Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AT-s tápegység átalakítása
Lapozás: OK   1 / 6
(#) andreaspal hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
régi AT-s tápegységet akarok ventillátor meghajtasara és további dolgokra hasznalni.Azt szeretném tudni hogyan tudom elinditani csak a tápegységet.Minden segitséget koszonok
(#) Márk hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
AT-s tápegységnél ha jól tudom az 5V-os szálat le kell terhelni ha nem indul el a konnektorba való bedugástól. Esetleg ha a kapcsolót levágták akkor a barnát a feketével és a kéket a fehérrel kell összekötni a 230-as részen. Persze óvatosan, mindent szigetelve. Ha rossz tanácsot osztogatnék javítsatok ki.
(#) zoly15 hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
szia!
[quote]AT-s táp1ség[quote] alatt régi pc tápot értessz?
(#) andreaspal hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
Igen a régi szamitogép tapegységére gondolok,van ketto is és kiakarom hasznalni
(#) kacsa hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
1. google a barátod én is nemrégen kerestem pont erre rá :yes:

2. az én hasonló célokra használt tápomon (codegen 420W) a következőeket kell tenni: fogod azt a csatlakozót amit az alaplapra dugnál, a "lyukas" végét magadfelé fordítod úgy, hogy az a kis bütyök balról legyen és alulról a 4. szálat axxem ( ami nekem világos zöld) összekötöd egy feketével és kb ennyi... de lehet, hogy ami neked van azon nem így van nem tom

remélem érthető voltam és tudtam segíteni

azt kifelejtettem hogy bal oldalon alulról a 4. szál
(#) Márk válasza kacsa hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Úgy érzem AT-s tápja van. Neked meg ATX-es. Attól tartok ebből topikzárás lesz.
(#) Krisz03 válasza kacsa hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Igen, mindez igaz az ATX-es (újabb ) tápokra, de nem igaz az AT-sra (régi ).
(#) andreaspal hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
Kacsa ez ATX-es tapegységre igaz és mindegy hogy a zoldet melyikkel kotod ossze elindul.
(#) kacsa válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
hmmm... tényleg erre nem is gondoltam hogy van másik is akkor bocsi a rossz infókért
(#) andreaspal hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
Ugy nézki elindult,és fog is menni
(#) Márk válasza andreaspal hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Látod, látod. Csak semmit ne hagyj túlságosan terheletlenül, mert elég sok táp füstölt el ilyen indokok miatt...
(#) PCB válasza Márk hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Szia !

At-s tápot nem kell terhelni nem füstöl el.
És az ATX -es sem, a híresztelések ellenére.

Üdv!
(#) andreaspal hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
Ugy érted ha az alaplap csatlakozojára nem kotok semmit akkor lehet hogy elfustol?
(#) Sebi válasza PCB hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Lehet, hogy nem füstöl terhelés nélkül, de használhatatlan... A feszültséget a +5V-os kimeneten figyeli, tehát ez az egy a stabil, a többi terhelésfüggő. Eredeti állapotban komparátorok nézik a kimeneteket, és túlfeszre - ill. aszimmetriára - lelövik a vezérlést a TL494 4-es lábán. Pontosan ez történik, ha a +12V-ot (leggyakrabban ezt szeretnék) próbálják terhelni az +5V terheletlen állapotában.

Két megoldás kínálkozik: terhelni a +5V-ot egy autóizzóval, vagy áttenni a szabályzó ágat a +12V-ra.
(#) andreaspal hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
Köszönöm mindenkinek,ugynéz ki van egy profi áramforrásom mostmar
(#) PCB válasza Sebi hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Szia !

Idézet:
„Lehet, hogy nem füstöl terhelés nélkül, de használhatatlan...”


Elég hosszú ideig használtunk AT-s táp 12V -os részét, minden olyan jelenség nélkül mint amit írsz.

Milyen asszimetriára gondolsz ?

Üdv!
(#) titi hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
Én már régóta AT-s tápot használok TDA 1558Q végfok meghajtására, semmi 5V-os ág terhelés, vagy ilyesmi!
Csak a 12V-ot használom róla, és megy, nem füstöl!
Ja, és autómagnókat ha javítok, azokat is erről próbálom ki.
(#) Tom025 válasza andreaspal hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Hát én profinak nem neveznék egy PC tápot, de ahogy érzed.
Sebi hozzászólásával nagyon is egyetértek, eredeti állapotában nem sok jóra használható egy PC táp. Viszont egyszerűen megbütykölhető, át lehet helyezni a visszacsatolást a 12V-ra, sőt, egy ellenállás cseréjével akár 25V-ig is felvihetjük a feszültséget. Mondjuk ekkor már nem árt cserélni a kimeneti elkókat, mert nem biztos hogy kibírnák a dupla feszt magukon! Persze nem bíztatok erre senkit, mert egy ilyen táp belsejében hálózati fesz mászkál, szóval a buhera csak leválasztótrafóval és óvatosan... És az hogy magában elfüstölne egy ilyen táp, hát nem is mondom mekkora baromság. Elég sokat átépítettem már, kísérleteztem velük, szkópoltam őket, de még sosem találkoztam ilyennel.

Szerk: Nagyon gyorsak voltak az előttem szólók, annyit még hozzá kell tennem, hogy nem túl nagy terhelés esetén, 1-2A-ig táptól függően jelentősebb feszültségesés sincs, tehát ugyan erősítőt, főleg nagyot már neccesen vinne el, de kis áramkörök kipróbálásához tökéletes lehet.

Üdv, Tom
(#) Kovidivi hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
hello! lehetne egy autóerősítőt (pl.2*120watt) hajtani egy atx-es tápról? mondjuk olyan 400watt teljesítményű környékiről? ezek a tápok már rengeteg ampert le tudnak adni. Köszi a válaszokat!
(#) Tom025 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Ha elolvastad volna előző írásomat, már meg lenne a kérdésedre a válasz. Alapállapotú PC tápról nem lehet hajtani. Illetve működne, főleg amíg nem nagyon terhelnéd, de amint teljesítményt szeretnél kihozni az erősítőből, torzítani kezdene. Ha áteszed a visszacsatolást a 12V ágba, akkor már életképesebb lenne a megoldás. Ha bővebben érdekel a dolog hogyan kell ezt megtenni, dobj fel néhány (Jó minőségű!) képet a tápod nyákjának aljáról-tetejéről, meglátjuk mit tudunk tenni.

Üdv!
(#) Kovidivi válasza Tom025 hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
köszönöm. elolvastam az előző hsz-od, csak nem tudtam,hogy mekkora teljesítményű tápról beszélsz (mert at-s táp a téma, és az 200watt alatt teljesít kb.) Ez csak elméleti kérdés volt, hogy ha később szükség lenne ilyesmire, tudjam mit várhatok! Köszi a segítséget!
(#) Krisz03 válasza Tom025 hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
Hali!
Én már elkövettem egy ilyen dolgot, azaz átalakítottam egy AT-s tápot, hogy 20V-ot is le tudjon adni, azonban nem csak az elkókat kellett kicserélni. Ott van mellettük az adott tápfesz és test közötti terhelő ellenállás is. Na azok nekem szörnyen melegedtek, ezért min 5W-os teljesítményűre cseréltem őket.
Gondolom nem csak én jártam így, azaz nem a táp hibája, mert szerintem bármelyik tápban, ha meg vannak emelve a feszültségek, akkor azokon a bizonyos ellenállásokon nagyobb fesz fog esni, tehát melegedni is fognak.
Ugye jól látom a helyzetet?

A táp egyébként egész működik az átalakítás óta, autórádiót (elég kis teljesítményű) és akkus csavarozót szoktam róla használni. Természetesen LM317 + teljesítménytranyó párossal tudom szabályozni a kimeneti feszt.

Azért írtam, hogy egész jól, mert van egy kis probléma, amiben hátha tud valaki segíteni: Akármilyen vastag vezetéket rakok a táp kimenetére, tuti esik rajta jópár tied V. Viszont, ha mindenféle vezeték nélkül, közvetlen a DC kimenet csatijára rakom a fogyasztót, akkor ilyen probléma nem lép fel. Mások javaslatára a teljesítménytranyóra és a kimenetre 3 szál vezetékkel (ATX tápból) viszem a villanyt az ilyen veszteségek miatt.
Miért eshet a táphoz csatlakoztatott vezetéken tized V nagyságrendű feszültség? Nincs akkora ellenállása, hogy az adjon rá okot...
(#) PCB válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
Szia !

Milyen hosszú az a vezeték ?

Üdv!
(#) Tom025 válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
Szia!
Igazad van, ott az ellenállás, én inkább nagyobb értékűre cseréltem őket, minthogy nagyobb teljesítményűre, ne disszipáljon feleslegesen...

A szabályzásra én nem építettem külön áramkört, ugyanis az is csak fűt, nameg korlátozza a kimenő áramerősséget annyira, amennyit bír az IC. Egy 100Kohm-os potit tettem a visszacsatolásba, és nagyon szépen lehet vele állítani a kimeneti feszt.

Szerintem az a pár tized volt nem a vezetéken esik el, hanem még a tápban, ugyanis ezeknek a kapcsitáponak jóval kisebb terhelésre is leesne a feszültségük, ezért kell a visszacsatolás, és hát az sem mondható tökéletesnek. Viszont az, hogy a kimeneti kapcsokon megmarad a beállított fesz, na azt nem tudom hogyan lehet. Nem lehet mérési hiba?
(#) PCB válasza Tom025 hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
Szia !

Akár 300mV- ot is nyugodtan eshet, terhelésnél hosszú vezetéken ez a táp.

Üdv!
(#) Márk hozzászólása Aug 20, 2007 /
 
Elnézést mindenkitől a téves infó miatt.
(#) zoly15 válasza andreaspal hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
szia!
ha az a kapcsolós tápra gondolsz akkor csak össze kell kötni a 2-2 vezetéket ami kijön belőle ha ezt nem tudod megállapítani akkor leveszed a táp tetejét és ott megkeresed h a panellra hol megy be a fesz én utána kivettem azt a sarus vezetéket és ahol megy ba erwedetileg oda beforrasztottam 1 dugvillás vezetéket és a VÉDŐFÖLDELÉST rákötöttem a házra

remélem tudtram segíteni
feltéve ha ilyen tipusú tápról van szó de szerintem igen ha nem akkor bocsi

üdv!
(#) Sebi válasza PCB hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
Nos, jó ideig javítgattam őket - amíg volt rá igény - úgyhogy párat vissza is kellett rajzolnom. Lehet hogy az újabbak már másképp csinálják a dolgot, de a múltkor még láttam egy újabbnak tűnő kivitelnél a komparátort. Ezzel összehasonlítják a +12V-ot a -5V-al, egy másikkal pedig a-12V-ot a +5V-al. a kimenetek a TL494-et tiltják, ha kell, a táp ilyenkor átmegy "cicergő" módba, amiből csak kikapcsolással indul újra.+5V a visszacsatolással stabilan tartott kimenet, a többi olyan, amit a terhelési viszonyok adnak (bár némelyikben a negatív tápon vannak stabkockák). Ha sehol nincs terhelés, a +5V műterhelése biztosítja (általában) a stabil járást. Ha csak a +12V-ot terheljük, ez esni fog, mert a +5 stabilan tartása nem engedi meg az imulzusszélesség növelését. Ezt többnyire a +5-re rakott terheléssel kell elérni. Ha nem így van terhelve, akkor a negatív ágak növekedésére a komparátor letilt.
Az első rajz után nekem rögtön az akkutöltővé alakítás gondolata merült fel, amit Tom025 által írt módon oldottam meg. (nekem 15V fölé nem sikerült felmennem az eredeti trafóval, mert a kitöltési tényező elérte a maximumot, így már a terhelésszabályzás nem érvényesül és a táp "cicereg", de nem úgy mint a letiltásnál, mert az a két végtranyó saját oszcillációja az indításhoz.) 14,4V-nál - nekem - egy 200W-os tápból 11A-t sikerült kivennem. Az áramkorlát is megoldható az eredeti impulzustrafós megoldással még szabályozhatóra is. ( a fesz 6..8V-tól 15V-ig beállítható az eredi 12V-os kimeneten, a nagyobb fesznél kisebbáram vehető ki)
Hangsúlyozom, hogy ezen beavatkozások nagy körültekintést igényelnek, bert bármilyen kontakthiba, hirtelen poti-tekergetés a félvezetőkészlet halálát okozza! A szétrepülő tranyó darabok komoly sérülések okozására képesek (szem!!!).
A visszacsatoló ágba helyezett poti mindig egy fix ellenállást söntöljön, így elkerülhető a kontaktus szakadozásából adódó gond.
Én szerettem őket mindenre használni, sztem hálás darabok, még mindig vannak zsír új szervizpaneljeim...
(#) Tom025 hozzászólása Aug 20, 2007 /
 
Basszus, benyelte a hozzászólásom, pedig milyen sokat írtam :S, és azt mondta hogy elküldte..

Rövidített lényeg:
A potit én is úgy kötöttem be, hogy a csuszkája az egyik oldali lábra rékötve, így KH esetén is ott marad a poti max. ellenállása.

Én a komparátort általában kiszedem az átalakított tápjaimból, mert csak bezavar, és nem is egy nagy művelet..

Egy érdekesség, ezt az előbb Sebinek címeztem: Van egy olyan tápom amit ha leterhelek 5A-rel - autóizzó 12V-ra, leesik a fesz, de nem tilt le, és hallható frekivel zümmög közben.. Esetleg van tipped mi lehet?

Még annyi, hogy már nemnagyon foglalkozok ilyen átépítésekkel, mert ahány táp annyi megoldás (itthon is van több mint 30db), és egyeseknek nagyon áttekinthetetlen a működése, a túláramvédelme, stb.. Most tanulmányozom a TL494 működését és egy saját kapcsitáp építése lenne a cél, mert átépítésre nem lehet egy egységes koncepcióval ráálni, és ezekentúl is csinálnak érdekességeket pl. letiltogatás nemtudommitől..

Üdv!
(#) Moderátor hozzászólása Aug 20, 2007
 
Pici20 és Többiek!

Az ATX-es gondokat nem célszerű az AT-s topikban megtárgyalni. Ezért a továbbiakban legyetek szívesek, az "ATX-táp meghibásodás" nevű topikban folytatni a beszélgetést!
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem