Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátoros fúró (üzemeltetése hálózatról)
Lapozás: OK   2 / 17
(#) Dudus válasza bokrosbarnabás hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
Töltője válogatja. Az intelligens töltők jó része nem ad feszültséget a kapcsokra akkumulátor nélkül. Folyamatosan tesztel és akkor indul, ha akkut érzékel és ezeket egy ellenállással sem lehet becsapni. Ha muszáj tápként használni, akkor tegyél egy nagy kondit párhuzamosan a terheléssel, akkor hajlandóak elindulni.

-szerintem-
(#) soma01 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
Nem vagyok profi a témában, de szerintem az a legjobb ha egy 400W körüli PC, ATX tápot használunk. Nekem 12V-os a fúró, szóval az pont elég neki. (még nem csináltam meg, előbb megkérdezlek titeket) Egy ilyen táp meg lead 15-16A-t is 12V-on, ahogy olvastam. És akkor legalább nincs a "kezedben" 230V és nem kell annyit kinlódni a szigeteléssel.
Vag van olyan táp a mi kis méretű és tud ugyan ennyit? Értem ez alatt, hogy elfér e az akksi helyén és 15A-t lead 12V-on?
De mi van ha 12V-os fúrónak 18V-ot adok de kevesebb áramot? (kisebb táp) Az ugyan az mint 12V nagyobb Amper? A motornak a Watt számít csak? (hogy ne menjen tönkre)
(#) soma01 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
Köszi!
Mostmár tudom mi van ha nagyobb feszültséget kap egy moci. De mi van ha kisebbet kap de erő (Amper) meg megy rendesen bele? Pl. 18V-os moci 12V-ot kap de felvehet annyi áramot amennyit akar? Lassabb de erősebb lesz?
(#) Dudus válasza soma01 hozzászólására (») Aug 26, 2008 / 1
 
Nem tud annyi áramot felvenni amennyit akar. Ezt az áramot a konstruktőr a tervezésnél meghatározta és 18V-ra tette mindezt. Ha Te kevesebb feszültséget adsz neki akkor kevesebb áramot fog felvenni, mindegy, hogy a tápod tudna többet is és ezáltal gyengébb lesz.
(#) soma01 válasza Dudus hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
Köszi!
Akkor 12V-os fúrókhoz nem kell semmi extra, csak egy 400-as ATX táp...
(#) Krisz03 hozzászólása Nov 20, 2008 /
 
Hali!

Mivel az én akkus csavarozómban is kileheltek az akksik, én is valami külső tápellátáson gondolkodom. Tudom, használhatnék egy nagy trafót és egy feszszabályzó áramkört, de valami másra (egy kész dologra) gondoltam. Mi lenne, ha a 10A-re áttervezett labortápomról üzemeltetném? Megmértem a csavarozó áramfelvételét, és 9.5A-t simán felvett 18V-on, ha lefogtam a tokmányt. Na de ez csak egy rövid teszt volt. Mi történik, ha huzamosabb ideig használom? A táp túlhevülésétől azt hiszem nem kell tartanom: Bővebben: Link. De úgy valami más láthatja kárát?
(#) Krisz03 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 20, 2008 /
 
Akkor nyugodt szívvel fogom használni.

Köszi szépen a dicséretet! Büszke is vagyok nagyon erre a tápra. Volt vele munka bőven még annak ellenére is, hogy egy meglévő tápot szedtem ki a dobozból és építettem bele ezt. De ez látható is a galériámban.
(#) rockersrac válasza proba hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
ha pc tápot akartok használni(nem csak erre az esetre,hanem bármi másra),akkor javaslom hogy tegyetek bele egy ellenálást az 5v és az 5vgnd közé! különben pillanatok múlva nem lesz elegendő áram benne,mivel a táp leszabályoz!
(#) Inhouse válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Akkor inkább át kell alakítani a fesz figyelő részt, hogy ne azt figyelje, hanem a 12V-ot...

---------------------------------------
Az OBI-ban van jó árban 230V-ot bitfejes csavarbehajtó, nem B&D, de attól lehet jó...

Üdv
Inhouse
(#) henrik05 hozzászólása Máj 5, 2009 /
 
Sziasztok már végig olvasgattam a beszélgetésetek , hát olyan pontos válasz még most sincs, én azt szeretném kérdezni ha vennék valamilyen trafót mondjuk egy 100 wattosat, majd egyen irányítanám , az jó lenne ? mert akkor beforrasztanám a vezetéket a fúróba , a másik végét az egyenirányítóra, és úgy működne mint egy vezetékes fúró, de mégis könnyebb lenne !
(#) Krisz03 válasza henrik05 hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Kérdés az, hogy mekkora feszültség kell a fúrógépnek, és mennyi áramot vesz fel? Nekem egy 18V-os van, amit labortápról üzemeltetek, de hirtelen indításkor, vagy amikor a tokmányt húzom meg (kézzel szorítom a tokmányt, majd pillanatra beindítom a gépet), akkor simán felveszi a 10A-t (ennyit tud a labortápom), de még le bírom fogni. Ez így eddig 180W, és kevés neki, vagyis hát amire használom, arra pont elég.
Szóval én inkább min 200VA-es trafót ajánlanék egy 25-35A-es egyenirányítóval (az a fémtokos, szögletes, sarus csatlakozású fajta).
(#) henrik05 válasza Krisz03 hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Hú az igen , az a baj hogy ennek már komoly ára van így nem ?
Vagy jó lenne a számítógépe táp is , az egyik fúr 9 voltos , a másik 12 és van egy 18 voltos is, de van ami nem az enyém és megkaptam hogy csináljam meg pénzért , de az van hogy 12 egy új aksi, szóval ettől jóval ólcsóbbol kéne kihozni, egy számítógép tápot ép tegnap vettem a gépbe mert a másik leégett ? vagy nem tudom mi a baja a kondik tetején ilyen elektrolit volt , de nem tudom hogy hogy kéne beíndítani azt is mert kicseréltem a kondikat ...
na szóval a táp 420 wattos és 5200 forint szóval az jó lenne ? a 12 voltoshoz ?
(#) Krisz03 válasza henrik05 hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Ez igaz, az akksi és a trafó is drága, viszont trafókat lehet olcsón is találni hirdetésekben (akár itt az oldalon, akár a vaterán).
Számítógép tápot nem ajánlok. Használtam én is azzal egy ideig, de a védelme mindig lekapcsolt a nagy áramfelvétel miatt. Kiiktattam a védelmet, de úgy meg hazavágtam a tápot a túlterhelés miatt.
(#) hegman hozzászólása Szept 10, 2009 /
 
Üdv!

Segítséget szeretnék kérni.
Apósom B&D 14,4V-os akkus fúrójának a töltője meghalt, pontosabban a trafója. Ezen az szerepelt, hogy AC 17,4V 200mA. Ami trafót tudtam hirtelen szerezni az egy picit mindenben nagyobb. AC 18V 500mA. Amikor kicseréltem akkor töltötte is rendesen az aksit csak a foglalatban lévő táp melegedett nagyon. Ez a következőkből áll: Graetz-híd és sorba vele egy 4,7 ohmos ellenállás. Itt az ellenállás és a diódák is nagyon melegedtek, a névlegestől jobban. Ez látszott az ellenálláson mert lassan kezdett elszíneződni. Az aksi biztosan jó, nem zárlatos, a trafó egyéb más fizikai körülmény hatására ment tönkre.
Ennyit számítana a ~0,6V? Ezekben nincs semmi ami az akku túltöltődését megakadályozná? Tehát graetz-híd és ellenállás és ennyi?
Működhetne úgy a dolog, hogy egy kicsivel nagyobb (ohm -ra és watt -ra is) ellenállást teszek be mivel van hely az akut fogadó részben. Mekkorát javasoltok?
Köszönöm
Hegman
(#) Kari55 hozzászólása Okt 12, 2009 /
 
Szia mindenki!

Nekem is van gy fúró-csavarozó töltőm, de elégett a 12V bemenete előtti ellenállás, (220V kapott) de nem tudom milyen értékű volt. Tettem bele egy 100 ohmosat és nagyon melegedett, most egy 1k-s van benne, így is melegszik, de nem annyira.

Az lenne a kérdésem, hogy hány voltnak kell kijönni az aksi érintkezőihez aksi nélkül, mert csak 0,2V-ot mérek, de aksival 5,96V, és maga az aksi is ennyi.

A dióda szerintem jó, mert csak egy felé mér értéket a multiméter a dióda vizsgáló állásban.

Amúgy ez van ráírva a töltőre: Pro Work 12V
és 3 ellenállás, (köztük egy Kb. 2W-os) két led (piros, zöld), és egy dióda van benne összesen.

Segítséget köszönöm előre.


(#) pcroland hozzászólása Feb 8, 2010 /
 
hy!
az lenne a kérdésem ha normál fúrót nem lehet átalakítóval üzemeltetni akkor panelfúrót miért lehet?
(#) erbe válasza pcroland hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Miért ne lehetne!
Csak megfelelő teljesítményű kell hozzá. Az enyém pl. tökéletesen üzemel PC tápegységről. Le sem tudom fogni.
(#) nagygabor679 hozzászólása Márc 1, 2010 /
 
Sziasztok!

Végig olvastam becsülettel a fórumot, de nem jutottam közelebb a megoldáshoz. Probléma a szokásos, 9.6 voltos BOSCH fúró-csavarhuzó aksija kinyúlt, új aksi megfizethetetlen, és különbenis, mindíg akkor merül le, amikor épp nem kellene. A BOSCH kütyü viszont nagyon jó, szívesen használnám tovább.

Én már ott elakadtam, hogy mekkora táp kellene egyáltalán? Hogyan tudom megmérni, mekkora áramot vesz fel? Szét kell szedni, és a motorja elé sorosan bekötni az árammérőt? Az nagy butaság volt a, ha az aksiját feltöltöttem, majd a két pólushoz odanyomtam az árammérőt? (Kb 11 A áramerősséget mutatott, de mivel csak 10-ig mér, és a vezetékei gyanúsan melegedtek, nem nagyon kísérletezgettem sokat.)
(#) mugab válasza nagygabor679 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Nem értem hogy ólom akkura miért nem gondol senki. Sokkal olcsóbb és működik is ...9-14 voltig biztos
(#) nagygabor679 válasza nagygabor679 hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
Ha esetleg valakit érdekel: vettem 12V / 15A tápegységet, simán vissza lehetett tekerni a feszültséget rajta 9,6V-ra, sőt még visszább is lehetett volna szerintem. A BOSCH szerkentyű pedig kb. ugyanúgy működik tápról, mint korábban akksiról.
(#) Inhouse válasza nagygabor679 hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Idézet:
„Szét kell szedni, és a motorja elé sorosan bekötni az árammérőt? Az nagy butaság volt a, ha az aksiját feltöltöttem, majd a két pólushoz odanyomtam az árammérőt? (Kb 11 A áramerősséget mutatott, de mivel csak 10-ig mér, és a vezetékei gyanúsan melegedtek, nem nagyon kísérletezgettem sokat.)”


Látod, látod, először odaírod, hogyan is kell (sorban), aztán meg mégiscsak rákötötted párhuzamosan...
Áramot sorba kötve mérünk.

Skori oldalán megtaláltad volna a neked való kapcsolást

Üdv
Inhouse
(#) nagygabor679 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 28, 2010 /
 
Nem volt kedvem szétszedni a fúrót, ezért a feltöltött akksi 2 pólusához üzemen kívűl, a gépbe nem berakva, odanyomtam az árammérőt. Ez nem párhuzamos kötés, csak az idézett hozzászólásban nem fogalmaztam elég pontosan. Egyébként amint írtam bejött a dolog, egy 15A-es táp szépen viszi a fúrót, de ezzel együtt nem vagyok meggyőződve hogy így kell megmérni, mekkora teljesítményű táp kell egy akksi kiváltására. Azért kíváncsi lennék a korrekt megoldásra is.

Skori linket köszi, ha előbb látom, akkor megpróbáltam volna, biztos sokat tanultam volna belőle. Majd legközelebb
(#) gaben62 válasza nagygabor679 hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
A jobb márkájú erősebb gépek,az akku kapacitásának 2,5-3szorosát veszik fel áramban.
Pl.2,4Ah akkuról 5-6A vesznek fel fúráskor indításnál.
Úgyhogy 6,5-7A tápot simán kell készítened.
(#) Inhouse válasza nagygabor679 hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Idézet:
„akksi 2 pólusához üzemen kívűl, a gépbe nem berakva, odanyomtam az árammérőt. Ez nem párhuzamos kötés,”


Hát mi?
Áramot akkor lehet mérni, ha van fogyasztó (terhelés) a körben. Ilyenkor folyik áram, amit az árammérő soros kötése után lehet mérni. Amikor te rádugtad a mérőt, a benne levő sönt terhelte az akkut, és esett feszültség rendesen a vezetékeken, mérőcsúcsokon is...valószínű ezek védték meg az akkudat is...
A sönt arra van, hogy a soros kapcsolásban essen rajta feszültség az átfolyó árammal arányosan, így az ezen mért feszültségből (az ismert ellenállás miatt) Ohm törvénye alapján meghatározható az átfolyó áram. Éppen ezért, hogy mérés pontosságát ne rontsa nagyon és a fogyasztó is tudjon működni; a söntöt minél kisebb értékűre veszik. Kis ellenállás-> nagy áram, csak rövid ideig lehet mérni ezekkel a műszerekkel még normális mérésnél is nagy áramokat, nemhogy így... Jó, hogy nem az autóakkud néztem meg, hogy "mekkora áramot tud"...

Üdv
Inhouse
(#) nagygabor679 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Pár hozzászólással ezelőtt ezt írtam:
Idézet:
„Én már ott elakadtam, hogy mekkora táp kellene egyáltalán? Hogyan tudom megmérni, mekkora áramot vesz fel? Szét kell szedni, és a motorja elé sorosan bekötni az árammérőt? Az nagy butaság volt a, ha az aksiját feltöltöttem, majd a két pólushoz odanyomtam az árammérőt? (Kb 11 A áramerősséget mutatott, de mivel csak 10-ig mér, és a vezetékei gyanúsan melegedtek, nem nagyon kísérletezgettem sokat.)”

Tehát mentségemre szóljon, sejtettem hogy nem az igazán jó amit csinálok, de mivel nem volt segítség, mentem a saját fejem után, az egyszerűbbnek tűnő úton. Egyébként azóta kíváncsiságból megmértem normálisan is, terhelés mellett, árammérőt sorba kötve az áram felvételt. 2A és 10A között volt, terheléstől függően. Csak hogy tanuljak a dologból, akkor kérlek válaszolj az idézett kérdésemre: az egyetlen jó megoldás az lett volna a tápegység választáshoz, ha eleve sorba kötöm az árammérőt, és maximális terhelés mellett megnézem mit mutat? Köszi előre is.
(#) bankimajki hozzászólása Ápr 17, 2010 /
 
Érdeklődnék, hogy szerintetek egy Kinzo 25c1175 típusú akkus csavarozó mekkora áramot fogyaszt teljes terhelésen? 18V-os rendszerű. És vettem hozzá Li-ion cellákat. De ők 10A-ig bírják. (Az előbb teszteltem 10A-nél rohamosan csökken a cellafesz.)
(#) Tiborough hozzászólása Okt 24, 2010 /
 
Üdv!
Van egy akkus fúrógép, 9,6 voltos, 650 W-os. Az akkumlátorokat szeretném kiváltani egy tápegységgel, hogy hálózatról tudjam használni. Az akkuk már régen tönkrementek, és úgysem használom professzionális célokra, ezért nem éri meg új akkukra beruházni. A tápot a 8 db 1300mAh akku helyére építeném be.
Köszönöm a válaszokat.
(#) vargaf válasza Tiborough hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Szia!
A 650 W teljesítményt 8 db 1300 mAh akku nem tudja leadni! Biztosan jól írtad a teljesítményt? Arról nem beszélve, hogy a 650 W-hoz 65 A körüli áram tartozna.

Üdv.:

Feri
(#) dante01 válasza vargaf hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Sziasztok!
Sokszor ír a gyártó is direkt hülyeséget a termékre hogy a vevő azt lássa milyen jó cuccot vett olcsón.
Pl erősítővel is jártam már úgy hogy rá van írva h 500 Watt,javítottam és szétszedtem és benne volt egy 2x30wattos TDA végfok... Röhej
Szóval induljunk ki abból hogy ceruzaakku.akkor pár ampernél nagyobb áram nem lehetett.
Tehát egy régi AT-s számítógép tápegység lenne a legjobb amiben a könnyen átverhető 494-es vagy más néven Ka7500-as ic található.Én a 12voltos kimenetét leszabályoznám 9.6voltra,és az akár 10 ampert is tudhat.
Persze az áramkorlátot,tehát a műveleti erősítős részt kivenném belőle.Egy biztosíték is megteszi helyette.
Üdv:Laci
(#) vargaf válasza dante01 hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Szia!
Attól, hogy a gyártó "hülyeségeket" ír a termékre azt nekünk nem kell feltétlenül elhinni. De józan ésszel belegondolva a 65 A áramfelvételbe senki nem gondolhatja komolyan, hogy azt a 1300 mAh-s akku le tudja adni. Egyébként én is találkoztam 200 W-os aktív hangfallal, ami egy 12 V 400 mA-es dugasztápról üzemelt, legalább is a doboz felirata szerint.

Üdv.:

Feri
Következő: »»   2 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem