Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AT-s tápegység átalakítása
Lapozás: OK   6 / 6
(#) laller015 hozzászólása Aug 7, 2012 /
 
Sziasztok!
Ma próbáltam meg átalakítani egy 250W-os pc tápot labortápegységgé.Tl494-es IC van benne.
A problémám az lenne hogy nemtudom fentebb tekerni a feszkót 4,80Voltnál.Az IC 1-es lába egy feszültségosztón keresztül egyből a 12 voltra ment,nem kellett vele variálnom.A 2-es lábra már bevan kötve egy 50K-s poti,z egyik szélső szára a GND, a másik szélső szára a 14-es láb stabil 5V-ja.(feszültség osztó üzemben,ahogy olvastam a leírást)A kondik cserélve 25Voltosokra.
Szerintetek mit rontottam el?
Ui.:Első ilyen átalakításom!
(#) slikkmete hozzászólása Feb 1, 2013 /
 
Sziasztok!
Átalakítottam egy AT (DBL494) tápegységet az oldalon lévő leírás alapján. Bekötöttem a visszajelzést a 12V-os ágba és a trimmert is beraktam az 1. láb alsó feszültségosztójára, kicseréltem a kimeneti kondenzátorokat (mind a negatív mind a pozitív ágban (12V)), schottky diódákat is, sr504-esekre cseréltem, és az 50k potenciométert is bekötöttem a 2. lábra.
A probléma a következő: a trimmerrel beállítottam a maximális kimeneti feszültséget 20V-ra. De ha a potenciométerrel beállítom a 20V-ot, akkor elkezd ciripelni és ugyan ezt csinálja ha minimumra (1,4V - 0-nak kéne lennie) állítom a kimeneti feszültséget. Köztes állapotban nem csinálja.
Mi lehet a probléma?
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
(#) Epu2 hozzászólása Szept 5, 2019 /
 
Üdv! AT tápegység, rosszul viseli a feszültség manipulációt.Szerintetek ha a 494 alapkapcsolásban működhet? Kiindulásnak a katalógus áramkörét venném alapul és csak az egyik hibaerősítőt működtetném feszültségbeállításra.
(#) Inhouse válasza Epu2 hozzászólására (») Szept 5, 2019 /
 
Mivel nincs segédtáp, ő is onnan kapja nincs túl nagy játék.
(#) Epu2 válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 5, 2019 /
 
Segéd táp valóban nincs, de beindul. Eredetileg huszon V volt a tápfeszültsége. Kiheréltem egy IC-t aminek a típusát nem sikerült beazonosítani, valószínű komparátor, a környezetének kacatjaival.
A 494 en, a gyári ajánlások szerinti pár alkatrész meghagytam. Beindul, amit a 12V-os részen két másodpercen belül egy rövid sorozattal jelzett, de nem szabályozható. Ami 12V os ágban volt kondi, kicsomagolódott. Még mérni sem tudtam. Továbbiakban kiheréltem a +5V, -5V, -12V os részeket. Még a diódáit is. Jelenleg 26,4V szabályozatlan van. Az 494-es 10,5 V -tal jár. Szerintem elég is neki, mert tranzisztorok adnak meghajtást a MOSFET vezérlő trafónak.
(#) Epu2 válasza Epu2 hozzászólására (») Szept 11, 2019 /
 
Tovább "heréltem" a 494 áramkörét. Igaz tévedésből, mert egyszer csak nem indult. Mindent kiszedtem, kivétel a 12V-os rész. A vezérlést ék alap beállításra kötöttem. Csak nem ment. Akkor vettem észre, csak az egyik teljesítmény tranzisztor langyosodik. A másik elszállt. Csere után a táp rögtön indult és 26...27V -ot produkált. Gondoltam, most kell megoldani a szabályozhatóságot. Egyszer csak puki és áramszünet.
Következtetés: nem szabad az asztalon hagyni egy halom szerszámot, mert előbb utóbb baj lesz belőle.
Most pihentetem pár napig és nyalogatom "sebeimet".
A mellékelt kép az alapkapcsolás. A táp három trafós típus. Noname. Az IC kimenetén van a tranzisztoros meghajtású, tranzisztor vezérlő trafó.

494 alap.jpg
    
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem