Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ARM - Miértek hogyanok
 
Témaindító: gtk, idő: Jún 26, 2007
Lapozás: OK   167 / 167
(#) toto válasza cua hozzászólására (») Szept 19, 2022 /
 
Szia!
Így van, a Nucleo az STM saját fejlesztőlap családja. Sok mikrokontrollerből lehet választani, az ár is viszonylagosan olcsó, a panelekre programozó rész is kerül.
Nucleo boardok
A bluepill kínai cucc verhetetlen kb. 2 dolláros áron. Kicsi panellel, 48 lábú STM32F103C8T6, vagy inkább klónja van rajta. Sokan az egész panelt is beépítik egy-egy fejlesztésükbe, így nem kell külön az IC forrasztásával sem bajlódni.
Bluepill, pl.
Az újabb kínai gyöngyszem a blackpill, aminek fekete a panelje, olyan kicsi, mint a buepill, csak rajta már STM32F411 van. Ezekhez külön kell vásárolni a programozót, itt a panel nem tartalmazza.
(#) icserny válasza toto hozzászólására (») Szept 19, 2022 /
 
"Ezekhez külön kell vásárolni a programozót, itt a panel nem tartalmazza. "
Egyszerűbb esetekben még ez sem kell, mert az STM32 beépített bootloadert tartalmaz.
A bluepill esetén csak egy usb-soros átalakító kell, az STM32F411 "blackpill" pedig az USB csatlakozón keresztül közvetlenül is programozható (sajnos, a 25 MHz-es kvarccal egy kicsit eltolták, mert télen kézzel melengetni kell, hogy a bootloader helyesen ismerje fel a kvarc frekvenciáját).
(#) cua válasza toto hozzászólására (») Szept 19, 2022 /
 
Ez a resz amit nem ertek :-
Ha a Nucleo jo es elerheto, miert a mizeria a Bluepill-el?
Vagy ez inkabb csak a Bluepill szuper alacsony ara miatt? (A nucleo se olyan draga azert)
(#) toto válasza cua hozzászólására (») Szept 19, 2022 /
 
Kispénzű hobbistának a 8-10eFt nem kevés. Néha tönkre is tud egy-egy menni, akkor 600-700 forintot nem sajnálok úgy. Egy tenyérnyi méretű NUCLEO-t sem épít bele az ember egy kütyübe, ha megússza egy kisebb, olcsóbb, de ugyanolyan jó cuccal (mostanra már nem biztos, hogy ugyanolyan jó).
(#) Jonni válasza toto hozzászólására (») Szept 19, 2022 /
 
A Nucleo-bol is van kicsi. Pl EZ . Csak ez drágább a bluepilltől. Viszont megbizható...
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2022
(#) vorosj válasza cua hozzászólására (») Szept 19, 2022 /
 
Idézet:
„Ha a Nucleo jo es elerheto, miert a mizeria a Bluepill-el?”


Olcsó, praktikus méretű, nagy múltja van, és a klónok sem vészesen rosszak, csak pár dolgot nem árt tudni róluk.

Az olcsóság kérdésben tényleg van valami kicsinyes, hiszen legtöbb project esetében rengeteg munkaóra megy bele a firmware fejlesztésbe, ehhez jépest semmi néhány ezer Ft. Viszont hobby célú fejlesztésnél nem szokás a saját munkaidőt beszámolni, a töredék ár pedig vonzó. Jó kompromisszum szerintem egy Nucleo a fejlesztéshez, aztán beépíteni egy olcsó, kis méretű klónt.

Legtöbb barkács cucc, amit építettem, úgy néz ki, hogy egy csupalyuk panelre ráépítettem az egész Bluepill-t, így egyből van usb csatlakozó is. Mellé ami még kell, pl. táp, léptető motor meghajtó, lcd stb. Így gyorsan elkészül, nem kell heteket várni a kínai pcb-re. Az egész bekerül egy 3d printelt dobozba, és egész jól néz ki.
(#) vorosj válasza vorosj hozzászólására (») Szept 19, 2022 / 4
 
Annyira tetszett nekem a Bluepill mérete, hogy terveztem is egy ilyen panelt, és a jlcpcb-nél rendeltem egy csomót. Felébe F303 került, ez láb kompatibilis és nagyon hasonló a perifériákban az F103-hoz, csak mindenből kicsit több vagy jobb van benne. Másik felébe meg Gigabyte klón került. Csak egyik oldalon van alkatrész, a jumpereket pedig elhagytam, így laposabban beépíthető.
Az usb csatlakozót és a reset gombot a jlcpcb valamiért nem ülteti be, utólag kellett kézzel beforrasztani.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2022
(#) AxaGame válasza vorosj hozzászólására (») Szept 20, 2022 /
 
Köszönöm József a válaszod!

A CubePrg működik 5 vezetékkel, rátölti a kódot az olcsóbb BluePill F103C6 IC-re. A debug funkciót most még megoldom egy szabad portra kötött szkóp jellel is, nem kell annyira mélyre ásnom. Elég tudnom, hogy bizonyos ágra ráfut-e a program, vagy hibás a logika.

Viszont érdekeset írtál, amit ki fogok majd próbálni, ha már egyszer van klón link V2 egységem több is. Sokkal egyszerűbb a tüskére kivezetett 4 pontot csatlakoztatni, mint még a resettel is foglalkozni.

CubeIde számomra is furcsán működik. Érdekesen viselkedik a függőleges rendezése, szakaszok nyitási/zárási lehetősége. Ettől még a Notepad++ is jobban csinálja a dolgát.
A leginkább döbbenetes az volt, hogy azt Altgr+B gombra gyorsbillentyűt definiáltak.
Most még tanulgatok, így maradok a CubeIde alkalmazásnál, de bátrabban körülnézek javaslatod szerint majd.

Üdvözlettel:
Zoli
(#) Rockmenyét hozzászólása Okt 7, 2022 /
 
Sziasztok!

Néhány éve fejlesztek már STM32-re (főleg F4, L4). Sok kezdeti kísérletezgetés után az STM32CubeIDE és Segger Ozone/Systemview párosítás vált be a legjobban. Több éles környezetben is használt projektet vittem végig ezekkel a fejlesztőeszközökkel.
A problémám az, hogy nem igazán szeretem az Eclipse-alapú eszközöket... Ami bejön, az a VSCode és a Visual Studio. Emiatt elkezdtem ismerkedni a VisualGDB rendszerrel.
Korábban olvastam itt, hogy többen is használják ezt az eszközt. Menyire vált be komolyabb projekteknél (pl. FreeRTOS, lwip, TinyUSB használata projektben stb.)? Mire érdemes figyelni?

Illetve egy konkrét kérdés is lenne: az automatikusan letöltött STM32CubeF4 nem a legújabb. Hogyan lehet bejátszani a legfrissebbet?

Köszi előre is a válaszokat!
(#) vargham válasza Rockmenyét hozzászólására (») Okt 7, 2022 /
 
Nem foglalkozom azzal, amit letölt.
Külön telepítem a CubeMX-t, létrehozom a projektet, és azt importálom.
FreeRTOS támogatása jó.
(#) Rockmenyét válasza vargham hozzászólására (») Okt 7, 2022 / 1
 
A CubeMX-szel készítem el én is a projekt vázát, aztán azt alakítom tovább. Ahol csak lehet LL drivereket használok, és a végleges projektnél kikapcsolom a kódgenerálást az egyes perifériáknál és interrupt kezelőknél. Ha problémásabb az adott periféria, akkor a CubeMX példaprogramokból "puskázok".

Az importálást én is néztem, csak valahogy az ilyesmitől kicsit félek... Jetbrains CLion-nal is próbáltam; hol sikerült neki, hol meg nem... De kicsit jobban megnézem.
Igazából a CMake projekt támogatás tetszik nagyon, lehet azt kellene körbejárnom...
(#) vorosj hozzászólása Okt 21, 2022 / 1
 
A Keil community edition-ben nincs kódméret korlátozás, az egyetlen kikötés, hogy üzleti célra ne használják.
Stabil, megbízható, szerintem egyik legjobb választás.
Az STM32CubeMX készít kifejezetten Keil projectet.
Jó debuggere van, pl. live variables.
(#) vorosj hozzászólása Okt 21, 2022 /
 
A PlatformIO&VSCode páros nem igazán működik együtt a CubeMX-szel. Kézzel kell rendezgetni a fájlokat, és külön varázsolni kell, hogy ne a saját peripheral library-ből szedjen elő fájlokat, hanem a CubeMX-ét fordítsa. Ha ezt nem csinálja meg az ember, hatmillió hiba lesz össze nem passzoló, különböző verziós fájlok miatt. A debugger csak az abszolút alap funkciókat tudja. A Keil-lel szemben a kitnézete, meg a kódszerkesztője jobb, minden másban hátrányban van.

Arduino-s ARM projectekhez szoktam használni. Amíg ez nem volt, sose használtam Arduino-t, mert a primitív editor, sok fájlos projectek kezelésének végtelen nehézkessége, a debugger hiánya elrettentett.
PIO-van viszont teljesen jól lehet Arduino rendszerben dolgozni.
(#) Jonni hozzászólása Okt 25, 2022 /
 
Sziasztok

Azt olvastam , hogy a 8 bites kontrollereknél ha PWM-et használunk akkor az érték 255 lehet max , de az esp8266-nál már 1023 lehet.
Idézet:
„The “maxPWM” value is set to 255 for 8-bit AVR boards like the Uno. If you’re using the ESP8266, set this value to 1023. (You can also use the constant “PWMRANGE.”)”

Az volna a kérdésem, hogy Nucleonál is lehet 1023 az érték? Az arduino IDE-t használom hozzá.

NUCLEO-F302R8
(#) icserny válasza Jonni hozzászólására (») Okt 25, 2022 / 1
 
Alapértelmezetten valószínűleg 8-bites felbontás van beállítva.
Lehet próbálkozni az analogWriteResolution() függvénnyel, vagy a nehezebb utat választva, a HardwareTimer programkönyvtárral
(#) Jonni válasza icserny hozzászólására (») Okt 25, 2022 /
 
Köszi
Inkább a könnyebb utat választom
(#) don_peter válasza vorosj hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Ügyes, nagyon jól néz ki. Mehetne a Ki mit építettbe is.
Amúgy az USB és GOMB esetében azt tudom elképzelni, hogy más hőfok kell a forrasztásához a műanyag elemek miatt. Vagy a kemence valamiért nem tudja fogadni a méretkülönbség miatt.
Következő: »»   167 / 167
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem