Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Regeneratív rádió építése
Regeneratív rádió építése
Szerző: Abukodonozo, idő: Feb 2, 2023, Olvasva: 6208, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   2 / 5

Edwin Howard Armstrong (1890-1954) amerikai mérnök neve sokkal kevésbé ismert, mint Edisoné, Tesláé vagy számos más olyan feltalálóé, akikről folyton hallunk vagy tanultunk. Nem kisebb találmányok fűződnek a nevéhez, mint az itt tárgyalt kapcsolás, a szuperheterodin vevő vagy az FM rádió.

Anélkül, hogy a részletekben nagyon elvesznénk, Armstrong legfontosabb megvalósítása, hogy elsőként jött rá arra, hogyan javítható az akkori rádiók hatótávja és szelektivitása. Lee de Forest 1906-ban már szabadalmaztatta a híres, harmadik elektródával (ráccsal) ellátott elektroncsövét "audion" néven és bár az eszköz alkalmas volt a gyenge rádióhullámok erősítésére, számottevő áttörést a rádió világában nem sikerült vele elérni.

Armstrong az audionnal végzett kísérletei során arra jött rá, hogy ha a már felerősített rádióhullámokat visszavezeti az antenna rezgőkörébe (pozitív visszacsatolást használ) akkor mind a hangerő, mind a szelektivitás jelentősen javul. Ez lett az úgynevezett regeneratív vevő, amire 1914-ben nyert szabadalmat. További találmányai közül fontos megemlíteni a szuperheterodin rendszerű vevőt, amely egy saját helyi oszcillátor által generált frekvenciával keveri össze a befogott rádióhullámokat és a kettő eredőjéből származó középfrekvenciát demodulálja, ezzel megoldva az egyenes rendszerű vevők hátrányait. Ezt a mai napig elterjedten használják. Később, Armstrong, szinté elsőként, az addig használt amplitudó moduláció helyett, frekvencia modulációval kezdett kísérletezni és olyan rádiókészüléket épített, amely addig soha nem hallott tisztasággal adta vissza sugárzott műsort. Ha egy korabeli újságcikknek hinni lehet, akkor a demonstráción, ha a közönségben ülő 500 mérnök behunyta volna a szemét, azt hihette volna, hogy a (rádióból szóló) jazz band ott játszik a szobában!

Armstrong is, mint annyi csodálatos elme, megtört emberként halt meg, a hosszú évekig tartó szabadalmaira irányuló pereskedés teljesen kiapasztotta vagyonát és 1954-ben öngyilkosságot követett el.

armstrong-6.jpg

(Armstrong és felesége a floridai tengerparton, egy hordozható rádiókészülékkel)

Mindenképp figyelemreméltó, hogy ilyen vagy olyan formában, de Armstrong találmányait ma is használjuk és hogy ne zárjuk ilyen szomorú hangon ezt a részt, muszáj megemlítenem az egyik kedvenc részemet az Amerika Kapitányból, mikor a főszerepő 70 év hibernálás után besétál egy kávézóba és a pincérnő azt mondja neki, hogy We also have wireless!, mire ő - Radio?

 


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem