Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 9
(#) lazsi válasza boyscout hozzászólására (») Júl 11, 2025
Igazából csak az villanyóra, mert a másik nem méri / jelzi az időt, csak a fogyasztást...
(#) lazsi válasza uniman hozzászólására (») Ápr 10, 2025
Az adatlapjáról vett érték alapján:
0.2 mrem/h = 2 * 10-4 rem/h = 2 * 10-6 Sv / h = ~ 17 mSv / év
A lakossági korlát 1 mSv / év
Vagyis egy ilyen izotóptól a megengedhető maximális terhelés 17-szeresét kapja valaki!

Ha az eredeti (gyártáskori) izotóp van benne (Amit természetesen nem tudunk!), akkor jelenleg a helyzet:
- NDK-ban gyártották, tehát minimum 35 éves
- A Kr85 felezési ideje kb. 10 év
- A gyártása óta 3-szor feleződött, tehát most kb. 2 mSv/év lehet, ami még mindig kétszerese a megengedett lakossági korlátnak!
Viszont ott egy helyen több ilyen cucc van (a képen legalább 10 db-ot számoltam meg...), tehát a hatás (a sugárterhelés) összeadódik (10 * 2 = 20 mSv/év).
További probléma, ha időközben cserélték benne az izotópot... Mikor és milyenre?
Szerintem is mindenképpen jó lenne az illetékes hivatalt megkeresni!

Ha mázlid van, akkor selejtezéskor/leszereléskor kiszedték belőlük az izotópokat és nincs probléma.
HA mázlid van...

A jó hír, hogy a Kr85 béta bomló, ami azt jelenti, hogy
- ameddig a készüléken belül van, nagy eséllyel a külvilágot nem befolyásolja,
- ha eltörik az üvegcse (mert pl. valaki dobálja vagy nem megfelelő módon szedi szét a füstérzékelőt...), akkor a Kripton kiszabadul -> a béta sugárzás hatása a levegőben kb. 1m-en elenyészik,
- ha a padláson lévő cuccok mindegyikében (nem tudom hány db van...) eltört az üvegcse, akkor az alatta lévő lakás (a födém és a távolság miatt) biztonságos maradt.

A Kripton nemesgáz - ha kijut az üvegcséből, akkor eloszlik a levegőben, de nem megy nagyon messzire, értsd: az egész padlástérben (leginkább a padló közelében) egyenletesen szétoszlik. Én azért inkább csak sugárzásmérővel mennék fel a padlásra a többi cuccért...
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2025
(#) lazsi válasza majkimester hozzászólására (») Márc 26, 2025
Idézet:
„Tudom, hogy általában sima RS232. Erről viszont egy helyen azt írták, hogy kétirányú kommunikációt használ.”

A sima RS232 alapból is kétirányú... Hol itt az ellentét?
Talán ki lehet olvasni a kurzor (aktuális következő megjelenítendő karakter) helyzetét. De ha nincs rá szükség, akkor nem kell használni.
(#) lazsi válasza Szikravadasz hozzászólására (») Márc 20, 2025
CSaK 1 ötlet: Szerintem a banán alakú sötét folt a féregjárat miatt keletkezett...
(#) lazsi válasza Laca88 hozzászólására (») Dec 27, 2024
Köszi! Tartottam tőle, hogy így van...
(#) lazsi válasza Laca88 hozzászólására (») Dec 27, 2024
Használhatóak ezek bármire? (Úgy értem, hogy az alkatrészbánya esetét leszámítva...)
Gondolom, van benne valamiféle azonosító, amivel bekapcsoláskor bejelentkezik a szolgáltatóhoz, az pedig megmondja neki, hogy már érvénytelen - tehát az eredeti feladatát nem tudja ellátni.
Itthoni hálózathoz router-nek, switch-nek, repearter-nek, valamilyen szervernek alkalmasak?
(Nekem is messze van Vác - csak kíváncsiskodom...)
(#) lazsi válasza Gafly hozzászólására (») Dec 10, 2024
Pedig ez gyári...
Csak a ferde fémlap nélkül. De úgyis árbócra kerül majd, és oda csinálnom kell valami egyéb tartót neki.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2024
(#) lazsi válasza Gafly hozzászólására (») Dec 10, 2024
Nekem sehogy nem tűnik csapágyasnak... Persze csak én fújtam, nem a szél, de kellően lassan állt le, és nem úgy, mintha valami erősebben vagy aszimmetrikusan fékezné...
(#) lazsi válasza Tomee hozzászólására (») Dec 10, 2024
Köszönöm a szél- és esőérzékelőket!

Granpa: megy privát...
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2024
(#) lazsi válasza granpa hozzászólására (») Dec 7, 2024
Simán!
(#) lazsi válasza Tomee hozzászólására (») Dec 7, 2024
Az egyik szél és esőérzékelő érdekelne!
A csapágyas pörgettyűnek van esély a javítására? Cserélhető a csapágya, vagy "egybeöntött" és csak roncsolással bontható?
(Ha másnak nem kell, akkor vinném mindkettőt.)
Személyes átvétellel valamikor hétköznap munka után. (Most éppen kifelé lábalok valami nyavalyából...)
Írok privátot!
(#) lazsi válasza Gafly hozzászólására (») Okt 25, 2024
Lyalyly, ez fályt!!!
(#) lazsi válasza Barnagy1967 hozzászólására (») Szept 28, 2024
Nem egészen értem, hogy Bubuka57-nek mi a baja ezzel a jelentkezéssel... Teljesen korrekt jelentkezés, a felajánló is betartja a jelentkezési sorrendet, ő ott van másodikként, ha az első mégsem viszi el...
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2024
(#) lazsi válasza Gafly hozzászólására (») Aug 30, 2024
Én csak a "710"-es alkatrészt ismerem a kocsimból... Ja, és az elektromos láncfűrészemben is van...
(#) lazsi válasza Gafly hozzászólására (») Aug 21, 2024
Az átmérője:
- (vagyis egyenesen mérve) 57 cm
~ (vagyis cikk-cakkban mérve, ahogyan a képen van) kb. 100 cm
(#) lazsi válasza Kinka István hozzászólására (») Aug 8, 2024
Ezt az ok-okozati összefüggést nem ismertem! Köszönöm!!!
(#) lazsi válasza proli007 hozzászólására (») Júl 31, 2024
Ez igaz, de hogy jön ez ide???
Uniman beírt két adatot (ebből az 5V adott az IC típusa alapján), ami alapján számolható a felvett áram.
Nekem sosem volt C64-em, tehát elfogadtam, hogy annak a felvett teljesítménye 7.5W (Ő VA-t írt, nem W-ot, de ugye DC-ről van szó...), ami 5V esetén 1.5A-t jelent. Az IC maximálisan 2A-t bír, tehát használható.

Egyébként a párhuzamos típusú stabilizátorok esetében sem azonos a terhelésre jutó és a stabilizátor teljesítménye... És ez a kapcsoló üzemű tápegységeknél is így van.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2024
(#) lazsi válasza uniman hozzászólására (») Júl 31, 2024
5V/ 7,5VA = 1.5 A (bár inkább 7.5W / 5V )
2A (amit ez elbír) > 1.5A
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2024
(#) lazsi válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 31, 2024
Az MA7805 egy (megfelelő hűtéssel) 2A-t bíró 5V-os stabilizátor IC.
A többi Ge tranzisztor - leginkább régi készülékhez pótalkatrésznek...
(#) lazsi válasza afp hozzászólására (») Júl 9, 2024
Látom figyelsz, és a Javát már bele sem tetted...
(#) lazsi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Ápr 17, 2024
Írtam, hogy benéztem! Azt gondoltam, hogy a legutóbbira kérdeztél rá, de nem...
(#) lazsi válasza sargarigo hozzászólására (») Ápr 16, 2024
Jogos!!! Ezt benéztem...
(#) lazsi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Ápr 16, 2024
Szerintem az első képen látható eszközök hátlapja...
(#) lazsi válasza teddysnow hozzászólására (») Ápr 4, 2024
Ha arra gondolt, akkor írja ki azt egyszerűen és egyértelműen! Nem virágok vagyunk, hanem (értelmes?) emberek...
Volt olyan cucc, aminél én is kiírtam a továbbadás (értsd: pénzért árulni!) tilalmát, de kifejezetten örültem az "elviszem X-nek", aki ráadásul jelentkezett is itt rá. (De sajnos a legtöbb felajánlott cuccom alapból nem volt alkalmas a pénzért eladásra...)
(#) lazsi válasza sany hozzászólására (») Ápr 1, 2024
Figyelembe vetted, hogy idén szökőév van?
(#) lazsi válasza Gafly hozzászólására (») Jan 21, 2024
Annyira nem szereted a többieket, vagy annyira nem utálod Huttyt?
(#) lazsi válasza Gafly hozzászólására (») Dec 21, 2023
A legutóbbi kutyám egy befogadott kóbor állat volt, nem pedig_rés.
(#) lazsi válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 11, 2023
Pl. nekem van egy telepes rádióm, amihez egy ilyet kellett használni (nálunk gyerek koromban volt már "vezetékes áram", így már nem láttam használatban azt a rádiót...).

Mire jó?
Ha valaki szeretne autentikusan használni / bemutatni egy ilyen rádiót, akkor egy ilyen dobozba beletesz 84 db "C" típusú ("bébi") elemet. (Gondolom innen származik a típusjelzése: 84C. 84x1.5V = 126V )
Ha a külsőség és a használhatóság fontosabb az eredetiségnél, akkor beletesz egy akkut és egy transzvertert.

(A grafit-rudakat én is gyűjtöttem az elemekből... És én sem tudom, hogy minek... )
(#) lazsi válasza bala7s hozzászólására (») Nov 15, 2023
Rendben, a tied. Keress magánban!
(#) lazsi hozzászólása Nov 14, 2023
Ingyen elvihető munkaidőben Lágymányosról egy számítógép. (Csak személyesen - posta nincs.)
Processzor: AMD 2200+
Memória: 2GB (van benne még egy szabad hely - nem tudom meddig bővíthető)
Alaplap: nem tudom... (ha nagyon fontos, megnézem...)
Winchi: egy IDE-s van benne (nem tudom, hogy marad-e...), és van (legalább) két SATA hely, de a tápon nincs SATA tápcsatlakozó
Videokártya: AGP-s, 256 vagy 512MB RAM-mal (ha nagyon fontos, megnézem...)
Táp: talán 400W-os

Jelenleg XP fut rajta, újabb windows-t nem tudom, hogy bírná-e - nincs tapasztalat. Kollégám (aki felajánlotta, és megkért, hogy tegyem itt fel) most törli róla a neki fontos dolgokat - nem tudom, hogy végül a winchivel együtt adja-e (és akkor a futó XP-vel), vagy azt kiveszi belőle.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2023
Következő: »»   1 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem