Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A lassú főző (slow cooker)
 
Témaindító: Zsac, idő: Feb 10, 2015
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Zsac hozzászólása Feb 10, 2015 /
 
Sziasztok!

A helyzet a következő:

Vettem Angliából egy lassú főzőt (slow cookert), hogy lassan főzzek. A lényege, hogy éppen gyöngyözik egy leves, és akkor 12-24 órát fő magában, és nem kell hozzányúlni.

A problémám, hogy az eszközben a leves nem gyöngyözik, hanem keményen forr.

Azért forral, mert túl nagy teljesítményt kap az eszköz. Szeretném csökkentei az eszköz által felvett áramot, és így csökkenteni a főzőteljesítményt. Ezt állíthatóan szeretném, legalábbis kihúzhatóan. Amire gondoltam, csak nem tudom, létezik-e, hogy a falba dugnék egy egységet, abba tudnám az eszközt magát, és az egységnek megmondanám, hogy mekkora teljesítményt engedjen az eszköznek.

Ez lehetséges, van ilyen?


(Ha bármiben fontos, akkor az eszköznek angliai az aljzata, átalakítóval használom)

Köszönöm
(#) Sebi válasza Zsac hozzászólására (») Feb 10, 2015 / 1
 
Ha Angliában már használtad és ott jó volt, akkor itt is ugyanúgy kellene működnie, a hálózatunk ugyanolyan. Ha tényleg arra a célra készült - olyan működési móddal, ahogy írod - és mégis forral, akkor hibás. Ugyanis ahhoz, hogy pont 100fok környékén tartsa a hőmérsékletet, elég pontos mérés, vezérlés kell, ezt kívülről nem tudod megoldani. Annyit tehetsz ugyan, hogy egy nagyobb teljedítményű dimmerrel leszabályzod, de ugyanaz lesz az eredmény, mint a gáznál: beállítod - épp jóra, majd pár perc múlva ismét forr, vagy éppen teljesen abbahagyja a pezsgést.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2015
(#) Topi válasza Zsac hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Első lépésként megnézném a készülék adattábláját, hogy 220V/230V/240V-os készülékről van szó.
Angliában még 240V is szokványos, ahogy a 220V is - függetlenül az EU egyezményektől.
(#) fecameca válasza Sebi hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Üdv! Megoldást mindenre lehet találni. Félig már Te magad megválaszoltad a kérdésed.
Idézet:
„Amire gondoltam, csak nem tudom, létezik-e, hogy a falba dugnék egy egységet, abba tudnám az eszközt magát, és az egységnek megmondanám, hogy mekkora teljesítményt engedjen az eszköznek.”
Ennek az előnye az, hogy azt az egységet esetleg más célra is lehet használni. A hőmérséklet automatikus szabályzása is megoldható, de túl macerás. Érzékelő,elektronika, plusz kábel hacsak nem építsz mindent magába a főző készülékbe. A lényegaz, hogy bírja a szabályzó egység a közel 1 kW-os terhelést. Nekem elég lenne a kézi vezérlés, ha mindig ugyanarra használod, hamar kitapasztalod, mennyit kell visszaszabályozni.Különböző triakos teljesítményszabályzók rajzai meg dögivel vannak a neten.
(#) Placi84 válasza Zsac hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Egy linket dobhatnál arról a kütyüről. Lehet az is segítene a megoldásban.
(#) proba válasza fecameca hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Szerintem ha magától nem szabályoz jó helyre , akkor service. A szabályzás nem cserélhető egy külsőre, csak ha nagyjából az eredetit visszaépíti bele.( akkor meg inkább a javítás)
Mindent nem lehet beszámítani, külső hőmérséklet huzat , melegítendő mennyiség, hálózati feszültség....Ami külön érdekesség, ha egy szabályzó után van kötve egy másik, ami független az előzőtől.( Kb mikor a kisvasutat akartuk irányítani gyermekként két helyről, többször kisiklott, mint szépen ment.)
(#) fecameca válasza proba hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Max. egy bimetall-t tudok elképzelni benne, mint a vasalókban van. Akkor azt kellene megjavítani, vagy kicserélni, feltéve, ha van benne. Nem tudjuk milyen a kütyü. Van benne elektronika, vagy csak fűtőbetét? Csak azt tudom, ilyesmiket nem szokták telepakolni félvezetőkkel.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2015
(#) Sebi válasza fecameca hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Idézet:
„Some cookers automatically switch from cooking to warming (maintaining the temperature at 71–74 °C [160–165 °F]) after a fixed time or after the internal temperature of the food, as determined by a probe, reaches a specified value.”


Nagyjából annyi, hogy érzékelővel méri a hőmérsékletet, az alapján dolgozik. Meg időzít(het) is.
(#) fecameca válasza Sebi hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Akkor azt kell megjavítani.
(#) Zsac válasza Placi84 hozzászólására (») Feb 11, 2015 /
 
(#) Zsac válasza Sebi hozzászólására (») Feb 11, 2015 /
 
Sajnos nem ez a helyzet, csak Angliából rendeltem, de ott sem próbáltam ki.

Van benne hővezérlés, csak túl sokra állítja. Én arra gondoltam, hogy az egész rendszer teljesítményét lecsökkenteni 20-30%al és akkor jó lehet. Abban viszont igazad van, hogy amire nem gondoltam, hogy akkor alacsonyabb teljesítménnyel ugyan, de hosszabb időn keresztül is forralni akarja majd. Jogos
(#) Zsac válasza Sebi hozzászólására (») Feb 11, 2015 /
 
Igen, ezek a jobbak. Ebben sajnos nincs sem "warm" funkció, sem automatikus kikapcsolás. Csak egy négy állású forgókapcsoló, Off, Low, Medium, és High üzemmódban. Természetesen a probléma az, hogy "Low"-n is forral.

Kínomban már én is arra gondoltam, hogy veszek egy (sokkal) drágábbat, amin van warm funkció és kikapcsolás. Bár ott az van ráírva, hogy "warm"-on ne akarjam főzni
(#) Zsac válasza proba hozzászólására (») Feb 11, 2015 /
 
Kínomban már arra gondoltam, hogy veszek egy külső termosztátot, amit bedugok a falba, abba jön az eszköz, és akkor az vezérli, hogy az egészet lekapcsolja, ha elér az eszközben lévő közeg X hőmérsékletet. A problémám, hogy a termosztát vége műanyag és nem tudom, hogy azt szabad-e sokáig főzni....
(#) Zsac válasza Topi hozzászólására (») Feb 11, 2015 /
 
Mellékelve
(#) zolika60 válasza Zsac hozzászólására (») Feb 11, 2015 /
 
A helyzet az, hogy a forrás intenzitását nem lehet a vízbe tett termosztáttal szabályozni, mert az attól a perctől kezdve, hogy elérte a forrpontot addig amíg nem válik gőzzé normál nyomáson 100C°. Akkor is, ha gyöngyözik és akkor is ha nagyon forr. Talán valami optikai eszközzel lehetne ezt detektálni, de nem tudom hogyan.
(#) Zsac válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 11, 2015 /
 
Digitális termosztátra gondoltam amiből kijön egy zsinór, a végén az érzékelővel. Be tudom állítani, hogy hány foknál vegye el az áramot az eszköztől (mert a termosztáton keresztül folyik az áram az eszközbe) és hány foknál rakja vissza. Eredetileg villanyfűtésekhez vagy klímákhoz használták. De a műanyag zsinórt nem tudom szabad-e hosszútávon főzni, étellel együtt. Attól félek nem.

Nem lehet egyszerűen egy féket tenni a rendszerre, hogy amikor ő X teljesítményt venne fel Y ideig akkor egyszerűen ennek csak Z százalékát kapja meg? És akkor a vezérlés ami benne van ugyanúgy tudna dolgozni, csak ezen a "fojtáson" keresztül?

Forrni sosem lenne szabad a víznek (vagyis a beltartalomnak), elvileg ez maga az eszköz lényege. Csak ez pont erre nem képes
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
(#) zolika60 válasza Zsac hozzászólására (») Feb 11, 2015 /
 
Mindegy a termosztát. Ha forrásban lévő vizet mérsz az 100C°. Ez fizika. Ha kevesebb nem forr, ha több akkor már gőz. Egy szabályzóval lehet mondjuk 99C°-os vizet csinálni, de az nem forr kicsit sem. Esetleg a saját szabályzóját nem lehet állítani? Szét szedted már hogyan is működik?
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
(#) nozijozsi hozzászólása Ápr 10, 2015 /
 
Két dolog jut eszembe-kapcsoló nem kapcsol,beragadt a hight-nél(gomb elforog)
- kevés a folyadék.(nincs 6l)
joco
(#) Bakman válasza Zsac hozzászólására (») Ápr 10, 2015 /
 
Az a baj, hogy a folyadékok, és úgy általában az anyagok forráspontja a rájuk nehezedő nyomás változásával is változik. Tehát ha tutira akarsz menni, a légköri nyomást is figyelni kell, lévén itt egy igen precíz forráspontot akarsz beállítani.

Ha ezt figyelmen kívül hagyod, minden bizonnyal egy PID rendszerű szabályzó kellene neked, az elvileg ott tudja tartani a hőmérsékletet, ahol akarod. Nem ismerem annyira a témát, de amit a fórumon olvasgattam róla, nekem úgy tűnik, a teljes vezérlést is át kell hozzá alakítani (pl. PWM).
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem