Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autórádió beszerelése
 
Témaindító: DEXA, idő: Aug 17, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   22 / 22
(#) ferci válasza inapet hozzászólására (») Márc 21, 2019 /
 
Szia!
Nézd meg, van-e külön memória-táp kivezetés a rádión és amikor leveszed az akkut, arra mindig tegyél megszakítás nélkül 12 voltot. Ha nincs ilyen, akkor simán a 12 volt betápjára.
Különben mindig problémád lesz.
(#) Toth Attila hozzászólása Márc 30, 2019 /
 
Sziasztok! Egy Audi navigációs fejegységet kellene kipróbálnom, csak a rádió van nálam az autó az nincs. Bajban vagyok a bekötést illetőleg. Nem tudom melyik az állandó 12 volt és melyik a kapcsolt. A fotó alapján nem tudom eldönteni.
(#) Uviktor válasza Toth Attila hozzászólására (») Márc 30, 2019 /
 
Szia,
Ha Bosch számozás szerint van a leírása,akkor a 31 a test,30 az állandó pozitív.
Kulcsos tápfesz bemenet már nincs azokon a VW csoport fejegységeken,ami már CAN-es.
A kulcs helyzet információt is CAN-en kapja.
És ami érzékeny téma azen a fórumon:az alvázszámot is.
Ha nem abba az alvázszámú autóban van,amibe gyárilag szánták, kódot fog kérni.
És itt arról ne is kérdezz.
(#) Toth Attila válasza Uviktor hozzászólására (») Márc 31, 2019 /
 
Szia! Köszönöm a gyors választ, jó hogy ezeket leírtad!
(#) dokibácsi123456 hozzászólása Jún 23, 2019 /
 
Sziasztok!
Egy 2011-es octaviába tettünk egy multimédiás fejegységet (tipusspecifikust) amivel nincs is baj viszont a kamerát is telepítve (a kamera a tolatólámpáról kap +és - is) gyújtáson tökéletes a kép, viszont járó motornál nincs kép csak felkiáltó jel. Mi a hiba? Állandó áram kell neki?
Kicsit lelombozott mert egész nap azzal szptam hogy szépen elvezessek mindent behúzva az ajtóba és a végeredmény nem lett jó.
Segítsetek légyszi.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) Uviktor válasza dokibácsi123456 hozzászólására (») Jún 23, 2019 / 2
 
Szia,
Járó motornál négyszögjel vezérli az izzókat,így a tolatólámpát is.
Így gyakorlatilag gyorsan ki-be kapcsolgat a kamera.
Relével vagy egy egyszerű dióda-RC szűrővel ki kell simítanod a kamera tápját.
Vagy Can modullal veszel hátramenenet jelet,de az meg drága.
Némely MM fej kiad a kamerának tápot,amihez a infot can-ről vesz,a tiéd nem tud?
(#) dokibácsi123456 válasza Uviktor hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Szia
Ha gyújtás után adok a kamerának fix 12v-ot akkor megoldódhat a probléma?
A fejegység úgy is érzékeli mikor hátramenetet kapcsolok és csak akkor ad képet.
Amíg külső akkuról ment a kamera kipróbálásnál akkor jó volt ott próbáltam járó motorral is.
(#) Uviktor válasza dokibácsi123456 hozzászólására (») Jún 23, 2019 / 1
 
Szia,
Nem tudom hogy a fejegységen van-e külön hátramenet digit bemenet,vagy automatikusan átvált ha videojelet kap a kamerától.
Ha van külön digit bemenet,akkor persze,kösd gyújtásra nyugodtan a kamera tápot.
Akkor szívás,ha videojelre kapcsol.
De a szűrő is 3 alkatrész ha minden kötél szakad.
1N4001,100u,10K értékekkel megpróbálhatod.
Ha még mindig fut a kép vagy túl sokáig "tart",változtass R vagy C értékén.
(#) dokibácsi123456 válasza Uviktor hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Ha nincs rajta kamera akkor is kapcsol csak fekete kép van rajta sárga háromszöggel és egy felkiáltójellel.
(#) Uviktor válasza dokibácsi123456 hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Ok.
Akkor a fej digit bemenete nem érzékeny a négyszögjelre...
Kötheted gyújtásra a kamera tápját.
(#) dokibácsi123456 válasza dokibácsi123456 hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Esetleg még ezek vannak

bekötés.jpg
    
(#) dokibácsi123456 válasza Uviktor hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Köszi
(#) Andralin válasza Uviktor hozzászólására (») Jún 24, 2019 /
 
De jó, hogy megláttam ezt a hozzászólásodat!

> Járó motornál négyszögjel vezérli az izzókat,így a tolatólámpát is.

Ez régi, nem CAN buszos autóknál is így van?

Nekem egy 1996-os Renault Laguna I-esem van. Egy hónapja szereltem bele tolatókamerát, én a hátsó rendszámtábla világításáról vettem le a tápfeszültséget a kamerának.
Annyi gond van vele, hogy időnként fut a képe, de ha 3-4-szer ki-be kapcsolom a világítást (és így a kamera tápját), akkor általában megáll a futás.

Lehet, hogy ez a fenti szűrő az én problémámat is megoldaná?
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2019
(#) Uviktor válasza Andralin hozzászólására (») Jún 24, 2019 / 1
 
Szia,
Lagunából volt olyan elektronikával szerelt,ami ellenőrzi a világítás áramköröket,és olyan is,amelyik nem.
Az ellenőrzés talán okozhat ilyet,de ha a tiéd nem ellenőriz,akkor inkább más elektromos hiba;
Jellemző a típusra a hátsó lámpák csatlakozóban a test pin beégése,így földhurok képződés,vagy a vezérlő elektronika csatlakozó lábak forrasztásainak kiolvadása.
Volt is egy írás erről itt

Ettől függetlenül a szűrő segíthet,de javaslom hogy segítséggel nézd át,ellenőrizz minden világítást az autódon.
(#) Andralin válasza Uviktor hozzászólására (») Jún 24, 2019 /
 
Jól emlékszel, tényleg volt gondom a tompított fénnyel, de akkor meg is találtam a hiba forrását, egy megolvadt csatlakozóláb volt: Bővebben: Link

Azt akkor megoldottam szépen, azóta semmi gond nincs a világítás áramköreivel.
Földhurok sincs egyik izzónál sem, azt még a hibakeresés során ellenőriztem egyenként, ahogy tanácsoltátok.

Viszont az én autóm ellenőrzi az izzókat és konkrétan a rendszámtábla izzónál is kiabál, ha kiégett, én meg azt használom ugye a kamerához.
Esetleg az ellenőrzés pakolhat a tápra plusz jeleket, amik nem tetszenek a kamerának?
(#) Uviktor válasza Andralin hozzászólására (») Jún 24, 2019 / 1
 
Szia,
Persze, lehet.
Ledes próbalámpával néha lehet látni a kis impulzusokat,sőt olyat is láttam, hogy a ledesre cserélt fényforrás is be-be pislantott egy-egy pillanatra.
(#) Andralin válasza Uviktor hozzászólására (») Jún 24, 2019 /
 
Szia!
Bárcsak ez lenne a gond. Hétvégén megnézem oszcilloszkóppal az izzó tápját.
Köszönöm a tippet!
(#) Andralin válasza Uviktor hozzászólására (») Jún 28, 2019 /
 
Megnéztem szkóppal az izzó tápját, AC módban ha beindítóm a motort, egy 0,3-0,4 V (pp) között ugráló zaj látszik. Gondolom ez okozhat gondot a kamerának. Ki fogom próbálni az általad fentebb ajánlott kapcsolást, hátha az megoldja.
Érdemes lehet kapásból nagyobb kondit tenni? Pl. 330 μF-ot?
(#) Andralin válasza Andralin hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Összeállítottam az ajánlott kapcsolást, de a kimeneten változatlanul mértem oszcilloszkóppal az össze-vissza ugráló AC zajt a 12 V-on felül. Próbáltam nagyobb kondenzátorral is, de az sem segített.

Szerintetek ha betennék egy ilyen szabályozható DC-DC step-up modult a kamera elé, az megszűrné nekem rendesen? Valahol van is egy ilyenem itthon: Bővebben: Link
(#) Andralin válasza Andralin hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Nos betettem a fenti modult és pár nap tesztelés során egyszer sem ugrott ki a kép vagy kezdett el szaladni. Úgy néz ki, ez szépen megszűri a tápot a kamera felé.
(#) Uviktor válasza Andralin hozzászólására (») Júl 8, 2019 / 1
 
Szia,
Bocsánat,mostanában nem sok időm volt fórumozni.
Érdekes hogy csak a DC-DC átalakítóval tudtad megszűrni,de a lényeg hogy sikerült.
A másik témádhoz(a hangsugárzó recsegéshez),annyit szólnék hozzá,hogy próbáltad-e kézzel finoman megmozgatni a membránokat és figyelnihogy akkor recseg-ropog-e.
A hővezető paszta elöregedése is hibátlan hozzászólás volt,nekem egy régi de kiváló erősítőmnek ez volt a baja.Elcsúszott a hőkompenzációja.
(#) Andralin válasza Uviktor hozzászólására (») Júl 9, 2019 /
 
Szia! Köszönöm a tanácsot!
Szinte biztos, hogy a végfok túlmelegedése okozza a recsegést, ugyanezt írták egy erősítős topikban is!

És így már értem is, hogy miért. Nemrég feltuningoltam a fejegységet, kiszedtem belőle a CD modult és helyette fejlesztettem bele egy lapkaszámítógép alapú mp3/bluetooth lejátszó rendszert. Az 1,6 GHz-en futó négymagos proci meg termeli az extra hőt rendesen. Hiába tettem egy plusz ventillátort a gyári mellé a fejegység hátuljára, az sem segít olyan 2/3 hangerő felett.

Így már eldöntöttem, hogy egy külső erősítő lesz a megoldás és akkor a fejegység végfokjának nem kell majd erőlködnie. Meg a hangsugárzók terhelhetősége is jobban ki lesz használva.
Következő: »»   22 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu