os, kis méretű aszinkron motoros ventilátort alkalmazni, de megfelelőt nem tudtam beszerezni.

dscf1114.jpg

 


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem