Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » SRF-04 Ultrahangos távolságmérő szenzor használata Arduino-val és AVR-rel
SRF-04 Ultrahangos távolságmérő szenzor használata Arduino-val és AVR-rel
Szerző: Fizikus, idő: Dec 7, 2011, Olvasva: 27593, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 7
Az SRF-04 Ultrahangos távolságmérő szenzor használatára mutatok 3 példát. Először egy Arduino panel, majd egy ATMega 8 felhasználásával. A két AVR-es példában a szenzor kimenetén lévő jel hosszát kétféle módszerrel fogom megmérni. Először pollingolással a Timer1 Normál módjának használatával, másodszor pedig megszakításokkal az Input Capture mód használatával.

Bevezetés

Az Arduino méltán örvend nagy népszerűségnek a kezdők körében. A hardver könnyen beszerezhető, de magunk is építhetünk egyet, mivel a teljes fejlesztési dokumentáció nyílt jogállású, szabadon hozzáférhető (a részletekért kattints a képekre).

  

Aki ügyesen bánik a forrasztópákával, az építhet légszereléssel is Arduino-t, vagy akár egyetlen ATMega IC-re is összeépítheti:

 

Az Arduino egy ATMEGA8, 168 vagy 328-as mikrokontrollert tartalmazó panel, melyet egy egyszerűsített C - nyelven lehet programozni. A megírt programot USB-n keresztül tölthetjük a mikrovezérlőbe. Az Arduino programozásához nem szükséges ismernünk a rajta található mikrovezérlő működését, mert a fejlesztőkörnyezet elfedi előlünk a hardvert. Ezért az elektronikával való ismerkedés elkezdéséhez nem szükséges a mikrovezérlők és a bennük integrált perifériák működésének regiszter szintű ismerete. A perifériák használata legtöbbször néhány egyszerű paranccsal megoldható. (pl. az ADC, PWM, soros kommunikáció szinte egy-egy utasítással megoldható). Ezért az Arduino fejlesztőkörnyezettel és panellel, a meglévő sokféle függvénykönyvtár felhasználásával könnyen és gyorsan lehet látványos eredményeket elérni. De ennek az egyszerűsítésnek az az ára, hogy az Arduino korlátai miatt a mikrovezérlő tudását nem tudjuk teljesen kihasználni, a generált kód pazarló és nagy, nincs nagymértékben optimalizálva.
 

Egy másik lehetőség az AVR-ek fejlesztésére a WinAVR+AVR Studio használata. Ez a kezdetekben több nehézséggel is jár, mert az indulásnál a kezdőknek egyszerre kell a C programozással, a hardver felépítésével és működésével megismerkednie. Ez sok esetben nem egyszerű, de a mikrovézerlő tudása csak így használható ki teljesen.
 

A cikkemben egy SRF04-es ultrahangos távolságmérő szenzor használatán keresztül mutatom be röviden a két fejlesztőrendszer közötti különbséget. 


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 7
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem