Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » -12V / -12V tápegység nagy teljesítményre
Lapozás: OK   2 / 2
(#) pucuka válasza szucsip hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Azért nem ártana félni a tápok párhuzamos kapcsolásától. Mi is történik, ha a szabályzó elem a tranzisztor emittere pozitívabb a kollektoránál? Ha nincs megfelelő védelem, akkor előbb utóbb tönkremegy. A terhelés megosztásáról hogyan, mivel gondoskodsz? Pl. az energia iparban (ez is olyan, csak kicsiben) komoly szabályzó rendszerek végzik a generátorok párhuzamos kapcsolódását.
(#) szucsip válasza pucuka hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Itt nem vonhatod az én példámnál szorosabb párhuzamba a tranzisztorokat a PC tápokkal. Ha a tranzisztor emittere pozitívabb a kollektoránál, attól még nem megy tönkre (főleg akkor nem, ha PNP tranzisztorról van szó) Sőt, még csak nyitni sem fog feltétlenül.

Szerintem nem kellenek komoly szabályzórendszerek. Én a témanyitó helyében megpróbálnám a párhuzamosítást, esetleg túláramvédő ellenállásokkal.
(#) pucuka válasza szucsip hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
A túláram védő ellenállások megnövelik a tápegység belső ellenállását, hacsak nincsenek benne a szabályzó körben.
Aktív elemek (generátorok) párhuzamos kapcsolása mindíg problémás dolog, a kiengyelitő áramok miatt, amik nem a terhelésen folynak, ezért igen körültekintően kell eljárni.
Nem hozható összefüggésbe két passzív elem, fojtó, vagy ellenállás párhuzamos kapcsolásával.
(#) szucsip válasza pucuka hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Sajnos nem látom be, hogy az egyik táp hogyan tudna bármit is csinálni a másikkal. A szekunder oldali dupladiódák megóvják a tápot a minden féle kiegyenlítési áramoktól.

A túláramvédő ellenállásokat természetesen csak a kísérlet "biztonsága" miatt említettem. Ellenzek minden féle rezisztív elemet, ha ekkora áramokról van szó.
(#) oleg53 válasza szucsip hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
A tápok a diódák miatt tényleg nem dolgoznának egymásra, de a terhelés nem egyenletesen oszlik majd meg. A fojtótekercsek valamit segíthetnek rajta, de nem vághatjuk rá, hogy eleget.
A tranzisztorokat viszont én sem félteném, mert mindegyik ugyanúgy dolgozna, mint eddig. Az, hogy közösen vezéreljük őket, itt mindegy.
Viszont meg kéne hozzá nézni, hogy a TL494 tranzisztorai 3-4 táp tranzisztorainak a rángatását is kibírják-e. Valamint itt a hosszú vezetékeken menő kapcsolójelek is aggasztanak.
Az eredeti ötleted lesz szerintem a nyerő. Külön tápok, mindegyik áramkorláttal, amit a feszültségjel visszacsatolása elé betett 0,1 Ohmos ellenálláson figyelünk.

Amúgy Bwoonoo:
A nagy elmélkedés közben meg sem kérdeztük, de mégis mit kellene táplálni ezzel?
A konkrét probléma ismeretével lehet, hogy található egyből olyan megoldás, mint amire vágytál, és eddig teljesen rossz irányba haladtunk.
Nem kell szégyenlősködni. Itt mindenki a leghülyébb dolgokat szeretné megépíteni.
(#) szucsip válasza oleg53 hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
A TL494 tranzisztorai kibírják. Elég elhanyagolhatóan kis mértékű az igénybevételük. A nagy távolságoktól meg nem kell félni, egymás mellé lehet tenni a tápokat. Különben sem VGA jelet viszünk a vezetéken.
(#) Bottlik István hozzászólása Nov 21, 2011 /
 
Üdv.
Megoldódott a probléma?
Mert ha nem, körülnézhetek a garázsban.
Van egy szerver tápom valahol, ami le tud adni 30-40 A-t 12 V-on.Ha érdekel,szólj.
(#) Bwoonoo válasza oleg53 hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Szia,
Bocsánat a késői válaszért. A kérdés jogos, ahogy a haladási irány is....
Szóval egy ill. több LED-driver-hez, amivel kicsit speciális LED-eket kell meghajtani "fordított" topológia szerint, ráadásul a hűtőborda értintkezik a földdel. A konkrét driver IC a National weboldalon megtalálható, LM3433 ill. LM3434 (Bővebben: Itt). Mindegyik ic egy LED / egy szín-t hajt meg, kb. 10-12 Amperrel.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem