Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramgenerátor
 
Témaindító: DuMatyi, idő: Aug 28, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 24
(#) proli007 válasza kisedison hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Hello! Számolgass utána. Led-nél nem sokra mész a PWM-el, csak akkor érdemes használni, ha változtatni is szeretnéd az áramot. De ha ezt teszed, ki fogja korlátozni ekkor a maximális Led áramot? A PWM "kisuttyantja a jelet", aztán lesz ami lesz? Az áramot visszamérni csak integrálás után lehet. Annak késedelmi ideje van. Közben ki korlátozza az áramot? Mert a proci épp méri, vagy várja az átlagot.. De próbáld ki! üdv!
(#) crazybob hozzászólása Márc 20, 2014 /
 
Kedves hozzáértők, meg mindenki más
Szeretnék segítséget kérni egy kapcsolóüzemű áramgenerátor megépítésével kapcsolatban. Egy indukciós fűtőegységhez szeretnék áramkorlátozást építeni, de körülbelül 50-60A-ről lenne szó és maximum 50V-ról. Ilyen nagy áramra még sosem terveztem ilyesmit. Esetleg, ha volna valaki, aki már épített ilyesmit és hajlandó lenne megosztani velem a tudást, annak nagyon örülnék. A topicot már végignyálaztam, de nem találtam nekem való infót.
(#) Kovidivi válasza crazybob hozzászólására (») Márc 21, 2014 /
 
Szia.Indikciós fűtőegység egy tekercs és a hozzá tartozó vezérlő áramkör. Ehhez hogyan akarsz áramkorlátot készíteni? Vagy magát a vezérlőt szeretnéd elkészíteni?
(#) reddot hozzászólása Aug 31, 2014 /
 
Szevasztok!
Szükségem lenne egy olyan "EMBERES" áramgenerátor kapcsolásra, amivel áramváltókat lehet tesztelni.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2014
(#) pucuka válasza reddot hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Van egy pici félreértés. Ebben a topikban olyan áramgenerátorokról van szó, amely a terhelő ellenállástól függetlenül, ugyanakkora áramot szolgáltat. (legalábbis bizonyos határok között)
Egy vezetéken átfolyó áramot a terhelés változtatásával tudod szabályozni, (ohm törvény) amivel nem csak tesztelheted, hanem mérheted is az áramváltóidat. Csak a terhelés nagyságát (ellenállását) kell szabályoznod. A feszültség forrásodnak kell eléggé teher(áram)bírónak lenni.
(#) reddot válasza pucuka hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Igen, jól látod. Mérni is szeretném az áramváltókat és ehhez keresek kapcsolást, ami legalább 100A-t ki tud préselni magából. (50Hz-en) Vagy erre nem vonatkozik Ohm törvénye?
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2014
(#) proli007 válasza reddot hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Hello! Ehhez nem áramgenerátorra van szükséged, hanem egy szabályozható toroid trafóra, és pld. egy pisztolypákára ami simán leadja a 100A áramot. Valamint egy sönt ellenállásra, amivel ellenőrizni tudod az áramot..
(#) reddot válasza proli007 hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Köszi a segítséget!
(#) kaqkk hozzászólása Szept 2, 2014 /
 
Egy olyan kapcsolást keresek amellyel 0-20A közt beállítható áramerősséget tudnék állandó és értéken tartani -1-2v feszültség mellett
(#) kadarist válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
A terhelőellenállás hogy alakul? Mihez kellene ez?
(#) kaqkk válasza kadarist hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Galván réz-galván ón felviteléhez (az ellenállás a felülettől függ tehát nagyon változó) de természetesen kisebb felülethez alacsonyabb áramérték lesz beállítva (1A/dm2)
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2014
(#) proli007 válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Hello! Talán legegyszerűbb lenne egy PC-táp 5V-os kimenetét áramszabályozásra rávenni.
(#) Peter65 válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Nekem kettő ötlet jut eszembe;
1. Primer oldali szabályzó, és a szekundert egyenirányítani. Erre áramszabályzós kapcsolást nehéz lesz találni, neked kellene összehozni.
2. Szekunder oldali tirisztoros áramirányító (ez lehet 1F1U2Ü, amihez csak 2db tirisztor kellene). Ennek a szabályzó körét lemásolhatnád egy DC hajtás áramszabályozójáról. Ilyen kapcsolást hamarabb találni. Bővebben: Link
(#) kaqkk válasza proli007 hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Van egy nagy trafóm vastag alacsony menetszámú primerrel azt gondoltam felhasználni , de ha pc táppal egyszerűbben megoldható akkor szerzek azt...
(#) kaqkk válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Köszönöm a linket , elmentettem a kapcsolást és átagyalom az adaptálás lehetőségét.
(#) mark.budai hozzászólása Szept 15, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne, ezekkel az IC-kel, mint 2575, vagy 2576 (Adj. típusok), nem lehetne áramgenerátort csinálni? Szükségem lenne egy jó hatásfokú áramgenerátorra, a dissziptív cuccok nem jöhetnek szóba. Szeretném, ha a kimenő áram állítható lenne egy trimmerrel, és 2A-nél több nem kell. Keresetem ilyen irányú alkalmazását ezeknek az IC-knek, de nem találtam a guglival értelmeset.
(#) philips100 válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 15, 2014 /
 
Szia,

Ezen az oldalon találsz kiindulási alapot:
http://www.egyeni.hu/?aramgenerator-led-hez,18

üdv
(#) mark.budai válasza philips100 hozzászólására (») Szept 15, 2014 /
 
Ez nagyon jó, köszönöm a segítséget!
(#) jog27 hozzászólása Dec 7, 2014 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni egy egyszerű kis áramgenerátor kialakításában LED-ekhez.
A terv az lenne, hogy hetesével sorba kötött nagyfényerejű 5mm-es kék LED-eket szeretnék használni, két vagy három ilyen ágat. Vagyis 14 vagy 21 LED-et még a beépítés helye szabja meg a LED-ek számát. Áganként 20mA-rel számolok, úgyhogy vagy 40 vagy 60mA kell.
Persze ha ezen változtatni kell, akkor lehet, nem szentírás

A tápegység amiről menne a dolog, az egy már ki nem használt töltő lenne. Az van rajta, hogy 21V DC 400mA. Üresjáratban a feszültsége terheletlenül 24,6-24,8V, ha rákötök egy 24V 3W-os kis égőt, akkor kb. 22,1-22,2V a feszültsége. Ekkor kb. 0,1A áram folyik a ultiméter szerint.

Szóval ez lenne az alapanyag. Néztem áramgenerátoros kapcsolásokat, tranzisztorost és LM317-est is, de azt nem értem, hogy a feszültséggel mit kellene csinálni, mert az rendben van, hogy az átmenőáramot szabályozza a kapcsolás, de a feszültséggel mi van? 2,8-3V környéke ha jól tudom a kék LED nyitófeszültsége, de sokkal nagyobb feszültséget meg nem is bír ki egy LED.

Köszönöm a segítő jellegű hozzászólásokat előre is!
(#) proli007 válasza jog27 hozzászólására (») Dec 7, 2014 / 1
 
Hello!
- Ha egy áramkörben áramgenerátor van, akkor a feszültség a terhelés nagyságától függően "magától" beáll. A maradék feszültség, meg az áramgenerátor szabályzóeszközére jut.
- Tehát a feszültséggel annyiban kell foglalkozni, hogy az elegendő lesz-e. Vagy is a Led-ek összeadott nyitófeszültségénél, a tápfeszültségnek 1..3V-al magasabbnak kell lenni. (Mert ebből működik majd az áramgenerátor szabályozása.
- Ha 21V a táp, és egy Led nyitófeszültsége 20mA mellett mondjuk 2,8V, akkor a Led-ek száma 7-nál több nem lehet egy sorban. Mert 7*2,8=19,6 így 21-19,6=1,4V lesz. Egy tranyós, vagy Fet-es áramgenerátornál ez pld. megfelelő lehet, de LM317-nél már nem. Mert az LM317 ki és bementi feszültségének minimális különbsége 2V és az ellenállás amivel az áramot szabályozza, azon mindig a belső referencia feszültsége esik. Ami 1,2V. Ez összesen minimum 3,2V. Tehát LM317 esetén a 21V feszültséget 17,8V-ig lehet kihasználni a Led-ek számára..
(#) jog27 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Nagyon köszönöm a felvilágosítást!
Tehát ha jól értem, akkor megcsinálom az áramgenerátort, akkor nem kell a LED-ek elé ellenállás. Csak simán tulajdonképpen sorba kötöm a tápot, a sorba kapcsolt LED csoportokat és az áramgenerátort és ennyi az egész. Persze megnézve ahogy írtam is, hogy a tápfesz. elég legyen.

(#) nedudgi válasza jog27 hozzászólására (») Dec 8, 2014 / 1
 
Nem.
Az áramgenerátor a tervezett áramot mindenképpen belepaszírozza az utána kötött alkatrészekbe, mindaddig, amíg a feszültséget emelni tudja, akár a LEDjeid élete árán is.
Kvázi párhuzamosan kötött LED(sor) esetén az egyik kiesésekor a rájutó áramot a többinek kell lenyelni, ami korai öregedést, halált okoz.
Ebben az esetben két ésszerű megoldás létezik. A esetben kisteljesítményű kéttranzisztoros áramgenerátor három példányban, áganként egy-egy. B esetben stabilizált feszültséget engedsz a LEDek+előtétellenállás kombókra, ez kevesebb alkatrészt igényel, de a LED réteghőmérséklet függvényében pár százalékos áramváltozást eredményez. Az más kérdés, hogy az áramot be lehet állítani a maximálisnál kisebb értékre, így a biztonságos határon belül maradunk, legfeljebb a fényerő szabad szemmel alig észrevehetően csökken. Az A és B megoldás között a felhasználás célja, a rendelkezésre álló hely szerint kell választani.
(#) ktamas66 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Nekem ez a megoldás tetszik, ilyen kis áramhoz SMD-ben kis helyen össze lehet hozni.
(#) jog27 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Értem!
Most már tényleg érthető a dolog teljesen. Köszönöm szépen!

(#) petrosz hozzászólása Dec 28, 2014 /
 
Sziasztok! LPC 826 250(?)mW-os lézerdiódához építenék egyszerű áramgenerátort. 3 db ceruzaelem lenne az áramforrás, és 300 mA kellene neki. Néztem többfelé, pont ilyet nem találtam, Skorié túl bonyolult, pici helyen kell elférjen. LM 317-tel megoldható valahogy?
Üdv!
(#) Ge Lee válasza petrosz hozzászólására (») Dec 28, 2014 /
 
Ha megfelel az analóg megoldás akkor megoldható 2db tranzisztorral is. Ha kapcsolóüzemű kell, akkor vannak céláramkörök, pl. UC3843 stb.
(#) nedudgi válasza petrosz hozzászólására (») Dec 28, 2014 /
 
Az LM317 beépítésekor kapásból buksz több mint 2V tápfeszültséget.
Az AMC7135-nek van 300mA változata, de macerás a beszerzése, tehát marad a tápfeszültség emelése, vagy a bonyolultabb kapcsolás.
(#) petrosz válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 29, 2014 /
 
Tudnál egy skiccet adni ehhez az UC3843hoz? (Tehát 3 ceruzaelem, 300mA). (Vállakozó kedvem van, elektrotechnikai ismereteim egy megrajzolt kapcsolás megépítéséig terjednek)
(#) petrosz válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 29, 2014 /
 
Erre gondolsz? Bővebben: Link
Itt van belőle: Bővebben: Link
Gondolod, ez jó nekem?
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
(#) proli007 válasza petrosz hozzászólására (») Dec 29, 2014 /
 
Hello! Rajzot az UC3843-hoz? Ritkásan. Mert 8..9V alatt nem is működik..
Következő: »»   18 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem