Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Antennaerősítő
 
Témaindító: zspzs, idő: Ápr 11, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) zspzs hozzászólása Ápr 11, 2008 /
 
Sziasztok!
Ócska kínai távirányítós autó hatósugarát szeretném megnövelni. Jelenleg 5-8 m. Jó lenne kb. 20 métert elérni.. A frekvencia 27 MHz.
Mivel kísérletezzek? Esetleg elég az antennákat kicserélni, vagy valami egyszerű kapcsolás segíthet.
Jelenleg az adón egy kb. 50 centis teleszkópos antenna van, a vevőn megy egy nagyjából 15 centis drót.
Köszi előre is a segítséget!
Péter
(#) ferci válasza zspzs hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /
 
Az adóantenna hangolását ( hosszát ) kellene ellenőrizned, de ez nehéz dió jelenleg.
Célszerű lenne hasonló hosszúságú antennát tenni a vevőre is.
(#) bbatka válasza zspzs hozzászólására (») Ápr 11, 2008 / 4
 
Furcsa dolgot fogok mondani. Gitár jeladó-vevőkkel kísérleteztem hónapokig. Mindenféle huzalantenna hosszt kipróbáltam a teljesítmény növelése érdekében és végül dühömben a végfok BFR91A tranzisztorára ráforrasztottam egy másik BFR91A-at és ez nagyot lökött a leadott teljesítményen. Tehát E-E, C-C, B-B-vel.
(#) zspzs válasza ferci hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /
 
ferci:
Köszi a választ!
Amennyire megértettem, az antenna hossza a hullámhosszal áll valamilyen arányban. Ha a frekvenciát tudom, tudom a hullámhosszt is. Már csak az arányszámot kéne tudni. Ez a nehéz dió?
(#) zspzs válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /
 
bbatka:
Köszi a választ neked is!
A végfok tranzisztorát vajh merre keressem? Érzem, hogy hülye kérdés, de kb. ennyire értek hozzá. Ja és az sem világos még nekem, hogy ez az adó, vagy a vevő oldalán történt..
(#) ferci válasza zspzs hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /
 
Az a nehéz neked, hogy hangolás közben mérd a kisugárzott teljesítményt vagy az antenna állóhullámarányát. Ez után jönne a vevőantenna optimalizálása.

bbatka az adó végfoktranyóját duplázta meg....
(#) m.joco válasza zspzs hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /
 
Hello
Az antenna hossza fele legyen a hullámhossznak.
Üdv.
(#) Ferkógyerek válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /
 
Elég furán mutatna a kezében egy 5,5 méteres antennával az a távirányító. Meg az autóra is egyet az 11m.
Akkor már egyszerűbb vezetékesre átépíteni 20m zsinórral
(#) bbatka válasza zspzs hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /
 
Az antennához legközelebb található, de nem légvonalban. Kövesd végig a nyákon. A lényeg hogy úgyanolyan tipusa legyen a tranzisztoroknak.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Ápr 12, 2008 /
 
De hogy ne csak offoljam a témát.
Ilyen alacsony frekvencián ilyen kis méretekben kompromisszumokat kell kötni és a fél vagy negyed hullámhosszú antennákat el kell felejteni.
Én nem bántanám az antennákat. A vevő oldalon azért nem mert valószínű szupreg vevő van az autóban és itt a túl hosszú antenna csak ront a helyzeten mintsem javítana.
Az adót pedig (ha egy kicsit adtak magukra) kihangolták az alkalmazott antennára. Ezért ha az antennát megváltoztatod a csatolókört is változtatni kellene ez pedig lehetetlen jól megcsinálni megfelelő műszerek és-vagy nagy tapasztalat nélkül.
Egyetlen lehetőségnek a végtranzisztor kimenőteljesítményének a növelését látom, de hogy ebben segíteni tudjunk vissza kellene rajzolni az áramkört.
(#) patexati válasza zspzs hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /
 
Van egy megoldás csak műszer kell hozzá mi nem olcsó és hozzáférhető A frekiket össze kell "hegyezni" az adón és a vevőn ezzel is nől nagymértékben a hatótávolság!Igaz lehet,hogy egy kínai cuccban nem sokáig tartaná meg a finomrahangolt frekiket a silány alkatrészek miatt!Szóval ez is egy megoldás ha hozzáférsz valami spéci frekimérő/jelgenerátorhoz
(#) szabi_o válasza zspzs hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /
 
Még egy járható út, az adó feszültség növelése.
Ehhez azonban alaposan át kell nézni az áramkört, valószínű némi kis módosításra szükség lesz, főleg, ha valamilyen IC-vel van felépítve. Arra vigyázz, hogy a táp feszültsége maradjon a megengedett határokon belül! Gondolom 2 ceruza elem a táp, ezt egy 9V-ossal lehetne helyettesíteni.
(#) zspzs hozzászólása Ápr 12, 2008 /
 
Köszi a válaszokat!
A tranzisztor duplázást kipróbálom. A többihez még fejlődnöm kell. De az érdekesség kevdvéért azért körüljárom ezeket is.

szabi_o: a táp már gyárilag is 9V. Amelyik alkatrészről lehet, lenézem, hány voltos, aztán megpróbálom növelni a feszültséget.

Amúgy érdekes, mindannyian az adóteljesítmény növelését javasoltátok. Magamtól a vevő érzékenységének javítására gondoltam volna. Ez a rutin hiánya..

Majd jelentkezem az eredménnyel.
(#) zspzs válasza bbatka hozzászólására (») Máj 11, 2008 /
 
Köszi bbatka, rajtam is segített ez a megoldás. Csak alig leltem tranzisztort, amelyik épp olyan, mint amilyen a távirányító végfokában van... Ment a pont.
Amúgy ez a megoldás hogyan működik?
Köszi és üdv Péter
(#) bbatka válasza zspzs hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Örülök hogy összejött.
Úgy gondolom dupla teljesítmény jut ilyenkor az antennára. Ez lehet a magyarázat. Hangfrekis erősítőknél régóta használják ezt a megoldást.
Próbálkoztam 3 tranzisztorral is , de lényegi javulást nem vettem észre. Szerintem azért nem ,mert az előtte lévő fokozatot annyira beterhelte, hogy nem tudta meghajtani.

(#) Zoli_bácsi hozzászólása Okt 26, 2008 /
 
Hello

Van egy táskarádióm, ami a műhelyben kapott helyet. Sajnos a hely adottságai miatt elég gyenge a vétel. Mellesleg vályog ház és a vályog sokat csillapít. Próbáltam egy drótot kifeszíteni huzalantenna gyanánt, valamivel jobb, de mégsem az igazi. Gondolom valamiféle antenna erősítőt kellene használni e probléma megoldására. Mivel rádiófrekvenciás áramkörökkel még nem volt dolgom, ezért kérnék tanácsot.

Köszönöm.
(#) Zoli_bácsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 26, 2008 /
 
Köszönöm. Akkor az udarra kifeszítek egy hosszú tömör eres, szigetelt vezetéket. Teszek egy próbát.
(#) gyulank hozzászólása Dec 31, 2010 /
 
Sziasztok!
DVB-T vételhez kéne minél nagyobb teljesítményű erősítő kapcsolás.

Jelenleg
ezt, és ezt találtam.

Az elsőhöz odaírták, hogy főleg VHF sávon jó. Ez nem tudom mit takar, nekem van 3 BFY90-es tranzisztorom. Az adatlapján 1GHz-t írnak. Szóval nem tudom, hogy ez a kapcsolás a v69-es csatorna körül milyen erősítést produkál.

Egy másik fontos kérdés, hogy hogy lehet ezeket a kapcsolásokat átalakítani úgy, hogy beépíthessem a dipól dobozba közvetlenül úgy, hogy a tápfeszültséget koaxon kapja?
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Szia!
A BFY90-et felejtsd el. Használj BFR91A-t.
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Szerintem használj ilyet: Bővebben: Link. Ehhez nem kell tápfeszültség feladó, mert a beltériből megkapja a tápfeszültséget, ha engedélyezed a menüben.
(#) ha1drp válasza gyulank hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Előerősítőket azért alkalmaznak, mert az antenna és a vevőkészülék közt lévő koax kábel csillapít. Ezt a csillapítást kell pótolni. Nem tudom milyen koaxkábelt használsz, de nem érdemes nagy erősítést használni, mert úgyis felesleges, ráadásul rontja a vevő intermodulációs jellemzőit.
Fontosabb az előerősítőnél a minél kisebb zajszám (A linkeltek egyike sem felel meg ennek a kritériumnak!) ez a mai modern félvezetők (Gaas-, Hemt-, MOSFET) korában 1 dB alatt szokott lenni. Amennyiben egy zajos erősítőt építesz még le is fogod rontani, ugyanis a hasznos jel elveszik, te pedig csak a zajt fogod erősíteni.
Általában max. 20dB körüli erősítést szoktak használni erre a célra. Ez 2db BFR91, illetve egy MMIC, de ez utóbbi ne legyen MAR vannak zajtalanabbak pl.: MGA62563. Illetve, ha szükséges a jel szintjének csökkentése az mindig a kimeneti oldalon legyen.

A tápfeszültséget a koaxon így lehet felvinni:
Bővebben: Link
(#) gyulank válasza ha1drp hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Azt mondod, hogy lehetetlen növelni a nyereséget?
Olyan helyen lakok, ahol nagyon alacsony a jelszint.
Vettem egy nagy nyereségű széles sávú antennát, de csak az analóg csatornákat fogja be kb. olyan minőségben, mint a lepkeantennám erősítővel.
Jelenleg annak az erősítőjét raktam bele ebbe az antennába. Így be tudom fogni, de akadozik. Próbáltam itt-ott... a legjobb helyen van, szóval innentől az antennával nem tudok több jelet befogni, csak lehet valahogy erősíteni. Értem én, hogy optimális esetben csak a csillapítás veszteségeit elég kiegyenlíteni, de itt egyáltalán nem optimálisak a körülmények.

Az erősítő táplálását koaxról ugyanúgy nem értem. Gondolom, ez a rész beltéri adapter, de mi van az erősítővel? Hogy kell átrendezni, hogy működjön koaxról? Amúgy amiket 6-7 ezer Ft-ért lehet venni kész erősítőket, azoknak is 3dB a zajtényezőjük. De a 30dB-hez(1:1000) képest az a 3dB zaj nem tűnik soknak, viszont most nem tudom, hogy a nyeresége a megfelelő frekvencián melyik tranzisztornak jobb. Jelenleg nekem ritka szaggatással bejön a 44-es csatorna "A" Kékes, a 63-as "C" Tokaj sok akadással, és a 68-as "A" Tokaj egyszer sem jött be, a 69-es "C" Kékes pedig nagyon ritkán, és nagyon rosszul. Hozzáteszem, hogy Tokaj felé áll, mert más irányban semmit nem fog be. Legalábbis digitális adást. Ebben az irányban kb. 45°-os sávban jön be nagyjából egyformán, aztán semmi.
(#) gyulank válasza ha1drp hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Hol tudok venni, és mennyibe kerül például akkor egy MGA62563?
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Itt kapsz ilyen IC-t, de egy gyári erősítővel jobban járnál.
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Nem akarok sokat költeni rá. Mint mondtam most is gyári van benne.

Hogy kell átalakítani a kapcsolásokat, hogy működjön, ha az RF kimeneten kapja a tápot?
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Itt meglátod, hogy hogyan van ez megoldva. Az L4 és C8-al van leválasztva az egyenfeszültség a koaxról, a C7 pedig az erősítő kimenetét választja el a tápfeszültségtől.
Egy másik: Bővebben: Link
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
De ezeken a kapcsolásokon nem a koaxról kapja a tápot...
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
A koaxról is kaphatja, de a helyszínen is. Úgy van a kialakítva.
(#) gyulank hozzászólása Máj 7, 2011 /
 
Ilyen antenna impedanciája mennyi? Szóval a dipól olyan, hogy 1 villa az egyik, és másik villa a másik pólus.
Az egy dolog, hogy 75 ohm-ot írnak rá, de alapból van a dobozban egy ilyen, ami gondolom illeszti, és ez után lesz 75 ohm.
Szóval, ha ezt kiveszem, mert az erősítőt raknám a dobozba, az erősítőbe milyen illesztést kell rakni a dipólhoz?

ANT.jpg
    
(#) Ge Lee válasza gyulank hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Az erősítőbe azt az illesztést kell raknod a dipólhoz, ami már benne is van. Miért akarod kivenni? Pont az impedancia illesztés és a szimmetrizálás miatt van benne (a dipól szimmetrikus, a levezetés pedig asszimmetrikus). Egyébként ha jól tudom ez a fajta dipól is 240 ohm.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem