Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Telefonos relé
Telefonos relé
Szerző: Frankye, idő: Ápr 1, 2007, Olvasva: 64910, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 4
A kapcsolás arra szolgál, hogy egy régi, de még működő mobil telefonnal, távolról is ki-, illetve bekapcsolhassunk valamilyen eszközt! Nem kell semmilyen programozás hozzá, és nem kell a modern telefonok "nyelvezetét" sem ismerni.

Ezt a kapcsolást eredetileg megrendelésre építettem meg. Minthogy igen egyszerű készülékről van szó, és a működési elve sem bonyolult, gondoltam, közreadom. Az egész készülék lelke egy fényérzékeny ellenállás.

 


 

Ennek a fényérzékeny ellenállásnak az a tulajdonsága, hogy minél erősebb fény éri, annál jobban lecsökken az ellenállása.

Az áramkör működési elve egyszerű: A mobil telefon kijelzőjére erősített fotoellenállás mindaddig "sötét"-et érzékel, míg a telefont meg nem csörgetjük. (Mivel az áramkör érzékenysége a potenciométerrel szabályozható, így gyakorlatilag bármilyen, akár selejtes kijelzőjű készülék is megfelel a célra. Egyetlen dolgot kell tudnia: Ha megcsörgetik, világítson a kijelzője!)

A mobil telefon megcsörgetése után a kijelző LED-jei elegendő fényt biztosítanak a fényérzékeny ellenállásnak, hogy az ellenállási értéke minimális szintre csökkenjen, ezáltal lehetővé téve, hogy a beépített jelfogó meghúzzon.

Ebből a rajzból kitűnik, hogy fényérzékeny ellenállás az R1 potméter segítségével a T1 tranzisztor emitter-kollektor összeköttetését nyitva tartja, míg fény nem éri. Amikor azonban a fényérzékeny ellenállás felületét fény éri (a potméteren beállított érzékenység mellett), a tranzisztor emitter-kollektor irányban vezetővé válik, és így lehetőséget ad a K1 relének, hogy meghúzzon.

Minthogy a relé mindkét állása ki van vezetve a panelon, a kapcsolás alkalmas arra, hogy a telefon megcsörgetésére a relé bontson egy összeköttetést, vagy éppen létrehozzon egyet, a felhasználási körülmények függvényében.

Természetesen ehhez készült NYÁK terv is, melyet itt láthattok: nyak1.pdf

Ez pedig a beültetési rajz: beultet1.pdf


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem