Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Óra harkályoknak
Óra harkályoknak
Szerző: Istvanpisti, idő: Márc 7, 2017, Olvasva: 8633
Lapozás: OK   1 / 6
Egy OLED kijelzős, mikrovezérlős óra, melyen nincsen egyáltalán beállító gomb. Gyorsulás mérő szenzorból nyerhető adatok alapján vezérli a uC a kijelzőt.

A cím, - gondolom - most még elég érthetetlennek tűnik, hiszen minek kéne a harkályoknak óra? Remélem, mire végigolvasod, már nem gondolod így (mármint, hogy érthetetlen).

Már építettem néhány mikrokontrolleres (továbbiakban uC) órát saját szórakozásomra, illetve családtagoknak.
A jelen cikk alanyának elkészítéséhez a motivációt az adta, hogy LED-ekkel a legegyszerűbb karórát készíteni, vagy kis LCD lehetne a kijelző, de mindkét esetben problémát jelent, hogy folyamatos üzemben nem lehet működtetni, mert az elem, vagy akkumulátor hamar lemerül. Ezt a gondot ki lehet küszöbölni azzal, hogy csak egy gomb megnyomása után mutatná az időt az óra néhány másodpercig, viszont ekkor két kéz kell az idő leolvasásához, amit szerettem volna elkerülni.
Nem maradt más hátra, végiggondoltam, milyen megoldás jöhet szóba, és ekkor kezdtem érdeklődni a gyorsulásmérő szenzorok után. Hiszen a kiolvasott X, Y, Z irányú gyorsulásból meg lehet tudni, milyen szögben áll az eszköz, így eldönthető, mit kell tenni.

Időközben az OLED megjelenítők is az érdeklődésem homlokterébe kerültek. Készítettem velük néhány áramkört, és nagyon jónak gondolom őket a kis méret, viszonylag alacsony ár, a kis fogyasztás, és a jó leolvashatóság miatt.

Ezek után az előzmények után gondoltam azt, hogy kellene készíteni egy OLED-es karórát gyorsulás mérővel, mindenféle gombok nélkül. Aztán a gondolatot tett követte, és elkészült a prototípus, melyről a következő oldalakon próbálok áttekintést adni.

Minden alkatrész felület szerelt (SMD), de gondolom ez nem különös dolog ott, ahol a kis méret követelmény. Az ellenállások és kondenzátorok 1206 és 0805 méretűek, amik simán kezelhetők hobbi szinten, bár gyakorlat kell hozzá.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 6
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu