Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ablakemelő vezérlés
 
Témaindító: árpix, idő: Nov 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 9
(#) patrick97 válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 25, 2017 /
 
Szia! Ez egy kis suzuki alto még 2006 ból.
(#) djkoko hozzászólása Aug 4, 2018 /
 
Sziasztok!
Egy vw polo classicban elromlott a bal oldali ablakemelőm ami confort elektronikás volt, egy sima 2 vezetékesre lett cserélve. Elkészítettem hozzá a képeken látható ablakemelő vezérlőt, de a bekötése kicsit megfogott. A kapcsolót sem értem, ill az IC lábán a "be" jelölést.
Köszönöm a segítséget!
(#) malak hozzászólása Aug 8, 2018 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék elektromos ablak felhúzásához.A donor egy 95 Opel Astra F,beszereltem a 2 első ajtóba elektromos ablakokat amik komfortelektronikások és tudják az automata fel illetve lehúzást betanítás után plusz van rajtuk egy külön szál amik képesek csak felhúzni az ablakokat mínusz jelre.A problémám a következő ,a riasztom tudja az elektromos ablak felhúzását vezérelni de túl későn adja ki a jelet a relémnek amikkel összekapcsoltam az ablak felhúzás kábeleit és ezért az ablakfelhúzás pillanatában a riasztó riaszt,a másik probléma pedig az ha ezt egyszer megcsináltam utána elfelejtődik a komfort funkció vagyis nem működnek az ablakok automatán csak akkor ha kiveszem a táp biztosítékot és újra tanítom de ez is csak addig a pontig amíg nem riasztom be újra az autót.Szeretnék egy kapcsolási rajzot kérni a hozzáértőktől ami tudja azt hogy a központi zár impulzusára kapcsoljon és felváltva tudja húzni ablakokat fel de gondolom ez a bonyolultabb mert oda kéne egy gyújtás figyelő kör is hogy gyújtás esetén ne működjön vagy a riasztó ablakfelhúzás jelére működjön de akkor kéne bele egy plusz relé ami szét bírja kapcsolni a sziréna kábelét hogy ne szóljon a sziréna.Ha lehetséges akkor a működési időt lehessen állítani potival is.Tudom hogy kaphatóak ablakfelhúzó modulok is de az azért nem tetszik mert újra kell vezetékelni a teljes autót és el kéne vágni a gyári kábeleket is és azt nem szeretném.Köszönöm előre is.
Ui:Az elektromos ablakokat így kötöttem be Bővebben: Link
(#) Inhouse válasza djkoko hozzászólására (») Aug 8, 2018 / 1
 
Ez nem komfort vezérlés, csak egy riasztóhoz való kiegészítő, ami aktiváláskor felhúzza az ablakokat. Lefelé nem fog menni.
Meg kell szakítani a motorhoz menő vezeték azon ágát, amire akkor kerül +12V, amikor felfelé megy az ablak. A nyugalmi helyzetű érintkezőn keresztül ez a megszakítás újra él, alap esetben semmi nem változott. Ha viszont a "be" pont megkapja a jelet (test legalább a felhúzás idejére), akkor átvált az érintkező és +12V-ra húzza a motor megfelelő lábát és az ablak felmegy.
(#) djkoko válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Rendben, köszönöm! 2 relével sikerült megoldani a fel és lehúzást, csak ez volt a lényeg.
(#) T101 hozzászólása Okt 7, 2018 /
 
Sziasztok!

A héten vásároltam egy univerzális ablakemelő modult, ami bekötése után majdnem hibátlanul teszi a dolgát. Azért csak majdnem, mert sajnos nem közölték egyetlen termékleírásban sem, hogy két körben próbálja felhúzni az ablakokat és nem csupán egyben, azaz 1x4 impulzus helyett, 2x4-et ad ki magából. Számomra ez az autó gyári sajátosságai miatt jelent gondot, mert az első sorozatra elindulnak felfelé az ablakok, de a 2-3 mp múlva érkező másodikra leállnak. Azt, hogy ez miért van így, szívesen leírom, ha elengedhetetlenül szükséges, de mivel ezt a viselkedést az autó részéről adottságként kezelem, abban kérnék szépen segítséget, van-e bármilyen mód arra, hogy a második sorozat impulzust meggátoljam?

A felhúzó modul típusa: CF-E04W (pl. itt található)
Az alaplapjáról képet mellékeltem. Előre is köszönöm a tippeket.

Üdv,
T101
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2018
(#) proli007 válasza T101 hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Hello! Egy monostabil miltival megoldható, de nem írtad, hogy az impulzus testet vagy tápot ad, amivel működik. (Vagy is hogy "pozitív" vagy "negatív"-e az indító impulzus.)
(#) jimny2008 hozzászólása Ápr 25, 2022 /
 
Szervusztok!
Teljesen amatőrként belefutottam egy ablakemelő motor problémába a nem rég vásárolt 2008 Suzuki Jimnymnél. Az ablak többször alsó állásban ragadt később fel lehetett húzni, majd végleg így maradt. Kapcsolók jók bemértem őket, kiszerelve a mechanikát és leszedve majd kitisztítva a motort az tökéletesen jár, ugyanakkor végpontra érve megáll és nem mozdul semmilyen jelet nem ad további feszültségre, nem mérhető nála folyamatos ellenállás mintha ki lenne kapcsolva. levéve a szerkezetről ismét tökéletesen jár és a két végpont között is, csak amikor kifut a szerkezet végére akkor produkálja a jelenséget. Nem értek hozzá de úgy gondolom, hogy valamilyen kapcsolónak kell a motorban lennie, hogy végállásnál leálljon és ne égjen le. Sajnos nem tudom, hogy mit keressek, hol lehet és milyen az a kapcsoló ami így - szétkapcsolva marad. Jó kis Made in Japan Denso, és ha megtudnám javítani megtartanám!
Köszönettel veszek minden segítséget, Üdvözlettel!
(#) dB_Thunder válasza jimny2008 hozzászólására (») Ápr 25, 2022 /
 
Most már csak valami kézzelfogható infó jönne jól, pl. egy villamos rajz!
(#) jimny2008 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 25, 2022 /
 
Az sajnos nincs!
(#) Inhouse válasza jimny2008 hozzászólására (») Ápr 25, 2022 /
 
Nem szokott lenni bennük végállás kapcsoló. Max áramfigyelés van, amikor megfeszül, megnő az áramfelvétel és megáll. Esetleg egy öngyógyuló bimetál.
Ha nincs automata működtetésed, csak megy amíg nyomod, akkor nincs automatika, csak a kapcsolók és a motorok. Ha nem megy, akkor vagy ezekkel van a baj, vagy a vezetékkel, pl. az ajtóátvezetőnél.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2022
(#) Josi777 válasza jimny2008 hozzászólására (») Ápr 25, 2022 /
 
2 féle megoldás létezik. Az egyik az 5 ajtós, a másik a 3 ajtós változatnál. Ahol csak az első 2 ajtó ablakai motorosak, ott a kapcsoló intéz mindent, tehát azt kell megvizsgálni, az okozza a hibát. A műszerfal alatt van még egy bimetálos hőkapcsoló (és a biztosítéka is), ami sok ablak mozgatásnál lekapcsol, majd egy idő múlva vissza. Nincs végállás, mechanikus ütközésig megy. Ha pl. lent van az ablak és megnyomod a le gombot, akkor mérhető áramfelvétel, ill. feszültség a motoron.
(#) dB_Thunder válasza jimny2008 hozzászólására (») Ápr 25, 2022 /
 
Kizárt!!
Max neked nincs...még..

Az egyszerű vezetékes-kapcsolós- bimetálos védelműtől, a CAN-buszon keresztül kommunikáló csodakapcsolósig minden lehet!

Biztos vagyok, hogy Jimmny-s körökben elkérhető lesz a kacsolási rajza is!
Az jól jöhet még bármikor is...
(#) jimny2008 hozzászólása Ápr 25, 2022 /
 
Próbáltam Jimny fórumon, de még nem jött megfejtés, igaz kapcsolási rajzot nem kértem.
Lefelé két állású, szakaszolt illetve folyamatos, felfelé csak szakaszolt. Valami kis kütyű lehet benne a kapcsoló, ami a végponton, amikor megakad lekacsolja a feszültséget, hogy ne égjen le. Sztem ez a valami akadhat be...., vagy mechanikus kapcsoló vagy valami ellenállás /ez csak ált.isk fizika/ ami érzékeli a fel nem vett áramot és bont.
Mit gondoltok ha kiveszem a rotort mit kellene keresnem, és hol mondjuk a szénkefék környékén, vagy kuka, vagy kapcsolási rajz!
Köszönettel!
(#) jimny2008 hozzászólása Ápr 25, 2022 /
 
Lefotóztam az állórészt, és van ott szemben az a kis barna párnácska, nem lehet ő a felelős a leállításért? Ha igen cserélhető és hogyan?
Köszönettel!
(#) jimny2008 hozzászólása Ápr 25, 2022 /
 
Most jutott eszembe, hogy ez a cucc leállítja, de a kapcsolóról kapott jel esetleg oldhatja hm….. és akkor a kapcsoló ezen funkciója nem jó? Na végképp összezavarodtam!
(#) Josi777 válasza jimny2008 hozzászólására (») Ápr 25, 2022 /
 
Az egy kondenzátor és a szénkefék elektromos zaját hivatott csillapítani. Amúgy meg már írtam a lehetséges megoldást.
(#) jimny2008 válasza Josi777 hozzászólására (») Ápr 25, 2022 /
 
Köszönöm! Akkor ha jól értem, amennyiben a motor jó és dolgozik akkor a kapcsoló a ludas, vagy az a bimetál amit írtál. A kapcsolót megmértem minden aktîv állásban adja a 12v-ot, a folyamatos állásban is de talán hosszabb ideig. Rendeltem új kapcsolót holnap össze rakom és kipróbálom vele. Jó lenne ha jó lenne
Köszönettel!
(#) Inhouse válasza jimny2008 hozzászólására (») Ápr 27, 2022 /
 
Vagy az oda menő vezeték...
(#) Sinike hozzászólása Jan 30, 2023 /
 
Szép jó napot!
Fiat Scudo 2 (Expert, Jumpy kompatibilis; Peugeot ablakemelő kapcsoló van benne). Vezető oldali ablak LE helyett többször fel próbál indulni, van, hogy 1 percig nyomogatom, mire le is hajlandó menni. Amint elszívtam a cigim, fel húznám, de elindul lefelé 2-3 alkalommal, aztán végre felfelé.
Ajtón az ablakemelő kapcsoló komplett cserélve lett, ami semmi változást nem hozott, így az ezért felelős "központ" lesz a ludas.
Nem vagyok toppon ebben, a gépjármű rajzok/kódok teljesen mások - egyszerű műszerész vagyok.
Hol találom ezt a központi egységet és vajon javítható-e?
A kapcsolót visszarajzolva +12V-ot kap 8-as és 9-es láb. Én neveztem el így Annak függvényében, melyik kap előbb és kap-e utána a másik impulzust - aszerint megy fel vagy le illetve szakaszosan vagy automatikusan az ablak.
Ezt remélem érti, aki már jártas ebben..
Véleményetek szerint javítható ez, vagy csak csere jöhet szóba?
Köszi
(#) Bakman válasza Sinike hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
Ajtó belső borítást szereld le és nézd meg jobban az ablakemelő motort, könnyen lehet, hogy abban is van "némi" elektronika. Az utóbbi pát hétben megtaláltak kettővel is, azokon relé csere segített. Naná, hogy nem egyszerű relé egyik sem. Két relé egy tokban, 9-10 lábbal.

Lehet, hogy nálad csak az érintkezések oxidálódtak el és pár, csatlakozó kihúz - bedug megoldja a gondot.
(#) demcar hozzászólása Ápr 10, 2023 /
 
Sziasztok.
Nagyon rég jártam már itt.
De most akadt egy gondom, amire tőletek szeretnék választ kérni.
Nekem egy ablakemelő vezérló kellene, amely automata tehát egy gombnyomásra lehúzódik egy gombnyomásra pedig fel. Nagyon sok hasonló kész egységet találtam csak nemtudom müködnek-e az én elvárasaim szerint. Nem kel nekem bele semmi extra csak hogy mennyen fel meg le magától.
Elóre is köszönöm a segitséget.
Következő: »»   9 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem