Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Abszolút érték áramkör
Lapozás: OK   1 / 1
(#) holex hozzászólása Júl 8, 2022 /
 
Sziasztok!

Van egy viszonylag nagy frekvenciás jel, amelyről el kellene dönteni, hogy a görbe alatti területe meghalad-e egy bizonyos értéket, vagy sem. Ez úgy fog történni, hogy lesz egy ADC, rajta egy FPGA és különböző küszöbszintek esetén az FPGA különféle utasításokat fog adni más berendezéseknek.

A probléma az, hogy mivel a jel frekvenciája elég nagy, ezért ehhez viszonylag gyors ADC kellene, viszont mivel több darab is szükséges, ezért ez megdobná a költségeket. Így aztán alternatív megoldásként lehetne csinálni egy olyat, hogy venni a jel abszolút értékét, azt integrálni és magát ezt az integrált impulzust digitalizálni, immár egy sokkal lassabb és oclsóbb ADC-vel.

A jelek kb ilyesmik, az amplitúdóban van szórás (a maximuma az talán 10V körül van, annál nagyobbat még nem láttam), de a frekvencia az olyasmi, mint a tek0046.png képen.

Összeraktam szimulátorban ezt az áramkört: Link

LTSpice-ban leszimuláltam, de az abszolút érték, amit ugye az R6 bal oldalán kapok, az nem éppen úgy néz ki, mint ahogy kéne, még negatívba is lemegy (szim.png).

Mit módosítsak a kapcsoláson, hogy normálisan működjön? Bónusz kérdés: a végén az integrátornál hogyan kellene megválasztani R és C értékét, hogy megfelelő legyen ilyen gyors jelhez? Az impulzusok között minimum tizedmásodpercek telnek el, így nem követik egymást túl gyorsan.

Köszönöm a segítséget!
(#) proli007 válasza holex hozzászólására (») Júl 8, 2022 /
 
Hello!
Mondjuk elrajzoltad a dolgot, az R2 jobb oldala a D2 anódjára megy.
A 100ns az 10MHz. Az OP27 nyílthurkú erősítése itt kb. 0dB. Ebből nem lesz egyenirányítás.
(#) holex válasza proli007 hozzászólására (») Júl 8, 2022 /
 
Köszönöm, valóban elrajzoltam. Ezen kívül csak a rossz erősítőválasztás lenne a baja? Tudnál esetleg egy olyan típust javasolni, ami alkalmas erre a frekvenciára? Köszönöm.
(#) wbt válasza holex hozzászólására (») Júl 8, 2022 /
 
Szia!
Az nem működhet, hogy a bemenő jelből csinálsz differenciális kimenő jelet (videójel erősítő pl.) és a kimeneteiket 1-1 nagy (?) kondival kicsatolva egy ellenállásosztóra, ami beállítja az egyenirányító diódák nyitófeszét, túloldalt meg egy integrálót töltesz? Így akár meg lesz a pozitív / negatív integrált jeled is külön-külön, oda meg nem is kell ADC, csak egy komparátor. Persze tudni kellene a jelsűrűséget (meg valamikor, valahogy ki kellene sütni az integráló kondikat). (bocs, a feladatból csak ennyit tudtam kihámozni) Persze videó erősítőkkel az előttem vázolt is mehet ezen a frekin.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem