Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vitatkozzunk! / Beszéljük meg!
Moderátorok által fokozottan megfigyelt, és moderált topik! Kulturáltan, egymást észérvekkel meggyőzni vágyók témája!
Lapozás: OK   81 / 111
(#) Bakman válasza kowi hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Tök jól néz ki ezen a teszten a Wago. Már csak az a kérdés, hogy mennyire időtálló ez a kötés, mert sonajkniz tapasztalatával, miszerint
Idézet:
„Túl sokszor kellett már kontakthibás, beégett, párás környezetben eloxidált Wagót, vagy Wagó jellegű kötőelemet cserélnem.”
egyetértek.
(#) Ge Lee válasza sonajkniz hozzászólására (») Jan 5, 2019 / 1
 
Azért jó ez a kép amit csatoltál, mert ezen legalább látszik amiről beszéltem, és amit rendre le szoktak hurrogni a szabványhajhászok. A vonal és a pont kontaktussal még egész finoman fogalmaztál, ugyanis a vonal kontaktus az csak elvben vonal, a gyakorlatban az kb. kizárt hogy ott teljes hosszában, végig felfeküdjön a huzal a wago-n, és biztos kontaktust adjon. Főleg ha még blankolásnál görbült is, a rugó sem kiegyenesíteni nem fogja, sem kellő nyomást nem tud oda gyakorolni. Ettől egy összesodort majd leforrasztott kötés akkor is vagy hússzor jobb kötést biztosít ha szabálytalan. Mellesleg nem oxidálódik a huzal, ebben meg a vonalat meg a pontot leszámítva teljes kerületében fekete lesz a réz az évek alatt. Még több év alatt meg a vonal is, lassacskán, mivel ugye ott nincs légmentes zárás.
(#) kameleon2 válasza sonajkniz hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Mindamellett, hogy igazat adok és ment a mancs, kis korrekció részemről. A fűtőtest a kisebb probléma, mert ohmikus terhelés. Induktívnl csúnyább dolgokat lehet tapasztalni. Ez a bedugós már a Wago-nál sem a legújabb fejlesztés. A lustaságot illetően: A Wago új fejlesztése a konfekcionált, csatlakozós villanyszerelő rendszer. Jajjj... Viszont nagyon gyors.
(#) kowi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 5, 2019 / 1
 
Gyors. És itt jön a lényeg! Ha egy sorkapcsot nem megfelelő nyomatékkal húzol (amit bizonyítani nem lehet) Akkor gondatlanságból elkövetett emberölés. Wago-t használtál mosod kezeid mivel te mai szabványoknak megfelelően jártál el. Forrasztás meg rengeteg sebből vérzik... De ha wago-nál a kis él vagy pont a probléma az NKI-t is gyorsan cseréljük laposvasra. Amíg a biztosító a leggyengébb keresztmetszet... Vagy ma már nem ezt tanítják?
(#) _BiG_ válasza kowi hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Idézet:
„Wago-t használtál mosod kezeid mivel te mai szabványoknak megfelelően jártál el.”

Pontosítok: tavaly márciustól az Eu-ban nem szabványos már a Wago!
(#) sonajkniz válasza kowi hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Jaj!
Ennek a mesefilmnek egy másik változatát láttam, amelyben a Wagót vetik össze más gyártó ugyanilyen eszközével.
100A 1,5mm2 MCU-n? Ez most komoly?
Inkább azt a csatlakozót nézném meg, amiből a vezeték kiindult.
Az még csak nem is füstölt.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019
(#) Ge Lee válasza sonajkniz hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Akkor ez mégsem jó, mert a jó bornak nem kell cégér. Ez is egy meddő vita, én biztos hogy nem használnám soha, nem bíznék egy 40-50 évre telepített kötést arra a késélnyi érintkező felületre. Az összesodort alu már bizonyított, simán kibírt annyit. Vajon a wago is kifog? Főleg úgy, hogy olvasom hogy már be is van tiltva? Lassan nem lesz mivel kötni, mert a sok balfék miatt mindent betiltanak.
Már látom lelki szemeim előtt a jövőt. Ahány dugalj, meg lámpa, annyi szál rézdrót megy végig a falban, ha 10 akkor 10, ha 50 akkor 50. Ezek majd egy jó vastag kötegben végződnek, amihez kijön a szolgáltató és összeköti az óránál a sajátjával.
Banyek. A szomszédban meg végigmegy egy szál fekete megy egy szál piros másfeles alu az egész házban... És némi foltozással így van már több mint 50 éve...
(#) granpa válasza kowi hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Láttál már NKI-t? Mármint az érintkező felületet?
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019
(#) Ge Lee válasza granpa hozzászólására (») Jan 5, 2019 / 1
 
Szerintem nem. Nekem még van valahol egy NKI fogóm, de bizony még azzal is volt olyan, hogy rendesen bele kellett kapaszkodni hogy ki tudjam vele húzni. És az nem B16 volt hanem 150 meg 250A-es.
(#) zolika60 válasza granpa hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Ha látott akkor nem cserélhető laposvasra? Sajnos volt ilyenhez szerencsém. Mármint nem én cseréltem, de láttam már olyat.
(#) granpa válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Én is láttam, jegyzőkönyveztem is, volt eredménye! Persze cserélhető.
(#) elektroncso válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Erről tudnál forrást mutatni? Valamilyen link, vagy valami. Érdekesen hangzik.
A nyáron dolgoztam német tervezésű ipari automatizációs szekrényekkel és azokban WAGO kalapsínes sorkapcsokat használtunk. Mostani munkahelyemen is ezeket használjuk. Vagy csak a kicsi "betűzős WAGO"-ról van szó?
(#) _BiG_ válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Ja, megtévesztő a név, mert a Wago egy cég neve, nem a kapocsé. A kis, rugós kapocs nem szabvány már. Forrást nem tudok mutatni sajnos, én is csak szóbeli hírből (bár szerintem megbízható forrásból) értesültem róla.
(#) nagym6 hozzászólása Jan 6, 2019 /
 
Ez a képen lévő Wago 221 is ilyen problémás?

wago.jpg
    
(#) sany hozzászólása Jan 6, 2019 /
 
Ha a Wago nem szabványos, a forrasztás nem szabványos, akkor már csak a sorkapocs marad.
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Jan 6, 2019 / 3
 
Ezért kell ezt is abbahagyni. Másnál nem csinálok többet (egyébként sincs értelme mert nem éri meg), csak a sajátomat, amit pedig kizárólag sodrok és forrasztok, mert attól jobb kötést még nem találtak ki. Aztán letojom hogy ezek mit szabványolnak meg nem szabványolnak itt összevissza, követni sem lehet már. A sajátomért pedig a felelősséget is vállalom, lévén az én ingatlanom ég le ha valamit eltolok.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Idézet:
„kizárólag sodrok és forrasztok”
Nehéz a régi biztos módszert elhagyni az új bizonytalanért, én is így vagyok ezzel.
(#) sonajkniz válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Idézet:
„sodrok és forrasztok”

Sosem értettem, mi ezzel a bajuk a szabványkitalálóknak. (talán a lustaság)
Ugyanis ez a technika még a japánoknak is megfelel. Több különböző japán motor elektromos rendszerébe piszkáltam már bele, (Honda, Yamaha, Suzuki) és mindegyiknél a vezeték leágaztatás úgy nézett ki, hogy egy vezeték egy kis szakasza le volt csupaszítva, egytől max háromig vezeték rátekerve és leforrasztva. Ráadásul még zsugorcsövezve sem volt, csak szigetelőszalag, majd a kötegen bandázs.
Ja, és ami a lényeg!
Ezek mind 20 évnél öregebb motorok voltak, és egyik ilyen kötés sem volt hibás!
(#) kowi válasza granpa hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Nem az érintkező felületre gondoltam... Ennyire azért ne támadjatok Összetekert alu kötés és nagyon ide tartozik már amikor körbevágta a parszt a szigetelést már eltört sokszor. Összetekerve meg amortizálódik a keresztmetszet.
(#) kowi válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Szerinted nekem miért jutott eszembe? Évekig üzemelt 1Megás trafó a szek oldalon mindenbe rézsín meg laposvas volt. (kár hogy akkor nem volt fényképezős telefon.)
(#) kowi válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Pedig a plc-k nél is meg lassan mindennél rugós leszorítás van. Még 50-es kábelhez is. Ha betiltják erős változások lesznek. Ez az egész meddő vita... ki mit látott. Fogadó szekrényekbe is nyomatékkal húzzuk a legkisebb csavart is. Wago-s kötésnél nincs ilyen gond. Láttam már forrasztott kötést kimelegedni meg sodrottat is,sorkapcsosat is. Wago-st nem (de de ott együtt volt alu+réz) Nem azt jelenti hogy nem létezik h kimelegedjen csak én nem láttam.
(#) kowi válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
És ha nincs lehetőség cserére vagy csak plusz dolog kerül beszerelésre? Alura is rásodrod/forrasztod a rezet? Ha valaki mond erre egy jó módszert az nagyon jó lenne. Mert rengeteg ilyen van. Körbehajtom kupál lemezzel?
(#) forma3 hozzászólása Jan 6, 2019 /
 
Én eddig abban a hitben éltem hogy a Wago 221 a legtutibb, dehát ezekszerint ez is változik.
(#) Ge Lee válasza forma3 hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Engem azért nagyon érdekelne, hogy hogy jut valaki egy ilyen elhatározásra, hogy "abban a hitben éltem", amikor szerintem szakembernek sem nagyon kell lenni ahhoz, hogy valaki ránézésre is lássa azt egy wago-n, hogy az sok minden lehet, de a legtutibb az biztosan nem, sőt, attól eléggé messze van. Annál talán még egy mezei csúszósaru is jobb kontaktust ad, nem csak az érintkezés felületének nagyságát illetően, hanem az még a működésénél fogva az oxidréteget is letolja maga előtt. Egy wago ilyet nem tud, csak azon az apró ponton ahol a lemezrugó van.
Arról nem is beszélve, hogy mi van ha nem új, sem a wago, sem a kábel? Hanem mondjuk áll a műhelyedben sok évig, majd felhasználod. Beletolsz egy oxidréteges kábelt az oxidréteges felületbe? Vajon milyen átmeneti ellenállás lesz ott???
(#) szs válasza sonajkniz hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Semmi bajuk nincs a szabványkitalálóknak.
Ha a gyártók megegyeznek egy gyártási, méretbeni, alakbani módszerben, hogy egyszerűbb legyen az életük, és ezt nem tiltják meg az államok (kartellgyanú miatt, a vásárlók hátránya), az szabvány (szabvány pl. az USB is. Nem tiltja senki, és mindenkinek hasznos a megegyezés).
Ha külön támogatják is, mert úgy látják az államok, hogy az a fogyasztó hasznára is válik, az államilag elismert szabvány lesz (mint a MSZ).
Ha valami kívül kerül a kötelezővé tett szabványon, az sincs tiltva, ha külön nem tiltják, csak éppen nagy gyártók nem szerelik be, mert olcsóbban kellene árulni a készterméket. (De ez sem automatikusan mindig így lesz)
(Példának: A normál Pc-k egyfajta szabvány szerint készülnek, a PC kompatibilis alkatrészek passzolnak mindbe, így tudsz egyedi PC-t összeállítani. Az Apple gyártmányai szinte semmiben sem kompatibilisek -mivel az Apple nem követi azt a szabványt. Attól még nem betiltott, hogy nem követi, sőt, sokan pont őrájuk szavaznak a pénzükkel.)

(Nem is annyira) mellesleg: Ha valóban "betiltották" volna tavaly azokat a vezetékösszekötőket, amiket pl. a Wago is gyárt, akkor hogyan is árulnák ma az üzletekben?
Ha csak a Wago helyezte volna ki magát a közösen elfogadott szabványból, hogyan is kötnénk vele össze szabványos vezetékeket?
Nincs inkább valami pletykaszag? (a szomszéd lányának a veje mondta)
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
(#) sany válasza szs hozzászólására (») Jan 6, 2019 / 1
 
Nem hinném én sem , hogy betiltották. Azért szerintem annyira nem rossz.
Nem utasítom el azért, a Wago-t. Véleményem szerint, kisebb áramkörökben pl. egy - két izzós áramkörökben, LED-es világítótestek párhuzamos kapcsolásának összekötésére, stb., tökéletesek. Itt a Wago hivatalos oldalán vannak tanúsítványok.
Én ahogy írtam, én a jó minőségű sorkapcsokra szavazok.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
(#) kameleon2 válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Szia! Én ezt használom napi szinten. Eddig egyetlen gond sem volt vele - igaz csak kb. 3-4 éve szoktam rá.
(#) kameleon2 válasza szs hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Idézet:
„Semmi bajuk nincs a szabványkitalálóknak.”
Sajnos ez már nem igaz. Nemrég voltam egy infoshown. Ott egyértelműen kiderült, hogy a nagyobb kutya b...ik. A Hensel képviselője adta elő, hogyan írták át ők úgy a szabványt, hogy csak az ő mérőszekrényeik tudjanak megfelelni. Már a szabványok sem a régiek.
(#) szs válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Pont erről írtam jó hosszan.
-A szabványokat a gyártók megegyezése hozza létre (mégha az erősebb kutya elvén is).
-Aztán az államok vagy eltűrik (hasznos megállapodás, nem károsítja a fogyasztót)
-Vagy megtiltják (káros megállapodás, más vállalkozásokra és a fogyasztókra nézvést)
-Vagy még elő is írják kötelezőként másoknak is (kifejezetten hasznos a megállapodás mindenkinek)
(#) Topi hozzászólása Jan 6, 2019 / 1
 
Én sem rajongok a rugós sorkapcsokért, de van egy vitathatatlan előnyük: mindig rugóerővel nyomják az érintkezőhöz a vezetéket.
Egy melegszik-lehül-melegszik-lehül környezetben minden rugós (pl. Cage clamp technológia), nagyon jól vizsgázik.
Akár a környezeti hőmérséklet akár a kontakt/vezeték melegedése nyomán fellépő alak vagy keresztmetszet változás még a folyósodásig húzott csavaros kötésnél is komoly számbaveendő tényező. Rezonancia esetén szintúgy.

Azért tapasztalatom alapján kis idő elteltével azért minden "tökig meghúzott" csavaros sorkapcson (vagy pl. kismegszakítón), mindig lehet még egy adagot húzni. Vagy azért mert a rézvezető, lévén, hogy lágy anyag belelapult, vagy mert az érvég még idomult kicsit, vagy alakváltozott a fogadóoldal. Névleges nyomaték ide vagy oda.

Elég nehéz eldönteni, hogy a kis érintkező felület (bár ne a kötődobozos low-cost wago (vagy wago copy) legyen az etalon, hanem pl. Wago Topjob sorozat), vagy a szépen idővel hidegalakított laza kötés. Ezzel kapcsolatban mik a tapasztalatok?

Szerk: Zárójelben kell megjegyezni, hogy azért egy fővezetéki elosztóblokk nem véletlenül csavaros az iparban szinte csak, és egy max. 25-32A sorkapocs meg nem véletlenül rugós tömegével. Nem láttam még 125A-es szakaszolót rugós érintkezővel, de kis áramokra egy konnektor vagy világítás körre azért egyáltalán nem bűn.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
Következő: »»   81 / 111
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem