Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   13 / 56
(#) zombee hozzászólása Ápr 10, 2019
Sziasztok! Kávéfőzőben volt, jó eséllyel a fűtőszálat kapcsoló triak. Még az alldatasheet
sem tudott mit kezdeni vele, de a reklám résznél egy hasonlót kidobott: Bővebben: Link
A technikai jellemzőit sem ártana tudni ha helyettesíteni szeretném valami mással...
(#) Feri válasza erbe hozzászólására (») Márc 26, 2019
Kicsit "butaságot"írtál nem lehet 2x16A igényelni.
Nem létezik 2 fázisú mérő, csak 1 illetve 3 fázisú.
Az 1x 32A különben is gazdaságosabban osztható tovább.
(#) Kérdezső válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 20, 2019
Köszönöm, felhívtam a villanyszerelőt is, megdöbbenésemre azt mondta hogy az is normális, ha zárlatkor mindkettő megszakító egyszerre lekapcsol és az is, ha a más márkájú főmegszakító előbb old le terheléskor. A C karakterisztika kvázi reménytelen, mert itt ahhoz is szabványosítást kérnek, akkor már inkább a 32A.
Nekem ez így teljesen feleslegessé teszi az egész megszakítós rendszert. Csak hogy ne higgyétek hogy csak hisztizek, képzeljétek el, ahogy egy emeletes háznál lévő 30 kismegszakító helyett csak a gyorsabb főmegszakító kapcsol le és mindenhol elmegy az áram. Értelmetlen, nem? Vagy zárlatba megy a mosógép, de ahelyett hogy csak az aktuális kör szakadna meg, megszakad az egész. Akkor minek van annyi? Elég leosztani 3 nagy területre ahogy régen volt, azt' cső. Ráadásul a vastagabb vezetékek miatt teljesen máshogy reagál a bimetál is, sokkal tovább bírja a terhelést, mert nem melegszik annyira. Ezért volt már 9 KW felett a terhelés jó ideje, mégse nyekkent a megszakító. A szerelő szerint akár órákig is mehet ez anélkül, hogy lekapcsolna túlterhelés miatt. 16A megszakító, ami 40A terhelést bír. Persze nektek, szakértőknek ez természetes dolog, de nekem megdöbbentő ezzel szembesülni a gyakorlatban, nekem 16A az 16A, 3,6 KW, nem 9. Közben meg fosok bekapcsolni egy vasalót a mosógép mellett, pedig a valóságban meg se kottyan a rendszernek. Ezekről nem nagyon hall az ember, amikor az elektromos rendszerről van szó...
Köszönöm a segítséget és a türelmet.
(#) gyuszo válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 20, 2019
A mérőhelynél a kismegszakítónak más szerepe van.
Nem véletlen a 32A-es alanyi jogon járókorlát sem.
(#) gyuszo válasza Kérdezső hozzászólására (») Márc 20, 2019
Idézet:
„a szabványosítás után a 32A főmegszakító megoldja a gondot”

Nem fogja a gondodat megoldani. Nem véletlenül tettem fel a kérdést.
Még egy 60 W normál izzó, amikor kimegy felkapcsolásnál is képes leverni a 32 A-es kismegszakítót.
(#) elektroncso válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 19, 2019
Pontosabban, a "C, D, B" betűjelzés a kismegszakító túláramvédelmi részére vonatkozik ami egy hőkioldó. Ennek beavatkozási sebességére utal a betűjelzés. Masszív zárlatkor viszont a kismegszakító egy másik része a zárlatvédelmi része aktivizálódik ami egy elektromágneses kioldó. A hirtelen meginduló nagy áram beránt egy vasmagot és ezzel oldja a reteszt. Itt nincs kioldási karakterisztika. Elmondható, hogy egy átlagosan szerelt családi házban egy zárlattal 32A-es megszakítóig minden fokozatot ki lehet ütni. Ez valójában a hálózati hurokimpedanciától függ ami a zárlati áram kialakulásának sebessége ellen dolgozik, nagyjából 32A körüli megszakító fölött már annyira erős rugó van a zárlatvédelmi fokozatban, hogy a gyengébb rugóval szerelt kisebb áramú megszakító gyorsabban fog oldani. Ezért van az, hogy egy zárlat egy ipari végponton a főmegszakítót nem oldja ki, hiába alakul ki több száz amperes zárlati csúcsáram.
(#) Kérdezső válasza erbe hozzászólására (») Márc 19, 2019
Teljesen logikus amit írsz, két B karakterisztikájú megszakító egyszerre kapcsol le. Az a baj, hogy laktam már pár helyen és a legtöbb B16 volt (régi 1 fő - 3 kismegszakító felosztásban), ott nem volt ilyesmi. Ha zárlat volt a kismegszakító előbb lement, hogy mindkettő egyszerre megy le, nekem új. Nyilván a szabványosítás után a 32A főmegszakító megoldja a gondot, csak érdekelt a dolog. Azok ősöreg cuccok voltak, ezek meg újak.
(#) Kérdezső hozzászólása Márc 19, 2019
Sziasztok

Nagyjából 1 éve költöztünk új házba és a következőt csinálja az elektromos rendszer. Ha bármi okból túlterhelés van (legutóbb egy zárlatba ment fúró miatt), az adott hely megszakítója mellett a főmegszakító is lekapcsol. Ezzel gyakorlatilag a kismegszakító értelmét veszíti, mert ugyanúgy mindenhol elmegy az áram. Nem csak egyszer, minden egyes alkalommal. Műhely kimegy, fő is. Konyha kimegy, megint lent van a fő is. A kismegszakítók Schneider B16 6KA típusok,a főmegszakítók EON B16 10KA.Volt már villanyszerelő más okból (EPH), dicsérte a rendszert. Rákérdeztem nála a C típusú főmegszakítóra, EON külön engedély kell hozzá. Nem firtattam jobban, nem tudom hogy ez az engedély mit is takar, vagy hogy megoldaná -e a C típusú főmegszakító a problémát, de ha logikusan következtetek, a C reagál lassabban, tehát lenne esélye a B-s kismegszakítóknak lekapcsolni előbb. A vezetékek egyébként mind 2,5 és 4 mm2-esek, friss felújítás után (előző tulaj). Szépen menne is minden ha ez a kettős lekapcsolósdi nem lenne. Vissza fogom hívni a villanyszerelőt mérőszabványosítás miatt(32A), csak előtte kíváncsi vagyok a ti véleményetekre az ügyben. Köszönöm!
(#) gordonfreemN válasza proba hozzászólására (») Márc 7, 2019
Köszönöm a válaszod, akkor egyre gondoltunk.
Annyi javítás a lenti szövegemhez,
Idézet:
„egyrészt a megszakító mágneses érzékelője gyorsabban leold ”

hogy természetesen a megszakítást nem a 12A-re értem, hanem ha meghaladja a zárlati áram a megszakító névleges értékét a megfelelő ideig. Előállhat olyan eset viszont, hogy nem lépjük át ezt az értéket viszont az IEC aljzat terhelhetőségét túllépjük. Így az túl tud melegedni, esetleg kigyulladhat? Erre lenne megoldás az olvadóbiztosítékkal ellátott aljzat, de jelen esetben nem fér el.
(#) gordonfreemN hozzászólása Márc 7, 2019
Sziasztok,

mekkora terhelhetőségű aljzatot kell beépíteni egy készülékbe?
Mi alapján dönti el a gyártó?
Zavarszűrős IEC aljzat kapcsán jött elő a téma, miközben beszélgettünk.
Véleményem szerint a készülék fogyasztásához kell méretezni, de kollégám nem zárja ki azt az eshetőséget, ha 3A-es terhelhetőségű IEC zavarszűrős aljzat kimeneteinek két (L-N) kapcsa záródik rövidre, tegyük fel pont 12A-rel a 16A-es hálózaton.
Én azt mondtam erre, hogy egyrészt a megszakító mágneses érzékelője gyorsabban leold szerintem, mint hogy szétégjen az aljzat, másrészt egy ilyen szűrő cseréjére úgyis meg kell kérni az érintésvédelmi felülvizsgálatot és majd az jegyzőkönyben rögzíti a szakvéleményét, tehát ha elfogadja, akkor kész.
Mit gondoltok?
(#) kendre256 válasza steve25 hozzászólására (») Márc 1, 2019
Nekem ÉMÁSZ területen mérőhely áthelyezéssel együtt volt bővítés is (20A+10A volt előzőleg). Most 32A 24 órás, és 10A vezérelt van egy fázison, nem kellett hálózat fejlesztésért fizetni. Előtte rákérdeztem, azt mondták, a vezérelt nem tartozik bele a 32A-be. Ez tavaly április környékén volt.
Meg kell kérdezni, mert az az érvényes, amit mondanak, legalábbis egy darabig, mert akármikor változhat bármi...
(#) Alkotó válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 28, 2019
Ez így félreérthető: "A 32A alanyi jogon jár....". Az alanyi jogon járás az mást jelent. Ha így lenne, és egy ingatlanban lakna 3 "alany"(pl. apa+anya+gyerek), akkor mindegyiknek járna. Az igényelt összes áramból kivonják a 32A-t és csak az e fölötti rész után kell hálózatfejlesztést fizetni. A többi költség viszont van.
(#) kameleon2 válasza steve25 hozzászólására (») Feb 28, 2019
A 32A alanyi jogon jár, lehet akár egy fázison is. Amid jelenleg van arra kaphatsz még 16 A-t, mert a bojler gondolom másik mérőről megy (csúcskizárásos). Nyilván nem mindegy milyen a fővezetéked. Arra ugyanis a szabvány 1% feszültségesést enged meg. Ez hossz és keresztmetszet függvénye. Kérhetsz 2x16A-t is, akkor 2 fázisod lesz. Vagy 3x10 A-t. Egy nagyobb terhelhetőségű fázis sosem árt, mert mosógép stb. akkor elmegy róla.
(#) steve25 hozzászólása Feb 28, 2019
Sziasztok,
Érdeklődnék hozzá értőktől, hogy a 32Amper ami díjmentesen lehet igényelni ha megfelel a szekrény stb, jelenleg van egy 16A megszakitó és egy 10A megszakító a bojlernek ami vezérelt, most a bojler (10A) is bele tartozik?, 32A szeretném bővíteni,
(#) gaben62 válasza T_Kornel hozzászólására (») Feb 25, 2019
A rajz szerint, egy mágneskapcsoló van bekötve, az L2-re, és a nulla-vezetékre, /blue/A1-A2-vel szokták jelölni a behúzótekercset, /aki nem tudná/
A mágneskapcsoló kapcsolja a motoráramot, indításkor.. ami természetesen 230V~os
AC3=12A, tehát a 3~motornak fázisonként 4Amper az üzemi árama.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2019
(#) Kovidivi válasza szs hozzászólására (») Feb 19, 2019
Sajnálom, a gondolkodás menetünk ellentétes, bármit is írnék, nem fogadnád el. Pl. a fogaskerekes példánál a kisebb áram... Én a motor üresjárati indítási áramát hasonlítottam össze a csavarbehajtóban levő motor indítási áramával, ami után még terhelés is van, és köztudott, hogy a legnagyobb erő mindig az első megmozduláshoz kell, ha valami mozgásban van, könnyebben mozgatható. És itt most a fogaskerekekre gondoltam.
Találtam valamit: Bővebben: Link
Itt az indulási áram 12A. Áttétel nélküli motort mértek, áttétellel még magasabb az áram értéke. Sajnos nem írja, milyen motort teszteltek, úgyhogy ebbe bele.tudsz kötni.
Itt egy másik: Bővebben: Link
29A indulási áram, 2A mikor forog, a motor típusa is meg van adva. A szabvány 540-es motor valahol ez a kettő grafikon között van. Ha van kedved, keresgélj kicsit ( brushed motor current measure with scope). Nincs kedvem többet linkelni.
(#) szs válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 18, 2019
Na jó. Kezdjük a végéről, haladjunk az elejéig. :

Idézet:
„Az sem mindegy, hogy a csavarbehajtóban fogaskerekek vannak, nem is kevés. Mire az összes megmozdul, lendületet vesz fel, rengeteg energiát igényel, és ezt pont akkor, amikor a motor áll, ez is súlyosbítja az egyébként sem alacsony indulási áramot.”

-Pont nem így van. Minél nagyobb lassító áttételen megy át a motortól a tokmányig, annál kisebb áramerősséggel tudja végül ugyanazt a nyomatékot kifejteni. Ezért van a kocsidban sebváltó, az igazikban kevesebb, a gyengékben több fokozattal.

Idézet:
„nincs megadva az, hogy mennyi ideig vehető ki 12A.”

-Nincs megadva -mint általában nincs megadva. Hazudhatnak is akár. De ez áll rendelkezésemre - te ennek sem néztél utána, csak tőlem tudod.

Idézet:
„Nekem a 15A-es BMS-sel is gondom akadt, nem hogy a 6A-essel....”

Ebben egészen biztosan igazad van, te próbáltad a 15A-est, és te tapasztaltad: nem bírta az általad elvártat. Továbbra sem értem (veled együtt) hogy miért nem próbálta BMS nélkül a kérdező -eredetileg sincs a barkácsgépben...

Idézet:
„Inkább egy autó akksiról táplálnám a behajtót, na ott nincs korlátozó tényező.”

-Én is erre gondoltam először, de a tetőre azt nehéz felvinni, és tölteni is kéne, ezért szereztem be trafókat, egyenirányítókat, és (a máshol tanácsolt) aktív hűtést rájuk (most a tesztnél nem forgattam a ventiket, ilyen rövid időre szerintem akkor sem szükséges, ha egyébként valóban az is lesz)

Idézet:
„Hogy a multid mérőkábele kb. 0.2mm2 átmérőjű, és összesen kb. 1m hosszú, te pedig ezt kötötted sorba a csavarbehajtóval (korlátozva az áramot!), vagyis nem.kötötted, hanem csak odaszorítottad a tüskét, itt is csatlakozásonként 50-100mOhm átmeneti ellenállást létrehozva. Nem is engedted meg az áramnak, hogy fel tudjon futni.

-Minden ugyanúgy volt bekötve mint eredetileg -annyi változtatással, hogy csúszósaru van a 2,5-ös vezeték két-két végén, ott ahol eredetileg a gép akkuja csak közécsusszan két rugalmas lapnak. Nos, a két rugalmas lapra csatlakozik a csúszósaru -ez sokkal jobb kontakt. Az egyenirányítóra is.
Igen, a csúszósaru felapplikálása a mérőcsúcsra -na az lehet gyenge láncszem.

Idézet:
„Hogy a multid mérőkábele kb. 0.2mm2 átmérőjű, és összesen kb. 1m hosszú, te pedig ezt kötötted sorba a csavarbehajtóval (korlátozva az áramot!)”

-Mérőeszköz. Mérésre csinálták, a saját paramétereit a saját alkatrészeivel teljesíti.

Idézet:
„A helyes válasz az lett volna: szkóppal, egy ismert, alacsony értékű söntön mértem a feszültség esést, a szkóp single shot módban.”

-Nekem olyanom nincs, azzal neked kéne mérned, amit nem tettél meg, csak benyögted a köztudott (de sohasem bizonyított) 15-25a_nyi indítási áramot -egy barkácsgépre...
Én mértem még csak... Ugyan, mérjél már, és számolj be te is, ahogy én megtettem!

És most kis ugrásokkal:
Idézet:
„ismét nagyon magabiztos vagy”

-Én mértem, nem kijelentettem. Ez tűnhet túlzott magabiztosságnak, de némi alapja van. Én megtettem.
Idézet:
„Miről akarsz minket meggyőzni?”

-arról, hogy egy barkácsgép nem Paks méretű.
Idézet:
„Hogy egy 6A-es BMS elég egy 14.4V-os csavarbehajtóhoz 540-es kefés motorral?”

-Első sortól kezdve annyit mondtam, hogy üresben forgatáshoz, terhelés nélküli indításhoz elég. Tartom is, amíg Te nem mérsz a híres szkópoddal.

Kérlek szépen, ha oktatni akarsz, továbbra is szívesen veszem, a mérési eredményeid epedve várom, -a kioktatást viszont tartsd meg magadnak.
Nem veszek szkópot -van neked, csináld.
(#) Kovidivi válasza szs hozzászólására (») Feb 18, 2019
A helyes válasz az lett volna: szkóppal, egy ismert, alacsony értékű söntön mértem a feszültség esést, a szkóp single shot módban. A multi az átlagol, mégpedig kb. 1mp-et. Tehát a tippre 30-100ms-ig tartó 15-20A-es indulási áram 1mp alatt lecsökken a névleges áramra, a multi ezt átlagolja, de lehet, hogy a csúcsnak csak a végét kapja el, vagy az 1mp-es minta közepén van ez a csúcs, tehát előtte 0A áram folyt. stb...Hibás eredményt kapsz, nincs információtartalma. Az a baj, hogy ismét nagyon magabiztos vagy. Inkább ne legyél. Indulási áramot nem multival mérünk.
Tudod miben vagyok még 90%-ig biztos? Hogy a multid mérőkábele kb. 0.2mm2 átmérőjű, és összesen kb. 1m hosszú, te pedig ezt kötötted sorba a csavarbehajtóval (korlátozva az áramot!), vagyis nem.kötötted, hanem csak odaszorítottad a tüskét, itt is csatlakozásonként 50-100mOhm átmeneti ellenállást létrehozva. Nem is engedted meg az áramnak, hogy fel tudjon futni.

A megfelelő méréshez az is kell, hogy a tápod le tudjon adni megfelelő nagyságú áramot. A trafód, a diódával meg a kondival jó, de a vezetékezés, csatlakozások, stb. mind befolyásolja az eredményt. Inkább egy autó akksiról táplálnám a behajtót, na ott nincs korlátozó tényező.
"Upper Limit Instantaneous Current: 12A" - ezzel nem megyünk semmire, mert nincs megadva az, hogy mennyi ideig vehető ki 12A. De teljesen mindegy is, hiszen kb. 100ms múlva teljesen lekapcsol a BMS, a csavarbehajtó pedig meg sem fog fodulni. Nekem a 15A-es BMS-sel is gondom akadt, nem hogy a 6A-essel....
Az sem mindegy, hogy a csavarbehajtóban fogaskerekek vannak, nem is kevés. Mire az összes megmozdul, lendületet vesz fel, rengeteg energiát igényel, és ezt pont akkor, amikor a motor áll, ez is súlyosbítja az egyébként sem alacsony indulási áramot. Miről akarsz minket meggyőzni? Hogy egy 6A-es BMS elég egy 14.4V-os csavarbehajtóhoz 540-es kefés motorral? Erről felesleges, mert nem lehetséges.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2019
(#) szs válasza erbe hozzászólására (») Feb 18, 2019
Mondjuk én nem a levegőbe beszéltem, hanem méregettem.
Nem állítottam 15-25A indítási áramot, én mértem.
Nem is hoztam fel páldaként a BMS-t, mint lehetséges akadályt, de állítás volt,én csak elolvastam a paramétereket, és ahhoz viszonyítottam a méréseket.

Én igazi, gyártói ismertetőt nem találtam, csak egy kereskedő ismertetőjét, bíztam benne, hátha valaki igazi gyártmánylapot is tud majd mutatni
De tessék:

Product parameters

Charging Voltage: 16.8V-17V
Overcharge Voltage Range: 4.25V-4.35V ± 0.05V
Overpressure Voltage Range: 2.3V-3.0V ± 0.05V
Upper Limit Operating Current: 6-8A
Upper Limit Instantaneous Current: 12A
Quiescent Current: less than 30uA
Internal Resistance: less than 100mΩ
Effective Life: more than 50,000 hours
Operating Temperature: -40- +50 degrees
Storage Conditions: -40- +80 degrees
Size: 72* 17* 3mm
Short Circuit Protection: protection, delay self-recover
The protection board device description: Components for the S-8254AA protection chip and AO4407 * 4

(felhívnám a figyalmet a megvastagított sorra, az (szerintem) a BMS lökés, impulzusszerű áramtűrését írja)
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2019
(#) szs válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 17, 2019
És most előállítottam a 17V 200VA-es trafómat, rákötöttem egy KBPC501F-et, és ezzel mértem:
Indítási áramlökés hidegen 4,85A (ez többszöri próba, melegedés után csökkent)

Fúróállásra kapcsoltam most. Lefogtam a tokmányt, 12A, miközben megtépte a bőrt a tenyeremen, de sikerült lefogni állóra.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2019
(#) jattila48 válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 10, 2019
Szerintem 32A-es. A kismegszakítók 10 és 16 amperesek.
(#) Arpika92 válasza granpa hozzászólására (») Feb 3, 2019
(#) nagym6 válasza subway hozzászólására (») Jan 18, 2019
0.42A áram lesz, kell az 1N400x oda. A 24V feszültség stabil, vagy áramgenerátor?
(#) granpa válasza granpa hozzászólására (») Jan 16, 2019
Folyt. köv: Nálam, Zuglóban, >70 éve, (ma már) 32A, lakáson belül. Györökön, >35 éve, külső/hátsó, oldalfalon, fa-szekrényben, 3×16 A. Mindkét helyen 2× mérőcsere, -a csúcskizárásosak is-, de a kutyát (ELMŰ, E-On) sem érdekelte, mi hol van. Ja, öcsémnél, szomszédnál, dettó.
Ennyit az elrettentésről, meg a többiről!
(#) klausz18 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 10, 2019
Ó... Akkor az Ff jelű olvadóbiztosítékot gyakorlatilag a házba beérkezéskor kell közbeiktatnom egyből a bejövő vezetékhez. A túlfeszültség levezető ágába ami Fb nek van jelölve, az nem muszáj, de az Ff az igen? Milyen áramra akkor, ha 32A az óránál lévő?
(#) klausz18 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 10, 2019
Értem, köszönöm szépen. Akkor ahogy a lehetőségem engedi, megpróbálok 10-16mm2 vagy annál vastagabbal dolgozni.
A sínre bekötő szem azért kell, mert a sínben lévő furatok az elmenő vezetéknek kisebbek mint a bejövő vezeték keresztmetszete?

Még egy kérdésem lenne. Volt már villámkárunk, így úgy gondoltam, hogy tennék be túlfeszültség levezetőt. 4 pólusút.
A kérdésem az lenne, hogy egy legrandos dokumentumban azt láttam, hogy kell elé kismegszakító.
De amit néztem OBO típust, ott a mellékletekben vannak rajzok, de nekem úgy tűnik ez alapján, hogy 32A esetén elé nem kell tennem, elég ami az óránál van (szolgáltatóé)? Vagy biztos ami biztos tegyek egy nagyobbat, mondjuk 40A-est?

Bővebben: Link
(#) gulyi88 válasza oatis hozzászólására (») Jan 8, 2019
Szia!
Nem, a trafó nem 12A-t tud leadni hanem sokszorta többet (jelen szakaszos üzemben) pláne, ha netán torroid trafód van.
Márpedig jó erős fetet tetél bele, amivel lényegében rövidrezárod a trafót az egyenirányításon keresztül, ezért kell az R8 (0.2-0.5 ohm), hogy az áram ne emelkedhessen olyan nagyra, ami a leggyengébb alkatrészt (jelenleg a diódahidat) kivégzi.
Mondjuk nem szerencsés a source körbe tenni, inkább a drain fölé tedd be.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2019
(#) oatis válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 8, 2019
Köszi!
Esetleg valaki másnak tipp?
Nem igazán értem a dolgot. A trafó kb 12A-t tud leadni. A diódák meg 15A-osak voltak.Az áramkör biztosan nem zárlatos, mert mindkét esetben ment a kapcsolás valameddig. A diódák komolyabb melegedés nélkül szálltak el.

Hol használsz Kerámia ellenállást, és mekkorát értékűt/teljesítményűt? Az én nyákrajzomon nincs.

Most nézem csak a rajzot, talán a R8 jelűre gondolsz? 0,51ohm/5W? Az nem csak a mérőműszerhez kell?
(#) Topi hozzászólása Jan 6, 2019
Én sem rajongok a rugós sorkapcsokért, de van egy vitathatatlan előnyük: mindig rugóerővel nyomják az érintkezőhöz a vezetéket.
Egy melegszik-lehül-melegszik-lehül környezetben minden rugós (pl. Cage clamp technológia), nagyon jól vizsgázik.
Akár a környezeti hőmérséklet akár a kontakt/vezeték melegedése nyomán fellépő alak vagy keresztmetszet változás még a folyósodásig húzott csavaros kötésnél is komoly számbaveendő tényező. Rezonancia esetén szintúgy.

Azért tapasztalatom alapján kis idő elteltével azért minden "tökig meghúzott" csavaros sorkapcson (vagy pl. kismegszakítón), mindig lehet még egy adagot húzni. Vagy azért mert a rézvezető, lévén, hogy lágy anyag belelapult, vagy mert az érvég még idomult kicsit, vagy alakváltozott a fogadóoldal. Névleges nyomaték ide vagy oda.

Elég nehéz eldönteni, hogy a kis érintkező felület (bár ne a kötődobozos low-cost wago (vagy wago copy) legyen az etalon, hanem pl. Wago Topjob sorozat), vagy a szépen idővel hidegalakított laza kötés. Ezzel kapcsolatban mik a tapasztalatok?

Szerk: Zárójelben kell megjegyezni, hogy azért egy fővezetéki elosztóblokk nem véletlenül csavaros az iparban szinte csak, és egy max. 25-32A sorkapocs meg nem véletlenül rugós tömegével. Nem láttam még 125A-es szakaszolót rugós érintkezővel, de kis áramokra egy konnektor vagy világítás körre azért egyáltalán nem bűn.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
(#) szs válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 5, 2019
Vártam a képet, de nem lett.
Amúgy: a Wago az márkanév (mint a Lamborghini: lehet traktor is, meg sportkocsi), de valószínűleg ilyesmire gondoltál:
https://shop.traconelectric.com/product/OVO252/Csavar-nelkuli-vezet...VAC-2P
Jó választás az, bár én csak egyszerhasználatosnak vélem, szerintem csak azért szárnyas, hogy beletehesd a sodrott vezetéket is -egyszer, és ha egyszer ki kell nyitnom, újat teszek. (így gondolom én, de lehet, hogy túl óvatos vagyok)
Nem tűzveszélyes az szerintem, ha nem terhelik túl, ha nem "lötyögősen" teszik bele a vezetéket. Ott ne alkalmazd, ahol pl. a gyártó kifejezetten "nem ajánlja" a készülék (pl boyler) párhuzamosítását más készülékkel, de hát ott másfajtát sem kéne használni, ugye
Következő: »»   13 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem