Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 2 telefon bekötése egy vonalra
 
Témaindító: Tomy666, idő: Okt 3, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Tomy666 hozzászólása Okt 3, 2007 /
 
Hali mindenkinek!

Azt szeretném kérdezni hogyan lehet két vezetékes telefont egy vonalra kötni? Megpróbáltam, mindegyik telefonról lehet is hívni, de amikor másik telefonról akarom hívni ezt a kettőt mindig foglaltat jelez.
Ha tudtok segítsetek.
Előre is köszönöm.
(#) patexati válasza Tomy666 hozzászólására (») Okt 3, 2007 /
 
Milyen telefonok?Üzemmódjuk legyen egyformára állítva!Párhuzamosan próbáld meg ha foglaltat jelez akkor valamelyik telefonnál pródáld megcserélni a két szálat!Melyik vezetéket kötötted be különben?Egyenként jól működik nem a telefonok egyike a zárlatos?
(#) vizor válasza Tomy666 hozzászólására (») Okt 3, 2007 /
 
Párszáz forintért lehet elosztót venni bármeliyk telefonos boltban vagy T-Com pontban. Van 2-felé, 3-felé, x-felé osztó változat.

Jelenleg ilyenekkel van szanaszét osztva a lakásban a telefonok között a vonal (két rendes, egy vezeték nélküli készülék, meg egy analóg modem). Van olyan, ahol az osztóba is egy osztót dugtam Bármelyikről lehet hívni, ha meg engem hívnak, csörög az összes. Ha már megy a beszélgetés az egyiken, és közben egy családtag felvesz egy másikat, akkor konferenciabeszélgetést lehet folytatni
(#) patexati válasza vizor hozzászólására (») Okt 3, 2007 1 /
 
Csak nem lehet x számó telefont rátenni mert az már túlterheli!Azt hiszem max hármat lehet rátenni
(#) vizor válasza patexati hozzászólására (») Okt 3, 2007 /
 
Az lehet. Akkor szerencsére pont 3 van, eddig max 2 volt használva egyszerre. A modem meg úgyse megy vonal nélkül... Mondjuk jó tudni az ilyesmit...

Végül is a lényeg az volt, hogy érdemesebb készen venni elosztót és még szét is szedheti tanulmányozni a bekötést, annyira olcsó.
(#) Tomy666 válasza patexati hozzászólására (») Okt 3, 2007 /
 
Mindegyik telefon vezetékes, az egyiket bekötéskor adták a másik pedig egy üzetrögzítős Concorde 2000-es típus. Külön-külön mindegyik működik.
(#) fenolftalein hozzászólása Okt 3, 2007 /
 
szerintem az üzenetrögzítőst tedd előre a másikat pedig mögé egyszerűen csak párhuzamosan kell e két telefont kötni. lehet, hogy az üzenetrögzítősnek egy bemenete és egy kimenete van így keresztül megy rajta a vonal.
(#) patexati válasza Tomy666 hozzászólására (») Okt 3, 2007 /
 
Ha nem vagdostad még szét akkor kell egy elosztó!ha el van vágva szint színel köss!úgy kell neki működni!Ha nem megy kéne egy harmadikkal próbálgatni őket nem e valamelyik telefon a rossz!
(#) még1MbR hozzászólása Okt 4, 2007 /
 
Ehh, nem olvastátok el a kérdést?
Hívni szeretné az egyik telefonról a másikat!
Alközpont nélkül ez nem fog menni...

Ha simán párhuzamosan kötöd a két analóg készüléket, lehet róluk hívni külön-külön, de nem egyidejűleg. Ha hívnak, mindkettő kicseng, bármelyiken fel lehet venni. Ha ekkor a 2.-at is felveszed, hallani fogod az elsőn megkezdett beszélgetést.
Ezt persze ki lehet küszöbölni egy ún. hívásszétválasztóval. Ekkor a 2. készüléken csend lesz, mig az elsőt le nem teszik.

Amúgy a készülékek polaritásérzéketlenek, a bemeneten egy graetz híddal szokták megoldani.
(#) vizor válasza még1MbR hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Szerintem meg te érted félre.

Idézet:
„de amikor másik telefonról akarom hívni ezt a kettőt mindig foglaltat jelez.”


Gondolom azt eddig is tudta, hogy ha egy vonalon akar 2 telefonnal vonalon belül beszélni akkor egy olyan vezetéknélküli telefonpárt kell venni ami alapból képes erre. 10e körül lehet ilyet kapni.
(#) Rolo hozzászólása Okt 4, 2007 /
 
Sziasztok.Nem akrtam külön témát nyitni, ezért gondoltam ide írok, hiszen itt is 2 telefon bekötéséről van szó.
Nekem annyival másabb a problémám, hogy vezetékes telefon hálózatra van kötve az internetem, bekötöttünk egy második telefont is.Mikor az újonnan bekötött telefont felveszem, akkor megszakad az internet kapcsolatom,utána ujra be tudok jelentkezni,de ha lerakom akkor is megszakad!! De csak azzal a telefonnal, az első, eredetivel nem!!!!
Hibás lehet a 2. telefon? Vagy túl öreg, vagy a különböző tipus miatt? Zajszűrős megoldás?

Előre is köszönöm a segítséget!!!
(#) még1MbR válasza vizor hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Jogos, igazad van, elnézést kérek figyelmetlen voltam!
(#) még1MbR válasza Rolo hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Szia!
Gondolom adsl-ed van otthon.
Az okozza a leírtakat, hogy jó eséllyel az adsl szűrő (splitter) bemenete elé kötötted a 2. telefont. Ez így nem jó. (megvágja az adsl jelét a tel.készülék áramköre)
Van a szűrőnek két kimenete. Az egyik a modemhez megy, a másik a telefon(ok)hoz. Neked a telefonos kimenetére kell kötnöd mindkét telefont.

Többféle splitter van, többféle felirattal, de ha leírod, mik vannak a tiédre ráírva, meg tudom mondani, hová kell pontosan bedugni... de szerintem magad is rájössz.
(#) Rolo hozzászólása Okt 15, 2007 /
 
Köszz a segítséget, 7 végén tudom megnézni hogy ez lehet e a probléma.
(#) perlaci hozzászólása Máj 4, 2008 /
 
Régi hagyományos relés vonalszétválasztóm sajnos az új vonalakon nem működik. Tud valaki egy rajzot, hogy egy vonalon két készülék és ha az egyiken beszélnek a másik hatástalan/süket/. Hab a tortán ha valahogy át lehet adni a beszélgetést. Tudom ez már majdnem kis alközpont.
(#) Sebi válasza perlaci hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
Ennek oka nem a vonalban, hanem a készülékekben lakhat, hiszen a tápfesz most is 50V körüli. A soros relés (KIL-váltó) megoldáshoz elegendő áramnak kell folyni a relén, ha jól emlékszem, már 5-6mA-nél húztak.

Először kipróbálnám, hogy rövidre zárt kimenettel meghúz-e? (egyik,majd másik)

Különben ennél egyszerűbb megoldást nem látok, mert - modjuk optocsatolóval is megoldható - bonyolult, vagy több vezeték kell a két készülék között.
(#) még1MbR válasza perlaci hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
Szia Laci!

Van idehaza egy ilyenem, gyári Matávos...
Asszem valami graetz hidas, tirisztoros elven működik. Két led van az elején, jelzi, mikor foglalt az egyik ág.
Átkapcsolást nem tud.
Ha gondolod, keress meg privátban, egy ezresért nem hiszem, hogy megéri vacakolni vele... itt lakom a 'tizennyócba'
(#) perlaci válasza Sebi hozzászólására (») Máj 5, 2008 /
 
Üdv
Az érdekessége az, hogy annó a modern ton-os készülékekkel is működött. Csak a mostani új központokkal nem megy. De kipróbálom régi készülékkel kíváncsiságból.
(#) Remci válasza perlaci hozzászólására (») Máj 6, 2008 /
 
Üdv!

Az nem a készüléktől függ, hanem a vonaltól. Ezeket a Kill jelfogókat régen az ikervonalakhoz használták. Úgy működött hogy be kellett kötni a vonalat és a földet ugyanis föld-1 ágon jött a tárcsahang.(lehet kicsit bonyolult, de másképp nem tudom elmagyarázni ) Ha az egyik ág mekszakadt ojankor kattogott a jelfogó. Pl:nyári vihar után éjszaka a központban bizti ki és a tulaj másnapig hallgathatta a kattogást. Amúgy mi ezt átalakítottuk úgy hogy síma vonalról is lehetett használni, de az régen volt,úgyhogy kéne látni a panelt hogy melyik vezetősávot kell átvágni, összeforrasztani hogy működjön. Ha kell elektronikus Kill-ről rajz akkor délután felteszem,működik, de most dolgozni kell menni.
(#) Remci válasza Remci hozzászólására (») Máj 6, 2008 /
 
Na amíg nem jönnek értem addig felteszem a rajzot. Ezt összeraktam, működik. De ha a másik paneljének a képét elküldöd akkor megnézem,talán rájövök hogy mit kell rajta alakítani hogy működjön.
(#) még1MbR válasza Remci hozzászólására (») Máj 6, 2008 /
 
Ezt én is megépítettem és frankón működik. Szinte 1:1-ben ez a rajza a gyári, HIF matricás Matávos készüléknek is, csak annak van a vonal bemenetén egy túlfeszvédő.

Tipp: több készüléket is rá lehet kötni, ha az ember megtöbbszörözi az áramkört...
(#) perlaci válasza Remci hozzászólására (») Máj 6, 2008 /
 
Üdv Köszi a rajzokat.
A működésüket ismerem mert anno én is építettem a bkv-metrónál ilyeneket egy érpáras megoldással és othon is használtam, hogy az ősök és az én szobai telefonom külön legyen választva. Így még véletlenül se halótott bele az ember a másik telefonálásába. Ha megtalálom a rajzát én is felteszem mint egy kontraszt a régi és új technikának. A relés megoldás valahogy a sok digitális zavar (adsl, hívószámkijelzés) miatt szerintem nem tud működni. Egymásra vannak szuperponálva a jelek és így az egyenpotenciál elcsúszik, gondolom ez okozza, hogy nem mindenhol használható régi megoldás.
(#) Remci válasza perlaci hozzászólására (») Máj 6, 2008 /
 
Üdv!
A relés megoldás is működik, mert 1 volt kollegámnak is csináltam 1-et annó, de ő csak a hét végén lesz ithon, majd elkérem tőle és megmondom hogy mit kell rajta alakítani./ feltéve ha meg van még neki/ Neki is volt ADSL-je, meg hívószám kijelzés, semmit nem változtat rajta. Persze ha arról a jelfogóról beszélünk amit régen az ikervonalak kiépítéséhez használtak.Bár abból is volt2-3 fajta
(#) Gafly válasza perlaci hozzászólására (») Máj 7, 2008 /
 
> valahogy a sok digitális zavar (adsl, hívószámkijelzés) miatt szerintem nem tud működni.
> Egymásra vannak szuperponálva a jelek és így az egyenpotenciál elcsúszik,


Erre igy nem tudtam gorcsot kotni...
(#) Sebi válasza Remci hozzászólására (») Máj 7, 2008 /
 
"Ezeket a Kill jelfogókat régen az ikervonalakhoz használták. Úgy működött hogy be kellett kötni a vonalat és a földet ugyanis föld-1 ágon jött a tárcsahang."

Ezt itt nagyon kevered...

Kétféle relépáros váltót használtak, egyik az "ikerváltó", a másik a KIL-váltó (szívességi használónak is mondták) ez utóbbihoz tartozott egy átjelző zümmer, amit a földelőbillentyűvel lehetett működtetni (ha a szomszédot keresték és Te vetted fel előbb). Ennél azonos hívószámon a két készülék egyszerre csengett ki.

Az ikerváltó ("Kertész-féle társas iker") is hasonlóképp két relé (sorosan a készülékekkel), de alapállásban az "A" készülék L1 és a földelés, "B" készülék L2 és a föld között punnyad.
A központ tudta, hogy "A" előfizetőt L1 és föld között kell megcsengetni (és fordítva), tehát itt a hívószámok különbözőek voltak (sokszor az előfizető nem is tudta, hogy ikresítették, csak néha süket volt a készüléke), nem csengett egyszerre a két készülék.
A beszélő felemelése után a relé L1-L2 közé váltotta a hívott készüléket, leválasztva a másikat.
Hívás kezdeményezésekor a központ észlelte, hogy L1 és föld közötti készülékkel nyomulnak, de a tárcsahang - a már meghúzott relé segítségéval - már L1-L2-n jött.
(halkan megjegyzem, ha hívás előtt földre zárjuk az L2-őt, majd a reléket kézzel átváltjuk, akkor a költség az ikertárs számláját duzzasztja...)

Ez a tirisztoros megoldás szimpatikusnak tűnik.
(#) Remci válasza Sebi hozzászólására (») Máj 7, 2008 /
 
Igen utólag rájöttem hogy hülyeséget írtam, mert a Kil és az ikervonalhoz használt relé nem ugyan az Viszont ha a relé előtt belehalgattál a vonalba az L1-L2 között nem, csak a föld-L1, föld-L2 között kaptál tárcsahangot, igaz zúgósan. De ha ráléptél az L1-L2-re és egy pillanatra valamelyikre földet érintettél akkor megkaptad a tárcsahangot.(lehet hogy ezt bonyolultan írtam, de nem vagyok a szavak embere )Ez nem a Kil-re, hanem az ikerjelfogóra vonatkozik.Ja és ez síma vonalon nem működött, ahhoz azt a központban át kellet alakítani.De ez már a műszerészek dolga volt.Amúgy ez már olyan régi technika hogy már arra sem emlékszem hogy valaha szereltem ilyet.
(#) Sebi válasza Remci hozzászólására (») Máj 7, 2008 /
 
Persze, éreztem én, hogy valaha dolgozhattál ilyennel
Nem írtad bonyolultan, de pontosabban: ha L1-et földelted, akkor "A" állomásnak számolt, ha L2-t, akkor "B"-nek.
(#) még1MbR hozzászólása Máj 7, 2008 /
 
Micsoda 7A2 szakik vannak errefelé!
(#) JZoli válasza még1MbR hozzászólására (») Máj 8, 2008 /
 
De lehet, hogy 7D-sek. Azok a régi szép Rotary-s idők!
(#) Moderátor hozzászólása JZoli hozzászólására (») Máj 8, 2008
 
Khm! Kezd egy kicsit illegális irányt venni a beszélgetés. Nem, kolléga urak? :hehe:
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem