Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Automata világítás lakásba, kertbe...
Lapozás: OK   1 / 1
(#) kaeres hozzászólása Jan 6, 2010 / 1
 
Sziasztok

Az után érdeklődnék hogy kellene nekem egy olyan vezérlés ami teljesen automatán kezelné a világítást,arra gondolok hogy beállíthatnám hogy kb egy órán belül halványodjon el a világítás,a lényeg az hogy ne kapcsolódjon hanem halványodjon.Van ilyen vagy valaki meg tudná csinálni?Én teljesen analfabéta vagyok ehez.Ha kell még infó pl mennyi izzót kellene vezérelni hány wattosak akkor megadom azt is,egyenlőre az is elég ha valaki azt mondja hogy meg lehet csinálni.

előre is kösz
(#) Georgee válasza kaeres hozzászólására (») Jan 6, 2010 /
 
Klikk Esetleg ez?
(#) Action2K válasza kaeres hozzászólására (») Jan 6, 2010 / 1
 
Nálam ez a "teljesen automata világítás" egy kicsit más fogalommal bír. Most építek itthonra egy olyan rendszert, ami úgy működik, hogy ahogy járkálok a lakásban, úgy kapcsolja fel az izzókat. Amely szobákat, folyosókat, lépcsőház... már elhagytam, lekapcsolja utánam. Persze mindezt csak akkor teszi, ha este van, illetve nincs más olyan lámpa felkapcsolva, amitől amúgy is látni. Pl: ha csak ki akarok ugrani a WC-re, vagy inni vizet a konyhában, akkor sorra felkapcsolja a folyosón, aztán a konyhában is, de, ha netán a konyhában van a feleségem, ezért ott már világít a lámpa, akkor már nem kapcsolja fel a folyosón, mert bőven jön ki a konyhából annyi fény, amennyi kell.
Ez nagyon praktikus, mert, a gyerekek nem érik el a kapcsolót, mi sem felejtjük égve a lámpát, nem lesz megszokásból való felesleges lámpakapcsolás, no meg ha mindkét kezem tele van, akkor elég jó manőver úgy lámpát kapcsolni, hogy ne ejtsek el valamit ... bevásárlás után, a garázsból jövet felmenni a lépcsőkön, átmenni a télikerten, át a folyosón, be a konyhába... mindenhova alternatív kapcsolót téve, jó kis mutatvány.
(#) klemo86 válasza Action2K hozzászólására (») Jan 6, 2010 /
 
Mozgásérzékelőkkel és jól beállított fényérzékelőkkel tuningolt lámpák? Ez jó Én itthon LED-esítek ezerrel, de nem olyan gusztustalan módon, mint a "gyári" LEDes "izzók", meg azok drágák is…
(#) klemo86 válasza kaeres hozzászólására (») Jan 6, 2010 /
 
Ebben amúgy mi lenne a poén?
Meg lehetne úgy csinálni, mint az autókban az elhalványuló belső világítást, csak nagyban… Egy olyat kell keresni (ami normálisan működik), plusz triak, és már jó is
(#) Action2K válasza klemo86 hozzászólására (») Jan 6, 2010 /
 
Igen, de némi logikával kiegészítve. Jelenleg vannak már tesztüzemben gyáriak, de a legjobb beállítás mellett is csinálnak hülyeségeket. Kell nekik az "agy".
(#) kaeres válasza Action2K hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
Egy ismerősömnek kellene,Itt arról lenne szó hogy galambok vannak és "nekik" kellene ez a dolog nem vagyok egy galamb ász,úgyhogy nem tudom mi szükség erre,de az a lényeg hogy strapabíró legyen és azt szeretné hogy beállítsa egy adott időre,mondjuk egy óra,és fokozatosan halványodjon el a fény.Persze gondolom nem minden nap,hanem egyszer és ezt megteszi magának a szerkezet minden nap...mondjuk ha nem írok ennyit akkor nyilvánvaló hogy ezért automata Ahogy néztem kb max 3 db 60w izzót kellene ilyen tevékenységre sarkalni.
(#) kaeres válasza kaeres hozzászólására (») Jan 18, 2010 1 /
 
Megvan a megoldás,találtam egy olyan dimert aminek van ilyen kapcsolási lehetősége
Köszi a segítséget
(#) xNorbi hozzászólása Szept 4, 2011 /
 
Hello

Nos, mivel nagyon feledékeny vagyok gyakran égve hagytam a fürdőszobai villanyt, most kezdtem el foglalkozni a PICel is ezért gondoltam nagyon jó gyakorlás lenne egy világításvezérlő. A következőképp gondoltam ki:
Lenne az ajtórámában két lézerfény és ezzel szemben pedig két fototranzisztor, ami hozzá lenne kötve egy PIChez, azért kell kettő, hogy ellehessen dönteni ha valaki ki illetve be megy. A PIC számolná hányan vannak bent és ha ez több mint 0 akkor felkapcsolja a villanyt egy relén keresztül. Ezt így szépen sikerült is megvalósítanom de kiváncsi lennék, hogy a profik mit szólnak hozzá estleg miben módodsítanák szempont a megbízhatóság és az energiatakarékosság .
Rögtön lenne is egy kérdésem, hogy célszerűbb elhelyezni a lézereket minél közelebb vagy minél távolabb egymáshoz? Először próbáltam minél távolabb de úgy nemvolt túl jó most közel vannak egymáshoz, de így néha nem kapcsol le illetve fel a villany, főleg gyors mozgásnál, lehet kevés a 4mhz-es órajel és átkéne váltanom 20ra?

A program mennyire korrekt így? Sajnos még csak ezen a szinten vagyok de nagyon szivessen fogadok jvaslatokat. Szeretnék bele egy olyan szolgáltatást ami maximum 30pec után mindenképp lekapcsolná a villanyt.


Reméllem nem baj, hogy új témát nyitottam de nem találltam ilyet.
(#) laszlokunstar válasza xNorbi hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Mi van ha az ajtóban egyszerre ki-és belépnek? Egyszerre 2 ember megy be? 1 kimegy utána sötét lesz?
Nem lenne jobb megoldás egy mozgásérzékelő megfelelő időzítéssel? Esetleg kombinálni hang érzékeléssel-vízcsobogás. Csak hangra persze nem kapcsolna be-mosógép.
(#) HA5AWS válasza xNorbi hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Szia!
Szerintem is jobb a mozgásérzékelő, de ha már PIC-el csinálod akkor egy PWM-es fényerő fel illetve leúsztatást jobb lenne csinálni. Éjjel mikor kimegy az ember nem üvölt a szemébe rögtön a fény.
Üdv: Gábor
(#) xNorbi válasza laszlokunstar hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Volt mozgásérzékelő csak vele az volt a baj, hogy zuhanyzás közben folyamatosan lekapcsolgatott, HA5AWS válasza nagyon tetszik, csak sajnos ezt nemtudom egyedül kivitelezni mind elektronikailag mind programozásbelileg.
(#) kaqkk válasza laszlokunstar hozzászólására (») Szept 5, 2011 / 1
 
Nálatok sűrűn fordul elő hogy egymásmellett lökdösődve mentek a fürdőszobába ? Akkor kell egy +nyomógomb amivel bentről újraindítható a világítás . A kérdező ötlete jó ,sőt a 30 perces időkorláttal mondhatni tökéletes
(#) Brown válasza xNorbi hozzászólására (») Szept 5, 2011 1 /
 
Cavinton a megoldás!
(#) laszlokunstar válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Minden lehetséges esetet modellezni kell.
Mikor kicsik voltak a gyerekek előfordult gyakran, hogy együtt mentünk fogat mosni, és egyszerre léptünk be.
Ha van kisállat, macska, kutya, arra viszont ne kapcsoljon be.
A 30 perces korlátot soknak tartom.
(#) Massawa válasza laszlokunstar hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Nem egyszerübb, ha egy PIR szenzort szerelsz a fürdöszobába?
Az bekapcsol ha valaki bent van, ha meg kimegy magátol ki is kapcsol.
Az egyik másikhoz csak legfeljebb egy extra idözitö kell, mert a beépitett inkább csak a mozgásra reagál, igy ha nem mozogsz, akkor kikapcsol - de ez már csak egy apro részletkérdés......
(#) laszlokunstar válasza Massawa hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Ha visszaolvasol (#1058034) pont erről beszéltem.
(#) xNorbi válasza Massawa hozzászólására (») Szept 5, 2011 1 /
 
Mindenkinek köszönöm a válaszát, de nem az volt a kérdés, hogy miképp lehetne még megoldani...

Arra lennék kiváncsi, hogy ez az áramkör elektronikai vagy programozási szempontból, hogy lehetne még jobb, korrektebb, energiatakarékosabb?

Halottam erről a PIC nanowatt technológiáról, de többet nemnagyon tudok róla, vagy nemkéne bekapcsolni a watchdog funkciót, elképzelhető hogy lefagyon?
Lehetne megszakításokkal is ezt az egészet megoldani?Úgy a mikroprecesszor állandó sleep üzemmódban lenne még kisebb a fogyasztással. Csak sajnos ezekről alig tudok valamit.

Lehet a mirochipes topicba kelett volna írnom vagy topikcímnek jobban illenet Fürdőszobai világításvezérlő PICel

Volt már mozgásérzékelő is, de zuhanyzás közben gyakran sötét lett, belehtne rajta állítani 10percet is, de akkor sokszor feleslegesen világíttana csak az izzó, ezzel a PICel pont annyit fénylik amennyire szükség van. Ritkán fordul elő, hogy egynél több ember tartózkodna bent és akkorse lökdösődve rohanunk a fürdőszobába. Az eredeti villanykapcsoló helyett lessz egy reset gomb és egy időkorlátot is szertnék tervezni programba amiután mindenképp alaphelyzetbe állítódna. De egy megfelelő programkóddal és normális használatal remélhetőleg alig lessz ezekre szükség.
(#) xNorbi válasza xNorbi hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
:wave: :wave: :wave:
(#) pjg hozzászólása Feb 25, 2017 /
 
Hálószoba világításra valakinek van e ötlete? Lehet fényképpel is.
Köszi!
(#) winetou hozzászólása Dec 2, 2020 /
 
Sziasztok!

Naplemente szimulálására keresnék áramkört, ami kb. fél óra alatt fokozatosan csökkenti a fényerőt nullára. Vagy esetleg programozhatóan az idő, és a fokozatok számának fügvényében. Ha valaki találkozott már ilyennel, vagy hasonlóval, és megosztaná velem, nagyon köszönöm.
(#) kaqkk válasza winetou hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Akvarista üzletben nézted (tuti hogy van ilyen akvárium világítás )
(#) Inhouse válasza winetou hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
(#) Bakman válasza winetou hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Van itt még egy-két kérdés. Pl. mi indítsa el a naplementét? Minden nap ugyanakkor vagy kövesse a valós napjárást? Napkelte is kell? Milyen világítótestre gondoltál?
(#) winetou válasza Bakman hozzászólására (») Dec 4, 2020 /
 
Az indítás egyszerű villanykapcsolással történik, egy barátomnak kell
, hogy a madarait bármikor el tudja küldeni "szabályosan" aludni. Nagyon köszi mindenkinek a segìtséget!
(#) winetou válasza Bakman hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Bármillyen fényforrás jó, egy egyszerű stek lámpa hagyományos izzóval, csak arra az időre kell neki, amíg manipulál a madaraival. Bocsánat a késedelemért a rendes válasszal. ( Mindig csak a munka...)
(#) Bakman válasza winetou hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Melyik részében kell segítség?
(#) winetou válasza Bakman hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Egy kapcsolási rajzot keresnék, ami elvezérelné az izzót a megfelelő módon, vagy valami hasonló vezérlési elvet amiből ki lehetne indulni. Köszi a segítő szándékot.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem