Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » AT86RF230 áramfogyasztás probléma
Sziasztok!
Építettem egy kis kütyüt, amin többek között van egy Atmel AT86RF230-as ZigBee chip is. A problémám az, hogy a fogyasztása sokkal nagyobb mint amilyennek lennie kellene. Tx módban 17 helyett ~25, Rx módban pedig 16 helyett ~50 mA-t eszik. Az IC-ben van két db 1.8V-os stabkocka, egyik a digitális, másik az analóg részeket látja el. Mind a két stabkockához tarozik egy-egy láb, ahová a szűrőkondit lehet kapcsolni. Erre a célra 1 µF-os kerámia kondikat ajánlanak, de mivel a chiphez meglehetősen közel van egy step-up konverter, úgy gondoltam megajánlok a stabkockáknak egy-egy 10 µF-os kerámia kondit. Számítottam rá, hogy így lassabban kapcsolnak be, de mindenképpen szükség volt stabil analóg tápra, hogy ne legyen gond a rádióval. A kérdésem ennek fényében az, hogy okozhatja-e a nagyobb kapacitás a fogyasztás ilyen mértékű növekedését? Ha nem, akkor mi lehet az ok? Köszönöm.
Szerény ismereteim szerint a kondenzátorba a stabkocka felől csak akkor folyhat áram, ha azt töltjük (U kondi kisebb mint U feszstab). Az áram mértékét a kapacitás a feszültségkülönbség határozza meg. Ez gyk. két esetben fordulhat elő: a bekapcsolásnál, vagy ha a feszstabkimenet ugrál. Jó volna megtekinteni egy szkóppal a feszstab kimenetet kondi nélkül, illetve kondival.
Az a fránya analóg, már megint érteni kell hozzá
.A 10µF-os kondit dobd el onnét. Kapcsolóüzemű eszközök zaját nem növelt kapacitással tüntetjük el, semmit nem fog érni ellene. Ezek a kondik vélhetően nem kerámiák, hanem tantálok, ezek valamelyest alkalmasak nagyfreki kezelésére, de ha nagyon zajos a helyzet, egy pl. 100nF-os, valóban kerámia kondi is szükséges lehet. maga a növelt kapacitás a kimeneten, akár lineáris, akár kapcsolóüzemű stabilizátoroknál nem okozhat ilyen gondot.
Az ugrálás sem magyarázza a konditól függést, hiszen a "felhasznált" töltés független a kapacitás nagyságától, csak annyi kell pótolni, amennyit elhasznált a stabilizált feszültséggel ellátott áramkör, végeredményben ugyanakkora tápáram lesz.
Meg kell hagyni, tényleg kevésbé értek az analóg dolgokhoz. De az a 10 µF-os kondi tényleg kerámia. Már csak azért is, mert semmilyen jelzés nincs rajta. Az egész kütyünek nagyon kicsinek és könnyűnek kellett lennie, ezért a jól bevált 10 µF elkó 100 nF kerámia helyett alacsony ESR-ű, 0603-as 10 µF-os kerámia kondikat használtam. Nem éppen költséghatékony, de elég sok helyet spóroltam meg így.
Bevallom, eleinte forrasztási hibára gyanakodtam. A rádiós chip QFN tokos, 0.5mm lábtávolsággal, szóval SMD pákával is 2-3 lábat forrasztottam egyszerre, ráadásul alul is van egy die pad-ja, amit meg alulról forrasztottam. De újraforrasztás után is maradt ugyan az a fogyasztás tized mA-re pontosan. Másik ötletem az volt, hogy két uC lábat húzok szembe, de ezt is kizártam. Ami még most eszembe jutott, az a kvarc oszcillátor volt. Az IC mellett van egy 16 MHz-es kristály. Ehhez számítással méreteztem a kondikat, de még nem számoltam át. Szerintetek okozhat ekkora fogyasztást két rosszul méretezett kondi?
A jelzéshez van ennek a legkevesebb köze, abban sose lehet bízni, akkor sem, ha nincs
.Kerámiából nem lehet ekkora méretben 10µF-ot kicsavarni, tehát tantál lesz az. Ha kerámiának néz ki, akkor meg kerámia és nem lesz 10µF-os kapacitása, hanem inkább 10nF-os. 0603-ban léteik 10µF-os tantál, és ekkora méretben elképzelhető, hogy jelzés nélküli, de ha polaritás sincs jelölve, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem 10µF-os és nem tantál.
Ebben nincs olyan, hogy 0603 tokban 10µF-os kerámiakondenzátor...
Érdekes. Mik vannak. Többrétegű kerámia. Ez eddig kimaradt, akkor bocs a félreinfóért.
Ettől függetlenül, hacsak átütés nem keletkezett a kondérban túlfesz miatt például, nem lehet oka ilyen túlfogyasztásnak.
Szerintem pár napon belül építek még 1 vagy 2 ugyanilyen kütyüt, abba majd 1 µF-os kondikat rakok, és akkor rá tudok majd mászni szkóppal is. Hátha többet megtudok.
Mióta utoljára írtam a következő történt. Teljesen átterveztem a nyákot, beraktam az 1 µF-os kondikat a 10-esek helyére. Az összes bemenetre pakoltam felhúzó/lehúzó ellenállást. Legyártottam 3-at az új modellből... és... semmi. Mind a 3 panel ugyanannyit fogyaszt: túl sokat.
Most megyek, aztán szkóppal apránkén végigmérek mindent...
Semmi. 12-től 33 pF-ig minden kondit kipróbáltam a rádió 16MHz-es kristálya mellett, de semmi változás. Az egyébként normális, hogy a chip 100mV-al hajtja meg a kvarcot?
Te ebből a dokuból dolgoztál?
Kérdésem is lenne. Hol vetted a AT86RF230 IC-t? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

.