Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 12v szünetmentesítés
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Robotsyte hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Sziasztok
Olyan kérdésem lenne, hogy adott egy autó riasztó, ami ha riaszt akkor a szirénának 12v-ot ad ki kb 3mp-es ütemekben kb 1mp-es szünetekkel. Na most ebből a szeretnék én egy folyamatos 12v-ot kinyerni, de úgy, hogy a sziréna felé továbbra is megmaradjon ez a szaggatás. Ezt meg lehet oldani egy dióda és egy kondenzátor bekötésével? Ha igen akkor a pontos idők ismeretében hogyan válasszak alkatrészt?
Köszönöm előre is mindenkinek!!
(#) qvasz2 válasza Robotsyte hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Meg lehet oldani, csak az sem mindegy, hogy mennyire akarod ezt terhelni? A méretezés: minél nagyobb kondi kell!
(#) Robotsyte válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Komoly terhelés nem lesz rajta, mert csak reléket fogok vele vezérelni.
Hogy kalkuláljam ki, hogy mekkora kondi kell. A diódákhoz nem nagyon értek, abból milyen kellene?
(#) qvasz2 válasza Robotsyte hozzászólására (») Jún 28, 2011 / 1
 
Reléből is van, ami 100-200 mA-t kér, és ha te 10 db-ot akarsz hajtani, az már több amper is lehet!
Én diódából Schottky-t tennék, mert azon kisebb fesz. pocsékolódik el. És akkora kell, ami bírja az áramot. Az egész kütyüdet párhuzamosan kéne kötni a szirénával, így az továbbra is dolgozhat. Kondit pedig úgy lehet kalkulálni, ha tudod, hogy mekkora a max. áram, ami kell neked, akkor A-enként kell 1000 - 2000 µF !
Inkább több legyen a szünetek kisimítása miatt.
Egy 10 000 µF / 25 V -os az már jó lehet.
(#) Robotsyte válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
A kondinál mitől függ az, hogy mennyi ideig tartja meg a feszültséget? Tehát ha bekötök egy 10000ľF-os kondit 12v-ra és kb 3mp-ig töltődik, akkor mekkora szünetet képes áthidalni, a lényeg az lenne, hogy ne legyen sokkal nagyobb az áthidalt idő, mint amennyi szünet tényleg van!
(#) El_Pinyo válasza Robotsyte hozzászólására (») Jún 28, 2011 / 6
 
Szia!
Alapvetően állandó áramterhelést feltételezve (becsléssel) szokás kalkulálni. A Q = C*U összefüggéssel, ahol a Q a töltés C a kondenzátor kapacitása és U a kondenzátor feszültsége. Itt a becslés arra vonatkozik, hogy időben állandó terhelést feltételezünk (Imax), ekkor a Q = Imax*t, ahol t az eltelt idő. Tehát helyettesítve az előbbi összefüggést, az Imax*t = C*U összefüggés adódik. Ezt átrendezve: C= {I_max * Delta{t}}/{Delta{U}} összefüggés adódik. Ebből már kalkulálható a szükséges kapacitás. A Delta_U a megengedhető legnagyobb feszültségesés a kondenzátoron, abban az esetben, ha a töltési fázis teljesen képes feltölteni a kondenzátort. A Delta_U értéke attól függ, hogy milyen az áramkör kialakítása például, ha feszültség stabilizátort használsz, akkor mi az a legkisebb feszültség amin még képes stabilizálni. Érdemes a számított kapacitást legalább 25 %-al túlméretezni a kapott értékhez képest.
(#) nedudgi hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Azt is figyelembe lehet venni, hogy a jelfogók elengedési feszültsége(árama) sokkal alacsonyabb, mint a meghúzási feszültség(áram).
Én úgy saccolom, hogy egy 12V/50mA jelfogó, ami 6V környékén enged el, 33000 µF kondenzátorral 2-3 másodpercig marad behúzva. Nehéz saccolni, mert az ekkora kondenzátorok eléggé nagyot szórnak, igaz inkább felfelé.
Esetleg nem 12 voltos, hanem egy alacsonyabb feszültségű jelfogó elviseli rövid időre a túlfeszültséget, akkor kisebb kondenzátor is elég lehet...
(Én magamnak inkább egy PIC-et, vagy 555 időzítőt állítanék be monostabil módban.)
(#) Robotsyte válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
A képletben tehát az I lesz az az áram amit a relék felvesznek, a delta_t pedig az amég a kondinak helyettesíteni kell a a tápáramot. Na most a delta_U-nak mennyinek kellene lenni, ha ugyebár autóról beszélünk tehát a feszültség kb 11v-16v közé tehető?
(#) Robotsyte válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Pontosabb lenne valóban mikrovezérlővel, csak azok programozásához még sajnos nem értek
(#) nedudgi válasza Robotsyte hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Az a jelfogó(i)d tól függ. Az adatlapban általában megadják a minimális tartófeszültséget.
(#) nedudgi válasza Robotsyte hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Egyébként pedig felesleges vacakolni a nagy kapacitású elkókkal. Ha tranzisztort vezérelsz a szaggatott jellel, akkor nagyságrenddel kisebb kondenzátor is elég.
(#) El_Pinyo válasza Robotsyte hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
A lehető legrosszabb esetre kell méretezni, tehát a minimális tápfeszültség (akkufeszültség) és a relék behúzásához szükséges minimális feszültség különbsége lesz a Delta_U. Mivel nem tudom, hogy milyen reléket használsz, ezért konkrétumot nem tudok írni. Meg kellene mérni egy szabályozható táp segítségével, hogy mi az a minimális feszültség amin még biztonságosan képesek behúzni a relék. A lényeg az, hogy ne legyen alul méretezve a kondenzátor, mert a gyártási szórás és az öregedés következtében veszítenek kapacitásukból.
(#) nedudgi válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
különös tekintettel arra, hogy egy autóban, pláne a motortérben elég magas hőmérséklet szokott néha lenni...
Ha az akkumulátor feszültsége 13 volt alá esik, akkor már baj van.
(#) El_Pinyo válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Elektronikus eszközöket viszonylag ritkán helyeznek motortérbe (néhány dolgot leszámítva). Ha riasztóról van szó, az meg leginkább gyújtás nélkül szokott üzemelni nem ráadott gyújtás mellett, amikor a generátor tölt.
(#) Robotsyte válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Jelen esetben egy kispolskiról van szó aminek szinte az összes elektronikája beleértve az akkumulátort is elöl van a csomagtérben. Abban igazad van, hogy a riasztó nem járó motornál va ugyebár beüzemelve, viszont a riasztó szirénája be van kötve egy nyomógombra is, amivel menet közben lehet "pittyegni". Ezért írtam, hogy a max feszültség ami a kondira hathat lehet akár 16V (persze csak nagyon szélsőséges esetben ) is.
Elugrottam a reléimért a műhelybe, de nem sok információt találtam rajtuk: NAGARES (gondolom ez a márkája) RLPA / 4-12 12v/40A
(#) interferi válasza Robotsyte hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Szia!
Kell egy nagy relé ami öntartóban van bekötve és az öntartó ágba egy kis relé aminek joval kiseb áram kell. Igy ahhoz nem kell akkora kondi de a pontos értéket ki kell kisérletezni.
(#) Robotsyte válasza interferi hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Eszembe jutott nekem is, de ha már úgy is kell kondi akkor annyira nem számít szerintem, hogy mekkora.
(#) interferi válasza Robotsyte hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
De akár egy fet vagy tranzisztor vezérlését is meg lehet oldani kondisan és akkor tényleg elég kis méretü kondi.
(#) El_Pinyo válasza Robotsyte hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Persze én ezt értem, nem is neked írtam azt válaszul. A maximálisan előforduló feszültség az a kondenzátor feszültségtűrésénél lesz érdekes. A relé használatakor ne feledkezz meg a behúzó tekerccsel párhuzamosan záró irányban egy dióda beépítéséről.
(#) Robotsyte hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Átrajzoltam a kapcsolásomat az új helyzeteket belerajzolva, és így pontosan látszik, hogy 2db relét (olyat amilyet fentebb említettem) fog meghajtani a kondis áramkör.
(#) Robotsyte válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Arra a diódára miért van szükség?
(#) Robotsyte hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Csatoltam a kapcsolást (bocs az amatőr rajzért). Az egész lényege annyi, hogy a riasztó mikor riaszt kiadja a szaggatott +12v (világos piros) ami ugye direktbe meghajt egy szirénát. A két fölső relé arra szolgál, hogy pont amikor a szünet van akkor megszólaltatja a dudát. A sötét kék vezetéken csak a riasztó aktív (bekapcsolt) állapotában jön ki test. A telefon pedig csak annyi, hogy van egy telefonom aminek ki van forrasztva egy billentyűje, és ha a riasztó aktív és szól a sziréna akkor rövidre zárja a gombot, így a telefon gyorshívóval már hív is.

riasztó.jpg
    
(#) El_Pinyo válasza Robotsyte hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Reléknél általánosan alkalmazott módszer, a behúzótekercs induktivitása miatt kell. A tekercsen átfolyó áram mágneses teret hoz létre a tekercsben, ami az áram megszűntekor összeomlik és ellentétes feszültséget indukál. Nem vagyok róla teljesen meggyőződve, hogy itt mindenképpen kell-e de ha ott van, abból baj nem lehet. Itt ugyanis nem szűnik meg az áram pillanatszerűen, mint amikor pl. tranzisztor kapcsol relét.
(#) Robotsyte válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Hát nem tudom, hogy mennyire fontos ide, mert ezek ugye nem ilyen nyákra forrasztható relék, hanem autovillamosságiak, én meg még nem nagyon láttam ilyeneknél diódát.
(#) Robotsyte hozzászólása Jún 29, 2011 /
 
Felmerült bennem még egy kérdés. A riasztó úgy működik, hogy amikor bekapcsolom akkor kiad egy pillanatnyi jelet a szirénának, tehát a telefonhoz kötött relé is be fog húzni, akkor pedig beüt egy számot, ami nekünk nem jó. Egy x méretű kondit sorba kötve a telefon reléjével meg lehet oldani, hogy mondjuk csak 2-3 mp-es jelre kezdjen behúzni?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem