Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általános antennás kérdések, válaszok
Lapozás: OK   66 / 87
(#) Massawa válasza szs hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
Na látod mennyire nem vagy képes figyelni a témára és olyan következtetéseket vonsz le, amiknek semmi köze a temához, csakhogy belém tudj kötni. Hol olvastad ki, hogy a DVBT erzékeny a visszaverödésekre? Mégis már harmadszor állitod.
Amikor még volt analog adás is sok helyen sokszor bebizonyitották, hogy ahol az analog adás már nem ment, a kisebb teljesitményü DVBT hiánytalanul müködött.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2020
(#) szs hozzászólása Aug 23, 2020 / 1
 
Az internet trolljaitól ments meg uram minket.
(#) szs hozzászólása Aug 23, 2020 / 1
 
Mivel a topic címe: általános antennás kérdések-válaszok, ezért továbbra is az a lényeg:
A rádióhullàm nem válogatja ki, mit visz a hátán. Lehet az analóg, lehet az digitális jel, az antenna nem fog különbséget tenni. Ha a méreteinek megfelelő hullámhosszal találkozik, azt fogja közvetíteni az eszköz felé -amely vagy tud vele mit kezdeni (mert arra van felkészítve), vagy nem. Lehet bármi betűszót adni neki.
Ha nem felel meg neki, hát nem tudja közvetíteni a doboz felé (azaz közvetít ő, csak értelmezni nem tudja a doboz a katyvaszt) ha erősebb a hullámhosszának megfelelő visszaverődés, akkor azt. Rossz estben mindkettőt...

Az antennát jól kell beállítani, mint ahogy fórumtársunk is megtette, el is fáradhatott a lába, mire fel-le szaladgálva sikerült.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2020
(#) pucuka válasza szs hozzászólására (») Aug 23, 2020 / 1
 
Így van, és ezért nem igazán fontos alapsávi, és multiplexelési kérdésekkel foglalkozni. Többszörös modulációról van szó, mire a kisugárzott vivőre kerül a műsor, amit az antenna vesz. Ezért nincs digitális, színes antenna stb. Az igaz ugyan hogy az a fajta rendszer amit a DVB-t -hez is fejlesztettek sokkal probléma tűrőbb, mint az eddígi rendszerek, de ez is csak bizonyos határok között. Azon túl semmi nem segít.
(#) Massawa válasza szs hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
Kedves szs, hagyd már abba ha fogalmad sincs a dologrol. Már jeleztem a modinak. Addig meg nézd meg pl a átalalad fogott DVBT csatornának a vivöfrekvenciáját ( rádiohullámát). És majd azután adj tanácsokat . Sok sikert!
(#) szs válasza pucuka hozzászólására (») Aug 23, 2020 / 1
 
Sőt. Tudod milyen nehéz megállni megszólalás nélkül, amikor naponta kereskedőkhöz jársz, hogy ne szólalj meg, amikor hallod, hogy a vevőjének az új TV-hez azért ajánl új antennát, mert az DVB-t antenna...
Még a szomszédom sem hitt nekem, én a régi síkreflektoroshoz csatlakoztattam a dobozt, ő új antennát vett (amit még hetekig állítgatott), pedig fenn volt a régi, még az apja állította be.
(#) pucuka válasza szs hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
Azt elképzelni sem tudom mi lesz ha elterjed a 4G, 5G, mert ott vivő csak kizárólag addíg van, amíg az adatok jönnek mennek. Azok meg gyorsan elszállnak, pufferelik, aztán majd jön a következő csomag. De biztos vagyok benne, hogy lesz 5G antenna is.
A DVB -nél a sok multiplexelt műsorcsatorna közül mindig van néhány vivő, amit lehet látni, de pl. az 5G ben előfordulhat, hogy akár percekig semmi. Ráadásul intelligens antennarendszer ami csak a mozgóállomás felé irányítja a sugárzási irányt.
(#) szs válasza pucuka hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
Hú, ne riogass már
Most én akkor abba az "önvezető" teherautóba üljek be kísérleti sofőrnek, ami percekre is elveszítheti az 5G jelet? (Mert állításuk szerint az 5G lesz a nyerő ebben)
(#) pucuka válasza szs hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
Az attól függ mire használod. Egy önvezető autónak sokkal sűrűbben jönnek mennek a csomagok (de ott nem fogsz antennát állítgatni), de ha egy laptopon nézed mondjuk a fórum oldalát, amíg olvasol egy hozzászólást, meg megírod választ, addíg semmi adatforgalom, mikor elküldöd, akkor az már nagyon gyorsan megy.
Az önvezető autó pedig kérdez, ha baja van, is igen rövid idő alatt jön a válasz. Ezalatt az idő alatt az autód halad talán néhány mm -t, de talán ez is sok. Az 5G -nek nagyon rövid a késleltetési ideje, (csípőből meg nem mondom mennyi) ezért lehet ilyen célra is használni.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2020
(#) szs válasza pucuka hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
Megnyugtattál.
Nem mintha így 50 után vállalnék kísérletet (srávkoromban pilóta is szerettem volna lenni, közúti járművekre mind megszereztem a jogsit, de repülőre már utasként sem ülnék ), de megnyugtató, hogy az "önvezetés" valóban vezetés lesz (ha kész lesz).

Idézet:
„ott nem fogsz antennát állítgatni”

Elképzeltem most, hogy egy Scania tetején csavargatom az antennát 90-nél
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2020
(#) pucuka válasza szs hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
Nem idetartozik ugyan, de az önvezetéssel van még sok probléma. A legfontosabb nem is műszaki, hanem a felelősség kérdése.
De van azért műszaki is, A gyártók többfélét fejlesztenek, természetesen tele jogvédett eljárásokkal. De ha akár több, nem kompatibilis rendszer készül, akkor lesz probléma bőven. Legutóbb voltak csatározások Amerikában a gyártók, és az FCC között, mert a gyártóknak több (saját) frekvenciákra lenne szükségük, ami nincs. Az 5G -n csak általános információk mennek, de a járműfedélzeten más feladatok is vannak, pl. a környezet érzékelés, közvetlen útinformációk, kapcsolat a közeli járművekkel stb. Van még teendő bőven.
Nem is kell antennát állítgatni, de az antennát jó helyre kell szerelni. A mobil rendszernek a reflexiós környezeten túl, még meg kell küzdeni a Doppler effektussal is, ami különösen nagy sebességeknél kritikus. Jelenlegi tudásom szerint ez 200 - 250 km/ó -ig megoldott.
Idézet:
„de repülőre már utasként sem ülnék”

Miért nem? Statisztikák szerint az egyik legbiztonságosabb utazási mód. Lehet morbid a dolog, általában nincs baj, de ha baj van, gyorsan vége van.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2020
(#) szs válasza pucuka hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
Szerintem is a felelősség kérdése a legfontosabb, szándékosan nem vetettem fel én sem, - mint ahog te is mellékesen említetted, hiszen nem antennakérdés.
Idézet:
„környezet érzékelés, közvetlen útinformációk, kapcsolat a közeli járművekkel stb. ”

Ezen szoktam én is agyalni. Nem a munkám féltem, a vezetés (bár szeretem nagyon) nem az egyetlen feladatom, az okoshűtő hiába rendeli meg a (mondjuk) tejet, az önvezető autó nem viszi be, nem adja át, stb...
A precizitást az úton egy JÓ(!!!!) önvezető rendszer nálam is jobban megteheti, ő nem fárad, nem éhes (és ezért nem kapkodó), őt nem zavarja a góré sürgetése.
Ha jól oldja meg a forgalmi helyzeteket, én nyugodtan cigizjetek, kitölthetem a papírkák (amik a XXI. században ugyancsak fölöslegesek, de többet hordunk manapság, mint amikor nem volt NET)
(#) szs válasza pucuka hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
Idézet:
„Statisztikák szerint az egyik legbiztonságosabb utazási mód”

Én ezt kívülről fújtam -másoknak. Míg én is olyanná nem váltam.
De a statisztikák szerint egyszer halunk meg - én egyszer sem szeretnék
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2020
(#) pucuka válasza szs hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
Idézet:
„én egyszer sem szeretnék”
Óóó... Pedig egyszer biztosan bekövetkezik, csak az nem mindegy, hogy mikor, és hogyan.
(#) szs válasza pucuka hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
No, majd beszámolok, hogy milyen volt és hogy éreztem közben magam
De várj még úgy 50 évet....
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2020
(#) Joe_001 válasza szs hozzászólására (») Aug 24, 2020 /
 
Szia! Mert a tudatlan kereskedők közül valaki nem tudta a rendes nevét és ezt a hangzatos szakszó jutott eszébe. A hülyeség meg gyorsan terjed, hasonlóan a "ja pozdravjaju tyebe" tükörfordítása, a köszöntöm önöket. Engem ne köszöntsön, nincs bérma napom, köszönjön!(Jó napot, szia, stb. ) Két szó hangzása hasonlít, jelentése más! Félrebeszél aki így mondja, biztos megártott a meleg neki...
AA diesel, és a petrol megkülönböztetés Angolszász területen használatos.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2020
(#) Joe_001 válasza szs hozzászólására (») Aug 24, 2020 /
 
Ezt én is így gondolom.
(#) Joe_001 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 24, 2020 /
 
Hm! A kis cellák alkalmazásának vételtechnikai oka volt. A nagy teljesítményű adó közelében könnyebben alakul ki reflexió.
Hullámterjedés ügyében szs -el értek egyet.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2020
(#) Massawa válasza Joe_001 hozzászólására (») Aug 24, 2020 1 /
 
Nem tudom minek raktuk be ide a képeket meg a linkeket az idevágo irodalomra, ha mégis a piaci kofának adsz igazat. Igy néz ki nagyon durván, mert még ez a célmüszer sem tudja bemutatni valamennyi DVBT vivöt ( (egyetlen csatornán, MUX-on!), és a jelek csak pillantokra vannak jelen - egy-egy vivö kb 1 kHz széles ( figyeld meg a bal felsö sarkot a müszer sávszélessége RBW=30 kHz, ezért mutatja igy a jelet. Gyakorlatilag analog világban ez zajnak felel meg.
Szerintetek itt van a vivö frekvencia, amire hangolni kell/lehet: ( várom már a kötözködö kollégátol azt a frekit, amire szerinte a DVB-T vevöt hangolni kell, mert ugye az rádiohullám )

A kék spektrumon jol láthatok azok a tüskék ( pilot vivök felül) , amik arra szolgálnak, hogy a vevöchip beálitsa magát az optimális vételre, azok között van egy néhány vivö, ami alapvetö fizikai informáciot tartalmaz a vevö számára (ezért nem lehet a DVBT vevö manuálisan hangolni - azaz egy csatornára állitani) a tunernek magának kell megtalálnia ezeket a hordozokat és behangolnia magát a vételre), hogy milyen a rendszer, hogyan szedje össze az egyes QAM modulált tüskéket (8000), de más informáciot (müsor tartalom) rendszerint nem hordoznak, és a feldolgozott jelmennyiségböl ki is kell öket késöbb zárni..
A 3. képen meg 3 szomszédos MUX jelei vannak. (Azaz ezek a jelek vannak mindig a TV bemenetén illetve több ahogy azt a korábban berakott spektrum képen láttad, amit az én antennámon mértem). A készülékben nincs semilyen szürö, amelyik kiválasztana ebböl a 3 ( vagy több csatornábol egyet, amit venni akarsz, ezt csak a vevö chip tudja eldönteni melyik zajhalom tartozik az egyikhez, melyik a másikhoz. A baj akkor van, ha a csatornák között nincs meg az az üres sáv ( guard band), mert akkor a szomszédos csatorna jelei zavarják az önhangolást ( gyakori eset az LTE-vel, vagy ilyen nagyfrekvenciás zavarokkal - távoli adok jelei valahogyan idekeverednek) és akkor nem áll össze a rendszer, vagy teljesen szétesik ( kockásodik)
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2020
(#) sdrlab válasza Massawa hozzászólására (») Aug 24, 2020 1 / 1
 
Csak a partszélről...(és meg is maradok ott )))
Nem tudom láttál e DRM spektrumot? Ha igen, akkor tudod, hogy semmiben sem különbözik jellegét tekintve a DVB-T-től. Nyilván más kódolás, más a vivők száma is, mint ahogy a rendelkezésre álló csatorna sávszélessége is más. Mégis, gyönyörűen fogható bármelyik hagyományos analóg rádióval a jele, ha ráállástál a csatorna frekvenciájára! Nem vivőre, hanem csatorna frekvenciára. Ez megegyezik az analóg AM adás frekvenciájával, csak itt AM jel helyett DRM jelet veszel, ami analóg rádión lényegében zajnak felel meg. Viszont, attól, hogy zajnak tűnik(fülre/látásra), még ugyanúgy vehető, mint az analóg moduláció, hiszen ez is az, különbség csak a későbbi feldolgozásban van...
(#) Massawa válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 24, 2020 /
 
DRM-l nem foglalkoztam, de COFDM-l rengeteget és még a méregdrága müszer sem ismeri fel a jelet, ha nem tudja mi az, ha nem COFDM kompatibilis. Ezt mutattam meg az elsö berakott képen ahol spektrumot látni. Az egy speci TV jeleket analizálo berendezés, de a DVBT-t nem tudja csak a DVBC ill az analog TV jeleket, és semmit nem lát az antenna jelekböl ( pedig ott vannak - lásd a spektrumot). Az sem világos mi a csatorna frekvenciája - láthatod a képeken, az egész 8 MHz-s sáv szinte teljesen ki van töltve ( analog rádio szempontjábol zajjal), de kevés freki van ott folytonosan. S láthatod mit lát egy FFT spektrumanalizátor - egy hatalmas zajkazalt, semmi mást.

Nem egészen tudom elképzelni, mit láthat egy analog rádio a DVBT jelekböl, csak a zajt, de láthatod az ugyanaz a szomszédos csatornákon is, márpedig a készüléknek elöbb vagy utobb el kell döntenie, hogy melyik zajcsomag tartozik a veendö MUX-hoz amire ugye az antennát kellene beállitani es melyik primitiv SAT vagy DVBT kütyüvel lehet kiválasztani melyik MUX-ra akarod állitani az antennát. (Mert ugye ez volt az eredeti feladat.).

Mellékelem még egyszer az eredeti spektrum képet az én antennámbol. A müszer egyik jelcsomagra sem tud szinkronizalni, mert nem DVBT müszer, azaz semmit nem talál az antenna jelben, pedig kétségtelenül ott a rengeteg MUX.

screen006.png
    
(#) sdrlab válasza Massawa hozzászólására (») Aug 24, 2020 / 2
 
Úgy tudom a digitális adás az analóg adás sávszélességét használja itt is! Ez azt jelenti, bármilyen primitív vevővel, ami képes TV csatornákat szelektíven venni(márpedig mindegyik TV ezt teszi, kivéve talán a szélsőséges segéd kütyüket, ott lehet, hogy nem mindegyik), az rá tud állni szelektíven egy ilyen "üres", "zaj" csatornára is. Ezek után ott már csak jelerősséget kell mérni, semmi mást. Itt mindegy, hogy zaj van ott, vagy analóg TV adás, DBV-T, vagy az UFO-k küldenek jeleket, egyszerű térerősségmérés elvén jól mutat(hat)ja az adott analóg TV csatorna helyén adó digitális adás térerősségét is.
Ha a térerőmérést nem ebből származtatja, hanem egy későbbi feldolgozásból, és/mert konkrétan TV jelet keres a mérőeszköz, akkor előfordulhat, hogy nem fog működni ez így... vagy, akkor sem, amit te is említesz, hogy ugyan digitális jelet vár...de nem érti azt...
De egy buta műszer, ami csak térerőt mér, adott csatornán belül, az bizony mutatni fogja modulációs rendszertől függetlenül is az értéket....
(#) Massawa válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 24, 2020 /
 
Nem tudom, még hányszor kell leirni. Az analog adásban volt 3- 4 vivö ( kép, szin és hang) és azok állandoan jelen vannak és azok tartalmazzák a moduláciot. Hol látsz ilyesmit a DVBT sávban?
Tudod mit jelent a szelektiv vétel?
Igy nézett ki az analog TV és annak a tunerje egyenként ráhangolt a vivökre.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2020

IMG_4817.JPG
    
(#) sdrlab válasza Massawa hozzászólására (») Aug 24, 2020 /
 
Ami jelen van egy csatorna spektrumában, az mérhető! Függetlenül attól, hogy minek nevezed...
Ezen kár lovagolnod!(a személyeskedő irányt mellőzd inkább)
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2020
(#) Massawa válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 24, 2020 /
 
Persze, hogy mérhetö mint zaj, de melyik müszerben van pl 8 MHz-s hangolhato sávszürö, amivel az adott csomagra hangolhatsz? Azaz valoban nem tudom miröl beszélsz! Az analog TV-ben sem a csatornára hangolsz, hanem a képvivövöre, ami alapvetö különbség.
És arrol is elgondolkodhatnál hogyan kell mérni egy 8 MHz széles zajcsomagot. Az analog müszerben simán lemérik a vivö amplitudoját és kész, mit mérnél a zajcsomagban, és milyen eredményt kapnál??
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2020
(#) sdrlab válasza Massawa hozzászólására (») Aug 24, 2020 / 1
 
Analóg TV, digitális - tök mindegy! Mindegyik úgy kezdődik, van egy analóg tuner, amit csatornára(alapvetően nem vivőre) hangolsz, majd középfrekvenciásan szűröd 1 csatorna jelét a katyvaszból, ami az antennán jön! Hogy utána miként dolgozod fel, az már azon múlik, mit és hogyan akarsz venni! De ezen a ponton mindig analóg jeled van, modulációtól(s így vivőktől) függetlenül... Nyilván, ennek megfelelően mérhető is, ahogy te is megméred egy fehér zajjal ingerelt erősítő kimenetén a jelszintet, ha kíváncsi vagy rá!
Ennél egyszerűbben nem tudom elmagyarázni...ha leragadsz a modulációból eredő különbségeknél, és nem látod a lényeget!
(#) lelkes amatőr hozzászólása Aug 24, 2020 /
 
Kezdek büszke lenni magamra.
Sikerült egy látszólag egyszerű, ártalmatlan kérdéssel bőven 100 feletti hozzászólást generálnom.
(#) Massawa válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 24, 2020 3 /
 
Ha szerinted tök mindegy, akkor sajnos nincs miröl beszélni!

Javaslom, higy szerezz egy heringes ládát és arrol szonokolhatsz valahol. És Pucukával együtt se irj könyvet a mondokádbol.
(#) Massawa válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Aug 24, 2020 1 /
 
És ráadásul még müszer sem kellett hozzá!
(#) sdrlab válasza Massawa hozzászólására (») Aug 24, 2020 / 2
 
ok!
Én pedig javaslom szerezz be elementáris szakirodalmat, tanulj, és ha sikerült megértened, szívesen várunk vissza!
Következő: »»   66 / 87
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem