Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 25 W-os Texas erősítő
 
Témaindító: punkkazy, idő: Okt 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 50
(#) punkkazy hozzászólása Okt 11, 2007 / 1
 
Üdv!
Szeretném ezt az erőlködőt megépíteni, de előbb szeretném megtudni, hogy ez jó lenne-e gitárerősítőnek?
A másik:
A BC301 és BC303 mivel lehetne kicserélni, mert nem igazán vannak ezek a boltokban.
Jah, meg hány ampert sszív az erőlködő? Elég lenne egy 60-70W-os 2x14VAC-os trafó?
TEXAS
(#) (Felhasználó 4577) hozzászólása Okt 11, 2007 /
 
Szia!
a 14V-os trafó elég lesz, de én adnék neki legalább 100W-ot, 150 sem árt...szerintem próbálj szerezni valahonnan, ápr tipp: Kontha Lomex
(#) ha6pc válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 11, 2007 /
 
2N2219,2N2905-tel "szokták" kiváltani és viszont.
(#) Dióda válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 11, 2007 /
 
Na szerintem ezt gitárhoz felejtsd el, ez hifi erősítő és szétizzadja magát gitártól.

De ha mégis ezt akarod akkor meghajtók bd139-140 pár illetve a nyugalmi áram állító tranyót is érdemes bd139-re cserélni .A 0,22/1W ellenálatot a végtranyónál kicserélni 0,47/5W-ra minden trnyó kint a hűtőbordán és akkor lehet neki adni +/- 35V-ot is persze C-s tranzisztorokkal.
(#) lamalas válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 11, 2007 / 5
 
Na ez az az erosito amit en reges-reg megepitettem (Rt Evkonyv 1980, csatoltam kepkent a hozzaszolashoz) es akkoriban sokaig egy zenekarnal szolgalt probakon gitarerositonek ill. koncertekre is elvittek amikor nem kellett nagy teljesitmeny mert kis helysegben jatszottak. Ma mar nem ajanlanam ilyen celra csakis vedelemmel egyutt es kisse atalakitva! Diodaval ellentetben semmikepp nem ajanlom, hogy minden tranyo a hutobordan legyen, eleg ha csak a vegtranyok vannak a bordan. Meg a nyugalmi aram beallitasanal levo tr-t sem kell a bordara szerelni, mert ez nem klasszikus darlington fokozat hanem egysegnyinel nagyobb erositesu _sziklai_ fokozat. Szerencsere jol birta a kikepzest ez a kis erosito azonban nem rovidzarvedett(!!!) szoval ha valaki babral a kimeneten es rovidrezarja azt akkor kampec lehet az erositonek. Illetve ahogy elobb is irtam mindenkepp kellene hangfalvedelem a kimenetre! Szoval a csatolt kepen levot ne epitsetek meg, de ha vkit erdekel akkor leirom mit valtoztatnek rajta.

texas.jpg
    
(#) kaszarobert hozzászólása Okt 12, 2007 /
 
Én is építettem ilyenből már vagy hatot. Bd 249 illetve 250 volt a végtranyóm. Az icnek jó a 071-es, nem olyan gerjedékeny mint a 709-es, és egy csomó kompenzálóelemet lehagyhatsz! Magyarul a te kapcsolásod a jó azt építsd meg! bc 303 301-et kell kapnod, de ha nem, jó lesz a bc 182-es ill 212-es ha nem teszel rá +-20voltnál nagyobb feszültséget! Nagyon fontosak a fél ohmos (neked csak 0,22) ellenállások! Ez védi a végtranyókat. Három szériát építettem (sztereó) ilyenekből. Az első +-15-ről megy, a mai napig tökéletesen, hiba nélkül, kinyirhatatlan! A másik kettő ettől nagyobb feszültségen üzemelt. A +-30v osnál már vigyázni kellett mert néha elszállt ok nélkül. A +-45 v-os meg egész jól ment egy darabig, aztán meg kipukkantak a végtranyók. Viszont egy házat meg lehetett vele bontani. Ha javasolhatom a +-15 öt építsd meg, úgy tutibiztos!

Indításkor állítsd be az 1kohmon a munkaponti áramot. Én fülre, ill kézre szoktam. Ha melegszik üresjárásban akkor tekerek addig ahol már nem melegszik. Majd ráadom a jelet, és visszafele tekerem a potit, ahhol már nem torzít, és még nem is melegszik ott a jó! 10000 mikros kondikkal, halkan duruzsolva kikapcsolás után vagy 40 másodpercig még szól! Brumja nincs! A hangja szép, a 071-est foglalatba tedd, mert lehet, hogy érdemes egy jobb, mai ic-re kicserélni. Nagyon szépek a középhangjai, nekem jobban tetszett mint a darlingtonos erősítőké, azok "rizsásak" ez nem! Viszont ez csak kissebb teljesítményen stabil!
Egyébkén ahhoz, hogy gitárral jól szóljon, nagyon fontos a jó hangszóróválasztás!

Ja mégvalami, pár topikkal lejjebb valaki átalakította ezt fetessé, kiváncsi lennék rá, hogyan szólt...
(#) lamalas válasza kaszarobert hozzászólására (») Okt 12, 2007 /
 
Hat igen, 709-essel mar en sem ajanlanam megepiteni. Az az abra amit csatoltam az 1980-as RT EK.-bol valo ... kicsit idejetmult. Azert a tapfeszt nem lehet csak ugy emelgetni, mert a BD vegtranyok nem biztos hogy meghálálják Raadasul a muv.erosito stabil feszultségét eloallito zenerek elotet ellenallasait is valtoztatni kell ha valtozik a tapfesz! En a nyugalmi beallito potit sem ugy kotnem be ahogy a rajzon lathato mert nagy veszelyt rejt magaban ha egy olcsobb/rosszabb minosegu trimmert hasznal az ember: ha rossz a csuszka kontaktja siman leeghet az erosito Ha meg lenne kedvem ezzel a vegfokkal kiserletezni (mar nincs ) akkor kiprobalnam MJL vegtranyokkal es MJ meghajtokkal ill. a TL-nel jobb muv.erositovel is. Egy faradt es rossz pillanatomban lehet h. meg is teszem
(#) kaszarobert hozzászólása Okt 12, 2007 /
 
Igen a 3,3k ost kicseréltem 4,7 esre. Úgy emeltem meg a tápfeszt. Ma már betennék két 1 ohmos ellenállást is, hogy védje a tranyókat a bd-ék és a táp közé. (min10w-osat)...

Ja meg közben láttam, hogy itt a fetes változat is Bocs...
(#) punkkazy hozzászólása Okt 17, 2007 /
 
Akkor keresek egy 2x10 vayg 2x12Vos trafót, mert Szegeden nem árulnak bontottat, nekem megy nincs pénzem 4000-5000-es trafókra!
A válaszokat köszönöm, kaptam BC301et és BC303-at is. Lenne még kérdés: írtátok, hogy nincs benne rövidzárvdelem. Tehát ha a bemenetet és a földet összeköti az ember akkor füst? Ettől meg lehet védeni az erőlködőt?? Hangfalvédőt használni fogok.
(#) lamalas válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 17, 2007 /
 
Idézet:
„Tehát ha a bemenetet és a földet összeköti az ember akkor füst?”
Nem-nem! Ha a kimenetet kotod a foldre akkor lesz problema. Ettol meg lehet vedeni az erositot ha elovigyazatos vagy illetve ha nagy kesztetest erzel es beletervezel az erositobe egy rovidzarvedelmet
(#) punkkazy válasza lamalas hozzászólására (») Okt 17, 2007 /
 
Akkor is meghal, ha csak egy pillanatra lesz rövidzárva??Mert ha nem, akkor egy relés megoldással meg lehetne oldani. Gondolom nem ilyen egyszerű.
(#) kaszarobert válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Ha tényleg +-12v-ról üzemelteted, Bd249, 250 tranyókkal, akkor szerintem nyugottan rovidrezárhatod a kimenetet, ezek a tranyók ha jól emlékszem 110v-ot ill 25 A-pert bírnak. Egy két percet ki fognak bírni!!! Javítsatok ki ha tévedek! De ennek ellenére a kimenetet, nem szokás rövidre zárni, olyanképp ahogy a konektorba sem dugsz ollót, stb
(#) punkkazy hozzászólása Okt 25, 2007 /
 
Megépítettem.
A panel elég sz.r volt, de kipróbáltam. Tápfesz 2*12VDC volt. Egy kis 300mA-os trafó lehetett (a tenyerembe 3szor belefért). Eredmény:először (próbahangszóró 4ohm 6W) beés kikapcsolásoknál koppant. Utána (3-4 próba után) szabályosan erős koppnásokat adott. Ezután kapott bemenő jelet. Ekkor sem változott semmi. Ha a trimmert eltekertem (asszem a pozitív tápfesz iránbyába) akkor halkan, torzítva megszólalt a bemenő jel. Ha a bemenő jel erősségét növeltem újra, a azene ritmusával koppant. A hangszórón 1,61V egyenfesz volt!!Ezután kiszedtem az alkatrészeket és a sz.r nyákot behajítottam a kukába. Lemértem a tranyókat. Élnek. Az IC-t meg meglátjuk (gondolom túlélte).
A kérdés: eznnek a tünetnek mi lehet az oka? Tudom, hogy a hibakereséshez sok tapasztalat kell. Ezért kérlek meg benneteket. Ha jól tudom, ha a hangszórón egyenfesz van, az azt jelenti, hogy a végtranyó halott, vagy a + és - tápfesz nem egyforma a földhöz képest.
(#) vicsys válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Hasonló tüneteket produkált mert gerjed. Tegyél 100nF-ot a trimmerrel párhuzamosan.
(#) punkkazy válasza vicsys hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
kössz! gondolom az is beleszólt, hogy ratyi volt a tápom..
(#) kaszarobert válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 29, 2007 / 1
 
Ilyen erősítőknél szimmetrikus tápellátásra van szükség, az nem baj ha kicsi a teljesítménye, két watton, akkor is szépen kell szólnia, de a + és - feszültségek maradjanak állandóan + - 12v on!!! Vagy azonos mértékben essenek...
Ha ez nem történik meg akkor akár meg is szaladhat. Mivel nem volt bemenő jeled illetve csak rizsás, az nekem azt valószínűsíti, hogy az icén volt elkötve valamelyik láb, ill nem kapott tápfeszt... (persze nem biztos). Milyen icvel próbáltad? Egyébként ha az ic kimenetére teszed a bemenetet egy 1mikros csatolókondival akkor is szólnia kellene ha a végfokrész jó! Persze addig vedd ki az ic-t! Lehetett a középső bc tranyó is rossz, vagy rosszul kötve.

Ha kísérletezel erősítők indításával a következőket ajánlom:

- Tegyél két 10 ohmos/10w ellenállást a + - tápfeszre, úgy kapja meg az erősítő!!! Ez megvédi a hibás kapcsolás okozta nagy áramoktól, és segít az élesztésben. Így észreveszed, hogyha nagyon melegszik egy tranzisztor, illetve ic. Ha így már minden ok, csak akkor szoktam levenni őket, és tényleg megküldeni az erősítőt!!!

- Ilyen esetben egy csatolókondenzátort tegyél a hangszóróra!!! 1000mikros 25v-ost. Ha már jól megy minden akkor vedd le, ezzel megvéded a hangszórókat az egyenáramtól!!!

- Erősítőt sose a legjobb hangszóróiddal élessz!
-Sose köss rá fordítva tápfeszültséget!
- A plusz a minusz és a test három különböző dolog.
-Rosz panelt nem biztos, hogy ki kell dobni(persze néha megnyugtat), egyre inkább a légszerelt technika a divatos, lehet, hogy így a jobb!

Egyébként meg csak dicséretet érdemelsz, hogy megpróbáltad!
(#) kaszarobert válasza kaszarobert hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Sok sikert a további szerelésekhez, ne add fel!
(#) punkkazy válasza kaszarobert hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Kössz a bíztatást. Hát sikerült. Most próbáltam kia gitárommal. Szerintem jó. A mostani nyák tökéletes. A nyugalmi áramot 60mA-ra állítottam. Ez jó?????
Egyik problémám: nemrégiben csináltam egy hangfalat. 2 utas, CSAK nincs benne hangváltó, hanem a piezzót egy kondenzátor közbeiktatásával (1uF) párhuzamosan kötöttem a méllyel. A hangfal szólt szépen a hifimen. Azonban amikor a texasra kötöttem 2.5 A-t szívott az erőlködő, és állatian búgott. Kiiktattam a piezzót és most műkszik. Gondolom egy hangváltó megoldaná a problémát. Vagy cseréljek dóm magasra??
(#) Müszi válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Légyszi oszd meg a tapasztalataidat, rendes zenével hogyszólt?
Kiváncsi vagyok rá, mit változtattál az eredeti rajzon?
(#) punkkazy válasza Müszi hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Hát, mintmondtam rendes magassugárzóval még nem volt lehetőségem kipróbálni. A mélyek szépek.Gondolom rosszul lett beállítva a nyugalmi áram, mert egy picit (teljes kivezérlésnél) torzít. Holnap csinálok egy kis hangdobozt(3 szélessávú 8 W-os hangszóróból), azzal majd megszólalnak a magasak is. 8 ohm-on sokkal stabilabb. Rákötöttem az ampermérőmet, átlagosan, teljes kivezérlésnél 500mA-t fogyasztott, ami nem sok! Persze csúcsokban vagy basszusoknál sokkal nagyobb lehetett. Eléggé gerjedékeny. Csillagpontozás mindenképpen kell valamint minnél rövidebb kábellel kell szerelni. A doboza lemez, így nem gerjed. Egy kicsit zajos, de nem vészes.
Holnap lesznek képek és a magasakról is majd írok!
(#) Logosz válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Üdv!

Én évekig használtam egy ilyen ilyen, saját építésü erôsítôt. Elôször +-30 V-ról, akkor 30-35 W körül szépen szólt 8 Ohmon, késôbb +-36 vagy 38 Voltra emeltem a tápfeszt, úgy leadta az 50-60 W-ot is normálisan. Ekkor viszont már egy relés hangszóró-késleltetô áramkört is kellett hozzá építenem, mert be/kikapcsoláskor nagyon nagyokat ugrottak és pattantak a hangszórók (volt olyan, hogy még a biztosítékját is kiverte a hirtelen nagy áramtól). Gyakorlatilag bekapcsoláskor 2-3 mp után húzott be a relé, addíg a tranziensek lezajlottak (hangszóró nélkül), kikapcsoláskor pedig rögtön elengedett, ezzel azonnal leválasztva a hangszórókat a végfokokról. Ha érdekel, elôkeresem a kapcsolást és lefotózom, leírással együtt. (Egy régi Videoton erôsítôbôl ollóztam, asszem 3 tranzisztor, ellenállások, kondik és persze a relé.)

A nyugalmi áramot elvileg szinuszjellel meghajtva, müterheléssel és osszcilloszkóppal kellene beállítani, mert pl. tápfeszfüggô is. Az a lényege, hogy akkora áram kell, (gyakorlatilag kicsit megnyitja a végtranyókat) hogy osszcilloszkóppal nézve a nullátmenetnél ne törje meg a szinuszjelet, hanem szépen menjen át a negatív félperiódusból a pozitívba és vissza. Már nem emlékszem, hogy az enyémen mennyi volt, de kb. 50-200 mA között.

A piezo gyakorlatilag kondenzátorként viselkedik, tehát tekerccsel párhuzamosan ne tedd, mert rezonanciába lép vele és valamilyen frekvenciájú hangot nagyon ki fog emelni. Elvileg jó úgy ha csak kondival kötöd sorba, viszont a mélynyomóhoz nem árt hangváltó. A jelenséget én sem értem, amit leírtál, valószínü valami gerjedés léphetett fel...

Sok sikert hozzá! No nem a gerjedéshez, hanem az erôsítô további babrálásához és hangjának élvezéséhez...
(#) Logosz válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Mekkora tápfeszrôl és mekkora trafóról müködteted?
(#) punkkazy válasza Logosz hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
A trafó 2x12V-os és a teljesítménye...hát, egy fekete-fehér kis TV-ben volt. Nem tudom ismeritek-e a típust: Ei, azaz egy iskra TV. Ha minden igaz a héten kapok egy 50VA-s trafót. Az úgyvélem elég lesz!
A tápfesz pedig 12*1,41=16,92V.Nyugalomban 20V amúgy meg 16-15V körül. A puffer mindkét ágban(+ és GND valamint - és GND között)4700 uF. Mono.
(#) Logosz válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
No ez lehet a gond, a trafó teljesítménye...

Persze egy végfok teljes kivezérlésnél mindíg torzít. A tiéd ezzel a tápfesszel 8 Ohmon kb. 10-11 W-ot tud, de ehhez kell kb. 20 W-os trafó, (4 Ohmon ennek a dupláját, de ahhoz nem árt legalább 35-40 VA-es trafó). Terhelve egy tápegységben egyébként, 1.25-szöröse az egyenfesz a váltónak, te is 15-16 V körül mérted, tehát az helytálló.

Nekem amoikor 2x30 W-os volt, akkor 100VA-es trafó, 2x50 W-nál (emelt tápfesz) 180 VA-es trafó hajtotta. És bírta is. Az 50 VA egy 30W-os mono erôlködôhöz jó.

A mai hifibuzik a 150 000 000 000 µF-os kondenzátoraikkal biztos néznének, de az enyém +-38 V-ról ment, két darab (egy a + és egy - ágban!) 4700 µF/40V-os kondival, brumm nélkül, minimális zajjal, de az is hangszínszabályozó és az elôfok miatt volt. A gyári Videoton RA-6363 rádióserôsítô sokkal jobban brummogott (abban is két 4700 µF-os puffer van). Mondjuk az is igaz, minél nagyobb a tápfesz, annál kisebb kondi is elég.
(#) kaszarobert válasza Logosz hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
Csatlakozom az előttem szólókhoz, mindenki okos dolgokat írt! A nyugalmi áram miatt, halkan torzít! Hangosan a trafó miatt torzul, nincs elég teljesítménye.

A gerjedés szerintem a műverősítő miatt van! Melyiket használod? Ugye nem a 709-est? Mielőtt nagyobb trafóra cserélsz, feltétlenül meg kell a gerjedést szüntetned. Nekem mikor gerjedt a kimeneten lévő 10ohm+220nanos nagyfrekvenciás gerjedésgátlóból az elcsi melegedet nagyon. Ha ez így van akkor a frekvenciaátvitelen egy picit csökkenteni kell! Egy jobb müverősítő erre jó.
(#) punkkazy válasza kaszarobert hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
A műverősítő TL071. Asszem ez a kiszajú; a TL081 meg a kevés áramot fogyasztó típus. Ezektől jobb??
(#) kaszarobert válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
Nem elvileg én is ezekkel használtam. Ugye akkor gerjed ha üres a bemenet? Ha teszel rá bemenő jelet, vagy egy volume potit, akkor meg kell szünnie!
(#) punkkazy válasza kaszarobert hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
Ha a hangerőpoti le van tekerve (bemeneten a GND), akkor zúg. Ha feltekerem vagy adok jelet ez megszűnik.
(#) kaszarobert válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
Ok, ilyen nekem is volt, meg lehet oldani, bár most nem tudom már hogyan csináltam meg.

-Valószínűleg a bemenetre 100kohm körüli potit tetteél, cseréld ki kisebbre 10kohm, vagy még kisebb. Próbálgass potikat!

-Esetleg a bemeneti 68k-os ellenállást lehet kicserélni kisebb értékre, mondjuk 22kohm, nyugodtan ráforraszthatod párhuzamosan...

-Én mindenkép megpróbálnék a műverősítő helyére egy 5534-est rakni (nagyon jó műverősítő, nekem a keverőm keverőerősítője, és mikor kicseréltem a 071ről, egy csomó zajom meg brummom megszünt, illetve hifi lett a hangkép. kb 100Ft körül van az ára, lábkiosztása ugyanaz. Ha ide nem jó másra is nyugodtan felhasználhatod!)

-Építs elé egy előerősítőt(pl közös emiterű) egy tranyó néhány ellenállás, vagy úgy variáld az előtte lévő hangszinszabályzókat, hogy ne gerjedjen! Erről ha kel bővebben, de ez most a legutolsó...
(#) punkkazy válasza kaszarobert hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
A csere meglessz!
A bemeneti ellenállás kisseb, mert eltűnt a 68k-s és helyette egy 47 kohm-os van. A poti 25kohmos. Előerősítő lesz!!
Szerintem ez mindenképpen, mert én terveztem. De egy tranyósat is beleteszek, meg egyszer majd egy csöveset is kipróbálok. A tranyós és a mellékelt biztosan benne lesz. Ha minden jól megy gitáreffectek is lesznek benne!

dist.GIF
    
Következő: »»   1 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem