Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Léptetőmotorvezérlés elméletben
Léptetőmotorvezérlés elméletben
Szerző: Lucifer, idő: Aug 30, 2007, Olvasva: 37222, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 9
Eme cikkben megpróbálom bemutatni a léptetőmotorok főbb tulajdonságait, vezérlési módjait, a gyakorlatban (főként CNC vezérlőknél) fellépő problémákat, megoldási lehetőségeit elméleti síkon.

Körülbelül egy éve nekiálltam egy CNC marógépet építeni. Bíztam a meglévő elektronikai ismereteimben, úgy éreztem, a vezérlő elektronika megépítése lesz a legkisebb gondom. A végén természetesen minden készen volt, csak az elektronika nem.

Első gondolatra azt hinné az ember, hogy nem egy nagy ördöngősség. Persze a gyakoraltban minden másképpen néz ki. Igyekszem a  cikkben bemutatni a vezérlők építésekor felmerülő problémákat. Ezek főként a CNC-s alkalmazásban fellépő gondok lesznek, azonban hasznos infókat tartogat egyéb alkalmazások (pl. antennaforgatás és társai) tervezéséhez is. 

Szerencsére léptetőmotorokkal igen sok helyen találkozhatunk a CNC gépek vezérlésén kívül is. Főként olyan helyeken alkalmazzák őket, ahol fontos az aktuális pozíció ismerete, illetve az alkalmazás nem igényel magas fordulatszámot,  ehelyett inkább nagyobb, egyenletesebb nyomatékra van szükség. Kezdeti kísérletezésre igen alkalmas léptetőmotor van a például régi nagyfloppy-meghajtókban. A síkágyas szkennerek kocsiját szinte minden esetben egy léptetőmtor mozgatja bordásszíjjal. Régi nyomtatókból, fénymásolókból igen masszív motorokat lehet kibányászni. 
 
Ha szeretnél majd a gyakorlatban is megismerkedni az ilyen motorokkal, javaslom, szerezz be egyet, mondjuk a fentebb említett források valamelyikéből. Kisfloppy, CDROM fejmozgató motorok nem alkalmasak kezdetben kísérletezésre. Egyrészt bipolárisak, másrészt a "torkuknál" nincsenek csapágyazva, tehát ha kiveszed őket a helyükről, lötyögni fog bennük a forgórész. Kisebb alutömbből lehet gyártani hozzájuk közdarabot, utána már "munkára" lehet fogni őket.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 9
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem