Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Csöves szuperheterodin egyszerűen
Csöves szuperheterodin egyszerűen
Szerző: Abukodonozo, idő: Máj 6, 2024, Olvasva: 1396, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   5 / 5

Ez volt a feladat legnehézkesebb része, külön köszönöm a segítséget azoknak a fórumtársaknak, akik a Rádió építés a kezdetektől a világvevőig topikban válaszoltak a kérdéseimre.

Először is szükség volt egy olyan áramkörre, amivel a KF trafót be tudjuk hangolni. Erre a legkézenfekvőbb megoldás egy egyszerű amplitudó modulált oszcillátor volt, ami 455 kHz-es frekvencián egy hallható tónust sugároz, így a fülessel a fejünkön addig kell a trafó hangoló magját állítanunk, amig a leghangosabb nem lesz a sípolás. Ekkor lesz elvileg a legszelektívebb a vevőnk. Én erre a feladatra ezt az áramkört készítettem el.

Szépnek nem igazán mondható, de a fülemnél jobb műszer nem lévén, ezzel kellett beérnem:

eger_kicsi.jpg

A második problémám, amely még most is megoldatlan, az az oszcillátorom átfogása. Ennek a mi esetünkben 981 és 2061 kHz között kéne lennie a standard AM sávhoz, ez nálam némileg el van csúszva. Ez a sáv tetején egy, az oszcillátor forgókondijával sorbakötött trimmerkondival, a sáv alján pedig az induktivitással hangolható. A előbbi megoldható az én esetemben, az induktivitásom viszont sajnos fix, és gyantába is van öntve, ezért azt egyelőre így hagytam. Ha valakinek van rá javaslata, hogy hogyan lehetne házilag egy jobb, hangolhatót készíteni, örömmel meghallgatom.

Csüggedésre azonban nincs ok, hiszen nem tökéletes vevő építése volt a cél, hanem egy elv bemutatása és kipróbálása, úgyhogy majd még csiszoljuk a készüléket Nagy örömömre, főleg az esti órákban, sokkal jobb a vétel, mint az egyszerű visszacsatolt audionnal. Számomra ez már önmagában siker! Főleg az éjjeli órákban sikerül csomó érdekes adásra ráhangolni, miután a nagyon erős helyi adók megszűntetik a sugárzást. Többek közt sikerült befognom a Radio China International-t (nagy meglepetésemre van magyar nyelven is műsoruk) és a Kossuth-ot is. 

Az antennámat is fejlesztettem a múltkorihoz képest, jelenleg egy kb. 10 méteres szigetelt villanykábelt húztam ki a házunk eresze alá.

antenna.png

Végezetül mellékelek egy videót is, a nappali és az éjjeli vételről. A füles hangját egy mikrofonnal igyekeztem felvenni: 

A kész rádió

Köszönöm mindenkinek aki elolvasta a cikket!

Következő: »»   5 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem