Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Power over Ethernet házilag
Power over Ethernet házilag
Szerző: Feri007, idő: Ápr 25, 2008, Olvasva: 51367, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 5
Pár éve már a Power over Ethernet, IEEE 802.3af néven szabványosított. Segítségével kényelmesen oldhatjuk meg a kis fogyasztású Ethernet eszközök, például access point, VoIP asztali telefon, beágyazott ethernetes adatgyűjtő, vezérlő eszközök táplálását, magán a Ethernet-CAT5 kábelen keresztül. Azonban a szabványos eszközök elég drágák, ráadásul az utólagos kiépítés számos esetben nem elegáns. Leírásomban megmutatom, hogy házilag is megoldhatjuk az ilyen problémánkat, pénztárcakímélő módon.

Napjaink tipikus Ethernet hálózata a Fast Ethernet, precízebben 100Base-TX, CAT5 kábelen. A CAT5 kábel 4 csavart érpárat tartalmaz, ebből csak kettő használt 100Base-TX és 10Base-T esetében. Kézenfekvő, hogy a fennmaradó érpárakat használjuk táplálásra.  A szabványos megoldás -opcionálisan- az adatátviteli érpárakat is bevonja az energiaátvitelbe. Továbbá egy protokollt is előír a táplált berendezés és a  tápforrás között, azért, hogy megóvja a berendezéseket. Stb. stb....  De mi nem szabványos cuccot akarunk csinálni, azokat érdemesebb boltban, készen venni.

Egy Fonera Access Point, lásd: http//www.fon.com , távtáplálásán keresztül mutatom be a megoldást. Ki-ki adaptálhatja a saját berendezéséhez. Gondoljunk azonban arra, hogy helytelen bekötéssel elronthatjuk, az efféle módosításokkal elveszítjük a garanciát. A felelősséget mindenki maga vállalja!

A kapcsolás elvi rajza az 1. ábrán látható, teljes méretben itt:


A routert, switch-et egy rövid kábelen  egy átalakított  RJ45-RJ45 toldóhoz kötjük. Az átalakítás abban áll, hogy egy  tápegységet (nálam egy dugasztáp, nem a készülék sajátja!) rákötünk  a nem használt 4-5, 7-8 érparakra. 4-5 párhuzamosan kötve a pozitív, 7-8 párhuzamosan a negatív, hogy hasonlítsunk kicsit a szabványra

Az tápfesz "injektor" kialakítása az alábbi képen látható.Innen az energia és az adat együtt utazik az Access Point-ig. Nálam a AP dobozán belül történik a szétválasztás. Az eljuttatott 12V egyenfeszültséget helyben alakítjuk át egy DC/DC konverterrel a készülék tápfeszültségére, esetünkben 5V-ra.

A szétválasztást és a DC/DC konverziót elvégezhetjük a dobozon kívül is, egy másik RJ45-RJ45 toldóval. Ekkor talán még a garanciánk is megmarad.  Viszont kevésbé elegáns a végeredmény.

FAQ1
- Miért nem a készülék sajátját tápegységét csatlakoztatjuk lent, és egyszerűen leágaztatjuk  fenn?
- Azért, mert rendszerint olyan sokat esik a feszültség a vékony és hosszú CAT5 ereken, hogy a berendezés nem működne.  Lehet, hogy a Te cuccod működni fog, de egy Fonera biztos, hogy nem.
Tájékoztatásul: a Fonera stabil 5V-ot igényel, és rövid pillanatokra 1A-t is meghaladja az áramfelvétele, átlagosan 700mA körüli, ha megy a WiFi.

Ennyit az előzményekről, fogjunk hozzá a kivitelezéshez!


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem