Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alumínium forrasztása és eloxálása
 
Témaindító: Theia, idő: Júl 12, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Theia hozzászólása Júl 12, 2009 /
 
Sziasztok!
Hogy tudok két aluminium lemezt szegecselésen kívül egymáshoz rögzíteni, hogy az szép is legyen, és eloxáltatni is lehessen? Forrasztható az aluminium, illetve ezután még eloxálható? (Vettem régebben aluminium forrasztásához szükséges pálcát, de még nem próbáltam. Mennyire ad szép felületet a végén?) Vagy ha ragasztom a lemezeket, az bírja később az eloxálást...?
(#) boczhunor hozzászólása Júl 13, 2009 /
 
Helló.Szilikon tömítő ragasztóval összelehet.A forrasztást végezheted ónnal.Ilyen felületet kapsz. Kép
(#) Theia válasza boczhunor hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
na igen, ezt a cikket már láttam, de ez a felület ronda. Merthogy ékszer lenne belőle...

ANem tudom, hogy történik konkrétan az eloxálás (nem házilag fogom csinálni), de a szilikonos ragasztó bírja a strapát?
(#) boczhunor hozzászólása Júl 13, 2009 / 4
 
Hát ha szépen tudsz forrasztani,nem is fog látszani az ón.A szilikonos ragasztó ,ha nem a legrosszabb minőség,akkor kell bírja.Ha szépen megforrasztod,vagyis nem egy tonna ónt kell oda forrasztani,akkor jó lesz.Ügyelj! Ilyen munkákhoz válazd a legvékonyabb ón fajtát.Meg a forrasztó hegye se legyen túl vastag.
(#) gulyi88 válasza boczhunor hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
szeva
Engem érdekelne ez az ónnal forrasztós dolog.
Nem tudnál erről kicsit bővebb infót felrakni.
(#) hapro válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Fúúú. Ez a második oldal nagyon tetszik nekem. Köszi a linket.
(#) gulyi88 válasza hapro hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Szerintem is eszméletlen jó! Meg is találtam az alu forrasztós dolgot!
(#) Theia válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Ezt az oldalt is láttam már, csak nem tudom, hogy ezzel a módszerrel utána simán tudok-e eloxáltatni.
(#) Ricsi89 válasza Theia hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
helló!
Collector kolléga árult itt alu forrasztó pálcát. Ezzel valódi forrasztást lehet csinálni az alun is. Szerintem írjál neki és biztos tud segíteni. Még videót is mutatott egy ilyen forrasztásról. ha ezzel megcsinálod, akkor utána még csiszolni, finomítani is tudod a felületet és nem is fog látszódni. :yes:
(#) Theia hozzászólása Júl 13, 2009 /
 
Köszi a segítséget, megpróbálom először a szilikonos megoldást, de lesznek részek, amit mindenképpen forrasztanom kell, úgyhogy előbb-utóbb azt is ki fogom próbálni.
(#) Theia hozzászólása Júl 13, 2009 /
 
Nna, elhamarkodtam a "válasz elfogadása" dolgot, ugyanis az egyik eloxáló üzemben most azt mondták, hogy a forrasztás/hegesztés során megváltozik az anyag szerkezete, és nem lesz szép eloxálás után - konkrétan azon a részen más színe lesz, mint a nem forrasztott részeken.

A ragasztás pedig azért nem jó, mert leszigeteli a fémet, és nem biztos, hogy a ragasztott rész mindkét felét sikerül eloxálni...

Valószínűleg marad az a megoldás, hogy külön eloxáltatom a részeket és utólag ragasztom. (Ezzel csak az a bajom, hogy egyes réseknél nem lesz elég a ragasztás, szegecselni pedig nem tudom, mert nem olyan a felület...)
(#) pako válasza Theia hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Üdv!

És ha nagyárammal ösze fröccsentenéd őket?
(#) Ricsi89 válasza pako hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Szerintem ott is keletkezik egy pillanatnyi hősokk és ott is változik akkor. Én nem ajánlanám a szilikon ragasztót, ha tartós kötést szeretnél. Valami fémragasztó esetleg jó lehet, de szilikon. A szilikon ragasztót tömítésre használják, nem fémek összeragasztására. Vannak jó kétkomponensű ragasztók is, amik elég erősek, hogy összefogják a részeket. Ha a részeket külön eloxáltatod, akkor utána is össze tudod elég erősen ragasztani ezekkel.
(#) hapro válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Loctite fém ragasztók, Eporapid, Uverapid két komponensű ragasztók ez utóbbi kettő. Mindkettőt próbáltam már és tényleg jól ragasztanak, műgyanta alapúak. Az első az biztos epoxi műgyantás.
(#) Theia válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Valószínűleg ilyen kétkomponensű ragasztót fogok használni, csak vannak olyan részek, ahol egészen pici ponton találkozik a két rész, félek, hogy ehhez nem lesz elég stabil a ragasztás
(#) Ricsi89 válasza Theia hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Ha jól meg van tisztítva a ragasztandó felület, akkor elég szilárd kötést biztosítanak ezek a ragasztók. Érdemes valami drágább fajtát venni, mert azok jobbak és erősebbek is, mint az olcsó ragasztók. Pontos típust nem tudok mondani, mert én ipari felhasználású ragasztót szoktam használni, ami nem olcsó és kis tételbe beszerezhetetlen. Most, hogy így felhúzódott a téma rá is kerestem, de nem sok mindent találtam róla, csak hogy van és ipari felhasználású. De ezt én is tudtam, keresés nélkül is.
(#) bbatka válasza Theia hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Gondolom szögben akarod össze ragasztani a két lemezt. A belső sarokba ragassz háromszög vagy négyszög szelvényű megerősítő lécet. Nem muszáj alumíniumból lennie. Így máris nagyobb a ragasztási felület.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Esetleg alumínium L szelvény. Az OBI-ban nagy a választék belőlük.
(#) Theia válasza bbatka hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
hát, nem egészen, de azért köszi
(#) skylooker válasza Theia hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
Jó lehet az epokitt, de nekem mindíg van itthon sziloplaszt, van hozzá az a kinyomó pisztoly. jól adaagolható, 24 óra után semmivel nem szeded szét, csak fűrésszel. Mindent ragszt, szó szerint. Fémet, fát, üveget szoktam vele, mindenhol jó volt eddig.
Alu forrasztásra találták ki a solderal nevű lágyforrasz anyagot. Szürke rudakban lehetett kapni, legalábbis régen, nagyobb teljesítményű pákával - 500W - is használható, nem tudom, van-e még ez az anyag, vagy 15 éve vettem.
(#) bankimajki hozzászólása Máj 28, 2010 /
 
Nem tudom, ti mivel szoktatok forrasztani, de pákával. (0-500°C-ok között biztos nem lehet.) Nekem van nagy teljesítményű pákám, de nem is az a lényeg. Az alumínium olvadáspontja (ötvözet: 565-660°C) tiszta alu (660,3°C) Ezt a hőmérsékletet sima forrasztópákával nem nagyon lehet elérni. (Esetleg úgy, hogy kiveszed az érzékelőjét, és izzásig fűtöd.) Egyébként nem véletlenül szoktak lánggal forrasztani.) Az én ötletem pedig az lenne, hogy mivel Theia írta hogy ékszer lesz, ezért gondolom nem egy nagy tárgy. Tehát én lánggal összehegesztetném. Szépen becsiszolnám, majd az egészet egy hőmérsékletre felhevíteném. pl. 550 °C Ezek után lehet vinni eloxáltatni és már kész is. (Vagy a már előttem is megemlített fémragasztó. A sziloplaszt, meg a szilikonos tömítő ragasztó. Ebben az esetben ki van lőve. Mert az önmagában egyáltalán nem annyira tartós. (Szép is lenne ha pl. a sufnituningosok amikor a blokk oldalát beszilózzák majd felteszik, és utána nem tudnák levenni. Ezeket csak a tömítés végett használják és nem pedig a tartósságuk miatt.)
(#) kadarist válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Szia!
Ez a cikk már szerepelt a fórumon. Az alumíniumot igenis lehet forrasztani ónnal.Bővebben: Link
(#) bankimajki válasza kadarist hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Akkor visszavonom az előbb leírtakat. Ez nagyon jó kis cikk. Akkor mostantól a sok csavar helyett én is forrasztani fogom az alut. (Köszi a linket.)
(#) kadarist válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Kicsit macerás, de működik
(#) jeges válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Nem az aluminium olvadáspontja a probléma hanem az aluminium oxid meg olvasztása ami 2000.2500c kezdödik ezért lehet legtöbb rész csak váltoáramal hegeszteni aluminiumot mer az felszakitja az aluminium felületén lévö oxid réteget és az aluminium már joval könyebb hegeszteni az már 600c folyosithato hegesztési varatoknál segéd anyag hozzáadásával !
(#) belganarancs hozzászólása Máj 28, 2010 /
 
Hali !

Végzett már valaki aluminium eloxálást házilag? Engem érdekelne a dolog,kíváncsi lennék a tapasztalatokra és az eredményekre.

Üdv! Zoli
(#) klimás56 válasza belganarancs hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Szia! Régen akkumulátor lúggal (káli lúg) lehetett szép matt ezüstös felületet maratni a hűtőbordákon. Ha ez megfelel ,akkor csak a lúgot kell beszerezni.
(#) bbatka válasza belganarancs hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
A hideg zsíroldót próbáld. Kálium hidroxid tartalmú. Garantáltan megmarja az aluminiumot. 10éve az akkor vadiúj gáztűzhely égő rózsáján sikeres kísérletet hajtottam végre.
(#) belganarancs válasza bbatka hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Nekem igazából az tetszene,amit a pdf-ben olvastam,illetve amit a másik linken,de a kettő elég hasonló,tehát szépen végigvinni a kémiai folyamatot,majd az eloxálás végén,festéket "beitatni".Nekem a fekete illetve a sötét zöld szín tetszene,de gondolom aluminiumfesték színből egész arzenál van.Engem főleg a kémiai anyagok beszerezhetősége, illetve a tapasztalatok ezeket illetően pl. a pdf. 125-250g kénsavat ír,de töménységet nem említ-aki eloxált már házilag,milyen töménységű kénsavat használt?(és milyen arányban)A kémia könyveimet is előkotrom mindjárt.
És a végeredmény is nagyon izgat,sőt v.mi olyanon is gondolkodok,hogy finom csiszolni az alut,azt hiszem ezt szálcsiszolásnak nevezik,és utána végigvinni szépen az eloxálási folyamaton,illetve a festésen,és akkor a csiszolt jellege megmarad elvileg.Legalábbis akkor,ha a csiszolás mélyebb 0,01mm-nél.Ezt tuti ki fogom próbálni,mert nem biztos,hogy gyakorlatban az a végeredmény jön ki,mint amire gondolok.(lehet rosszabb,lehet jobb)Aki kísérletezgetett már ilyen dolgokkal,az bátran írjon.

Üdv! Zoli
(#) kila válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 18, 2010 /
 
Szia!
Én melegvízben oldott trisóval szoktam az alumínium alkatrészeket tisztítani.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem