Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Adó-Vevő (MAX 2 tranzisztorral)
Lapozás: OK   1 / 1
(#) novarobot hozzászólása Aug 24, 2010 /
 
Sziasztok, már ezer ilyen téma van, és át is olvasgattam őket de nem találtam megoldás a problémámra.

Szeretnék egy AVR (ATMEGA88) és egy MAX232 es szintillesztő ic között usart modullal kommunikálni vezeték nélkül legalább 5-10m távolságból.

Próbálkoztam infravörös kommunikációval megoldani a problémát, de csak 10-15 cm hatott.

Gondoltam RF megoldásra, de csak ilyen drótnélküli mikrofonokat találtam.

Erre szeretnék vagy infrás vagy RF es megoldást, egy kicsi robot autó távirányítására kéne, hogy ha laptoppal a robot fölött sétálok legyen kapcsolat.

Kétirányú kapcsolatra van szükségem (egy csatorna oda, egy csatorna vissza) a lehető legegyszerűbben.

Ki mit tanácsol?

(mellékeltem a próbált infrás kapcsolási rajzokat)

irda.JPG
    
(#) (Felhasználó 1947) válasza novarobot hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Próbáld meg 432MHz-es RF modulokkal, ebből adót, és vevőt is be tudsz szerezni.Van benne jumperelhető verzió,hogy a két adó/vevő ne zavarja egymást.
A kimenetük/bemenetük általában tud fogadni adatot.
Rengeteg tipus létezik,nézz utána.
(#) novarobot válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Ez tetszik, és ezt pl milyen kapcsolásban kéne használni? csak simán VCC GND bekötöm az out meg megy AVR és a MAX232 bemenetére?

És a blokkvázlat szerint van benne demodulátor akkor nekem valahogy modulálni is kell a jelet nem tehetem a infra ledet közvetlenül a kimenetekre?
(#) Gafly válasza novarobot hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Igen adóoldalon modulálnod kell és speciális kódolást kell alkalmaznod. Cserébe viszont meglehetősen nagy hatótávolságot kapsz viszonylag egyszerű eszközökkel. Az adó LED-et impulzus sorozattal kell meghajtani (az adott vevőnek megfelelő frekvenciával, például 38 KHz). Az egyes csomagok legalább 10 de legfeljebb 70 impulzusból kell hogy álljanak. A csomagok között legalább 14 ciklusnyi szünet legyen. Másodpercenként legfeljebb 1400 csomagot lehet küldeni. Ezek nem olyan veszélyes megkötések és ha kicsit belegondolsz a működésbe érthetőek is...
(#) hadnagyakos válasza novarobot hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Szerintem használj RF modulokat. ITT be tudod szerezni őket. ITT pedig találsz cikkeket a használatukról. Egyszerű a használatuk és meglehetősen nagy hatótávolságot lehet velük elérni.

Esetleg használhatsz bluetooth modulokat is, van is egy cikk róla a főoldalon, ami az AVR-el való használatát mutatja be, ráadásul pont egy roboton.
(#) novarobot válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Sajnos számomra azok nagyon drágák. Ha tudnék ilyet valahogy házilag építeni pár méteres hatótával akkor ez a megoldás lenne a legjobb.

Gondolom az egyszerűség és a stabilitás szempontjából valamilyen kvarc oszcillátoros kapcsolás lenne a célszerű, de nem találtam ilyen egyszerű adó kapcsolási rajzot, csak drótnélküli mikrofont, és hozzájuk vevőt egyáltalán nem találtam.

Nincs valakinek valamilyen nagyon egyszerű adó-vevő kapcsolási rajza ilyen célra 2400 baudrate-s soros kommunikációra?
(#) novarobot válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Olvastam bluetooth-os ciket, és a bluetooth-ot mindenképpen hanyagolni akarom.

Az RF modulok a végső megoldás, jó lenne 1 nyákra rátervezni mindent a kis robotban.

Egy egyszerű kapcsolási rajz lenne a legjobb megoldás.
(#) pucuka válasza novarobot hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Hidd el, nincs egyszerűbb megoldás, mint a 433 as RF modulok használata. Van közöttük olyan, ami adó is, vevő is egyben. Ezt két tranzisztoros szerkentyűkkel nem lehet megoldani. Az adatsebességed is komolyabb áramkört kíván.
Úgyhogy nincs más megoldás.
(#) novarobot válasza pucuka hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
És ha csökkenteném a sebességet 110 baudrate-s re?
Viccet félretéve akkor elfogadom és használok valamilyen elfogatható áru RF modult.

De mindenképpen szeretnék csinálni egy adó vevőt tanulás céljából!

Annyit kéne tudjon, hogy ha az adót áram alá helyezem akkor a vevőnél világítson egy led.

A lehető legegyszerűbben hatótáv 5-10m nem kell több.

Ilyen kapcsolási rajza van valakinek? Lehet kristály oszcillátoros, talán azt egyszerűbb megépíteni, mint a tekercsekkel vacakolni.
(#) pucuka válasza novarobot hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Akkor látogass el egy RC -s topikba, ott találsz rém egyszerű kapcsolást, vagy veszel egy olcsó rc autót és kiszeded belőle. De a vissziránnyal bajod lessz.
Egyébként felejtsd el a baudrate kifejezést, soha nem tudni mit jelent, pontossabban jelsebességet, de hogy mikor mi a jelsebesség, . . .
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Aug 25, 2010 /
 
Pucukának annyiban mindenképpen igaza van, hogy a rádiós megoldásoknál gyakorlatilag alig kell számolni az irányérzékenységgel, mig ezzel szemben az infrás megoldásoknál nagy mértékben (bár ha a reflexiót is beleszámitjuk, esetleg zárt térről beszélünk ahol még érdes plafon is van...).
A kész rádiós modulokban az a jó, hogy remélhetőleg valamilyen engedélyezett frekvencia tartományban (és üzemmódban) dolgoznak, mert ugye azt tudod hogy nagyon nem illik csak úgy összevissza rádiózgatni...
(#) novarobot hozzászólása Aug 25, 2010 /
 
Az infrát mindenképpen elvetetem, mert nem szeretnék szenvedni a "neki tetsző" modulációval.
Marad az RF, valószínűleg a HEstore-ból rendelek valami adó vevő modult. DE mindenképpen szeretnék építeni egy saját adó-vevőt!
Elsősorban tanulás céljából, építettem még régen detektoros rádió vevőt meg ilyen kis poloska FM adót, ez lenne a következő lépés. Kerestem itt a HE-n a témák között rádió, adó, RF, RC stb kulcsszavakra, de nemigazán jutottam előrébb.

Találtam néhány érdekes kapcsolást:

Bővebben: Link : Ebből a leírásból elsősorban az URH adó-vevő érdekelne. Bővebben: Link :az első HSZ.

Bővebben: Link Ezt talán le lehetne egyszerűsíteni, hogy a kimeneten csak egy led legyen. Bővebben: Link :ez lenne szerintem a tökéletes adó, talán valahogy meg lenne csak 1 antennával, egyébként pont ilyet kerestem.

Ha ehhez tudnátok ajánlani valamilyen kvarc oszcillátoros vevőt az lenne a tökéletes (esetleg kicsit elhangolni valamilyen modell sávra hogy ne zavarjak senkit és engem se zavarjanak, de nem olyan fontos)
(#) pucuka válasza novarobot hozzászólására (») Aug 25, 2010 /
 
Ahogy Gafly kolléga is utalt rá, nem lehet a frekvenciák között csak úgy garázdálkodni. Ez a terület nemzetközi egyezményekkel, törvényekkel, rendeletekkel igen erősen szabályozva van, minden létező alkalmazásnak meg van a kijelölt helye, pontosan azért, hogy a különböző alkalmazások a lehető legkevésbé zavarják egymást. Azonos alkalmazások ugyanazokat a sávokat (frekvenciákat) használhatják, egymás zavarásának csökkentéséről saját maguknak, a korlátozások betartásával, és műszaki megoldásokkal védekezhetnek. (szelektivitás, adatvédelem)
Adó-vevő építése nem egyszerű feladat, gyakorlatot, elméleti tudást, megfelelő műszerezettséget igényel. Amiket linkeltél, azok borzasztó egyszerű áramkörök, elég labilisak, szelektivitásuk szinte semmi, játszani is alig jók. Az adóteljesítmény növelésével csak a zavarforrást növeled. (Ne gondold, hogy ha látsz egy "egyszerű" kapcsolási rajzot, megépíted és kész. Nézd át az FM adós, fm transmitteres, poloska és vezetéknélküli mikrofon topikokat, és láthatod, hogy mennyit kínlódnak ezekkel a kapcsolásokkal. A rajz nem minden, csak recept a szakácskönyvben). Érzékeny vevőt sem egyszerű csinálni, olvasgasd a fórum idevonatkozó topikjait. Az URH adóvevők műszaki paramétereire szabványok, műszaki előírások vonatkoznak, ezeket még nagy gyártók sem teljesítik minden esetben, az otthoni készítésük reménytelen, már a szükséges alkatrészek beszerzése sem egyszerű.
Továbbra is mondom, hogy a legjobban kész RF modulok felhasználásával jársz, így nem kell foglalkoznod az RF technika nyűgjeivel. Nézz körül pl. a HOPE cég termékei között.
Ez? Pedig elég sokat felhoz, ha RF -re rákeresel.
(#) novarobot válasza pucuka hozzászólására (») Aug 25, 2010 /
 
Majd a HEstore-ban veszek valami RF modult, de ha soha nem építek adót, akkor soha nem is fogok melyében megismerkedni a rádió frekvenciás eszközökkel.

Mindig lebeszéltek az ilyen eszközök építéséről, de ezt most nem hagyom, mindenképpen szeretnék építeni.

Az adóteljesítményt nem akarom növelni, 5-10m már bőven elég, és a modellezéshez vannak "szabad" nem engedély köteles frekvenciák, de 10m belül úgyse zavarhat sok embert.

A kvarc oszcillátoros adót a bss elektronika fóruma szerint tőben megépítették, és elsőre ment nekik, nem kel nagy érzékenység meg jelerősség, kísérletezésre pont megfelelő.

A linket amit írtál már végignéztem, az 1 linkem onnan származik.

Nem szeretnék sokat, csak annyit, hogy ha az adót áram alá helyezem akkor a vevőben világítson egy led.

Semmi egyeben nem kell csinálnia, a két extra tulajdonság aminek örülnék de nem fontosak, hogy kvarc oszcillátoros legyen, és ne FM sávos hanem valami "szabad" sávban sugározzon. de ezek nem fontosak, mert 5-10m en belül senki nem vesz észre semmit.

Ha más nem lesz, akkor mikor kezdődik a suli, a könyvtárba végignézem az összes rádió technikát, (elvileg az összes számuk megvan) és keresek valami kapcsolást, ha addig nem tudtok (vagy jogi okokra hivatkozva nem akartok) ajánlani valami egyszerű vevőt a róka adóhoz (ami esetleg még kvarc os is).
(#) pucuka válasza novarobot hozzászólására (») Aug 25, 2010 /
 
Ahogy írtam, "szabad" frekvencia nem létezik. Csak az egyes, már forgalombahozatali engedéllyel rendelkező, és minősített (akkreditált mérőlaboratóriumban bevizsgált) rádiós eszközök felhasználásához nem kell semmilyen további engedély. A gyártásához (készítéséhez), forgalombahotalához (árusításához) már minden esetben kell. Kivéve az amatőröket, akik viszont csak a kijelölt amatőrsávokat használhatják, és rádiókezelői (különböző fokozatú) amatörvizsgát kell tenniük. Persze építhetsz magadnak rádióberendezést, és elbújhatsz a tömegben, de ha sikerül valaki más felhasználót megzavarnod, akár tudtodon kívül is, kész a baj.
Ha ilyen irányú ambícióid vannak, én is erősen ajánlom a tanulást, és a vonatkozó szakirodalom tanulmányozását. Különös tekintettel a rezgőkörök mibenlétére, tranzisztoros oszcillátorok, és erősítők működésére. Az adók más frekvenciára (mint ahogy a kapcsolási rajzon van), átépítésénél szükséged lesz néhány alapvető műszerre, ezek között is nézz szét, mert az URH FM sávon már létezik egy gyári műsorvevő készülék, amit műszerként használhatsz, de más frekvencián semmid nincs. Egyszem multiméter nem elég.
És nem lebeszélni akarlak, csak ne gondold, hogy amit szeretnél az "ham bekaplak döncike" kategória.
(#) novarobot válasza pucuka hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Van itthon egy régi katonai rádió vevőm, mely 400KC (így van rá írva, gondolom 400KHz) tól 40MC (gondolom 40MHz ig) vesz.

Csak AM modulációt tud.

Ezen a frekvencia tartományon kéne keresni egy helyet ahol nem zavar semmilyen adó, valamilyen modell sávot...Ekkor tudtam a vevővel ellenőrizni az adót, így könnyebb (gondolom) összehangolni őket műszerek nélkül (már ha találok végre valami vevő kapcsolási rajzot).

Ha nincs szabad sáv, akkor illegalitásba vonulok, szerintem nem vállalok nagy kockázatot egy ilyen 5-10m es adóval.

Egyébként akkor gondolom a "mini FM poloskákat" is tilos megépíteni házilag, ezekből már vagy 3-at összeraktam és nem volt gond.

Már csak a kvarcos "rókaadó" hoz (Bővebben: Link)Kéne valami egyszerű (1 vagy 2 tranzisztoros) kvarcos vevő kapcsolás, sajnos eddig nem találtam sehol.
(#) nrg válasza novarobot hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Hello

Ajánlom figyelmedbe az XBee modulokat. Ezek 2.4GHz-en működnek, teljesítményük 1mW körüli, amivel szabadban kb. 300m-t le lehet fedni. 3.3V-ról működés (adás v. vétel) közben max 10 mA-t vesznek fel. Be/kimenete UART.
Nagyvonalakban a működése:
A két modult azonos frekvenciára állítva (soros porton egy configuráló programmal), az egyik modul soros bemenetén kapott infókat a másik modul a soros kimenetén küldi kifelé és fordítva. Sz*** nagyon egyszerű és egyből működik. Sebessége elérheti a 115200 bps-t.
Itt utánanézhetsz

Üdv... szóval..
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem