Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alapvető Flip-flop áramkör
 
Témaindító: Okk, idő: Júl 6, 2005
Lapozás: OK   1 / 6
(#) Okk hozzászólása Júl 6, 2005 /
 
Egy olyan egybillenésű áramkört szeretnék építeni, ami egy mikrokapcsoló (mint az autókban) állapotát jegyzi fel, hogy megnyomták-e vagy sem. Továbbá szeretném, ha a kapcsoló ismételtbeli megnyomása az alaphelyzetbe (nullába) tenné az áramkört. Az állapot egy LED-en keresztül lehetne ellenőrizni. PIC nélkül akarom megoldani, egyszerű alkatrészekből (Tranzisztor, ellenállás, kondenzátor, stb.) Tudna valaki segíteni?
(#) kaninjo válasza Okk hozzászólására (») Júl 6, 2005 /
 
Hello!

Ez eléggé egyszerű: http://www.freeweb.hu/bss/index.php?id=26
Egyetlen IC, két ellenállás és egy kondenzátor...
(#) mspike válasza Okk hozzászólására (») Júl 7, 2005 /
 
Neked egy Bistabil Multivibrátor kell ! Keress rá google-n. Tutira van egy csomó kapocs rá, két tranyó pár ellenállás és aszem egy kondi, vagy veszel IC-ben egy T tárolót bemenetét +5V-re kötöd és az órajelet meg vezérled a nyomógombbal ! Ilyesmikken kell agyalni :O
(#) Hardre válasza mspike hozzászólására (») Júl 28, 2005 /
 
Ha bistabil multivibrátort akartok, akkor itt van egy.
Ezt egy programból szedtem ki, de van egy saját megoldásom is.
Probáltam minél egyszerűbben megoldani, ha tudtok ennél is egyszerűbbet, rajzoljátok le...
(#) bosch1980 hozzászólása Jún 17, 2008 /
 
Sziasztok!

Szeretnék kérdezni. Szóval belebotlottam egy előadásanyagba a Kandóból a flip-flop ról... De miért kell olyan nagy ügyet kerekíteni vagyis miért kell egy astabil multivibrátor áramkört (ha jól tudom) akkor mindenféle hülyeséggel körülírni... Set meg D flip-flop. Én úgy tudtam, hogy a flip-flop kapcsolás az astabil multivibrátor kapcsolása. Nem?

Meg van a monostabil és a bistabil multivibrátor... Most akkor rosszul tudom. Segítsetek már, légyszi!

És mi az, hogy D flip-flop RS flip-flop meg J flip-flop? Én ezt nem értem!
(#) Mickey5 válasza bosch1980 hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Sajnos a téma jóval nagyobb, mint amit itt meg lehetne tárgyalni. Próbálom rövidre fogni. Bistabil az a kapcsolás, amit Okk keres a kezdő hozzászólásban. Az áramkör nevéből következik, hogy ennek két stabil állapota van, amelyek valamilyen külső jellel (például nyomógomb) válthatók. A monostabil egyetlen stabil állapottal rendelkezik (pl. egy lépcsőház-világítás időzítője: megnyomod a gombot és X ideig világos van a lépcsőházban, majd visszabillen az előző állapotba). Az astabil pedig a szokásos villogó kapcsolás, tehát aminek nincs stabil állapota, folyamatosan oda-vissza vált a két állapota között.
Természetesen a valós helyzet ennél sokkal bonyolultabb! Ha tényleg érdekel mélyebben is a dolog, akkor javaslom, hogy próbáld meg beszerezni a Texas Instruments TTL receptek című könyvét. Nehéz lesz, mert a 70-es években adták ki, de szerintem a mai napig ez az egyik legjobb a témában. Ott választ kaphatsz a többi kérdésre is. Esetleg érdemes lenne a neten is keresgélni, mert előfordulhat, hogy valami lelkes amatőr beszkennelte és feltette ezt a könyvet.
(#) bosch1980 hozzászólása Jún 18, 2008 /
 
Akkor felteszem másként a kérdést...

Tudna nekem valaki segíteni, hogy mit jelent a J flip-flop, D flip-flop és a SK flip-flop? Nem biztos hogy jól írtam a nevüket. És, hogy milyen áramkörökben használjuk?

Astabil multivibrátor = flip-flop? Köszönöm! Üdv. Bosch
(#) xenon válasza bosch1980 hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
A flip-flop adattároló áramkör, bistabil multivibrátor. Többféle van, RS, JK , D, T... Ezek ugyanarra (0 vagy 1 tárolására) használhatók, csak a "vezérlésük" más. Pl RS ff-nál a bemeneti 11 kombináció tiltott, JK esetén negációt jelent... Ha részletesebben érdekel: Bővebben: Link
(#) bosch1980 válasza xenon hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Köszönöm Xenon és neked is Mickey5!

Érdekesek a válaszaitok, persze pozitív értelemben.

Köszi!

Persze, ha valakinek még van kedve szóljon hozzá, izgalmas a téma!

Nekem ezek a Set Reset flip-flop elég bonyolult, persze a többi is, de már kezdem kapizsgálni!

Üdv. Bosch
(#) _JANI_ válasza bosch1980 hozzászólására (») Jún 18, 2008 / 4
 
Idézet az ANALÓG ÉS DIGITÁLIS ÁRAMKÖRÖK. 198. oldal Logikai kapcsolások.-ból:

Idézet:
„...
Mivel nagyon sok elektronikus lehetőség adódik ugyanazon logikai fügvény megvalósítására, ezért az egyszerűség kedvéért áramköri jelőléseket vezetünk be, amelyek a belső felépítésiktől függetlenül csupán a logikai fügvényt jelölik.
...”


Ennyit a rajzjelekről...

A 232. oldaltól foglalkozik a könyv a tárolókkal:

RS tároló: RESET SET - Törölhető Beírható tároló, két bemenettel és kettő (esetleg egy) kimenettel...
A beérkező jelek a kimeneten azonnal jelváltást eredményeznek. ( Bizonyos bemeneti logikai állapotok tiltottak!!! )

Órajelvezérelt RS-tároló:[/color] R S és C bemenetek. Törlő Beíró valamint ÓRAJEL bemenettel. A bemenet változásai csak az órajel egyik logikai szintjénél fognak a kimeneten közvetlen megjelenni, azaz a beérkező jelek a kimeneten csak ez alatt fognak azonnal jelváltást eredményezni. Bizonyos RS bemeneti logikai állapotok tiltottak!!! )

Órajelvezérelt D tároló: D és C bemenetek. D /DATA/ = adatbemenet, C /CLOCK/ = órajelbemenet. A bemenet változásai csak az órajel egyik logikai szintjénél fognak a kimeneten közvetlen megjelenni, azaz a beérkező jel a kimeneten csak ez alatt fog azonnal jelváltást eredményezni.

Közbenső tárolású tárolók:

Élvezérelt tároló. JK tároló: JK, C, bemenetek. Lényegében egy "Órajelvezérelt RS-tároló"! Azzal a különbséggel, hogy közvetlen nem lehet a kimenetet elérni, mert belső felépítése két tárolót tartalmaz, egy MESTER-t és egy SZOLGÁT. S ezek sorba vannak kötve.

Élvezérelt D tároló: D és C bemenetek. D /DATA/ = adatbemenet, C /CLOCK/ = órajelbemenet. Az adatbemenetéről csak az órajel egyik élváltásakor kerül a kimenetre az adat. Ez is két sorbakapcsolt tárolót tartalmaz.

Mint látható, jó tudni, h. mi a tárolók alapkapcsolása. (Kéttranzisztoros bistabil kapcsolás)
(174. oldal Bistabil Billenőkör /flip-flop/ )

De fontosabb megérteni a logikai állapotukat!!!

Idézet:
„... elvi működésüket áramkörtechnikai megvalósításuktól függetlenül is megérthetjük.”
:yes:
(#) Szárnyas hozzászólása Jún 20, 2008 /
 
Sziasztok!
Olvasgattam a Kónya László féle PIC könyvet és találtam benne egy ábrát amit nem értek. Mégpedig a D tároló logikai felépítését bemutató ábra lenne az. Azt írja a szerző, hogy ez a tároló az RS tárolók azon állapotát hívatott kiküszöbölni, hogy az RS tároló R és S bemenetre egyidejűleg magas szint kerüljön. De ha jó ez az ábra, akkor szerintem pont hogy ezt az állapotát valósítja meg. Vagy nem?

D_tarolo.jpg
    
(#) kobold válasza Szárnyas hozzászólására (») Jún 20, 2008 /
 
Az ábra hibás; akkor lenne D-tároló, ha az egyik ÉS-kapu bemenetét az inverter elé kötötte volna, nem pedig mindkettőt az inverter után (aminek így még szerepe sincs).
(#) Szárnyas válasza kobold hozzászólására (») Jún 20, 2008 /
 
Köszi, akkor jól gondoltam. Mondjuk nem ártott volna, ha kijavítják az ábrát, mert még a könyv 2. kiadásában is ez a kép szerepel.
(#) Szárnyas válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 20, 2008 /
 
Szerintem így a jó, ahogy kobold is írta.

D_tarolo2.JPG
    
(#) kobold válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 20, 2008 /
 
A D adatvonal aktuális állapotának megfelelően beállítja a kimeneteket. Amíg az órajel felfutó éle meg nem érkezik, úgy változik a D, ahogy akar, a kimenet ettől függetlenül a korábbi szintet "őrzi", tárolja.
(#) bosch1980 hozzászólása Júl 6, 2008 /
 
Köszönöm Jani a komoly válaszodat! Kedves tőled...

Üdv. Bosch

u.i.: hátha erre tévedsz még. Most láttam csak...
(#) bernula hozzászólása Jan 2, 2010 /
 
Sziasztok!

RS tárolót szeretnék építeni NOR kapukból. A problémám a bekapcsolásnál van, ugyanis számítógépes szimulációs programban ideális 7402es icnél s=0 és r=0 bemeneteknél nincs stabil kimeneti állapot(ugrál 0 és 1 közt). A kérdésem az, hogy egy nem ideális, hanem valós ic esetén is így van-e, vagy a kapcsolási időeltérések, parazitakapacitások miatt valamelyik kimenete beáll-e stabilan?
(#) pucuka válasza bernula hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Üdv!
Bekapcsoláskor oda áll, ahová sikerül, de nem billeg, csak beáll. Ha fontos, hogy mindíg meghatározott állapotba kerüljön, reset bemenetet kell csinálni.
Az ilyen RS tárolót olyan helyen lehet használni, ahol nem érdekes a kezdeti állapot. pl. számláló, osztó áramkörök
(#) bernula válasza pucuka hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) kiborg válasza kobold hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Sorry, de ezzel nem igazán értek egyet!

Pont az a lényege, hogy a bemenet úgy változhat ahogy akar, DE a kimenet csak az órajel felfutó élének hatására veszi fel a bemenet éppen aktuális állapotát!!!

Szerintem. Kiborg
(#) bernula válasza kiborg hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
a nor kapukból felépített rs tároló aszinkron tárolóelem, nincs órajellel szinkronizálva
(#) Husla hozzászólása Ápr 10, 2010 /
 
Sziasztok!

Van egy nagyon profi digitális zsebrádióm,ami 2bd 1.5V-os elemröl müködik.Azt szeretném megoldani,hogy a kis rádiót egy külsö 5 voltos feszültséggel tudjam ki be kapcsolni.Pontosabban amikor megjelenik az 5v akkor kapcsoljon be,amikor megszünik,kapcsoljon ki.Fontos lenne hogy ne eshessen meg véletlenül,hogy nincs 5v,és mégis bekapcsolva marad.Kicsit értelmetlennek tünhet a dolog,de most nem mennék a részletekbe,hogy miért van erre szükségem.
A ki/be kapcsolás a logikai 1-röl 0-ra váltáskor történik meg.
Azt hiszem úgy is fogalmazhatok hogy az 5v felfutásakor kell egy impulzus,és lefutásakor egy.
Valamilyen F-F-al gondoltam,de sehogy sem hogy megoldásra jussak.Valaki tudna segíteni?
(#) Husla válasza Husla hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Gondolkodtam,és felmerült bennem hogy lehetne talán egy XOR kapuval?Egyik bemenet rádió állapota,másik pedig maga az 5V,a kapu kimenete pedig a bekapcsoló gomb.Igy ha a két állapot nem egyezik,a kapu kapcsol,ameddig a nem lesz egyenlö a 2 érték?Müködne ez igy?
(#) Csabi_x hozzászólása Ápr 13, 2010 /
 
Sziasztok. Egy Flip-Flop ot szeretnék csinálni tranzisztorokból. Rajzot találtam a neten, de se alkatrészlista, se paraméterek. Full kezdő vagyok, úgyhogy csak kíséletezgettem. A kapcsolás valamelyest működik, de néha nem kapcsol, csak egy pillanatra lehúzza a feszt (ez látszik is a mellékelt szimuláción). Tudna valaki segteni, hogy miért nem működik?

Flip.Flop.JPG
    
(#) proli007 válasza Csabi_x hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /
 
Hello!
Az R9-et, nem a kollektorba, hanem a tápra kellene kötni.
R7-R2 értékét, kissé meg kellene növelni. R6 meg szükségtelen.
De miért vacakolsz egy ilyen tranyos dologgal, amikor a CD4013-ban két ilyen fokozatot is találsz, és ahhoz csak egy ellenállás szükséges. Ja és tuti működik.
(A szimulátorban érdemes egyik tranyó bétáját megváltoztatni, mert ez csak számolja az áramkört, és mivel a kiindulási adatok egyformák, egyforma eredményre is jut. Tehát nem tudja eldönteni, kezdetben merre billenjen a bistabil (v. astabil)
A tapskapcsolók között találsz megvalósított kapcsolást is. (de azzal is voltak már gondok..)
üdv! proli007
(#) Csabi_x válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /
 
Köszi a gyors segítséget. R9-et átkötöttem, R6-ot töröltem, és olyan stabil lett, mint álom. R7,és R2 értékét is megváltoztattam (1K-ról 4,7-re), de akkor nem működött. Úgyhogy az maradt 1K. Egyébként azért vacakolok tranyós dologgal, mert nem értem hogyan, és miért működik. És zavaranak azok a dolgok, amiket nem értek. Pl. Mi a tranyó bétája.... De ez legalább támpont, aminek utána tudok nézni. Mégegyszer Köszi!
(#) proli007 válasza Csabi_x hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Hello!
A tranyó bétája (H21 v. Hfe), az áramerősítési tényezője. Béta=Ic/Ib
A tranzisztor, egy áramvezérelt eszköz. A béta viszont nem állandó, értéke a kollektoráram függvénye (katalógus). Kisáramú tranzisztorok maximális bétája, kb. az 5mA-es kollektoráram tartományban van. (nagyáramúaknál, ez természetesen nagyobb áramtartományban van, viszont általában értéke kisebb.)
Jelen kapcsolásban a tranzisztorok un. kapcsoló üzemben működnek, tehát vagy van bázisáram és akkor kollektor áram is van, vagy nincs bázisáram, és nincs kollektor áram sem. (Természetesen az átbillenés alatt, folyamatos a változás, tehát "analóg működés van". De ez igen gyorsan lezajló folyamat.)

Ez a bistabil multi a következőképpen működik:
- Egy bistabil pont úgy működik, mint egy mérleg hinta. Ha valamelyik felét meglökjük, átbillen és úgy is marad. Csak akkor billen vissza, ha másik felét meglökjük. Akkor visszabillen, és ismét stabil helyzetben van.
Azt is figyelembe kel vennünk, hogy ha már egyik felét meglöktük és átbillent, akkor már hiába lökdössük ugyan azt a felét, a helyzet nem változik. Tehát ha ide-oda szeretnénk billegtetni, akkor mindig a másik (a fent lévő felét) kell lökdösnünk.
- Az áramkör bekapcsoláskor véletlenszerűen beáll egy helyzetbe. Az R5 és R3 ellenálláson létrejövő pozitív visszacsatolás, biztosítja a stabil állapotot. (hogy melyik tranzisztor lesz vezető állapotban, ez függhet a zajtól bétától és számos más dologtól, ami a két szimmetrikus fél között differenciaként mutatkozik.)
- Tegyük fel, hogy Q1 "nyitott" avagy kollektora alacsony szinten van. Akkor R5-ön keresztül nem tud bázisáram folyni Q2 felé, ezért Q2 "zárva" van, Tehát kollektorfeszültsége magas szintű.
Így az R3 ellenálláson keresztül, folyhat a Q1 bázisa felé áram, ami a tranyót "nyitja".
- De mivel pont abból indultunk ki, hogy Q1 "nyitva" van. ez az állapot tartós lesz, míg be nem avatkozunk, mint a mérleg hintánál.
- A billegtető vezérlés, a C1/C2 kondikon jön létre.
Ha a nyomógomb elengedett állapotban van, akkor R9 ellenálláson keresztül a kondik alsó felére magas szint (+12V) jut.
A Q1 tranzisztor nyitva van, tehát kollektor feszültsége alacsony szintű (GND). Így R7 ellenálláson keresztül, a C1 kondi felső elektródájára alacsony szint kerül. Így C1 feltöltődik úgy, hogy Alsó lába pozitív, felső lába negatív feszültségű.
Q2 tranyó, viszont zárva van, tehát kollektor feszültsége magas szintű (+12V). Az R2 1ll1nálláson keresztül az a magas szint jut a C2 felső lábára. De mivel R9-en keresztül is magas szint érkezett, C1 nem töltődik fel (vagy mondhatjuk kisül, így nincs rajta feszültség).
- Most ha megnyomjuk a nyomógombot, akkor a C1 és C2 kondi alsó lábára, alacsony szint (GND) kerül. Tekintve, hogy C1-ben volt töltés, (mégpedig úgy, hogy a felső láb "-", alsó láb "+", és most az alsó láb GND-n van, így a felső lába most a GND-hez mérve negatív feszültségű lesz.
Erre a feszültségre, D1 dióda kinyit, és a Q1 bázisát negatív feszültségre rántja. Így már R3 nyitóárama nem tud érvényesülni, és a tranzisztor "bázisáram hiányában" lezár. Tehát Q1 kollektorán magas szint áll be.
(A tranzisztor bázis-emitter szakasza, egy diódaként viselkedik, tehát pozitív bázis-emitter feszültség hatására folyik a nyitott bázis-emitter diódán bázisáram, viszont ha a bázis-emitter negatív feszültséget kap, akkor a bázis-emitter dióda zár, és nem folyhat bázisáram.)
A kapcsolás átbillent, tekintve, hogy a kiindulási alap az volt, hogy Q1 nyitva volt.
- Amikor megnyomtuk a nyomógombot, a C2 kondiban nem volt feszültség. Ezért, a D2 dióda nem tudott kinyitni, így a C2 nem módosította Q2 tranyó bázisáramát. Avagy a gomb nyomása, csak Q1 felé érvényesült, Q2-őt érintetlenül hagyta.
- Ha a C1/C2 kondik újra feltöltődtek/kisültek, és ismételten megnyomjuk a nyomógombot, akkor ismét átbillen a kapcsolás. Csak most a másik oldalra, mert a nyitott Q2 és zárt Q1 tranyó miatt, pont az ellenkező kondi töltődik fel..
Remélem ez elég érthető és követhető a rajz alapján.
üdv! proli007
(#) Csabi_x válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
Szia!
Ez tényleg kimerítő volt. Azt hiszem tisztul a kép, És már azt is értem (talán), hogy miért stabilabb, de lassabb nagyobb kondikkal az áramkőr működése. A hétvégén valószínűleg megépítem, Persze csak légvonalban összeforrasztva. vagy (ha nagyon belehúzok) egy mosogatószeres flakonból kivágott lapra. Sajnos komolyabb infrastuktúra még nincs nincs. Mégegyszer köszi a részletes választ, és hogy ennyi időt rászántál a téma boncolgatására.
(#) BZoli94 hozzászólása Máj 2, 2010 /
 
Sziasztok! Valamiféle kapcsolóra lenne szükségem, talán flip-floppal lehetne megoldani? Van 2bemenetem, és csak akkor kellene a kimeneten feszültségnek lennie, ha mind a két bemeneten is van. Tehát, csak akkor legyen a kimenet '1', ha mind a két bemenet is '1'. remélem érthető a kérdésem! Üdv, és kösz!
(#) kadarist válasza BZoli94 hozzászólására (») Máj 2, 2010 /
 
Szia!
Erre a célra egy "és" kapu a legmegfelelőbb.
4081 alkalmazás
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem