Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » APEX-audió (Mile Slavkovic)
 
Témaindító: Alkotó, idő: Máj 30, 2016
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 3
(#) nandika76 hozzászólása Júl 15, 2018 / 3
 
Sziasztok.
Elkészült, azaz dobozba van az első sr200-as példányom. Hálás köszönet a panelok terén nyújtott segítségért, Alkotó mesternek. Néhány gondolat a szerkezetről. Hibátlan indulás első bekapcsolásra, semmilyen anomália nem volt (egy tranzisztor általam felcserélésén kívül). A gép irdatlan teljesítménnyel rendelkezik van benne tartalék. Bár 8ohmra van tervezve nálam a 4ohm sem hozta zavarba, bár ebben az esetben már jelentős hőtermelés lépet fel, amelyet aktív hűtéssel normál szinten lehet tartani. Ezt több órás (szomszéd kergető) meghallgatással tudom igazolni. A 4ohm-os terhelésre a tápfesz clip közeli hangerőnél már erősen csökken +-82 voltról 69 voltra esik vissza. A védelem teljesen korrekt, túlvezérlésnél azonnal leold. Teljesen zajmentes ahogy Alkotó is írta, magassugárzóra tapasztott füllel sem lehet semmilyen alapzajt felfedezni. A hangja szerintem nagyon, túl részletező, viszont megfogott. Nincs túlzott lecsengése. Mindezt csak füllel hallgatva semmilyen méréssel nem tudom igazolni. Összehasonlítási alap egy Quad 405 és egy TDA7294-es erősítő volt.

Tehát összegezve:

Nagyon tudom, sőt csak ajánlani tudom minden zeneszerető "őrültnek" mind a használatát vagy a megépítését. Még egyszer köszönet a segítségért mindenkinek.Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza nandika76 hozzászólására (») Júl 15, 2018 /
 
Szépen megvalósítottad, gratulálok.
A jelentős hőtermelődés miatt, a "toronyszerű/kéményszerű" elrendezést ideálisnak érzem. Illetve számra a kompromisszumoktól mentes kivitelezhetőség mellett jelentős érv a hagyományos kivitelektől való eltérés is, ami szintén a javasolt irányba mutat. Nem kell egy erősítőnek feltétlenül vízszintesen lapos dobozban lennie.
(#) Alkotó hozzászólása Ápr 11, 2019 / 4
 
Az SR200-hoz kínált új paneltervet is kipróbáltam. Ez már kínai gyártás, olcsó, jó minőségű, és praktikus. Két egymás fölötti, azonos méretű panelből áll, amiket szalagkábel köt egymáshoz.
Külön érdekesség esetemben, hogy a legelső tesztpéldányban lévő alkatrészeket ültettem át az új panelbe. Tehát először bontás, majd ismételt beforrasztás. Volt bennem némi bizonytalanság egy ilyen manőver kapcsán, de a kiforrasztás két pákával várakozáson felült könnyen ment, és az ismételt beforrasztás is simán megoldható. Ha nekem sikerült a vaksi szememmel, akkor bárki meg tudja ezt csinálni.
Az alapterv nem a fotón lévő bordára van optimalizálva, hanem a 8261-es profilra, de én most bordából is a régit használtam fel, csak fúrtam bele néhány új menetet a megváltozott panelméret miatt.
Egyenlőre még csak lapbortápról próbáltam ki. Minden jól működik, nyugalmi áram szépen beállítható, a teljesítmény tranzisztorokon egyenletesen oszlik el a terhelés (az ellenállásaikon mérhető feszültség alapján 5,8-6,1 mV között mozog, ami nagyon jó érték, 5%-on belül van). Kimeneti DC szint +-3 mV között ingadozik, de ebben TL071 van a kompenzálásban.
Továbbra is jó szívvel ajánlom az erősítőt azoknak, akik valami "nagyobbat" akarnak építeni, és akik hajlandók előre legyártatott, kipróbált nyákra építkezni.

Felhasználói kérésre módosítva.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) blasz hozzászólása Ápr 13, 2019 /
 
Sziasztok,van ennek az erősítőnek nem smd-s változata? Szívesen megépíteném de smd forrasztására esélyem sincs.
(#) Karesz 50 válasza blasz hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Ennyire rossz a szemed?
(#) blasz válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
A szemem se az igazi bár látok azért hanem a kezem ezt nem tudná csinálni. Autószerelő vagyok nem tudja ezeket a mütyür dolgokat fogni.És nem is ismerem túlzottan az smd kódokat,jelöléseket.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2019
(#) Karesz 50 válasza blasz hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Nem annyira veszélyes. Úgy szoktam, hogy az egyik SMD padra teszek egy kis ón pettyet (ha három kezem lenne erre sem lenne szükség) aztán egy hegyes óráscsavarhúzóval odapiszkálom a kis bolhapiszkot, majd a mutatóujjam körmével jól leszorítom és egy hirtelen mozdulattal ráolvasztom az ónt. Ezután mondani kell neki, hogy na most ugrálj te kis mocsok.
(#) blasz válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Próbáltam már nem nagyon megy sajna.És a jelölések ismeretének hiánya is vissza tart tőle.
(#) Alkotó válasza blasz hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Van (amiket én láttam azok nem voltak kielégítő minőségű tervek, ezért is hoztam létre a saját gondolatom szerinti változatot -amiben vannak SMD-k is).
Én még tőled is jobban irtóztam még a gondolatától is hogy valaha SMD alkatrészhez nyúljak. Aztán váltottam néhány gondolatot Attila86-al, majd vettem tőle egy labortápegység panelt, és kipróbáltam. Pillanatok alatt eloszlott minden aggodalmam. Gyorsan és tökéletesen lehet kezelni ezeket az alkatrészeket ha jó a panel. Az én látásom nagyon korlátozott, ezért használnom kell optikai tuningot, és ezen kívül még egy jó csipesz, hegyes páka, és megfelelő ón kell (semmi más).
(#) Alkotó válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Óráscsavarhúzó, és köröm helyett nekem jól bevált a csipesz. Először egy tűhegyessel csináltam, majd később átalakítottam egy szélesebbet ilyenre. Ma már mindkettőt használom, célszerűségi alapon kiválasztva a megfelelőt (a célszerűség itt általában azt jelenti, hogy melyik akad a kezembe).
(#) blasz válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Lehet megpróbálom,de az smd alkatrészeket nem ismerem főleg a jelöléseit.De annyit dicséritek az Apexet hogy megkel hallgatnom ehhez pedig építenem kell,és nem utolsó sorban kész panelt kell szereznem.Nem tudok most semmilyen panelt készíteni,igy marad a készen vásárlás,vagy készíttetés.
(#) morell hozzászólása Ápr 13, 2019 /
 
Sziasztok!
Kisebb teljesítményű APEX erősítőkről tudtok valamit mondani? SR50 vagy más?
Nekem ez nagy lenne.
(#) Black7275 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 3, 2021 /
 
Szia!
Esetleg kaphatnék vasaláshoz egy pdf dokumentumot?

Előre is köszönöm.
(#) Alkotó válasza Black7275 hozzászólására (») Nov 3, 2021 /
 
Véleményem szerint ez a panel otthoni körülmények között nem készíthető el az elvárt minőségben.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2021
Moderátor által szerkesztve
(#) Arcor válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 2, 2023 /
 
Kedves Alkotó!
Szeretném utánépíteni a lágyindítót, de csak 10R-os NTC-ket tudok szerezni. Beszerelhető a két 4R7 soros NTC helyére 2db 10R-os NTC párhuzamosan, majd sorba kötve szintén 2db 10R-os párhuzamosan kapcsolt NTC-vel? Vagy itt nem úgy megy mint a mezei ellenállásoknál?
Köszönettel: Arcor
(#) Alkotó válasza Arcor hozzászólására (») Nov 2, 2023 /
 
Az NTC-ket kötheted sorba és párhuzamosan is. De az ideális érték változó.
Azt kell alapul venni milyen trafó bekapcsolását akarod puhítani. Az NTC(k) csak addig vannak az áramkörben, ameddig a relé meg nem húz (2-3 sec.) A 4,7+4,7R- os érték csak egy középtartomány, ettől lehet kisebb és nagyobb is az NTC ideális ellenállása. Az NTC úgy működik, hogy szobahőrmérsékleten névleges értékeű az ellenállása, ami korlátozza a trafó áramát. Aztán amikor már átfolyik rajta a trafó árama, akkor attól melegszik, és ennek hatására csökken az ellenállása. A kisebb ellenálláson kisebb feszültség esik, ezért kevésbé melegszik, és így beáll egy egyensúly. Ezért vannak olyan trafók, amikbe eleve beleépítenek NTC-ket.
Ennél a lágyindítónál az egyensúly nem számít, mert a relé kis késleltetéssel áthidalja a korlátozó NTC-ket.
Tehát a trafó áramától függ milyen NTC-t érdemes használni.
Nyilvánvalóan maflaság hogy nem lehet beszerezni 4,7R-os értékű NTC-t. Nekem az első keresés azonnal találatot hozott.
(#) Arcor válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 2, 2023 /
 
Köszönöm! Akkor majd kísérleti alapon eldől, milyen érték lesz a befutó!
(#) Alkotó válasza Arcor hozzászólására (») Nov 2, 2023 /
 
A kísérletezés hosszadalmas és hordozhat buktatókat.
Célravezetőbb a trafó teljesítményére alapozni, és mérni az áramot.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem