Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Töltésszabályzó napelemhez
 
Témaindító: kokok, idő: Ápr 5, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 17
(#) Andralin válasza proli007 hozzászólására (») Márc 31, 2020 /
 
Szia! Köszönöm a tippet!

Sajnos ez biztos nem lehet a gond. Az akksi vadi új. 12 Ah-s, leteszteltem, felveszi és le is adja ezt az energiát.
Amikor elkezd így kapcsolgatni a vezérlő, kipróbáltam kivenni az akksit és rátenni egy profi töltőre. Az ilyenkor még 1,5 A-el kezdi el tölteni, ami azt jelenti, hogy bőven veszi fel még az áramot, egyáltalán nincs még tele.
(#) pucuka válasza Andralin hozzászólására (») Márc 31, 2020 /
 
Egy akksi akkor is vesz fel áramot, ha már teljesen fel van töltve, csak akkor forralja a vizet az elektrolitból. Ezért kell lekapcsolni, a töltési végfeszültségnél, a 14 V -nál.
Meglehet nincs jól beállítva a töltő hiszterézise, ki be kapcsolási feszültsége. Ahogy proli007 mondja.
(#) Andralin válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2020 /
 
Most már én sem értem mi van pontosan.

Tegnap kora délután fényes napsütésben kezdte el ezt a folyamatos kapcsolgatást a vezérlő.
Akkor profi töltőre tettem az akksit, és elkezdte 1,5 A-el tölteni. Ekkor még biztos nem volt tele, mert ugyanezzel a profi töltővel ugyanezzel az akksival a teljes feltöltés és töltés lekapcsolása előtt szép lassan visszaesik az áramerősség, és olyan 0,4 A körül van mielőtt lekapcsol, a feszültésg ilyenkor 14,4 V körül szokott lenni.

Ezen próba rátöltés után viszont nem hagytam a profi töltőn az akksit, hanem egyből visszatettem a napelemes töltésvezérlőre és hagytam hogy "szenvedjen" vele, kapcsolgasson még estig. Ahogy olvastam az utolsó hozzászólásod tettem még egy próbát profi töltővel, megint rátettem az akksit, és az most másodperceken belül lekapcsolt, nem vett már fel több energiát az akksi.
Tehát ezek szerint a délután folyamán hiába kapcsolgatta az áram irányát a napelemes töltésvezérlő, láthatólag mégiscsak feltöltötte teljesen az akksit a nap végére.

Most akkor ez kapcsolgatás üzemszerű működés lenne? Ez így rendben van, nem káros az akksira nézve?

Amúgy honnan tudom, hogy kapcsolgatja az áram irányát?

1. Van egy multiméterem sorosan bekötve az akksi elé árammérő állásban, ez ilyenkor fényes napsütésnél ugrál +4 A és -3 A körüli értékek között folyamatosan.

2. Van az akksi elé kötve egy ilyen "coulometer" eszközöm is: Bővebben: Link

Ez alapesetben nagyon szépen méri Ah-ban, hogy éjszaka kisütéskor mennyi energiát tudok kivenni összesen az akksiból, illetve nappal töltés közben mennyit tölt vissza bele a napelem.
De amikor elkezdi ezt a kapcsolgatás, ez is váltakozó előjellel mutogatja az áramot, akárcsak a multiméter és teljesen megbolondul ilyenkor, nem mér semmi használható energiamennyiséget.
(#) transc hozzászólása Ápr 1, 2020 /
 
Sziasztok ! Inverter javításra keresek jelentkezőt ! Most ,hogy nem tudok alkatrészt szerezni könnyen ,volna 2 inverter amit javítani kellene! 1 1200 W és 1 db 1000 -es! IRF 248 N és IRF 840B FET-el megy ,amit nem taláéltam a SINInél sajnos! Kérésre küldök még képet,postán is elküldöm javításra nem nagy darabok! Tipus:WEST CRAFT Germany WPI 1200 W
(#) Moderátor hozzászólása transc hozzászólására (») Ápr 1, 2020
 
Hirdetésnek csak a hirdetésben van helye!
Következő: »»   17 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem