Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 12V-ról működő mozgásérzékelő építése
Lapozás: OK   2 / 3
(#) proba válasza kontroll hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Sima lakásriasztó,de a kültéri részei elég drágák.Ezek szinte mind 12V-al működnek,bár nem tudják az éjjel nappalt.A kimenetük meg minimum 2s inpulzus,ezt ha valahol látsz riasztót beszerelbe tesztelheted (ha a piros led világít a kimenet 10 ohm on keresztül rövidzár.
(#) proba válasza kisagyi hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Ha aktuális még esetleg villanyos boltban az időzítők között találsz olyat ami szintváltozásra adott hosszúságú inpulzust állít elő.(úgy gondolom van olyan ami a 12V ot is tudja.)
(#) tom75 hozzászólása Márc 16, 2010 /
 
Át alakítottam egy 230 v-os mozgás érzékelőt 12v-ra
de a relé benne 24v-os ezt szeretném ki iktatni de nem tudom sehogy kiváltani már probáltam optocsatolóval tranyóval semi se jó.
Nem lehet valamit tenni a relé helyére?
nekem csak egy 4 sec. impulzus kéne ha mozgástrzékel riasztóhoz kéne.

Köszi a válaszokat
(#) norglass válasza tom75 hozzászólására (») Ápr 3, 2010 1 /
 
Szia, például egy 12V os relét??
miért akarod kiiktatni?
(#) negyes44 hozzászólása Júl 26, 2010 1 /
 
Üdv, átt szeretnék alakíani egy mozgásérzékelőt, ami jelenleg 230V ről működik. A fotóját mellékeltem, mit kellene innen kivennem? Köszönöm a segítséget.
(#) mps válasza negyes44 hozzászólására (») Júl 26, 2010 1 /
 
Hali! Kellene a másik oldalról is kép! A nagy barna kondit biztosan át kell hidalni. De a rellé valószínűleg 24v-os. De ha végig követed a 230as bemenetet, akkor a kondi, vele sorban egy ellenállás, utána graetz híd, no ami a híd előtt van az nem kell, a híd után lesz egy zener, azt vedd ki, és ha volt a híd és a zener közt ellenállás azt kösd át. Lehet a zener után még stab. kocka is.
(#) negyes44 hozzászólása Júl 26, 2010 1 /
 
Üdv köszönöm a segítséged! A nagy barna kondit átthidaltam, itt a kép róla, és a másik oldaláról. A relé 12 V-os tápról behúz.
(#) mps válasza negyes44 hozzászólására (») Júl 26, 2010 1 /
 
Van még a két "nagyobb"ellenállás, ha jól látom a színeket olyan 120 Ohm forma, azt is hidald át, a két zénert cseréld ki diódára (a két ezüstöt, nem tudom a számukat leolvasni ), és ha jól sikerült kisilabizálni kész is. De elsőre azért valami áramkorlátos tápról indítsd, úgy 30mA max.-al.
(#) negyes44 hozzászólása Júl 26, 2010 1 /
 
Üdv, köszönöm, nos a nagy barna átthidalva, a két "nagyobb" ellenállás átthidalva, a két szürke zenert milyen diófára cseréljem? Vagy az mind1? És öö mi is kell még?
(#) mps válasza negyes44 hozzászólására (») Júl 26, 2010 1 /
 
Öööö, nos. Nem tudom mennyire vagy otthon az elektronikában. Tulajdonképen ha egyenfeszültségről táplálod, a diódák sem kellenének, mármint a másik két fekete. Viszont ha benne hagyod nem kell vigyázni a polaritásra Bár fog esni a hídon olyan 1,2V. Ja a típus: 1N4004, vagy hasonló, jó a kisebb feszültségű is. És elő bekapcsolásnál jó ha valami korlátozza az áramot, ha valami még hibádzik, ne menjen tönkre semmi. (Pl.: labortápról kipróbálni. Ha az nincs akkor sorba kötni vele egy 12V 0,5w-os izzót. Ha az nem világít akkor kicserélheted egy 5W-osra, ha azzal működik akkor mehet "élesben")
(#) medvelali hozzászólása Feb 11, 2014 /
 
Én vettem 600Ft ért mozgásérzékelőt ez tudja a 12 voltot viszont mikor beteszem a led fogyasztó körbe ellenkezőjét csinálja mint kéne az idő elindúl erőssebben égnek a led égői mikor az idő letelik halványabban de nemkapcsol ki ez a főbajom!
Ha tud valaki segitsen!!
üdv: Lajos
(#) sztoja hozzászólása Dec 15, 2014 /
 
Üdv!
Viszonylag hosszú kerti szakaszokat szeretnék 12V-os LED szalagokkal megvilágítani. Ehhez már megvettem az öt méteres LED szalagokat, HC-SR501-es PIR modulokat, illetve a bővítésükre a fotótranzisztorokat (így kvázi alkonykapcsolóként üzemelnének), valamint a tápegységeket.
Miután minden megvolt, tudatosult bennem, hogy a PIR modulok csak kb. 3-3,5 voltot adnak le, tehát nem tudom közvetlenül rákötni a LED-eket (kicsit sem értek ezekhez a dolgokhoz, csak "megbarkácsolok" mindent, ami logikus).
Minden 5 métert külön táppal és PIR-rel látnék el, tehát olyan javaslatokat szeretnék kérni, ami a PIR 3-3,5 volt kimenő hatására rákapcsolja a tápról a 12 voltot a 36W-os összteljesítményű szalagokra, amik igény szerint egyenként lennének kapcsolva.
Előre is köszönöm mindenkinek a segítségét!
(#) Inhouse válasza sztoja hozzászólására (») Dec 15, 2014 /
 
Egy tranzisztor, egy ellenállás és egy kis relé és már kapcsolja is.
(#) sztoja hozzászólása Dec 16, 2014 /
 
Inhouse, köszönöm a választ. Csak hát egy kapcsolási rajz is kellene hozzá, mert így sajnos azt sem tudom, merre induljak.
Aztán esetleg egy dupla olyan nagy, tehát jó 70 W-os szalagot is használnék talán, ahhoz gondolom más értékek kellenének, igaz?
(#) usane válasza sztoja hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Miért kellene más érték? A relé fogja kapccsolni, az meg elbirja. Persze ha jó választasz. 70W az nagyjából 6A 12V-on. Olyan relé kell aminek az érintkezője elbírja. Kapcsolásmeg valami ilyesmi. A Motor helyén neked LED szalag van. Tranzisztort meg ellenállást s 3V-hoz kell igazítani. Szerintem legtöbb BC tranyó megteszi.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
(#) sztoja hozzászólása Dec 16, 2014 /
 
Olvasgattam közben a neten... állítólag a relé nem feltétlenül a legjobb megoldás, egy darlington-tranzisztor jobb lenne talán.
IRF9540 P-Channel Power MOSFET 23A 100V TO-220 - ezt találtam igen jó áron, ez elvileg tudná önmagában is (egy diódával) kapcsolgatni nekem a világítást, még a 70W fölötti szalag esetében is. 100 V és 23A amit max-ban elbír. Vagy nagyon mellényúltam?
(#) Inhouse válasza sztoja hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Nem nyúltál nagyon mellé. A FET mondjuk nem Darlington tranzisztor. Annyi lehet a gond, hogy 3-3,5V-ról lehet, hogy nem nyit ki teljesen a FET és így melegedni fog a rajta eldisszipálódó teljesítménytől.
A kis tranzisztor + relé a bolondbiztos megoldás.
(#) usane válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Ahogy inhouse írta, FET nem biztos, hogy menni fog, de a darlington az igen.
(#) sztoja válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Kérdés, mennyibe kerül egy olyan relé, amelyik legalább 6A - 72W-ot képes kezelni.
Néztem darlington-tranzisztort, találtam külföldi oldalakon 5V 8A specifikációval, a kérdés, hogy a 3-3,5V mennyiben befolyásolja a működését. Árban nagyon jó, 350-400 Ft. darabja.
A relétől azért félek kicsit, mert sok helyen olvastam, hogy a mozgó részek miatt nagyobb a hibalehetőség, és hogy besülhetnek az érintkezők.
(#) sztoja válasza usane hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Ezt a darlington-tranzisztort találtam:

STMicroelectronics TIP102 Power Darlington Transistor

Number of Elements : Single
Collector-Emitter Voltage : 100V
Collector-Base Voltage : 100V
Emitter-Base Voltage : 5V
Collector Current - Continuous : 8A
Max. Operating Junction Temperature : 150C
Mounting : Through Hole
Pin Count : 3

Ez már jó lesz, az 5V ellenére is?
(#) Inhouse válasza sztoja hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
A relé is párszáz forintos tétel. Pl. autókban 25-30-50A-eket kapcsolnak 12V-on (30A 12V 360W), igaz lehet, hogy 15-20 évente cserélni kell őket...kicsit elmarasztaló vagy a relékkel kapcsolatban.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
(#) sztoja válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Mivel egyáltalán nem értek hozzá, csak abból tudok kiindulni, amit a neten olvastam. Semmi kifogásom nincs a relék ellen. Ha hozzáértőként azt mondod, hogy jó az autós relé, akkor megcsinálom azzal, mert azok biztosan bírják.
Csak azt kellene még tudnom, hogy milyen értékű legyen a dióda, és lassan neki is állhatok.
(#) Inhouse válasza sztoja hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Beéghetnek-e a relé érintkezői? Persze, be, de jól méretezve ez nem kell, hogy elriasszon. Mint írtam, pl. az autókban ennél jóval nagyobb teljesítményt kapcsolnak megbízhatóan, hosszú éveken keresztül. Mivel egyszerű dolgot akartál, ez az lenne. Lehet FET-tel, vagy darlingtonnal, de az nem biztos, hogy annyira egyszerű, vannak apró buktatói egy olyannak aki egyáltalán nem ismeri őket.
Nem vagyok szakértő, de talán nálad többet láttam már erről.
A diódát most viszont nem értem...
(#) sztoja válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
OK, akkor legyen a relé. Majd veszek egy 10-15 amperest, az garantáltan bírja a 6-7A-t.
Azt olvastam, hogy egy dióda kell a tranzisztor védelmére, hogy a kapcsolgatásoknál fellépő túlfeszültség vagy mi, ne vágja haza, és hogy a diódát legalább háromszorosan kell túlméretezni. Ezért kérdeztem rá.
(#) KBal76 válasza sztoja hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Ezt ne bonyolítsd túl. Amit találsz otthon, kibontod valamiből, ami erre hasonlít 1N4007 szinte biztosan jó lesz.
De ha már relét veszel, akkor veszel diódát is. Arra figyelj, hogy amelyik oldalon a pozitívot (+) adod a relének (a relé tekercsének), oda forrasszad a dióda jelölt végét (K). Fordítva nem jó.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2014
(#) Gafly válasza sztoja hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
A dióda a kikapcsoláskor keletkező forditott irányú feszültség impulzustól véd, azt zárja rövidre. Természetesen el kell viselnie záróirányban tartósan a 12 V-ot, nyitóirányban pedig ki kell birnia az áramipulzust. 1N4001 bőségesen elegendő...
(#) sztoja válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Köszönöm, mivel itthon nincs semmim, amit szét tudnék bontani, marad a vétel.Éppen most néztem, pár forint az egész, tehát nem fog földhöz vágni. A forrasztásra meg ügyelni fogok.
(#) sztoja válasza Gafly hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Igen, ezt olvastam én is, csak már nem emlékeztem rá szóról szóra. Nagy hülyeséget nem akartam írni, azért fogalmaztam úgy, ahogy.
(#) Inhouse válasza sztoja hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Ja, arra gondoltál? Igen kell a dióda záróirányban a relére. Bár van olyan relé is, amiben benne van. Nem létezik, hogy semmi bontott kütyüd nincs otthon. Ez az a pár alkatrész, amit szinte bármiből ki lehet termelni és csak a relét kellene beszerezni. Amúgy meg tényleg filléres.
(#) sztoja hozzászólása Dec 17, 2014 /
 
Tényleg nincsen semmi szétbontani valóm itthon.
Van viszont 5 bontatlan csomagolású fotoszenzorom, pontosabban komplett (összeforrasztandó) modulom, amit ezennel felajánlok cserébe öt darab tranzisztoros-relés kapcsolóért, ha valakinek szüksége lenne rá. Úgy gondolom, hogy ártban/értékben legalébb annyit érhet, mint egy olyan kapcsolás, amire nekem szükségem lenne, tehát így mindenki jól járna.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem