Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 100uH feritgyűrűs tekercs készitése
Lapozás: OK   2 / 2
(#) stefi válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 20, 2008 /
 
OK, pont a te tápodba akarom rakni ezt a tekercset.
És elárulnád, hogy miben más az a másik vasmag??

Köszi: stefi
(#) Attila86 válasza stefi hozzászólására (») Aug 20, 2008 /
 

A másik vasmagnak a légrése nagyobb. Ha azt használnád, akkor túl kicsi lenne a mag AL-száma.

Én a tápomba (a most észülőbe) két ér 1,2mm-es zománcozott rézhuzalt tekertem induktivitásnak az E42-re.
A két eret pontosan egymás mellett tekertem végig a csévén, három rétegben. A rétegek közé szigetelőszalagot tegyél, hogy csökkenjen a parazita kapacitás.
Így nekem 131,4uH lett és elvileg 14A-t bír el. Te is nyugodtan tekerheted 100uH fölé.
Nálam így néz ki: Bővebben: KÉP
(#) stefi válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 20, 2008 /
 
Nagyon szépen köszönöm a kielégítő válaszodat!
Sokat segítettél ezzel.
(#) Attila86 válasza stefi hozzászólására (») Aug 20, 2008 /
 
Szívesen!
(#) lorylaci hozzászólása Nov 6, 2008 /
 
Sziasztok!
D-osztályú erősítőbe szeretnék készíteni 22u illetve 10u-s tekercseket. Mivel a boltban kaphatók maximum pár ampert bírnak, nekem meg legalább 10 amperre lenne szükségem, magamnak kell elkészíteni.

A működési frekvencie pár száz kHz

Jó lesz ha két darab E 20x10x6-os ferritet használok (aminek AL=1350) összerrakva, és 3 ill 5 menettel?

Vagy használjak légréses magot kisebb Al számmal és több menettel?
(#) mex válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
Ilyen kisméretű ferritmag biztosan telitődni fog-olyan mintha ott sem lenne az induktivitás csak egy darab drót.
Ajánlom a számitógéptápok nagyáramú toroid porvasait. Az 5 voltos ágban levők lehet,hogy jók is,de legjobb kimérni az induktivitásukat,a 10ampert birják.
(#) lorylaci válasza mex hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
Az E 20x10x6 eszerint kicsi. Mi lenne ha E 41x17x12-est hasznánék?
Sajnos induktivitásmérőm nincsen. De ha tudtok olyat, vagy olyan módszert mondani amivel ilyen nagyságrenden legalább 20% pontossággal lehet mérni, akkor készítenék.
Tudtok egy képletet adni, amivel ki tudom számítani a telítődést?
A magok adatlabjában van: légrésméret, AL, u (mű), Pv

Van egy olyan adat, hogy Px (W/set) és mondjuk x (200 mT, 100 kHz, 100°C) ez azt mondja meg hogy a megadott paraméterek mellet mekkora teljesítményt bír?

Azt hallottam már hogy ha x szeresére növelem a frekvenciát akkor kb x-szer annyi teljesítményt bír. Ez igaz nagyjából?
(#) mex válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
Látogass el erre a jó kis oldalra,és keresd az induktivitásszámitást (legalul van).
A többi része is nagyon hasznos.
(#) gyulank hozzászólása Aug 30, 2009 /
 
Sziasztok! Nekem is 500uH-s tekercs kéne, 1 Hendrix CryBaby effektbe.Kerestem mindenfelé számoásokat, képleteket, programokat, de óriási különbségek vannak az eredmények közt.
Több nullás eltérés menetszámban, és hülyén számoló programokat találtam.
Azt hiszem, a légmagos tekercs lenne a legbiztosabb nekem, mert a levegőnél nem kell számolni ismeretlen dolgokkal.
Remélem tud valaki 1 biztos képletet, vagy programot, ami tényleg működik. Nem feltétlenül egyréteges kell. A lényeg az lenne, hogy minél kevesebb menettel meg lehessen csinálni.
(#) lorylaci hozzászólása Aug 30, 2009 /
 
Szia!
Légmagos tekercs esetén ilyen nagy értékű induktivitást összehozni hajszálvékony dróttal nagyon sok menetet jelentene.
Az ilyen effektek hangja az alkalmazott tekercs "hibáiból" vagyos nem-linearitásából következik (az induktivitás nem fix igazából, hanem frekvencia, meg jelfüggő). Ha olyan hangot szeretnél, mint azaz effekt akkor ismerned kell a potnos vasmagot, a pontos menetszámot, a huzalt, valmint a tekercselés szorosságát, szigeteléseket (néha olyat is csináltak hogy pár menetet oda pár menetet visszatekertek, hogy befolyásolják a tekercs parazita kapacitását).
Wahpedálhoz az alábbilinekt ajánlom:
Technology of Wah pedals
Itt vlaahol olvastam hgoy bemértek egy hagyományos és egy iilyen márkás cuccból származó tekercset. A mákrás cuccnál a tkercs egész kis jelknél elkezdett már torzítani, de a toríztás során egyarát megjelentek páros és páratlan felhangok is. Az egyébként nem audio felhazsnálásra szánt tekercsnél csak páratlan felhangok jelentek meg, valamint az induktivitás érétkének frekvenciafüggése tlejesen msá volt, valamint más parazitakapacitásai voltak stb...
Még vasmag alkalmazása melett is százas körüli menetzsámra lesz szükséged cérnavékony huzalból.
A következő link elsősorban kapcsolóüzemű tápok tervezéséhez nyújt segítésgéet transzformátorok és tekercsek számításánál:
Számítások
Ennek az adatai biztosak amennyiben a pontosan a kiadott táblázatban megegyező vasmagokkal dolgozol. Bár itthon is lehet kapni nagyon sokféle vasmagato, azok nagyon sokféle anyagból készülnek (szilcíciumos vas, fazékvas, hipersil, ferrit, speckó ötvözetek....). Az egyes anyagok más frekvencián használtaos, más menetszámot igényelnek, máshgoy kezdenek telítődni így lehet a különböző számoló programok közötti eltérés.
Ha megnézed egy vasmag adatlapján +-20%-os szórások van , ami nagyon nagy.
(#) BlackStar hozzászólása Jan 8, 2010 /
 
Sziasztok.

Szükségem lenne egy kb 100uH induktivitásra.
Van egy 22mm átmérőjű ferrit gyűrűm. Számításaim szerint kb. 50 menetre lenne szükségem (próbatekerés és méréssel kb. 43 AL a ferrit gyűrű fajlagos induktivitása)
A problémám hogy kb.30 menet fél el a gyűrűn. Ha két sorba tekerem hogy elférjen az 50 menet az nem probléma? Van egy bontott PC tápból egy 320uH tekercsem 8 menet van a gyűrűn. Ha kb. 5 menetig visszabontom akkor ez is megfelelne?
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) KTobi válasza BlackStar hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
Nem gond, ha egymásra tekered.
(#) viktorka0011 hozzászólása Máj 27, 2011 /
 
Sziasztok!
Attila86 labortápjának építésébe kezdtem 100uH-s tekercsel vagyok egy kicsi fennakadva,pontosabban a maggal vagyok bajba. Kíváncsi lennék hogy elég lenne-e egy 24x12x5-es ferrit karika?
(#) m4dnbri hozzászólása Dec 4, 2012 /
 
Hello!

Úgy néz ki, hogy mostanában többször is szükségem lesz arra, hogy saját transzformátort készítsek... kézzel A problémám, hogy a vasmagot is nekem kell előállítanom, mivel egyszerűen nem találok olyanokat, amikre szükségem lenne. Ha véletlenül mégis, akkor valami elképesztő áron. Marad a fúrás-faragás.
Ez viszont nem tűnik valami könnyű feladatnak.

Elsőre ott a probléma, hogy vajon milyen lehet a vasmagom fajlagos induktivitása, ha veszek valamilyen sima acéllemezt, amit vaskereskedésekben kaphatok? Ott ugyebár ilyen paraméterről érthető módon nem tudnak felvilágosítást adni. Valahogy ki kellene számolni, de azt csak úgy lehet (legalábbis nem tudok más módról), hogy elkészítem a magot, megtekerek rá egy primer és egy szekunder tekercset és megmérem a paramétereit... röviden: a megtekert transzformátor induktivitásából kiszámítom a vasmagom fajlagos induktivitását. Ez nagyon nem jó út. Arra van szükségem, hogy előre képes legyek kiszámítani, hiszen az előállítás költsége egyáltalán nem elhanyagolható.
Tehát: hogyan számíthatom ki a fajlagos induktivitást előre?

További komoly problémát jelent, hogy nem találok olyan rézhuzalt a netes boltokban, aminek mondjuk 10-20A a terhelhetősége. Ez elgondolkodtatott. Senki nem készít semmit, ami cirka 2kW tápot igényel? Erősen kétlem. Villanymotorba ugyanaz a huzal megy és abból bőségesen akad olyan, ami meghaladja az 5kW-ot is, de ha csak egy fázisúval számolunk, akkor is van 2kW fölötti... Nagyon nem jó úton járhatok a számítást tekintve. Kaphatok segítséget?

Üdv:
m:
(#) granpa válasza m4dnbri hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Szia! Úgy látom komoly problémák vannak a felkészültségedben. Transzformátort (lemezelt!) szilíciumtartalmú acéllemezből készítünk (vannak újabb megoldások, de az nem átlagos felhasználás). Ezek egyik oldalukon szigeteltek (oxid, foszfát, lakk) a vaszárlat miatt. Otthoni darabolása is macerás (nagy gyakorlat kell a hibák kiküszöböléséhez). Kereskedelemben,-ha kapnál- azok már szabványosított alakok (méretek).
Nem tudom hol laksz, de tudom ajánlani a MÉH telepeket, veszélyes hulladék gyűjtőket néha meg lehet őket dumálni egy kis erre-arra. Más; lomtalanítás, régi rádiók, TV-k, egyebek, amikben trafó van. Továbbá Börze (itt található a témák közt). Huzalt, szinte minden méretben: Kerepestarcsa, Villért, Raktár utca 3.
A transzformátoros, tekercses témákban mindent megtalálsz, amire még szükséged lehet; olvass. Nekem van néhány 10kg trafóvasam, adok ingyen, ha kell, (és már tudod mire, és hogyan).
Szia: Kálmán
Hálózati (50Hz)-től néhány KHz-ig lemez; Nagyfrekvenciához (kapcsolóüzem) ferrit-vas kell.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
(#) pucuka válasza m4dnbri hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Egyszerű vaslemez nem lesz jó. Igen nagy lesz a vesztesége az örvényáramok miatt, még akár meg is olvadhat. Szilícium ötvözetű transzformátor lemezre lesz szükséged, ebből lehet sajtolással, vagy trafónál egyszerűbb idomokat ollóval kivágni. Pl. "I" idomot. Hálózati transzformátoroknál a 0,5 mm vastagságút szokás használni, de nincs is nagy választék.
Egy vasmag Al értéke, amivel az induktivitást kiszámolhatnád az függ a vas anyagának ur (mű relatív) értékétől, ez ismert a szabványos dinamólemez IV estén, és az erővonal hossztól, ami nyilván méret függő. Egyébként hálózati transzformátoroknál nem érdekes az induktivitás, az indukció viszont igen. (transzformátor képlet)
(#) m4dnbri válasza granpa hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Nem írtam ugyan le, de tudom, hogy speciális acéllemezt használnak a trafókhoz, csakhogy ilyenhez nem férhetek hozzá. Ezért gondoltam arra, hogy a veszteségek ellenére sima acéllemezt használok - az van (bár nem olcsó az sem, jó kérdés, hogy mi az?).
MÉH-telep felejtős, régi miegyéb vsz nem oldja meg a gondom. Mondom, miért: egy kisebb ponthegesztő trafóját kell előállítanom (elsőre), de azért jól kell működnie még akkor is, ha csak én használom egyedül. Hogy mennyire kicsi, az ugye relatív. Acéllemezt kell ponthegesztenie (persze nem kazánét), amihez nem árt némi kakaó.
Így már világosabb a szitu: az (50Hz, 230V) egyfázisú hálózatra kötném és annyi áramot vesz fel, amennyit muszáj neki. Ez kb. 2mm vastag, 3-4cm széles lemeznél azért nem elhanyagolható.
(#) m4dnbri válasza pucuka hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Az olvadást elegánsan átugrottam és hiba volt. Igazad lehet...
(#) m4dnbri válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Köszönöm.
(#) pucuka válasza m4dnbri hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Így működnek az elektromos olvasztó kemencék, csak nagyban.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem