Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   63 / 118
(#) bbatka válasza vtsoftware hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
Ha jól emlékszem elemről van táplálva, ezért használt kapcsolóüzemű stabilizátort. Minek fűtse el feleslegesen az elem teljesítményének nagyobbik részét? Egyébként a 7905 sokkal stabilabb feszt szolgáltat valószínűleg.
(#) bbatka válasza sny hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
Ha kérdésed hozzám intézted, akkor a kapcsolások közt lévő mini szkóp FFT basic Formját el tudom neked küldeni.
Nem a teljes forrást.
(#) san398 válasza vtsoftware hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
Esetleg ez a megoldás használható? Bővebben: Link
(#) hátor válasza bbatka hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
Helló ! Az volna a kérdésen ,hogy a aOscope 1.2 -nél milyen kijelzőt használsz ,mert én nem tudok beszerezni HD 61830B csipszettes kijelzőt ,
(#) bbatka válasza hátor hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
Nem építettem meg ezt a szkópot, így nem tudok mit hozzá szólni.
(#) AtomCity válasza hátor hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
Szia!
Ezt nézd meg, mert ez való ahhoz a projekthez: Bővebben
Én még anno egy elektronikai üzlettel rendeltettem meg ugyanezt a kijelzőt az soselectronic.hu-tól.
Remélem tudtam segíteni! (Fifo memóriád már van?)
Üdv: Peti
(#) killbill hozzászólása Dec 27, 2008 /
 
Sziasztok!

Csináltunk egy haverral egy 2x100MS/s tárolós szkópot.
Errôl van szó. Mit gondoltok róla?

Üdv,
Andor
(#) bbatka válasza killbill hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Nagyon komoly. Már régebben felfedeztük az oldalt. Engem érdekel hogy a memóriának mit használtál és a beszerzési forrása. (úe. A/D átalakító)
Gratulálok a munkáidhoz.
(#) killbill válasza bbatka hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
4 Mbyte SDRAM van benne, 32 bit szeles busz, 66MHz orajel. A RAM-okat a cimboram bontotta valamibol, IS42S16100A1-7T. Az A/D egy Analog Devices AD9288-100, free sample Grat koszi.
(#) bbatka válasza killbill hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Köszi.
(#) Norberto válasza killbill hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Mennyi időt foglalkoztatok vele, ha nem titok? Tehát mennyi időt vett el a fejlesztés, amíg ez a végleges elektronikai forma/terv kialakult?

Mikkel próbálkoztatok? Akár pl. az A/D átalakítók terén? Elsőre tudtátok, hogy ez az Analog Dev. IC lesz a nyerő vagy voltak próbálkozások mással is? Ez az AD9288-100 mennyire kezelhető? Gondolom, mindent a gyártói utasítások alapján követtetek el, vagy mégsem? Gondolok itt alkatrész-elhelyezésekre, fólia-mintázatra, ilyesmik... valamint, jól gondolom, hogy nem házi készítésű NYÁK-rajzolatra van megépítve a végleges verzió?
(#) killbill válasza Norberto hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Hello!

Nem titok, de nem tudom pontosan megmondani, hogy mennyi ido volt a fejlesztes. Par honap, fel ev, de nem csak ezzel foglalkoztunk. A sw ~18000 sor C, az FPGA Verilogban kb. 4000 sor.

A bemeneti fokozatbol volt par valtozat, amit a cimboram tervezett. Talan 2-3, de az csak az analog resz volt. Az utolso verziot minimalisan modositva hasznaltuk fel a komplett szkophoz. Az aramkor tobbi reszet egyszer megterveztem es a kapcsolasi rajz alapjan a cimbora tervezte a NYÁK-ot. Ezen felul az SD kartya resznel volt egy apro modositas egyszer. A forgatogombokat a cimboram fejlesztette, ove volt az otlet, hogy mibol lehet olcson valos erzetu forgatogombot csinalni. En csak a vegso megvalositast csinaltam es egy kicsit finomitottam a dolgon. Pl. funkciotol fuggoen valtozik, hogy a tekero "racsnis" (pl: Volts/DIV) vagy akadalymentesen forgathato (pl: offset, triggerszint).

Az A/D kezelhetosegere nem tudok mit mondani. Analog be, digitalis ki A panel rajzolat termeszetesen nagyon fontos, de ez a magas freki miatt alapdolog. Hidegitok, soros ellenallasok a data out-okon az A/D-hoz minel kozelebb, hatarozott, stabil clock. Az analog es digitalis fold osszekotesenel volt egy kis meglepodesem, amit azota sem ertek, de en betudom a dolgot a ketretegu panelnek...

En negyretegu panelt akartam, de a cimboram azt mondta, hogy o csak ketretegen tervez, es kulonben is nagyon draga a negyretegu. Abban maradtunk, hogy ha o megtervezi, akkor legyen ketretegu, de nem vallalok garanciat az aramkor mukodesere. Vegulis mukodik, de szerintem negyretegen jobb lenne. Hivatalosan ket ceg kepes legyartani a 0.2mm alatti szigetelesi tavolsagok miatt, de gyakorlatilag egy eleg atlag ceg gyartotta le. Ferenc baratomnak jo a szeme, kijavitotta a zarlatokat.
(#) hátor válasza AtomCity hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Helló !FIFO-m még nincs ,de a bemeneti erősítő "OPA 2652U-700MHz "megjött Angliából .Köszi a kijelző tipust megnézem ,hol lehetne beszerezni . A ret -elektronik meg tudja rendelni a FIFO-t ,de a plcc -s 35ns-os , 25ns -os csak DIP28/2 -ben van ,ezért át kellene terveznem a panelt !Nem tudom menyire jó ez a scop ,mert nem tudok olyat aki megépítettevolna ,és beszélhetnék vele .
(#) AtomCity válasza hátor hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Szia!
Hát én nem fogom emiatt áttervezni a panelt... Nekem van idt7203-mas fifom, csak az a baj, hogy annak 4-szer akkora a memóriája... Az elvileg meg nem jó
Szerintem az opa2652u-val elkészített előfok nem a legjobb választás a szkóp bemenetére (kis bemeneti impedancia és nincs feszültség állítási lehetőség).
(Amúgy tudom, hogy a RET-nél milyen fifo-k vannak. Azért köszi )
Szerintem jó lesz a szkóp, ha a bemenetére a bbatka féle előfokot teszed (analog1.ms10) (122.oldal/#254756).
Bár erről a kapcsolásról szívesen hallanék bbatka-tól, hogy megépítette-e már, és ha igen, akkor hogy "muzsikál"?! (Aprópó bbatka-tól kérdezném, hogy nem tudod-e, hogy az eOscope féle kapcsolásban az előfoknál levő referenciafeszültségeket ebből a teáltalad tesztelt kapcsolásból, honnan lehetne "leszedni"???)
Még valami: aki ért a C nyelvhez profin és a fifo-hoz, az megnézné nekem, hogy az eOscope programjábat mit kéne átírni, hogy kezelje a 4-szer akkora fifo memóriámat??? :help:
Előre is mindenkinek köszönöm!!!
Üdv!
És mindenkinek Boldog Új Évet Kívánok!
:wave:
(#) bbatka válasza AtomCity hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Letöltöttem az ADS830 adatlapját (katt)
Rengeteg pédát sorol fel a REFB REFT beállítására, de az eOSCOPE szerinti referencia is használható külön az analóg paneltől. Szerintem még LM741-el is működhet, bár túl hosszú volt az A/D átalakító adatlapja. Egyenlőre csak átfutottam. Az ADS830 van beépített referenciája is.

Az említett analóg panelt még nem építettem meg, mert mással foglalkoztam. Előnye hogy a benne lévő műveleti erősítők olcsón beszerezhetők (RET). A kapcsolási rajzból a műveleti erősítőket hidegítő 100nF kondik hiányoznak !!! A szimulációhoz felesleges volt.
Az analóg kapcsolás eredetijeitt van.

BUÉK nektek!
(#) killbill hozzászólása Dec 31, 2008 /
 
bbatka!

Olvasom regebbi HSZ-edben, hogy magad tervezed a szkopot, CPLD-vel. En utalom a 'te miert nem ... csinalod' kerdeseket, de megis felteszem: miert nem hasznalsz FPGA-t? Elkepzelhetetlenul tobb fer bele, gyorsabb, sokkal flexibilisebb, kevesbe kenyes a labelrendezesre. Ar/tudas szempontjabol is jobb egy bizonyos bonyolultsag folott. Az egyetlen hatranya, hogy (a kulso tarolosok eseten, pl Xilinx-ek) nem tudod megoldani a lopasvedelmet. Es persze maga kulso tarolo is egy plusz alkatresz, bar arban nem egetvero. A Xilinx FPGA-khoz a fejleszto kornyezet ugyanaz, mint a CPLD-khez.

BUEK!
Andor
(#) dpeti válasza killbill hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
szia

léteznek (meg eddig is léteztek) flash alapú FPGA-k is.
már a xilinx-nek is van (Spartan 3AN sorozat)

---
B.Ú.É.K. mindenkinek!
(#) killbill válasza dpeti hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Szia!

Tudom jol, hogy nem csak RAM bazisu FPGA-k leteznek, nem veletlenul irtam azt, hogy a kulso tarolos tipusoknal. Csak ezek szerint nem hangsulyoztam ki elegge. Az elso FPGA, amit meg 1998-ban hasznaltam, egy Actel A42MX16 volt, az speciel fuse alapu.

Azt viszont nem tudtam, hogy a xilinx-nek is van mar flash alpu FPGA-ja. Koszi!
(#) killbill válasza killbill hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Mellesleg (most nezem) a Spartan-3AN nem flash bazisu, hanem RAM bazisu, mint a Xilinx FPGA-k altalaban, csak benne van a flash is. Nem pont ugyanaz a ketto. Persze attol meg jo!
(#) bbatka válasza killbill hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Azért választottam a CPLD-t mert még ezt is csak tanulgatom. Úgy gondoltam először a kisöcsivel kezdek aztán majd később jöhet a bátyja. A gyakorlatban azonban még a CPLD-vel sem foglalkoztam eleget, nincs rutinom. Remélem egyszer FPGA-val is alkothatok majd szkópot, legalább 100Msps sebességűt. Egyébként is ilyen gyors A/D illetve RAM beszerzési forrást sem tudok, hazai boltból. Belenéznék egyszer egy 2Gsps sebességű Tektronixba, vajon milyet RAM-ot használhatnak benne.
(#) killbill válasza bbatka hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
CPLD-t ertem. Bar szerintem, ha Verilogban vagy VHDL-ben irod a chip-et, akkor gyakorlatilag total mindegy, hogy CPLD vagy FPGA, nem igen van kulonbseg. Es attol, hogy sok fer bele, meg kezdhet az ember egy 16 bites szamlaloval. Csak amikor latod, hogy tök üres a chip, akkor ugyse nyugszol, es irsz meg bele par okos dolgot

Hazai beszerzesu AD-t hirtelen nem tudok en sem, bar az SMD Kft arul Analog Devices cuccokat. 1db AD9288-100-at tudok adni, ha kell. SRAM-ot meg 12ns-osat barhol lehet szerezni, nem is tul dragan. En pl. a Lomex nagykerbol vettem egyszer 125 darab 32kx8 12ns SMD kivitelut, 158Ft+AFA egysegaron. Van meg belole harom csővel DIP tokos 32kx 8 SRAM meg regebbi alaplapokbol kb. ingyen beszerezheto, de van nekem is par darab 15ns-os peldany. Ha esetleg erdekel, abbol is tudok adni parat. Nagyobb kapacitasu SRAM-ot olcson nem tudom, hogy hol lehetne szerezni. SDRAM szinten jo, csak azt irni/olvasni kicsit komplikaltabb, oda mar tenyleg elkél az FPGA.

A 2GS/s szkopra en is kivancsi lennek. Bar szerintem csodak nincsenek. A 250MS/s LeCroy szkopomban 12 vagy 15 ns 32kx8 SRAM-ok vannak, csak baromi szeles busz. Van benne 2 Mega belole, pedig csak 50k-t rogzit csatornankent (4 ch). Gondolom, hogy a 2GS/s szkop is ezen alapszik. Ha belegondolsz, hogy a DDR2 meg DDR3 ramok manapsag milyen sebesseggel menetelnek.... Nem is kell olyan szeles busz. 32 vagy 64 bit csatornankent. Csak legyen gyors logika, ami a 2 Gbyte/s adatbol megcsinalja a 250 Mword/s (64bit) adatot. Sima DDR-266 chip-ek viszik.
(#) bbatka válasza killbill hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Szerintem még a jelenleg készülő 2x40Msps sebességűvel is még hónapokig el fogok játszadozni, mert minden mással foglalkozok csak ezzel nem.

Nekem is 15nS sebességű SRAM-jaim vannak zömmel. Régebbi 486-os alaplapból. 32 és 64K-sak.
A RET-ből nemrég vettem 3db. 128K-s 10ns Samsung SRAM-ot, féléve meg 1db. 512K 10ns szintén Samsung SRAM-ot. Az utolsó példányt megszereztem.
Szóval ilyen 15-10ns SRAM-ból van néhány példányom.
Ezek szerint 100Mhz-re akkor megfelelnek.
(#) killbill válasza bbatka hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
100MHz-re a 15 ns-os ugy megfelel meg, ha nem direkt megy az AD kimenete a RAM-ra, hanem pl. ket byte-onkent összegyüjtöd az adatot (mondjuk 4 db 100MHz-et biro 8bites D tarral), es akkor mar csak 20ns-onkent kell a RAM-ba irni 16 bitet. Erre mondtam, hogy szeles busz kell. Ha 4 byte-onkent irod, akkor még a 35ns RAM is megfelel 100MS/s szkophoz. Persze akkor már 32 bit széles ram adatbusz kell.
(#) Norberto válasza killbill hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Idézet:
„Ha belegondolsz, hogy a DDR2 meg DDR3 ramok manapsag milyen sebesseggel menetelnek...”


Pont ezeken a memóriatípusokon filizofálgattam manapság... amilyen olcsón az ember után vágják manapság :eek2: (szinte 8-10 liter tej áráért kapható 1 GB-os modul.)
(#) dpeti válasza Norberto hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
azért az illesztésük nem egyszerű móka
vezérlő IP core-t még csak találsz, vagy írsz magadnak, de a HW-t normálisan megtervezni hozzá, az már külön művészet.
(#) killbill válasza dpeti hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Hat, nem egyszeru, az biztos... De mókának jó 100 megaig még nem eletveszelyes a dolog, de folotte mar szerintem fekete magia Aztan lehet, hogy nem is... ki kellene probalni.
(#) hátor hozzászólása Jan 1, 2009 /
 
Sziasztok ! Találtam a neten egy scope rajzot ,megnézitek mit lehet belöle kihozni ? Az analógrészből valami hátha használható .
(#) killbill válasza hátor hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Megnéznénk, ha lehetne... Esetleg egy link? Vagy csak én nem látom?
(#) hátor válasza killbill hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Bocsi a fájl lemaradt
(#) killbill válasza hátor hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
A bemeneti osztoja nem szokvanyos. Még sosem lattam ilyen megvalositast sehol, pedig egyszerubb lenne, mint a kulon-kulon felepitett osztok. Tartok tole, hogy kulonbozo allasokban kulonbozo kapacitast mutat a BNC-n, ami osztos merozsinor hasznalatakor eleg nagy problemat okoz.

Nagy hianyossaga a kapcsolasnak, hogy nincs benne offset allitasi lehetoseg, ami azert eleg fontos egy szkopnal. Persze ezt be lehet vinni az IC7 invertalo bemenetenel.

A BAT43 Schottky dioda, eleg jelentos szivargasi arammal bir, nem elonyos a kapcsolasba, mert offset hibat csinalhat. Ide mas kell: pl. BAV199 vagy hasonlo.

Az IC3-mal felepitett 'VGA' es az utana levo ki-/bekapcsolhato szuro nekem tetszik .
Következő: »»   63 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem