Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Jani-6 (Sharp szenzor értékeinek grafikus ábrázolása Processing-gel)
Jani-6 (Sharp szenzor értékeinek grafikus ábrázolása Processing-gel)
Szerző: Fizikus, idő: Jan 6, 2011, Olvasva: 18358
Lapozás: OK   1 / 7
A cikkben bemutatok egy módszert, amivel a Sharp GP2Y0A21YK0F infravörös távolságmérő szenzor nemlineáris mérési adatait átkonvertálhatjuk sokkal jobban használható lineáris távolságadatokká, és ezeket a Processing-gel grafikusan meg is jeleníthetjük.

Ebben a cikkben bemutatom hogy hogyan használhatjuk együtt az AVR mikrovezérlőt, a GP2Y0A21YK0F Sharp távolságmérő szenzort és a Processing környezetet arra, hogy grafikusan ábrázoljuk az érzékelő mérési eredményeit. A robotirányító parancsokat is a Processing-ben létrehozott grafikus felületen elhelyezett gombokon keresztül lehet kiadni.  

Beszereztem egy Sharp GP2Y0A21YK0F infravörös távolságérzékelő szenzort, ami a 10-80 cm-es tartományban érzékeli a tárgyakat. Ezek az érzékelők csak egy keskeny sávban tudják detektálni a tárgyakat, ezért a szenzort egy szervóra szerelve fel, és ezzel oda-vissza pásztázva feltérképezhető, hogy a robot előtt milyen akadályok találhatóak. Én vizualis típus vagyok, ezért a mért szenzoradatokat a Processing  segítségével grafikusan is ábrázoltam.

A robotvezérlő panelhez történő jobb hozzáférhetőség kedvéért, WILL-I főbb alkatrészeit felhasználva megszületett Jani-6 (Johnny 5 adta az ötletet a Rövidzárlat című filmből…):   

 


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 7
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu