Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramgenerátor
 
Témaindító: DuMatyi, idő: Aug 28, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   22 / 22
(#) Zoli_bácsi válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 29, 2019 /
 
Viszont ha feszgenerátor üzemmódot használok, akkor nem igazán tudom a fényerőt változtatni, mert a ledeknek áramgenerátor kell, vagyis a ledre jutó árammal tudom a fényerőt állítani.
(#) Zoli_bácsi válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 29, 2019 /
 
Ennek tükrében viszont 12V-os táplálás esetén, már 3 ledet sorba tudok kötni, az 9v. Ha a ref. fesz+drop. fesz. értékét összeadom, akkor az 2,5V 12-2,5=9,5V, tehát 0,5V-ot kell csak megfogni.

0,5/0,02A=25R. Ez a "biztonsági" ellenállás, ami nem engedi 20mA felé az áramot, amikor a poti 0-n van.

Az alábbi kapcsolással könnyebb szemléltetni:
(#) nedudgi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 29, 2019 /
 
Dehogynem tudsz fényerőt változtatni. A 1117-ADJ feszültségét egy ellenállásos osztóval kell állítani, az alsó tagnak poteciométert teszel - így állíthatod aa LED(ek)re jutó feszültséget 1,25V alsó határral. Ott már meg sem nyikkan egy LED.
(#) Zoli_bácsi válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 29, 2019 /
 
De egy LED fényerejét nem feszültséggel szabályzunk, hanem az árammal. Ha van a LEDnek áramkorlátozó ellenállás, és a feszültségét szabályzom, akkor ha elérem a nyitó feszt, akkor egyszer csak világít. Ha csak épp elérem akkor dereng. Nem jó. Mindenképpen áramgenerátor kell, nem feszültség generátor.

A kapcsolás így nem lenne jó?
(#) nedudgi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 29, 2019 /
 
Ugyanarról beszélünk.
Az áramkorlátozó ellenállás egy adott feszültségen korlátozza maximumra az átfolyó áramot. Ha a bemenő feszültség ez alá a feszültség alá esik, az átfolyó áram szépen lecsökken - a fényerő csökken.
Az áramgenerátor az áramot mindenképpen belepasszírozza a kimenetére kötött terhelésbe az áramot. Ha a terhelés ellenállása megnövekedik, a kimeneti feszültséget megnöveli.
A LED áramát korlátozni kell. Ennek legegyszerűbb formája az előtétellenállás. Bonyolultabb megoldás az áramgenerátor, de minden egyes LED(sor) külön áramgenerátort igényel, viszont konstans fényerőt kapsz. Háromlábú feszültségstabilizátorral készült áramgenerátor esetén a gond az, hogy a terhelés teljes árama a potenciométeren folyik, kérdés, hogy bírja-e?
(#) Zoli_bácsi válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Okés, köszönöm. Akkor ezt veszem alapul a tervezésnél.
(#) ferci válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Ez a rajz se nem áramgenerátor, se állítható táp.. hol van a poti? Rövidzáron...kimenet ? Alap..
(#) Zoli_bácsi válasza ferci hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Már azóta javítottam, véletlen maradt benne az a vonal. Alap...
(#) ferci válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Akkor szedesd ki a moderátorokkal.. de akkor se lesz belőle így áramenerátor, csak egy állítható feszültségű táp.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2019
(#) Zoli_bácsi válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Kipróbáltam a kapcsolást. De sajna nem úgy működik, ahogy kellene. Az egyik 3-as csoport led sokkal hamarabb kezd el nyitni, minta másik. Egyenként jól működik. Ezért minden ledhez egy előtét ellenállást tettem, és így az összes led egyszerre nyit. Végül is így marad. Persze ez nem egy olyan igazi áramgenerátor, hanem inkább feszültség szabályzó, mint ahogy ferci is írta.
(#) proli007 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 30, 2019 / 1
 
Hello! Kicsit kevered a rajzokat, most újfent a párhuzamos kapcsolást tetted be. De maradhattál volna a mezei áramgenerátor mellett is, pld..
(#) Zoli_bácsi válasza proli007 hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Ma reggel megépítettem a kapcsolást, működik is, csak nem lehet teljesen 0-ra leszabályozni a led-ek fényerejét. 6db fehér ledet használtam, és egy zöldet a potméternél. Próbáltam a 82R ellenállások cseréjét, de nem ment le a fényerő, illetve nem csökkent az áram annyira, hogy a ledek sötétek legyenek.

Köszönöm.
(#) ferci válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Tegyél a 4148 mellé egy kis schottky diódát és ha úgy jobban megfelel, cseréld be.
(#) Zoli_bácsi válasza ferci hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Értem, köszönöm. Nem elég gyors a 4148 akkor az lehet a gond?
(#) ferci válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Ááááá... nem tudod a BC bázis nyitó alá nagyon letekerni a feszültséget..
Pár uA is elég oda, hogy a ledek életjelet adjanak..
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2019
(#) Zoli_bácsi válasza ferci hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Gondolom ez a tranzisztor áramerősítési tényezője miatt van.
(#) ferci válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Nem.. a 4148-on eső feszültség egy hajszállal több lehet, mint a BC Ub-e+UR összege és már pár uA-t vezet a tranzisztor.
(#) proli007 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 1, 2019 / 1
 
Hello! Ez így is van, a karakterisztikán is látszik.
Ez egy nagyon egyszerű feszültség vezérelt áramgenerátor. A referencia feszültségét a zöld Led kb. 2.2V nyitófeszültsége biztosítja. A potival ezt a feszültséget szabályozzuk. De a tranzisztor nyitásához, kb. 550..600mV szükséges. Amíg ezt a poti el nem éri, nincs áram. Tehát ha nullától vezérelnénk, lenne a potin alul egy holt sáv. Ezért van a dióda, ami kb. 600-700mV nyitófeszültségével biztosítja hogy ne legyen a holtsáv. De mivel a dióda nyitófeszültsége kicsit magasabb mint a tranyó bázis-emitter küszöbfeszültsége, így nem szabályozódik le teljesen nullára az áram. De ha ez zavar, a dióda helyett akár egy 300Ohm-is ellenállás is alkalmazható. Vagy mint ahogy ajánlották is egy Schottky dióda, mert annak nyitófeszültsége 200..300mV körüli lesz. Akkor egy minimális holtsávval kezdődik a szabályozás..
A 82 Ohm a maximális Led áramot állítja be. Ha a zöld Led nyitófeszültségéből kivonod a tranyó. kb. 700mV nyitófeszültségét és elosztod az ellenállás értékével, megkapod a maximális áramot. Persze, mivel ez egy nagyon egyszerű kapcsolás, nem három tizedes pontossággal, hanem közelítő értékkel. De három Led vezérlésével, ugye "nem lőnek nyulat.."

Egyébiránt nem egészen értem, miért kell a Led-nek teljesen leszabályozni, mikor tápfeszültség alatt van az áramkör? Mert így csak a "villanyt pazarolod". De ugye nem tudjuk mit is szeretnél tulajdonképpen.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2019
(#) Zoli_bácsi válasza proli007 hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Köszönöm szépen!

Minden tökéletes!! Nagyon pici a holtidő a potinál.
Következő: »»   22 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu