Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Sörkollektor vezérlő
Sörkollektor vezérlő
Szerző: Novak, idő: Feb 20, 2012, Olvasva: 34053, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   2 / 4

 Az áramkör meglehetősen egyszerű kapcsolási rajza az alábbi képen látható: (nagyobb képért kattints rá)

A tápfeszültséget a J1-A, illetve J1-B jelű kapcsokon keresztül köthetjük rá az áramkörre, melynek értéke -a reléhez igazodva- 12V. A bemeneten található Graetz-hídnak köszönhetően ez lehet egyen-, vagy váltakozófeszültség is. Előbbi esetén a polaritás lényegtelen. Az ATTiny25 típusú mikrokontroller számára szükséges 5V-os tápfeszültséget az IC1 jelű stabilizátor állítja elő.

A hőmérséklet érzékelésére az egyre népszerűbb, Dallas gyártmányú, DS8B20 típusú digitális szenzort használjuk (itt hívnám fel a figyelmet rá, hogy ide a sima, DS1820-as típus sajnos nem jó! Csak a B-s változattal használható az áramkör). A szenzor nagy előnye, hogy a tápfeszültségen kívül csupán egyetlen egy vezetékre van szüksége, így a bekötése 3 eres vezetékkel megoldható. A One-wire szabványak köszönhetően a vezeték hossza akár több 10 méter is lehet. 20-25 méteres hossz fölött érdemes az R2 ellenállás értékét 1kohmra csökkenteni a biztosabb adatátvitel érdekében. 

Mint látható a rajzon, a kapcsolás "kijelzője" mindössze két darab LED. Az egyik fixen a tápfeszültségre van kötve, ez a zöld LED jelzi az áramkör bekapcsolt állapotát. A másik, piros színű LED a vezérlés aktuális állapotát mutatja (erről majd később).

A paraméterek beállítására két darab nyomógomb szolgál. Egyikkel a kapcsolási hőmérséklet, másikkal a hiszterézis értéke adható meg (részletesebben szintén később).

Ha a hőmérséklet eléri a beállított szintet, akkor az RL1 jelű relé meghúz, és  a J3 jelű sorkapocs 2-es/3-as kivezetését rövidre zárja. A NYÁK-ra is csak ez a két érintkező került kivezetésre, de szükség esetén a kapcsoló kontaktus mindhárom csatlakozási pontja kivezethető.

A NYÁKterv .brd formátumban ITT tölthető le (legalább Eagle 6.0-s verzió szükséges a megnyitásához). PDF formátumban is lementhető a terv; 1.) Normál, nyomtatható verzió. 2.) Tükrözött, nyomtatható verzió.

Beültetési rajz:

A 3 darab sorkapocs, a nyomógombok, egy elektrolit kondenzátor, a D1 jelű dióda és a LEDek furatszerelt módon kerültek beültetésre, a többi, SMD alkatrész pedig a forrasztási oldalon helyezkedik el.

A dobozolhatóság miatt a relé nem került rá a NYÁKra, a kivezetéseit a fenti képen a jobb alsó sarokban található tüskesorra kell megfelelően bekötni. Az "RLY1" jelű pontokra csatlakozik a jelfogó tekercse, az "OUT" feliratúakra pedig a záró kontaktus.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem