Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   109 / 117
(#) bbatka válasza Flashrider hozzászólására (») Szept 2, 2017 /

Szerintem használható. Miért nem áldozol kicsit több pénzt rá? Gyorsan ki fogod nőni.
A túlfeszültség nem probléma ha veszel egy 10:1 osztású mérőkábelt hozzá.
Egy csatornája van. Hogy fogod a kimenő és bemenő jelet figyelni egyszerre?
(#) Flashrider hozzászólása Szept 2, 2017 /

Hello!

Mit tudnál akkor ajánlani? Ha nem annyira sok a különbözet akkor megveszem persze. Külső jelnek a laptop lenne. A youtube tele van mintákkal. Vagy ez hülyeség?
(#) bbatka válasza Flashrider hozzászólására (») Szept 2, 2017 /

Nézz át az Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok? fórumba. Épp téma az USB-s Hantek.
Mivel számítógépről megy ennél (USB-s Hantek) mindenképpen leválasztó trafót kell használni, mert különben leég a számítógép + szkóp is. Laptopnál akkumulátoros üzemben nem kell a trafó. Gondolom oda figyelsz hogy ne nyúlj a nagyfeszbe.
(#) Orall hozzászólása Szept 25, 2017 /

Sziasztok! Vettem egy DSO 150-es szkópot. Összeszereltem, elsőre volt egy kis függőleges eltérítés, majd nyomkodtam a gombokat és teljesen megszünt. Többször is ellenőriztem, mivel néhány alkatrészt a vevőnek kell beforrasztani, de minden jónak tűnik. Ugye van rajta egy négyszög kimenet kalibrációnak ez is működik. Mi lehet a gond?
(#) nagym6 válasza Orall hozzászólására (») Szept 25, 2017 /

Esetleg függőleges pozíciót elnyomkodtad, kiment a képernyőről le, vagy fel. Vagy triggermód nem auto, hanem normal, single, ekkor csak bemenő jelre triggerelésre lesz képernyőre rajzolás, ha triggerszint beállítás jó a jelhez.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2017
(#) Orall válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 25, 2017 /

Köszi a gyors választ. Nem valami jó a kép, a kijelző alján van a sárga vonal és nem változik. Ahogy nyomkodtam csak lefelé mozdult el és sehogy nem tudtam középre állítani. Szerinted hogyan állítsam, hogy jó legyen.
(#) sargarigo válasza Orall hozzászólására (») Szept 25, 2017 /

Több minden lehet, a gyári képeket hiába mutogatod abból semmit nem fogunk látni. Lehet hogy gnd-ben van a csatorna például. Trimmerekkel a beállítást megcsináltad? Ennek van automatikus nullára állása ha jól emlékszem, mintha az OK gombot kellene hozzá nyomva tartani.
(#) Orall válasza sargarigo hozzászólására (») Szept 25, 2017 /

Köszi. Szerzek hozzá manual-t, szerintem jó lesz ez.
(#) nagym6 válasza Orall hozzászólására (») Szept 25, 2017 /

Írod, hogy nyomkodtad a gombokat. Van ott egy forgógomb is. Gondolom, kijelölhető, hogy mit vigyen a forgógomb. Valahogy ki kell jelölni, hogy a függőleges pozíciót vigye a forgógomb, és akkor azt kell vinnie.

Ezzel kell kezdeni a dolgot!
Aztán folytathatod ezzel.

OK gomb megállítja a mintavételezést (hold). A másik három gomb értelemszerűen a kívánt funkció, amit kiválasztva jelzi a képernyőn, és ezt tudod állítani a tekerővel. Volt valami a nyomva tartésokkal is, de arra már nem emlékszem, próbálgasd. Szerintem be fog ugrani a helyére a vonal.

18:35-kor mutatja, hogy a függőleges eltolást hogyan tudod állítani (bal oldali nyíl a képernyőn). A V/DIV gombbal. Később azt látod, hogy a SEC/DIV állítja a vízszintes eltolást (képernyő teteje kék). Ha jól látom akkor a V/DIV ugrasztja a helyére a dolgot. Végül a TRIGGER állítja a triggert (jobb oldali nyíl). Az OK gombot nyomva tartva extra infókat is megjelenít (frekvenciát, feszültséget, stb).
(#) Orall válasza sargarigo hozzászólására (») Szept 26, 2017 /

Köszönöm mindenkinek a segítő szándékot, de magamnak köszönhetem a problémát. Ugyanis van a forgatható kódkapcsoló amihez adtak egy kis nyáklemezt erre kell ráforrasztani ezt az alkatrészt. Sajnos sikerült tükörképében megoldanom így átfordultak a kivezetések és ez okozta a problémát. Két napom ráment, többször ellenőriztem a többi alkatrészt, méricskéltem jó sokat. Feltünt, hogy a forgatható kapcsoló és a mikroprocesszor között lebegnek a bemenetek. Mivel ugye itt digitális jelnek kellene lennie, közben 0-3.3V között változott, már neki álltam felhúzó ellenállásokat babrálni. Stb. Amint megfordítottam a tekerőt a nyáklemezen azóta tökéletesen működik a cucc.
(#) sargarigo válasza Orall hozzászólására (») Szept 26, 2017 /

Zsír!
(#) sany hozzászólása Okt 1, 2017 /

Sziasztok!
Vettem én is egy DSO138 olcsó, viszonylag használható szkópot.
Az összeszerelés és az élesztés nagyjából elsőre sikerült. Illetve szerintem valahol hiba lehet, mert a jobb felső sarokban lévő voltmérő, nem mutat semmit, csak mindig 0V -ot. A jeleket jól jeleníti meg.
A másik problémám, pedig az , hogy sajnos csak olyan dugasztápom van amelyiknek feszültsége változtatható. A dugasztápon lévő szimbólum alapján, stabilizált dugasztáp. A kimenő feszültséget 9V -ra állítottam a tápon. De ennek ellenére a képen látható alapjel jelenik meg. A dugasztáp kimenetére tettem már kondenzátort, már kapcsoltam Graetz-hídat diódákból és kötöttem már be 7809 -es stabilizátor IC-t is. A próbálkozások ellenére nem változik a helyzet. A környező 230V -as készülékeket kihúzva is próbáltam. Elemről tökéletes az alapjel. A dugasztáp kb. 1,2 m -re van az oszcilloszkóptól. Ilyen érzékeny lehet ez a műszer? Illetve milyen tápszűrést lehetne alkalmazni a probléma meoldására?

jel.jpg

(#) Pafi válasza sany hozzászólására (») Okt 2, 2017 / 1

A "0V" a trigger szintet jelenti, azért lila.

A brumm ellen árnyékolni kell a bemeneti mérő vezetéket, és/vagy földelni a szkóp GND pontját.

PP-80 mérőkábelt használsz hozzá?
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2017
(#) sany válasza Pafi hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

A földeléssel megpróbálom, úgy tudtam, hogy egy oszcilloszkópot nem szabad leföldelni. Nem tudom, honnan vettem.

Amikor a teszt jelet adom a szkópra, akkor is 0V. A mintaképen 4.6V -ot mutat a kézikönyve.
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

Nekem is volt, vacak a tápszűrése, illetve annak a belső megoldása. Akkuról kell használni, 3db lion celláról teljesen zajmentes volt.
(#) nagym6 válasza sany hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

Normális szkópok árnyékolva vannak a műanyag dobozon belül, a bemeneti fokozat ezen belül külön árnyékolt. Itt gondolom semmi. Ha szűröd a tápot, még kisugározhat, esetleg ilyen úton jut be.
(#) sany válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

Itt nincs árnyékolás semmin sem. Igaz az enyémnek nincs doboza, de már megvan rendelve.
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

Olcsó műszer hátránya. De rosszat nem mondok róla, mert azért nem olyan rossz, amennyire azt gondoltam.
(#) sargarigo válasza sany hozzászólására (») Okt 2, 2017 / 1

Tegyél rá kapcsoló üzemű dugasztápot, és megjavul. Nekem is ugyanez volt a bajom (én 9V-os elemet gumiztam a hátára, és tiszta a jel, mobil, kompakt). Az a nulla volt emlékeim szerint a triggerelési feszültség, azt a trigger kiválasztása után a tekerővel tudod állítani. Jó lesz ez, ne aggódj!
(#) bbatka válasza sany hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

A dugasztáp ebben az esetben nem igazán jó. Mennyi az áramfelvétel? Mennyit tud a dugasztápod? A dugasztáp mindig jóval nagyobb feszültséget ad, mint ami beállítasz rajta. Még szerencse hogy a szkóp túlélte. Építs saját tápegységet.
(#) sany válasza bbatka hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

Ilyen dugasztápom van. Szerintem ennek elégnek kell lennie. Ez nem piaci dugasztáp.
Van saját építésű tápegységem is. Annál is ugyanez a helyzet, csak ott sokkal kisebb a tüske, de van. Miért ment volna tönkre, figyelem én az áramfelvételt és a feszültséget!?
(#) bbatka válasza sany hozzászólására (») Okt 2, 2017 / 1

A szkóp áramfelvételéről nem találtam semmit. Továbbra is azt javaslom építs egy jól szűrt tápot. Már más is javasolt a kapcsolóüzemű tápegységet. Ebben is látok fantáziát. 15 évvel ezelőtt a HP szkenerem tápegysége tönkrement. Az eredetihez hasonló kapcsolóüzemű tápegységet kellett vennem, ahhoz hogy szépen szkeneljen.
Egy ilyen biztos elég lenne hozzá.

130mA vesz fel a teszt jelével.
(#) bbatka válasza sany hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

Szkóppal mérted az áramfelvételt? Csúcsban rángathatja a tápegységet sokkal nagyobb áramon.

Dehogy is. Multiméterrel.

Igen valóban egy ilyen kapcsoló üzemű modul lesz a megoldás. Nem is jutott eszembe.
(#) Pafi válasza sany hozzászólására (») Okt 3, 2017 /

Már bocs, de ilyen laikus marhaságokat miért kell elhinni, hogy a táp szűrésével lenne gond? Tisztán látszik hogy szimmetrikus, 50 Hz-es a brumm, ilyet egy egyenirányított fesz képtelen okozni, az 100 Hz-es lenne, vagy legalábbis aszimmetrikus! A látott zavarjel a hálózati feszültségből, kapacitív úton csatolódik. Árnyékolni kell. Vagy még próbaképpen rövidre zárhatod a bemenetét.

Miért nem árulod el hogy milyen mérő vezetéket használsz?

A trigger szintet meg neked kell beállítanod.
Következő: »»   109 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem