Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szervó vezérlés
 
Témaindító: drbubo, idő: Nov 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 12
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Hajtás szempontjábol semmi.
(#) Pali79 hozzászólása Okt 17, 2015 /
 
Megkerestem ezzel a szűk mozgástartománnyal az eladót. Azt mondja, hogy adatlap hibás, a ma kapható szervók nagy része csak összesen 90°-ot mozog alapból. Mit szóltok ehhez? Valóban így van?
(#) AxaGame válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Ez így van. Erre van belőve a távirányítókból érkező 1.5msec +/- kb. 0.4msec vezérlő impulzus.
Ha átgondolod, ez így van jó.
a.) A középállást (azaz a 1.5msec szélességet) módosíthatod a trimmel. Így nyúlhat a 90 fok. (Bár esetleg kicsit macerás az állítgatás.)
b.) Mechanikailag sem szerencsés a nagyobb elfordulás, hiszen a rudazat mozgásával változik az erőkar és akár el is akadhat mozgás ha valami befeszítené.
Tudsz még játszani azzal, hogy a szervón és a kormányon (vagy egyéb meghajtott szerkezeten) más-más sugarú pontra teszed a rudazatot és ezzel is nyerhetsz valamennyi fokot.

Néhány éve foglalkozom modellekkel, de eddig még mindig elég volt ez +/- 45 fok.
(#) Pali79 válasza AxaGame hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Köszi! Közbe találtam leírást, hogy miképpen tudom bővíteni a fordulási tartományt. Én nem foglalkozom modellekkel, így nálam mások a szempontok.
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Akkor szerezz be nagyobb forgástartományu szervot ( van olyan is, igaz nem 750.- ért).
(#) 14bkbaa hozzászólása Okt 20, 2015 /
 
Sziasztok!

Két vagy három sima SG90-es szervót szeretnék PC-ről meghajtani valamilyen vezérlés segítségével. Sajnos nem találtam semmilyen webáruházban ilyet, de még építettet sem... :/ (habár sose építettem és most is szeretném elkerülni) Megoldásnak az Arduino tűnik, de nem értek a programozáshoz és nem is szeretnék olyat ami a két szervónál többet tudna kezelni.
Ezért kérdezném, hogy lenne-e valamilyen lehetőség, megoldás a dologra?
(#) Pali79 válasza 14bkbaa hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Hát PC-vel párhuzamos porttal lehet vezérleni, mert az analóg jelet ad, de, hogy ezt milyen programmal tudod vezérelni az már fogós. A CNC vezérlők (pl. Mach3) működnek LPT-ről, azzal lehet próbálkozni.
PIC vezérelben tudnék segíteni, de a PC-vel való vezérlést nem tudom megoldani.
(#) Hp41C válasza 14bkbaa hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Kérdezd Goooogle -t...
(#) AxaGame válasza 14bkbaa hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Mi lenne a feladat? Mit vezérelsz és PC-ről hogyan szeretnéd mindezt tenni?
(#) bbalazs_ válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Hogyan ad a parhuzamos port analog jelet? Elegge sokat foglalkoztam vele anno, de ezt a tulajdonsagat nem tudtam kihasznalni. Melyik bittel lehet bekapcsolni?
Szerintem te a parhuzamos portos 'hangkartyakra' gondolsz, ahol ellenallasletraval egy kezdetleges DA konvertert valositottak meg.
(#) proba válasza 14bkbaa hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Kifacsart módon egy hangkártya kimenetéről minimális építéssel talán elmegy két szervó, egy megfelelő waw fájllal.A párhuzamos port nem tudom mennyire használható, mindenféle rendszerdolog beleszól az időzítésbe.Esetleg még a soros port környékén lehetne tapogatózni .
(#) Pali79 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Nem pont úgy gondoltam az analóg jelet. Engem nem foglalkoztatott a dolog, ezért jobban nem tudom, de volt szerencsép léptetőmotor meghajtóhoz ami párhuzamos portra volt tervezve. Ha annak a megfelelő kapcsaira egy 555-tel előállított négyszögjelet adtam az működött.
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
A szervohoz minden kell csak, analog jel nem. Neki impulzusokat kellene generálnia a PC-vel, nem egyszerü dolog, mert az impulzusok PWM jellegüek, és fix frekvencián mennek. Erre a PC szerintem nem képes igy mindenképp interface kell ehhez.
Amit megtehet, vesz egy radio adovevöt, amit a PChez lehet kötni és azon keresztül lehet vezérelni akár 8 szervot is ( 3at mindegyik tud).
(#) AxaGame válasza Massawa hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Teljesen egyetértek Massawa megállapításával, nem analóg jel kell a szervó meghajtásához.
Mivel a célról nem írt a kérdés feltevője, így szerintem nem is érdemes foglalkozni vele.

(Én speciál egy soros porton kommunikáló , legalább 3 port kimenettel bíró vezérlőt használnék, amely elő tudja állítani a csatornánkénti 1.5 msec-os (vagy egyéb szélességű) jelet. Az időt pedig a PC-ről már küldheti a felhasználó.)
(#) proba válasza AxaGame hozzászólására (») Okt 22, 2015 /
 
Hát 20ms kb 50hz 1 ms kb 1khz ezt egy hangkártya simán átviszi. egy jól szerkesztett négyszőgjeleket tartalmazó WAW lejátszása után a hangkártya kimenetére csak egy szintillesztő tranzisztor kell ( 1v -5V ) és mehet a szervónak. Bár lehet a kártya kimenő kondenzátora bekavar.
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Okt 22, 2015 /
 
Csak az lesz a baj, hogy nem lesz egyenáramu referencia szint, aza változni fog a DC szint attol füg milyen lesz az impulzusok mérete.
(#) taresz hozzászólása Aug 28, 2016 /
 
Sziasztok!

Olyan problémám van, hogy két szervó van egy csatornára kötve egy "Y" kábellel.
A két szervó áramát kellene figyelni külön-külön és ha a kettő különbsége meghalad egy előre beállított értéket, akkor egy elektronika letiltaná a csatorna működését. Kérdésem,hogy létezik-e erre gyári megoldás, vagy egyedi elektronikát kell hozzá kreálni?
(#) Massawa válasza taresz hozzászólására (») Aug 28, 2016 /
 
Alapbol ilyen funkcio nincs, a szervovezérlés egyirányu - nincs visszacsatolás. Azaz ha ilyesmit akarsz neked kell megoldanod. Ráadásul az áram figyelése egy külön kérdés lesz.
Következő: »»   12 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem