Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AdóVevő építés a kezdetektől
Lapozás: OK   2 / 2
(#) fecameca válasza minicooper hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
Akartam írni a topik indítónak, de látom, már nincs jelen. Adó- vevő ügyben annyit tudok mondani, hogy én 30 évig szervízeltem őket, én igazán tudom, mi van bennük. Egy ilyen megépítése nem kezdőnek való feladat. Inkább nézzen szét a piacokon, bazárokban, és vegyen magának egy pár CB, vagy valami leselejtezett céges rádiót, és hozassa rendbe egy rádióamatőr ismerősével. Ahhoz persze amatőr rádióssá kellene lennie, ha amatőr sávon akarja használni, vagy marad a CB. Minicooper! A 400 MHz-es sáv terjedése a legrosszabb. Még 10 Wattos rádiókkal is csak 1-2 km. A házak közt meg sok a holt zóna, ahol semmit nem vesznek az árnyékolás, és a reflexiók miatt. Gondolom, ezért nem használják már a rádiótelefon társaságok sem. Ha van rajtuk mit hangolni, esetleg gyári állapotukba lehet őket hozni. (Lásd pucuka válasza.) Az 5 km sík terepre vonatkozik, ahol használhatsz lézer telefont is, például, ugyanis ezeknek a készülékeknek látniuk kell egymást. Arra jók ezek, hogy kaputelefon szerelők, liftszerelők, kéményseprők épületen belül tudjanak kommunikálni egymással. Te mire használnád őket?
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Júl 24, 2013 / 1
 
Idézet:
„A 400 MHz-es sáv terjedése a legrosszabb”

Azért ez nem egészen így van. Minél magasabb a frekvencia, annál inkább egyenes irányú a terjedés. A 400 MHz nagyon is jól terjed, nagyobb területek besugárzására sokkal alkalmasabb, mint a 900, vagy magasabb frekvenciák. Nem véletlenül szerették volna elindítani a negyedik mobilszolgáltatót a 450 MHz sávban. (persze a 80, 160 MHZ jobban használható a terjedés szempontjából, de azok a sávok még keskenyebbek)
A gond leginkább az, hogy a mai világban nem csak telefonálni akarnak az emberek, hanem különböző szélssávú (nagysebességű) szolgáltatásokat kívánnak az eberek. Erre még a használható 450 MHz sem alkalmas, mert a használható sáv mindössze 2*10 MHz csatorna osztás 20 kHz. Ez pedig édeskevés, csak viszonylag lassú adatátvitelt tesz lehetővé.
A másik a költség vonzat. A 450 -ben kb. 300 bázisállomás volt, a mostani mobilszolgáltatóknál fejenként 3 - 4000. Pénzben óriási különbség. A gazdaságossághoz hozzá tartozik még a felhasználók száma. A 400 MHz -es sávban pont a jó terjedés miatt meglehetősen nagy az azonos csatorna távolsága. Ez megnehezíti az azonos csatornák újrafelhasználását, ezzel együtt a kapacitás sem növelhető.
Az ellátott terület, nagyban függ az antenna környezethez képesti magasságától, és a kisugárzott teljesítménytől.
Mobil - mobil alkalmazás esetén, az antenna magasság 1,5 m ez bizony szinte bármely frekvencián ugyanazt a néhány km -es távolságot eredményezi. A kézi használat esetén még rosszabb a helyzet, mert ott a kisugárzott teljesítménnyel van a baj. Egyrészt az akumlátoros üzem korlátozott teljesítmény előállítását teszi lehetővé, max pár W, és az antenna miatt ennek is csak töredékét lehet lesugározni. A jó hír az, hogy a sugárzási veszteség a frekvencia növelésével csökken, viszont a vevőantenna hatásossága is csökken.
Nem véletlenül megy a küzdelem a mobil szolgáltatásokra felhasználható sáv lefelé való bővítésére, ami a digitális átállással felszabadul. A legjobb lenne a TV műsorsugárzást más, magasabb frekvencia sávba helyezni, állandóhelyű szolgálatoknál kevesebb a probléma, és van megoldás is, de a hagyományok erősen kötnek.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
A BRG-nek anno volt olyan telefonvonal hosszabbítója, ami olyan koporsó alakú házban volt a telefonos cuccokkal együtt. (Oda is való az egész, ahogyan kinézett, a temetőbe.) A BRG az FM 303-as házába építette bele a 430 MHz-es készülékeket. 2 FET volt a vevőjük eleje, és 10 wattos adó volt benne. Azokkal még a tizedét sem lehetett áthidalni, mint a 150 MHz-esekkel. Sokat kínlódtunk velük. Az antennája még mindig ott díszeleg a volt rendőrfőkapitányunk háza tetején. Ugyanis nem akadt rá vállalkozó, aki leszerelje. Ezek sík terepen nem tudtak 10 km-nél többet, a házak közt meg semmire nem jók. Mielőtt felszereltük, próbálgattuk hetekig, mekkora a hatótáva.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
Nem tudom mi a probléma vele, nemegyet telepítettem, javítottam magam is. (VH301) Volt belőle 45 km -es távolságú is. ez volt aztán a frekvencia kihasználás, egy telefonvonal, napjában egy két beszélgetés egy 20 kHz -es csatornán. Persze, ma már nincs szükség rá. Volt egy 450 MHz -es összeköttetés amit készítettünk, Kékestető, és a Szentes TV tornyok között. Évekig működött. Az igaz, hogy nem úgy készült, hogy kidugtunk két antennát, és vártuk a csodát, hanem tisztességesen meg lett tervezve.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
Az a probléma, hogy amikor az előfizetői készülék gépkocsiban volt telepítve, a mobil antennával még 10 kilométert sem tudott, a toronyhoz képest. Nem hiszed el?
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
Melyik toronyban? De legalább milyen magasságban volt az egyik vége az összeköttetésnek?
Egyébként elég nehezen hihető, a frekvencia végképp nem okozhatja. A '70 -es évek végétől üzemeltettük a polgári MRKB -t 450 MHz -en, és azzal sem voltak ilyen tapasztalataink. Igaz annak a bázisállomása a Széchényi hegyi TV tornyában volt, az épület tetején nem az árbocon, de az egész városban jól használható volt, bizonyos irányokban még azon jóval túl is, kb. Ceglédig. Az pedig azért jóval nagyobb mint 10 km.
Egy igen extrém eset volt, hogy a soproni TV torony aljából is sikerült telefonálnunk, igaz kicsit tologatni kellett a Barkast.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Júl 25, 2013 /
 
Persze két Yagi-val, úgy hogy nem volt közöttük még egy bokor se. Ugyanabban a toronyban volt a megyei átjátszónk, most meg onnan sugároz a rádió88. Az meg beszórja az egész megyét, ha jól emlékszem, 600 wattos olasz adót még az Óriás hozta át személyesen. (Ő alapította a Rádió88-at, és városunkban sokáig híres DJ volt. 10 évig vele toltuk a Yard szekerét. A tűzoltókét is mind mi szereltük, és a taxisokat is.) Az autó elég, ha átment a Tisza hídon, az már totál leárnyékolta. Hidd el már nekem, hogy a 400 megát még a cigarettafüst is leárnyékolja, nemhogy a köd. Úgy terjed, mint a lézer. Muszáj látniuk egymást. Persze, long Yagikkal jók a tapasztalatok.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2013
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Júl 25, 2013 /
 
A miket te említesz az mind torony-torony viszonylat. úgy elküldheted akár a holdig is, de kézbe nem való ez a tartomány, egymás közt semmit nem ér, csak úgy, ha tele van tűzdelve a város átjátszókkal.
(#) szsrobert válasza pucuka hozzászólására (») Júl 25, 2013 /
 
Idézet:
„Volt egy 450 MHz -es összeköttetés amit készítettünk, Kékestető, és a Szentes TV tornyok között. Évekig működött. Az igaz, hogy nem úgy készült, hogy kidugtunk két antennát, és vártuk a csodát, hanem tisztességesen meg lett tervezve.”


Szentesi vagyok. Milyen eszközöket használtatok?
Elméletileg 2 mezei PMR rádiónak is működnie kellene Kékestető és a TV-torony közt.
27MHz-n többször megvolt, körsugárzóval, Szentesen 2m magas(alacsony) talpponttal.
(#) szsrobert válasza fecameca hozzászólására (») Júl 25, 2013 /
 
20W-tal tűrhető a 450MHz, körsugárzóval, vagy tűrhető áron lehet gyári Yagikat venni.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Júl 25, 2013 /
 
Csak, a szentesi, az MRKB (ha hallottál róla) az mobil telefon hálózat. Az lett volna a nyilvános mobiltelefon hálózat, ha "illetékesek" nem törlik a projektet, 1979 ben. Elég sokáig méregettük, kísérleti üzemben. A W. alapító tagja is voltam, míg működött ott dolgoztam, utána a másik W ben. Úgyhogy elhiheted, pontosan tudom, hogy mi mennyi. Valamit nagyon elcsesztetek, ha az jött le, hogy a 400 MHz gyengusz. Ezért is kérdeztem, a körülményeket.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2013
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Júl 25, 2013 /
 
Akkor félreértettél. nem azt akartam mondani gyengusz, hanem a tereptárgyakon egyáltalán nem hatol át. Sík terepen jó,hogy jónak mértétek, de aki mozog, az nemcsak nyílt terepen van. Sok volt rá a panasz. Pedig a műszerek tudták, amit kell. Fogadok, dombok mögött, és a völgyekben lent nem mértetek.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Júl 25, 2013 /
 
Ellátottságot mértünk Budapesten, nagyvárosi környezetben. Az csak mond valamit, van jónéhány lakótelep, nem kicsi. Dombok is akadnak, főleg Budán. Mindezt egy bázisállomással, és mozgó mérőkocsival.
A W 450 -ben meg leharapták volna a fejünket az előfizetők.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2013
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem