Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramgenerátor
 
Témaindító: DuMatyi, idő: Aug 28, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 24
(#) Kovidivi válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 3, 2022 /
 
RC taggal símítani a söntön eső feszültséget?
(#) Elektro.on válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 3, 2022 /
 
Valami hasonló megoldáson gondolkodtam én is.
A fogyasztó amit szabályozni kellene, nagyon kis ellenállású és 1 sec. után melegedésre tovább csökken.
De a korábbi hozzászólásomban linkelt Hall elemes áram mérő adatlapja végén találtam tipikus alkalmazásokra olyan példát ami nekem jó lehet.
(#) Peter65 válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 3, 2022 / 1
 
Szia!
Az ACS712 nyilván tenni fogja a dolgát, az adatlapban specifikált pontossággal fog mérni. Hogy ez elegendő-e, azt neked kell tudnod.
A megfelelő mérési eljárásra a főáramkör ismerete nélkül nem nagyon lehet javaslatot tenni. Ha tényleg teljesen ohmos a terhelés, és a 12V stabilizált, akkor ha nekem kellene megoldanom, az úgynevezett "center-aligned mode" pwm vezérlés választanék, amihez viszonylag könnyen hozzászinkronizálható a pwm kitöltés közepéhez az ADC mintavételezése, és a mért áram, illetve az ismert pwm kitöltési tényezőt figyelembe véve kiszámolnám az aktuális áram-középértéket (már ha annak kell állandónak lenni). Az eredmény lehet egy áramszabályzó visszavezetett jele, de lehet hogy inkább az ellenállást számítanám vissza, és a következő pwm kitöltési értéket ennek alapján határoznám meg.
A gyakorlatban félő, hogy az ohmos terhelésnek olyan induktivitása lesz, ami a pwm vivő frekvencián már számottevő impedanciát jelent, és emiatt annyira megváltozik az áram alakja, hogy a fenti módon kiértékelt áram jelentősen eltér a valóságtól. Ebben az esetben célszerű lehet a kimenetre direkt egy fojtót vagy egy fojtó-kondenzátorból felépített alul-áteresztőt tenni, hogy az olyan mértékben szűrjön, hogy az azon kialakuló áramhullámosság már egy könnyebben kezelhető mérést tegyen lehetővé.
(#) Elektro.on válasza Peter65 hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Köszönöm a javaslatot.
A terhelés induktivitására nem gondoltam, mivel egy egyenesen kihúzott 450 mm -es SMA huzalról van szó. De mindenképpen kiszámolom mennyi is valójában, hogy ne okozzon meglepetést.
(#) GAnna válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 15, 2022 /
 
Nem tudom mennyire fontos a PWM, de én a következőképp csinálnám:
Klasszikus feszültségvezérelt áramgenerátor (műveleti erősítő, kimeneten tranzisztor v. fet, ellenállás).
Egy mikrovezérlő aminek van DA kimenete (pl. PIC-ben van 8 bites, ha nem elég használsz egy külső DA-t)
A mikrovezérlő bármivel képes kommunikálni (potméter, tasztatúra, PC stb.)
Ezenkívül felhasználhatod plusz mérésekre, naplózásra stb.
(#) Elektro.on válasza GAnna hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Szia!
Köszi a tippet, én is hasonló irányba kezdtem gondolkodni. Szerettem volna az analóg részt mellőzni, mert számolgattam mennyit melegedne a tranzisztor. De ilyen rövid időre precízen belőni PWM -el az áramot úgy, hogy a vezérlő a kijelzőt és a gomb nyomásokat is kezeli ,nem egyszerű.
(úgy értem időben. Sajnos idő problémáim amúgy is vannak. Azt hiszik , ha 2-3 alkalommal jönnek oda hozzám és adnak egy sürgős munkát ami tegnapra kell azzal mind megleszek egy nap alatt. De most elmondtam nekik, hogy a 8 óra az nekem is 8 óra. hiába adja ki 10 perc eltéréssel a két extrém sürgős munkát.
(#) GAnna válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 26, 2022 /
 
Nem tudom, hogy állandó üzemre, vagy csak mérésre kellene e. Ha állandó üzemre és félsz a sok hőtől lehetséges kapcsoló üzemű áramgenerátor, amit szintén lehet vezérelni feszültséggel. Régebben csináltam ilyesmit LM2596-al egy LM358-al kiegészítve.
Ez tulajdonképp egy áramhatárolós táp volt, de jól működött.
(#) Kovidivi válasza Elektro.on hozzászólására (») Jún 23, 2022 /
 
Az analóg rész csak egy bármilyen opamp, akár LM358 is elegendö lehet.
Még DA kimenetes uC sem kell, én simán a PWM kiementre raktam RC tagot, beállítottam, hogy kicsi legyen rajta a hullámosság, a sönt is kapott egy RC tagot, így a mért átlagáram megfelelö pontosságot adott.
Következő: »»   24 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem