Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 0-10v forditása
Lapozás: OK   1 / 1
(#) kemenygolya hozzászólása Ápr 8, 2016 /
 
Sziasztok.
Lenne egy vezérlő, mely 0-10v-ot ad le vezérlésként. Az lenne a probléma hogy a vezérlés 0%-nál 10v, 100%-nál pedig 0V a feszültség.
Milyen módon vagy milyen áramkörrel lehetne ezt megfordítani?
(Max 1A áramról beszélünk)
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2016
(#) foxi63 válasza kemenygolya hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /
 
egy invertáló műveleti erősítő kell neked.
(#) kemenygolya válasza foxi63 hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /
 
esetleg tipust tudsz mondani?
(#) rascal válasza kemenygolya hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /
 
Szia!
A vezérlőt te mivel állítod? Poti, vagy valami digitális megoldás? Első esetben cseréld meg a poti bekötését, és kész.
A 0-10 Volt csak kijövő vezérlő feszültség ami csak információ, vagy ez már valami fogyasztót, pl. izzót táplál és már ennek kell 1A-t szolgáltatnia? Első esetben pl. egy LM358 -as műveleti erősítő jó lehet. Második esetben, ha teljesítmény kell, akkor az is megoldás lehet, hogy csinálsz egy 10V-os stabilizált tápfeszültséget (pl. LM317 hűtőbordán). A fogyasztót közé és a kimenet közé kötöd. Ennek feltétele, hogy a vezérlő kimenete kibírja, ha megfordul az áramirány. Ha bírja, akkor is valahogy oldjad meg azt, hogy bekapcsolás és kikapcsolás idején ne legyen sehogy sem összekötve a stab. 10V és a vezérlő kimenete. Pl. egy relével, amit késleltetve kapcsolsz be, de rögtön kikapcsolsz amikor kikapcsolod a készüléket.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2016
(#) rascal válasza rascal hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /
 
Erre az LM 317T-re gondoltam, nem arra a fent belinkelődött kis nudlira.: Bővebben: Link
(#) kemenygolya válasza rascal hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /
 
Szia!
A vezérlést plc végzi. És az a baj hogy nem nyúlhatok a plc programjához
(#) Sebi válasza kemenygolya hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /
 
Látni kellene a kapcsolást... De: ha PIC adja, akkor talán egy PWM kimenetet használnak erre a célra, amit ha invertálsz, megoldhatja a dolgot.
(#) dcsabi válasza kemenygolya hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /
 
Próbáld meg ezt. Ezt használom 0-10V, 0-5V Pwm>0-10v átalakításra. ez "Rail to Rail" ki-és bemenet. gyakorlatilag az egész tartományt milivolt pontosan átfogja. Megbizható preziz... Itthon nehéz beszerezni. Keress hasonlót, de figyeld, hogy szimpla tápfeszültségű legyen és legalább 30V-ot bírjon, továbbá Rail to Rail input output. A PLC bemenet szinte nem terhel semmivel, mA nagyságrend. A tápot esetleg leveheted 10,6V-ra, 12V-al sorba 2db dióda. Ha nem túl kényes a dolog, gyakorlatilag jónéhány műveleti erősítő megfelelhet erre a célra.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016

INV_Amp.jpg
    
(#) proli007 válasza dcsabi hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /
 
Hello! A kapcsolásnak az a problémája, hogy ha a bementi feszültség +10V, akkor a kimenti -10V lenne.. Viszont ha a neminvertáló bementet felhúzzuk 5V-ra, akkor működni fog a dolog.
(#) Doky586 válasza kemenygolya hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /
 
Erre találták ki a tranzisztort.. (közös emitteres kapcsolás)
Ha 0V a bemeneti feszültség a kimenete magas feszültségű, magas bemeneti feszültség hatására a kimeneten közel 0V van, sőt egyes típusai jópár ampert elbírnak.. (igaz nem teljesen lineáris)
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2016
(#) proli007 válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /
 
Hello! Ebből annyi az igazság, hogy a közös emitteres kapcsolást fázist fordít és a műveleti erősítőben is tranyók vannak. A többit meg el lehet felejteni, a feladat szempontjából..
(#) DöG-1 válasza dcsabi hozzászólására (») Ápr 22, 2016 /
 
A műveleti "+" bemenetét (Vref) nem földre kell kötni, hanem a kívánt feszültségtartomány felére, így ha a két ellenállás egyforma, akkor a (fél feszültségre nézve) a bemenet tükörképe lesz a kimenet! 0>10Vbe /Vref=5V/ 10>0Vki.

A műveleti bemenetének fajtája lényegtelen (nem kell rail to rail inputú-nak lennie).
Ha a műveleti rendelkezésére álló tápfeszültségek legalább 2V-al nagyobbak, mint a kívánt kimenőfesz tartomány (pl. 0...10V ki esetén Vcc+>+12V; és Vcc-<-2V), akkor kimenetét tekintve se szükséges tápfesztől-tápfeszig kivezérelhető (rail to rail output) típusnak lennie. (=kb. bármi jó.)

Esetleg kimeneti le(fel)húzó ellenállás is bevethető... /pl. LM358 lefelé közel mínusz tápig lehúz, felfelé viszont 2×BE megmarad. >>> felhúzó-ellenállással közel táptól-tápig megy a kimenőfesz (ha elhanyagolható a kimeneti terhelés).
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2016
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem