Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   157 / 179
(#) Rozsomák válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 20, 2009
Helló Csabi!

Tanulmányoztam a kapcsolást, de mivel még EEpromot még nem is használtam, és a müködését sem értem (annyit tudok róla, hogy egy értéket lehet letárolni vele), ezért nem világos hogy is müködik. Ezért, ha egy kicsit mesélnél az EEpromok használatáról, akkor azt megköszönném (tanulmányoztam, már a korábbi EEpromos kapcsolásokat, amik vannak itt forumon, de azokból így vakon nem jön le, hogy is kell őket használni). Gondolom EEprommal sokkalta egyszerübben meg lehet csinálni, mint ahogy most csináltam magamtól multiplexerekkel (itt a Parsic-os multiplexerek ugye kicsit máskébb müködnek, mint anno még tanultam a valoságosakról, és meglepődve tapasztaltam, hogy a Parsicos multiplexerek kimenetein eltárolja az értékeket, ami szerintem jó dolog - vagy egyszerűenűl rosszul emlékszem a tanulmányaimra).
Fel is rakom a golyóadagoló programot, amivel 28 golyó adagolásának sorrendjét lehet eltárolni (többet is kilehetne vele hozni, de az már nem férne ki az első oldalra). Remélem megnézed, hogy is müködik és bárki aki áttanulmányozza szívesen fogadom tőle a kritikákat, mert azokból csak tanulni lehet. Egy fontos hibaforrás, amit észrevettem, de nem tudom kiküszöbölni, az hogyha gyorsan nyomogatom a szín gombokat, akkor egy-egy színes golyó értéke nem tárolódik le.

Üdv!

automata.PIC

(#) Pioneer válasza Pioneer hozzászólására (») Márc 20, 2009
Az előbbi terv ahogy később átnéztem, sok sebből vérzett. Itt a módosított verzió. Ha valaki esetleg ki tudja próbálni élőben...

freqency.PIC

(#) aderka hozzászólása Márc 20, 2009
Igaz kicsit későn de leírom. A 3.43v használtam először.. Ugyan ez történt velem is ami veled. Szimuláció működik de a program nem. Akármit lefordítottam nem ment. Sajnos előbb nem jutott eszembe, elfelejettem megkérdezni milyen verziót használsz.
Éppen ez okból töltöttem fel az oldalamra a 3.56-os verziót, mert az tuti hogy jó. A honlapom linkre kattintva nem jön be. Csak akkor ha beírod a címet, vagy google-ból. Sajnos nemtudom a hiba okát, ez az atw hibája.
üdv: aderka
(#) Pioneer hozzászólása Márc 19, 2009
Kicsit dolgoztam a frekvencia mérőn. Remélem a valóságban is működik.

freqency.PIC

(#) kaqkk válasza Peti.Janka hozzászólására (») Márc 19, 2009
nincs mit szívesen
(#) Peti.Janka válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 19, 2009
Sikerült! az adatlapján ami van weblap az nekem nem jött be csak azt a szöveget írta ki, de a google a barátom és megtaláltam az oldalát, úgy már ment a dolog. És a lényeg SIKERÜLT lefordítanom, és megy is a progi. köszi a segítséget!!!
regelj be!
megprobáltam megnyitni Aderka oldalát, de azt írja access denied. hozzáférés nem engedélyezett.
Nálam is ilyen baj volt : én ezt úgy hidaltam át hogy mindkét verzióban elmentettem a "tervet " és utána fordítottam (de jobban jársz ha az összes fentlévő programodat letörlöd ) és Aderka oldaláról letöltöd a működő 3.56 os verziót
mpasmwin-t használok az elérési út elvileg jó, a c-re csináltam egy könyvtárat és oda mentem a projektet, és oda is fordítja. A vist nem lehet a baj? parsicV3.43at használom, de demóba fenn ven a 3.56 is.
(#) Peti.Janka válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 19, 2009
Valami a forrdításommal lehet, mert amit küldtél hex-et az megy, viszont ha az átalakított pic- file-det fordítom le az nem megy. Mi lehet az oka?
(#) dcsabi válasza Rozsomák hozzászólására (») Márc 19, 2009
Nem olyan bonyolult a beállítás egyszerű módja,...
Most kevés időm van, az adagolást majd máskor, de szerintem az sem bonyolult...

szinek.PIC

A fordításhoz milyen progit használsz ?
A c meghajtóra van telepítve a parsic és a fordító is? Az élérési út jól van beállítva ? Az elején én is végig szívtam
2 hónapot az ilyen dolgok miatt . A megírt progi másnál működött , ha más lefordította , nálam is sikerült a beégetés ,de a saját fordítás nem ment .
(#) aderka válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 19, 2009
Igen! Jól látod.. gondoltam az nem nagy vétek . Ha 30 napos akkor egyet léptetek, ha 31 napos akkor meg ugyis jó!
Örülök hogy tetszik! teszek fel róla képet milyen lett!
(#) Peti.Janka válasza mgabesz hozzászólására (») Márc 19, 2009
Hát ezt már nem értem! Amint visszaégetem a Topi féle futófény Hex-ét az elindul, ez nem akar sehogy. Mit ronthatok el, hol lehet még hiba?
(#) dcsabi válasza Peti.Janka hozzászólására (») Márc 19, 2009
próbáld meg így,... menni kell neki...
a számlálód bemenetére tettem egy "vagy" kaput...
ezt valójában ezért találták ki többek közt...
hasonlítsd össze a tiéddel, az és kapu kimenete és a számláló bemenete közé akartad beerőltetni az RA.1 portot. Ami ráadásul egyszerre lenne be és kimenet is?
(#) Rozsomák válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 19, 2009
helló Csabi!

bocsi, hogy ilyen hülyén irtam le a feladatot, akkor megprobálom most érthetőbben leirni.

Ahogy látod van egy kezelőszerv őt gombbal, amiből négy gomb a "szín gombok", és az ötödik az "adagoló gomb". A szín gombokkal állithatjuk be, hogy a csőbe milyen sorrendbe, mennyi és milyen színű golyók legyenek egymásután. Pl.: ha egyszer lenyomom a kéket, majd 3-szor a sárgát 5-ször a pirosat, majd 2-szer sárgát, akkor az "adagoló gomb" megnyomása után a csőbe 1 kék, 3 sárga, 5 piros és 2 sárga golyó esik bele. Láthatod, hogy ez adja a feladat nehézségét, ugyanis a golyók variációnak száma nagyon sok és nyílván ha minél több a csőben elférhető golyók száma, akkor annál jobban nő a variációk száma (az egy csőbe elférő 50 golyó az lesz a végső cél, tehát kisérletnek ugyis annyi elég lesz, amivel már látható, hogy megy a program).
A szelepek úgy müködnek, ha kapnak egy impulzus jelet a picből, akkor egy golyót enged át.
Az "adagoló gomb" egyszeri lenyomásával egy csővet tudnánk megtölteni, majd újboli lenyomásával újabbat, és ha újra elkezdjük a színgombokat nyomogatni, akkor újra kezdődik a golyók sorrendjének a számolása (vagy lehet, hogy ide egy reset gombot is be lehetne iktatni).
A kijelző (ami a csőben még elférő golyók számát mutatja), meg a tartályokban lévő golyok számának vizsgálatát megtudom oldani, csak a golyók sorrendjének a letárolásával nem tudok megbirkozni.

Remélem már érted mit szeretnék elmondani, és mi is a gondom. Ha tudnál egy megfelő eligazítást adni erre a problémára, akkor már előre is nagyon köszönöm, üdv.
(#) kaqkk válasza aderka hozzászólására (») Márc 19, 2009
Egész jó de ha jól láttam minden hónap 31 napos a progiban
(#) aderka hozzászólása Márc 19, 2009
Üdv!
Elkészítettem egy lcd-s óra programját.
Tud dátumot napot szöveggel, és időt.
Minden kijelzés gombbal állíthatunk.

ora1.PIC

(#) aderka válasza mgabesz hozzászólására (») Márc 19, 2009
üdv!
Én azt szoktam használni, baj még nem volt belőle.
(#) mgabesz válasza aderka hozzászólására (») Márc 19, 2009
Csak egy ötlet volt, mert a program jó.
Én a lábakat 1-10k-val húznám tápra. Szerintem a 330 Ohm inkább egy led elé való a kimeneten.

Üdv.:
mgabesz
(#) aderka válasza mgabesz hozzászólására (») Márc 19, 2009
Szerintem nem kell átállítani, az még XT.
Szerintem még mindig a gombokat használod rosszul
A nyomógombod egyik lábát testre kötöd, a másik lábára kötsz egy 330 ohm körüli R-t és ezt kötöd +5V.ra (VDD)
A gomb és az ellenállás kötési pontját pedig kötöd az RA.0-ra és igy tovább. Ezzel azt éred el, hogy alap helyzetben a PIC RA.0-ás bemenetén H szint van így a program szerint nem történik semmi. Ha te megnyomod a gombot, akkor az a pont leugrik L szintre, és máris az invertálás miatt 1-est kapsz.
Ha így kötötted, és így sem megy akkor egyenlőre nincs ötletem.

(#) mgabesz válasza Peti.Janka hozzászólására (») Márc 19, 2009
Szia.
Egy dolgot találtam összesen amit én másképp állítanék.
Az oszcillátor típusát XT-ről HS-re változatanám.

Üdv.:
mgabesz
(#) Peti.Janka válasza aderka hozzászólására (») Márc 18, 2009
egyikötök progija sem indul, ugyhogy valami még rossz nálam, de amint visszaégetem Topi cikkéböl a progit azzal megy szoval biztos szofveres a gond. Pedig már mindent átnéztem. az adatlapot is mégeszer átbújtam de biztos hogy jó a lábkiosztás ezt az áramkört használom. Nem 766os hanem 877est használok.
(#) Isti69 válasza Peti.Janka hozzászólására (») Márc 18, 2009
Az LG 1 kapunak a kimenetét szerintem nem kötheted nyomógombra. Egy kicsit módosítottam így próbáld meg így mennie kell.

teszfut.pic

(#) aderka válasza aderka hozzászólására (») Márc 18, 2009
Bocs, a helyes program ez. Néhány változtatást bele kellett vinni, ha nem érthető akkor írd és elmagyarázom.

teszfuto.pic

(#) aderka válasza Peti.Janka hozzászólására (») Márc 18, 2009
Szia!
Az első hiba a gombok használata.. Gombnak általában a Shot nevű modult használjuk, és a bemenetet vagy a kimenetet invertáljuk, hogy a "L" szintre kapcsoljon. Erre a célra még haszálhatsz 1 bemenetű ÉS kaput, ugyan igy invertált I/O.
Aztán ami még lehet, hogy a mikrokontrollert esetleg nem jol állítottad be vagy épp nem a beállításoknak megfelelően kötötted be.
Ahogy látom, 16F766-es PIC van kiválasztva, és XT 4MHz-es kvarcal hajtod meg.
Ha ez a beállítás jó, akkor csak a gomb a hiba a programban.

teszfuto.pic

(#) Peti.Janka válasza Peti.Janka hozzászólására (») Márc 18, 2009
Bocsi az kimaradt, hogy 16f877 röl van szó 4mhzes quarz-al.
(#) Peti.Janka hozzászólása Márc 18, 2009
sziasztok! Ma beégettem az első progimat a pic-be, de valamiért nem indult el. 8darab led az RD.0- RD.7ig, és 2db gomb az RA.0 RA.1-re elvileg ha egyik gonbot nyomom futófény, ha a másikat akkor egyesével ugrál arréb a fény. Topi féle kezdő pic es cikkböl vett próbapanelemet használtam és müködik tutira mert az ott használt file-ket ha bleégetem akkor megy szépen. gond, és hiba nélkül le is tudom fordítani és be is tudom égetni, de valamiért mégsem indul. mi lehet a gond szerintetek? Előre is köszi a választ!
(#) dcsabi válasza Rozsomák hozzászólására (») Márc 18, 2009
Ebben nagyon sok dolog van, ami csak neked egyértelmű...
tehát: mondjuk a csövekbe fér 50 db rágógumi golyó...
ezek csövek egymás után mennek valami adagoló rendszer által, és ha tele van, akkor a következő cső töltődik...
Van 4 tartály (vagy több, de a program számára kötöttnek kell lennie, egy müködési szakaszban) és addig töltögetünk, amig van golyónk...
nem tiszta. hogy a szelepet mi mozgatja, és kontroll alatt van-e a kigurult szingolyók pontos száma ( ha nincs, nincs értelme a vezérlésnek sem)
Minden csönél be akarod állítani a golyók összetételét?
Ez egy matematikai, logikai kérdés, vagy egy tényleges kézzel fogható fizikai feladat?
ha az utóbbi, akkor néhány parsic-os modullal talán megoldható (számláló, összehasonlító, és műveletek...stb)
Következő: »»   157 / 179
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem