Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV-játék
 
Témaindító: sanyike, idő: Jan 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 6
(#) delspam válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Aug 5, 2019 /
 
Attól tartok, hogy egy építés az az én képességeimet magasan meghaladja
(#) kalmi.kalmi válasza delspam hozzászólására (») Aug 5, 2019 /
 
Az első pongokat tranzisztorokból építették fel. Az ütők és a labda mérete labilis volt változhatott a készülék használata során. Sokszor "behangolást" igényelt. Régebben áttanulmányoztam egy ilyet, meg lehet építeni pusztán tranyókból ellenállásokból és kondenzátorokból. Sokadik verzió után jöttek az AY XXXX sorozatú IC-k.
(#) pipi válasza delspam hozzászólására (») Aug 6, 2019 /
 
Hali!
A tipusszám is lényeges, lehet nem is tranzisztor.
Különböző lábkiosztású tranzisztorok léteznek, ami azt jelenti minden lábhoz mérve a tobbit (fordított mérőzsinórral is) illik megfigyelni a mérési eredményt, ezután lehet következtetést levonni.
A mérést simán meg is hamisíthatják a környékén lévő tobbi alkatrész, inkább forraszd ki, nem olyan nagy munka, ha lábas cuccról van szó(csak ne melegítsd nagyon sokáig).
(#) Auf válasza delspam hozzászólására (») Aug 6, 2019 /
 
Szia!

Az általad keresett alkatrész a linkelt oldalról leolvasható T11 megjelöléssel.
BC108B
És még beszerezhető, egyébként helyettesíteni is lehetne.
Itt beszerezhető.

pong.jpg
    
(#) delspam hozzászólása Aug 7, 2019 /
 
Köszönöm az infókat, igyekszem mihamarabb megpróbálni megcsinálni, és remélem csak ennyi volt a baja.
(#) delspam hozzászólása Aug 7, 2019 /
 
Jajj lenne még kérdésem ha már alkatrészt rendelek, van 2 gondom, ígérem majd csak szépen sorban próbálkozom vele, mert igazából nagyon félek, hogy elrontom

1.
A DC táp apa csatlakozója a gépben el van rozsdásodva valószínűleg párás helyen tartották, az elem felől érkező áramot nem is vezette már át, próbáltam tisztítani de nem sikerült.
Vennék azt is ehhez csak az lenne e kérdésem, hogy olyat kell vegyek amihez az van írva hogy "kikapcsolóval" az tudja azt, hogy ha nincs bedugva a táp akkor átkapcsol az elem ágra?

2.
A neten említett leírásban egy Graetz híd beépítését javasolják az fordított polaritás kiküszöbölésére. Ha jól értelmezem ezt az tápellátás utáni kábelre közbeiktatom akkor meg is teszi a hatását. A kérdés, hogy milyet kell vegyek pontosan (meg majd az lesz a kérdés, hogy melyik lábat hova kell forrasszam)
(#) pipi válasza delspam hozzászólására (») Aug 7, 2019 /
 
1. a nyákbaültetős pl 5.5/2.1 vagy 5.5/2.5-ös aljzatok többsége kapcsolós, de a külső palást érintkezőt szakítják, ez általában a negatív ág
2. fordított polaritás ellen mit szeretnél védeni? Én nem tennék graetz-et, túl nagy feszültség esik rajta (ugye 2 diódányi vagyis akár 1-2V is lehet), elemes megoldásnál ez sok...
Inkább valami 1A körüli schottky dióda a pozitív ágba egy sorba a külső táppal, és egy sorba az elemmel pl 1n5819
Ha igaz a fentebbi rajz, és jól értelmezem, akkor a táp csatiban a "szokásostól" eltérően a külső a pozitív, a belső a negatív, így bedugáskor az elem pozitív ágat szakítja.
A külső tápokkal vigyázz, a mezei trafós fali adapter tápokból sokkal nagyobb fesz is kijön, mint ami rá van írva, nem stabilizáltak.
(#) delspam válasza pipi hozzászólására (») Aug 8, 2019 /
 
(megj.: nagyon amatőr vagyok)

2. Ponthoz
A készülék tipikus hibája a neten talált leírások szerint, hogy vagy tápról, vagy elemről fordított polaritású áramot kap így a tranzisztor megadja magát (meg is adta) ez ellen szeretném védeni. most megnéztem mi az a schottky dióda, ha jól értelmezem gyakorlatilag csak akkor enged át ha + jön rajta vagyis megvédem vele az összes további elemet, ez jónak tűnik nekem. Ezt jelenti?

A külső táppal gondom van mert rámértem és valóban elképesztően nagy feszültséget ad ki magából. Első körben már az is jó ha elemről megy. Akkor már boldog vagyok
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2019
(#) pipi válasza delspam hozzászólására (») Aug 8, 2019 /
 
2. igen
Külső táp után tegyél be egy 7809-et, a be és kimenetére a föld felé 2*100nF kondit
így kell bekötni: Bővebben: Link . A készülék + bementére meg a diódát a táphoz, és egy diódát az elemhez.
(#) levente507 hozzászólása Szept 9, 2019 /
 
Sziasztok én is szert tetem egy videoton pong ra. (Zöld).
T11-et cseréltem (találtam egy tesla kc 508 at) most nemiképp jobb de továbbra sem működik .B-n 0.9 Volt és E-n 2.9 Volt. C-n megvan a 9 Volt. Vajon ha a zénert cserélem megoldódik? C13 kondi jónak tűnik. Holnap veszek alkatrészt mi lehet még hibás?

Más: vettem egy szovjet VL100 kistévét hogy majd azon pongozom... Sajnos az sem 100as. Azt melyik topicban érdemes "megfuttatnom" ?

Köszönöm.
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu