Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Regeneratív rádió építése
Regeneratív rádió építése
Szerző: Abukodonozo, idő: Feb 2, 2023, Olvasva: 6575, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   5 / 5

...esetleg bosszankodás!

Bár egyszerű ez a kapcsolás, van egy pár dolog, ami tud fejtörést okozni. Talán az a legtrükkösebb, hogy a visszacsatolást megvalósítsuk, ezért mindenképp azt javasolnám, hogy az áramkör első felével kezdjük. Ha nem akar begerjedni, az azt jelenti, hogy a tekercs polaritását meg kell cserélnünk. Ezzel én is kínlódtam, bevallom.

A rádió működéséről dióhéjban azt lehet elmondani, hogy mindenre elég érzékeny, a paraméterek változtatása mindig egy kompromisszum. Ugyanakkor nagyon nehéz mindig azt a tökéletes pontot megtalálni ahol a kapcsolás éppen csak gerjedéshatáron van (hiszen a szelektivitás akkor a legnagyobb) és nem átbukni a ló túlsó felére. Továbbá, bosszantó lehet, hogy ha van a közvetlen közelünkben egy nagyon erős rádióállomás, mert az hajlamos elnyomni sokszor a gyengébb adókat. Ebben segíthet a kültéri antenna csatoló trimmerkondenzátora. Itt is kompromisszum lép fel, hiszen ez a csatolás minél erősebb (tegyük fel, hogy nem használunk kondenzátort egyáltalán) annál több áram folyik a rezgőkörünkbe, viszont annál nehezebb lesz az állomásokat elválasztani egymástól.

Manapság az ehhez hasonló kapcsolások inkább a kísérletező kedvűeknek (és/vagy nagyon türelmeseknek) valók. Saját tapasztalatomból annyit tudok elmondani, hogy nagyszerű érzés amikor az ember pont elkap egy sweetspot-ot és meghall megszólalni egy olyan állomást amit azelőtt nem. Számomra már ezért az élményért megérte! Akik nem mozognak annyira otthonosan az elektroncsövek világában, azokat is csak bíztatni tudom, hiszen számos jobbnál jobb félvezetős kapcsolás elérhető a világhálón és a működési elv tökéletesen ugyanaz. Nálam éppen ezek az alkatrészek hányódtak felhasználatlanul.

Mellékelek egy videót a rádiómról működés közben. Itt a két legerősebb helyi adót fogom be vele, az egyik a Marosvásárhelyi rádió, a másik pedig a RRA, bukaresti román adó. Jól látható, hogy a második befogásához, már igencsak játszani kell a visszacsatolással!

Ha nem is tökéletes még, azt kell mondanom, hogy elégedett vagyok a végtermékkel és remélem meghoztam pár fórumtárs kedvét is.

keszen.jpg

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket!

Vince

Következő: »»   5 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem