Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkutöltő hiba
 
Témaindító: snakesix, idő: Nov 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 12
(#) hzsiga hozzászólása Jan 24, 2021 /
 
Üdv. Akku nélkül nem indul ahogy ferci is írta. A hátulján van egy kis áthidalható érintkező ha nincs áthidalva automata töltő szabályozható árammal, ha át van hidalva szabályozható táp.
(#) küzmös Gergely válasza ferci hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Hát ez akkuval sem csinál semmit, ha simán rá van csíptetve, vagy ha az akkuval sorba van kapcsolva egy égő az semennyire nem világít. S a tekergetésre sem reagál, fekszik, pihen az árammérő a nullán. Hátul az a kis valami nincs áthidalva. Úgy van ahogy az enyémen is, nincsen áthidalva. Ez sajnos tényleg egy hibás töltő lesz.
(#) ferci válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Akkor nekiállsz méregetni "darabonként" a 2 diódát, kikapod a tirisztorokat és leteszteled őket.
A kapcsrajz alsó szekcióját is végig tudod mérni, célszerűen egy külön kis tápról, megjegyzed, jelölöd a drótokat..
Ugyanígy a felső részt is..persze oda már jó lenne egy szkóp.
Ha ismered az UJT-imitációs kapcsolást ( ez az ), szintén kiszerelve és 15-20 volt DC tápról be tudod úgy üzemelni, hogy mindkét kondi után, érzékeny kis hangszóróval berregést fogsz hallani, ha jó az áramkör ( a poti kell hozzá ).
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2021
(#) ferci válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
VD2-t addig vedd le, r12-13 közös pontjára add be a +tápot.
(#) küzmös Gergely válasza ferci hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Én kezdek rosszat sejteni. Ugye 4 közösített forrfülecske van a trafó tetején, ahová a 0,1µF/630V van kötve az a primer kivezetése. Ott is van a 220V körüli feszültség, a másik kettő meg a szekunder lenne. Ott viszont semmit nem mérek.

P1150426.JPG
    
(#) ferci válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Azt írtad kezdetben, hogy villant az izzód - ugyan, mitől?
Innen meg nem lehet látni, hol és mi van elektromosan.
Szekunder bizti nincs a tekerccsel sorban a rajz szerint..
Ha 230 V megvan direkt a primeren, rosszul mértél szerintem.
A primer és a szekunder nincs elosztva kétfelé a magon? Nehogy ott keveredjél el.
Virít a jelzőizzó még vagy sem ( ha jó..) ?
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2021
(#) küzmös Gergely válasza ferci hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
A jelzőizzó bedugott állapotban világít. a trafó az így néz ki. A tetején vannak a forrfülek, illetve az egyik csévén alulról egy sárga vezeték megy a panelra. Igen, az izzó valóban villan, ha ha kapcsolgatom az elosztónál.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2021
(#) ferci válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Akkor él a szekundered ( és a primer is ! ) és el van osztva a kép szerint a primer és a szekunder is.
Az még lehet, hogy a szekunder 2 fél tekercsből csak az üzemel, ami a jelzőizzó van - akkor a soros kötés hibás, ill. hiányzik.
".... Igen, az izzó valóban villan...." - ezt azért másképp írd, hogy egyértelmű legyen.. nehogy izzó és jelzőizzó ugyanaz legyen..
Egy 24 voltos lámpácskával az egész szekunder kört felderítheted és ha megvan, olvass vissza és "darabonként" tesztelj.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2021
(#) küzmös Gergely válasza ferci hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
A jelenségről itt egy kis videó, miként kapcsolgatom a hálózatot. S az akkutöltő egy 12V/21W-os izzón van. Igazad van, ha szakadt lenne a trafó, vagy zárlatos akkor ez mi.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2021
(#) ferci válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Ne "sötétben" keresgélj..- jelöld össze a panelre menő drótokat és forrpontokat, szedd szét és teszteld le a panelt segédtáppal, stb.
Külön pedig a tirisztorokat is.
(#) küzmös Gergely válasza ferci hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Nekiültem, kiszedtem a tirisztort, majd pont azt nézegettem hogy mi honnan jön a trafó aljáról, és hogy hogyan van felfogatva a 2db dióda a készülék lemezre, mikor is észrevettem hogy az egyik diódán ahogy felhúzom a kis védőszigetelő csődarabot.. hát rendesen elfordult az egész dióda.. gondoltam várjunk csak, mi a franc.. Fogtam egy csípőfogót, és alaposan lehúztam mind a két diódát, ugyanis a másikat is eltudtam mozdítani kézzel. Ezután elővettem egy gépkocsiizzót, rátettem, és... woláá... Működik.. szabályozható, világít. Rátettem egy akkut.. és gyönyörűen tölt, szabályozható. Köszöntem a segítséget.
(#) ferci válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Oké, örülünk..
(#) fityiszkukac hozzászólása Dec 3, 2021 /
 
Sziasztok.
Azt szeretném megkérdezni hogy a csatolt kapcsolásban található tirisztort szigetelve kell-e hűteni, vagy sem.
Én szigetelve szereltem hűtő bordára, a borda nem, a tirisztor viszont erősen melegszik
Előre is köszönöm a segítséget.

rajz.jpg
    
(#) vision61 válasza fityiszkukac hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Szia!

Hővezető pasztát tettél alá?
Egyébként szerelheted szigetelés nélkül is, ha magát a bordát a dobozon belül helyezed el, így nem lehet gond használat közben, hogy a borda azonos potenciálon van az anóddal. (Nem érhet hozzá véletlenül az akku csipesz.)
(#) VIM hozzászólása Dec 3, 2021 /
 
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni a mellékelt kapcsolási rajzhoz, hogy a rajta feltüntetett értékekkel működnie kellene vagy valamit én rontottam el. A kapcsolás megépítéséről készült videó kissé eltérő mint ami a kapcsoláson fel van tüntetve pl. a 431 regulátor. A kapcsolás az működik, mert a kimeneten megjelenik a töltő feszültség de a zöld led ezt nem jelzi a rajzon megadott ellenállás értékkel megépítve. Így kétség merül fel a "töltve" állapot visszajelzésről. Gondolom a regulátor mérőáramkörében kell módosítani valamelyik értéket. Megköszönném ha valaki kisegítene abban, hogy hol hibádzik az áramkör. A Fet az IRFZ46N ... ez volt a fiókban a többi alkatrész az adott értékeknek megfelelő. A táp az mobil töltő, stabil 5V-os kimenetéről van biztosítva Egy 18650-es cellám van, ezt szeretném vele feltölteni az adott feszültségre (4.2V-ra).
(#) erdgab válasza VIM hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Szerintem, a videóhoz viszonyítva,a Te rajzodon fordítva van bekötve a zöld led,legalábbis úgy látom.
(#) proli007 válasza VIM hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Ígyvan, és a TL431 Gate és Anódja fordítva kell hogy legyen. De az ellenállások értékei is sántítanak..
(#) VIM válasza erdgab hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Szia! Éppen ez az, hogy már a regulátor is el volt kötve, hát a bal oldali lába a referencia volna ami anódnak lett bekötve a videóban. Igen, a zöld led is furcsa, hogy záró irányba van rajzolva. Majd mindjárt utána nézek, hogy tettem a helyére.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2021
(#) VIM válasza proli007 hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Köszönöm, azt már észrevettem és kijavítottam.
(#) VIM válasza VIM hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Mégsem értem! Mármint a rajz szerinti vagy a videóban bemutatott, mert a kettő nem egyezik meg . Akkor a referencia az a 4.7kΩ-os osztóról jönne, mert akkor a videóban jól rakja össze az áramkört.
(#) proli007 válasza VIM hozzászólására (») Dec 3, 2021 / 1
 
Én azt nem néztem, de talán így fog valahogy működni. De számos buktatója van a dolognak.
Az áramot az 5V táp belsőellenállása (Rb) és az IRFZ RDSon ellenállása fogja korlátozni. De mivel A feszültséget a Fet-en keresztül nézi, nem azt fogja látni ami tényleg van, csak ha az áram már lecsökkent. Viszont ha az 5V stabil lenne, egyből lekapcsolna. A TL nyitva sem esik le 2V alá (szimulátorban sem jó), a Fet-nek ez alatt kell a könyökfeszültségének lenni, mer nem tudja kikapcsolni a TL. Ha meg magas, nem nyit ki, hogy kicsi legyen az ellenállása.. A Led-ek sem fognak virítani, ha igen, akkor meg beleszólnak a vezérlésbe..

LIPO-CHG.png
    
(#) VIM válasza proli007 hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Hát nagyon köszönöm a JÓ rajzot. Kell nekem elektronikás "jutubos videót" nézegetnem ... mikor nem is értek hozzá. Ha lesz egy kicsivel több időm ezt fogom összedobni és referálok róla hogy működik e.
(#) erbe válasza VIM hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Szerintem a kapcsolásban összesen nincs annyi feszültség, hogy rendesen kinyissa az IRFZ-t. De még az is meg van felezve. Valamilyen ...L végűvel kellene próbálkoznod.
(#) VIM válasza proli007 hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Nem is gondoltam volna, hogy ennyi selejtes holmim van, de hát ha guberált cuccokból bontott alkatrészekből rakok össze egy egyszerű elektronikát számítanom kellet volna no és előtte méricskélnem. Az a helyzet, hogy van egy rakás hibás FET-em amik mind N típusúak, IRFZ46N-k. Azt gondoltam, hogy jó lesz ez 44 helyett és egyet beforrasztottam amivel ugye nem működött a kapcsolás. A többit már méricskéltem de egyiket sem találtam jónak. A diódás átmenet az jó bennük de a többi lábak között nem lehet semilyen értéket sem mérni. A lényeg az, hogy találtam egy IRF610-et amivel működik aa kapcsolás de a LED-ek azok nem azt adják vissza amit kellene és a kimenet (igaz, hogy csak jól feltöltött akkum van) az 3.9V-nál nem nagyon akar fentebb menni. A táp az telefon töltő ill. powerbankról történt. A kondenzátort azt lefelejtettem róla de nem is tiszta, hogy mi volna a szerepe.
(#) proli007 válasza VIM hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Én mondtam, hogy sok örömöd nem lesz ebben a kapcsolásban. Mert működése meglehetősen esetleges. Ha tölt, akkor a Piros Led világítana. Ha a nyitófeszültsége 1,5V, akkor az árama az 1k+0.22k miatt (5V+1,5V)/1,22k=3,8mA. De ez csökkenti is a Gate feszültséget a 0,22k-n, 0,8V-al. Marad 4,2V. Ha megnézed a Fet adatlapjának 1. ábráját, akkor a 4,2V GS feszültséghez és az 5V-3,9V=1,1V DS feszültséghez, már csak 50mA Drain áram tartozik.. Csoda hogy nem kapcsol le a TL431, Mert ilyenkor már meg van az 5V tápfesz, és ez azt figyeli.
Szóval nem csoda hogy nem jó.. Sokkal észszerűbb lenne, ha egy TP4056-ot használnál..
(#) VIM válasza proli007 hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Jó jó de azt én se gondoltam, hogy ennyi gagyi alkatrészem van és egy ilyen egyszerűnek látszó töltőt sem tudok összedobni. Még ezen gondolkodtam, hogy ezt dobom össze de közben kimentem a piacra és vettem véletlenül egy iker 18650 töltőt ezer forintért. A kedvem nem ment el az építéstől de elgondolkodtató, hogy megéri e alkatrészt keresnem a lomjaim között ha ilyen könnyen hozzá lehet jutni a kész kütyühöz.
(#) proli007 válasza VIM hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Ez az áramkör semmi képen nem lesz korrekt, mert bejátszik a mérésbe a Fet ellenállása és a táp belsőellenállása is..
(Ja, a kondit azért raktam bele, hogy az aksi foglalat pillanatnyi kontakthibája ne kapcsolja le a töltést..)
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2021
(#) VIM válasza proli007 hozzászólására (») Dec 16, 2021 /
 
Értem. A tápfeszültséget megemelve nem lehet egy korrekt áramkört összehozni ebből a felállásból? Mármint a LED-ek IRF xx és TL alkatelemekre gondoltam, majd nézek egy táptrafót stab. IC-t ha ezen múlna, nem ragaszkodnék az öt volthoz. A töltő amit vettem az így néz ki.
(#) vision61 válasza VIM hozzászólására (») Dec 16, 2021 /
 
Szia!
Ilyen töltőim nekem is vannak, néhány 100 mA-rel tölt, így hosszabb idő, amíg teljesen feltölt 2 db cellát, de ettől függetlenül jól használható.
(#) proli007 válasza VIM hozzászólására (») Dec 16, 2021 /
 
Hello! Én lerajzoltam, hogyan lehet ezt megoldani. De nem azzal a módszerrel, hogy a táp és az RDSon korlátoz, meg beleszól a szabályozásba. Itt a "hagyományos" áramkorlátozás van, kb. 1,2A töltőáramra. És ha az aksi eléri a töltési végfeszültséget, akkor a TL leszabályozza az áramot. Amikor a töltőáram lecsökkent kb. 100mA értékre, lekapcsol a töltés és ezt a Led-ek jelzik.
De hogy mennyire van ennek értelme számodra, azt csak akkor tudod meg ha megépíted.
Következő: »»   10 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem