Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   286 / 864
(#) Massawa válasza (Felhasználó 120038) hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

Az LCD-kben otthon vagyok, azokat én tudom AVR-ben (ASM-ben) kezelni, de az arduino és a filozofiája egy kicsit uj nekem.
Az I2C modulnak 8 kimeneti portja van, igy az LCD-t csak 4 portos verzioban tudja kezelni (D4-D7) a maradék 4 port a kezelésre kell -rs, en, rw és bl ( opcio). Ezek bekötése ez I2C modul és az LCD között teljesen szabad - azaz elvben bárhogy kötheted ( ami látszik is a forumokon) ezért látom értelmét abban a hosszu sorban ezt pontosan specifikálni -azaz az I2C kimenete hogyan illeszkedik az LCD-hez.
Nekünk most az a célunk, hogy I2C-n kapcsolodjon a display mert a többi Arduino port másra fog kelleni.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2016

Lassan összejövünk......
(#) (Felhasználó 120038) válasza Massawa hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

Igen, rájöttem én is, hogy miért LEHETNEK ott azok. Nem az arduino-nak szólnak, hanem az I2C-nek. Félreértettem, bocsánat.

Akkor már csak a .h fájlnak megfelelően kell felparaméterezni. Has nektek olyan van, ami kéri a soklábas verziót, akkor úgy, ha nerm akkor az enyémmel. Csak meg kell nézni milyen a lib ben ez a .h
(#) vyky válasza vyky hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

Sziasztok.Senki nem tud valami megoldást a problémámra?
(#) (Felhasználó 120038) válasza vyky hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

Sajnos mennem kell gályázni, de nem lehet, hogy a delay(50); miatt nem is az lesz a kitöltési tényező, mint amit szeretnél? Delay alatt nem ír semmit az analog pinre, lehet visszaesik 0 ra, így nem lesz jó.

A PWM jelnek folyamatosnak kell lennie nem? Azaz midig kell történnie írásnak és olvasásnak azon a lábon.

Lehet tévedek, de ezt másképpen kell megoldani szerintem.
(#) vyky válasza (Felhasználó 120038) hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

Szia. Köszönöm,megpróbálom Sajna nem vágom még ennyire,így minden támpont jól jön
(#) vyky válasza zosza18 hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

Szia. Köszönöm,de közben meglett a megoldás. Valóban a delay(50) volt a hibás. Átírtam 100-ra és most sokkal lassabban pörög fel,nem ránt.
(#) zosza18 válasza vyky hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

Szia!
Közben én meg utánanéztem már ennek a motorvezérlőnek...
Még jó hogy töröltem, mert baromság volt az előző hsz-em.
Örülök neki.
(#) vyky válasza zosza18 hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

Semmi baj, a szándék a fontos
(#) (Felhasználó 120038) válasza vyky hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

ok, de ne töröld ki a delayt!

Anélkül rögtön teljes terhelést kap!

Más kóddal kell, ha igazam van!

Nem töröltem ki csak átírtam 100-ra
(#) (Felhasználó 120038) válasza (Felhasználó 120038) hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

Látom már ok minden.

Másképpen gondolkodtam, de az nem volt jó.

Arra ondoltam, hogy a loop-on belül írsz a pinre, milis()-el vársz, majd 0 ra kapcsolod a lábat. Ekkor manuálisan oldod meg a problémát. Ilyenkor lehet azt csinálni, hogy lassan pörgeted fel a motort, de több ideig azonos a pwm, azaz, ha azt szeretnéd, hogy 10 sec alatt érje el a maxot, akkor 1 sec ig a milis 10, 1-2 sec tartományban 20, stb.

1. Bit-banging Pulse Width Modulation
  2.  
  3. You can "manually" implement PWM on any pin by repeatedly turning the pin on and off for the desired times. e.g.
  4.  
  5.  
  6.  
  7.  
  8.  
  9.  
  10. void setup()
  11. {
  12.    pinMode(13, OUTPUT);
  13. }
  14.  
  15. void loop()
  16. {
  17.    digitalWrite(13, HIGH);
  18.    delayMicroseconds(100); // Approximately 10% duty cycle @ 1KHz
  19.    digitalWrite(13, LOW);
  20.    delayMicroseconds(1000 - 100);
  21. }

De látom erre van jobb megoldás is.

Szerintem maradok ez első kódnál De köszönöm a fáradozást.
Ui.: A neten azt mutatják a képek,hogy az L293-rará lehet kötni max 35Voltot.
De a GNd-e az arduino Gnd-vel közös ,ez lehetséges? Nem ölöm meg vele?
(#) GPeti1977 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

Ne gondokozzatok a problémán beírtam hogy
ws2812<E,4> LEDstrip;
és a digitális 3. lábon kijött a jel.
Global variables use 1 640 bytes (20%) of dynamic memory, leaving 6 552 bytes for local variables. Maximum is 8 192 bytes.
SD kártyával meg a 762 LEd del ennyi RAM fogyott így szabad a pálya több száz animációt is kirajzolhatok 17 millió színárnyalattal, csak a képek megrajzolása elég körülményes paint-ben, ki kéne egészíteni hogy betöltök egy képet és azt shiftelni, ilyen demót is találtam de csak 3 féle színt tudott meg 5 betűt tudott kirajzolni amit nem lehetett bővíteni vagy frissíteni.
(#) Massawa válasza vyky hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

A GND-knek közösnek kell lenni ( de csak annak) különben nem fog menni.
(#) vyky válasza Massawa hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

Szia köszönöm, és nem fogja szétnyomni az arduinot?
hiszek neked ,félre ne értsd,csak ez az egy van ,és féltem

Ha csak a GND-t kötöd össze semmi nem történhet.
Belül a ket Vcc megbizhatoan el van választva. (16. Láb vcc1 5 V. A másik 8. Láb meg lehet akár 35V is.

Rendben köszönöm,eddig nem mertem nagyobb motort rákötni az áram miatt. Na de most...
(#) vyky hozzászólása Okt 31, 2016 /

Gondolom az l293-t nem lehet úgy bekötni két szállal,hogy irányváltás és a Pwm is menjen egyszerre? Tudom fárasztó vagyok,csak az l298n-nél ez egy rajzon megy.És ha jól látom mind a kettő h-híd.

Az L293 nem más mint 4 erösitö és szintkonvertor a motorokhoz, azt csinálsz vele amit akarsz, hidba kötheted, akkor irányt is lehet váltani.

Akkor vennem kell l298-at Köszönöm
(#) troby hozzászólása Okt 31, 2016 /

Sziasztok.
Segítségeteket szeretném kérni, vásároltam egy Digispark ATtiny85 USB panelt de nem tudom programozni. Itt a fórumon és a neten fellelhető beállításokat elvégeztem telepítettem a Digispark drivert az eszközkezelőben meg is jelenik az eszköz, hogy libusb-win32 devides/ DigiSpark bootloader.
Arduino programban is letöltöttem a szükséges eszköz fileokat ki is választom a Digispark 16.5mHz-eszközt de ahol a portot kellene kiválasztanom az szürke marad. Olvastam, hogy amíg nincs rajta a board próbáljam programozni de azt írja, hogy Error compiling board. Van esetleg ötletek a megoldásra?
(#) icserny válasza vyky hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

Megoldható két vezetékkel, csak kell még hidanént (motoronként) egy-egy invertáló kapu - vagy egy NPN tranzisztor.
Én ezt szerencsétlenkedtem össze tavaly:
- Talk18: DC motorok vezérlése (előadásvázlat)
- Lab18.zip (példaprogramok)
(#) troby válasza troby hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

Közben úgy tűnik, hogy még is felprogramozta.

A gyerek már idegbajt kap ( meg kapkod. ) vagy össze vissza vannak már a könyvtárai vagy a fene tudja mi a gond. Mindenféle hibaüzeneteket kap. Pl:

Exit status 1
No Com port 3 error ( holott az USB port a COM 3) ( az I2C scanner viszont hibátlanul müködött és kiirta higy a cim 0x27.)
POSITIVE unknown command.

Van esetleg egy biztosan müködö kod ( könyvtárakkal együtt) amivel valamilyen sikerélményt lehetne elérni?
Az ismert oldalakrol már mindent kiprobált ( szerintem össze is kevert mindent), de még mindig nem csinál semmit az LCD.

Kösz
(#) (Felhasználó 120038) válasza Massawa hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

Hogyan lehet itt zip fájlt csatolni?

Nekem nem jelent meg, amit ide tallóztam.

Küldtem PÜ-t.

Kösz
(#) kapu48 válasza icserny hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

Ezt kaptam az első linkedre:
Bővebben: A webhely letiltva!
Bővebben: Link
Vajon miért?
Ez valami vallásos oldal?
(#) pjg válasza kapu48 hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

Ja! Ima Arduinó templomában. Egy pdf nyílik meg onnan.
(#) troby hozzászólása Okt 31, 2016 /

Szeretnék még egyet kérdezni, erre az attiny85-re szeretném a lenti programot feltölteni de nem tudom mert azt írja hogy: exit status 1 Error compiling for board Digispark (Default - 16.5mhz).
Ha Uno-ra forditom azt írja 2596 bytes ennek meg elvileg 6000 lenne használható ram-ja. Kérlek ha tudtok adjatok tanácsot nekem. Köszönöm.
  1. #include <Servo.h>char servoPin = 0;
  2. Servo servo;char angle = 0;
  3. void setup()
  4. {servo.attach(servoPin);
  5. }
  6. void loop()
  7. {for(angle = 0; angle < 180; angle++)
  8. {servo.write(angle);
  9. delay(15);
  10. }delay(6000);
  11. for(angle = 180; angle > 0; angle--)
  12. {servo.write(angle);
  13. delay(15);
  14. }delay(1000);
  15. }
Következő: »»   286 / 864
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem