Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Automatikus öntözés
Lapozás: OK   6 / 6
(#) nedudgi válasza djadji hozzászólására (») Máj 2, 2018 /
 
Valószínűleg valami nyelvi probléma lehet a dolog mögött. A boltos feltételezhetőleg szivattyúvezérlőre gondolt, ami tartalmazza a védelmet is. (Szárazonfutás elleni védelem, meg egyéb ilyen nyalánkságok.)
(#) kokozo válasza djadji hozzászólására (») Máj 2, 2018 /
 
(#) djadji válasza kokozo hozzászólására (») Máj 2, 2018 /
 
1000 hala es koszonet. Mar keszultem hogy kibelez az asszony ha megmondom neki.
Egyebkent ez a mini rele tenyleg elbir 16A-t tartosan? Olyan kicsinek, torekenynek tunik. Bar nekem is van mini relem ami elvileg bir 10A-t, de a vekonyka tancoslany labaira en nem mernek rakotni annyit. Es koszi meg egyszer!
(#) kokozo válasza djadji hozzászólására (») Máj 2, 2018 /
 
Miért kellene elbírnia tartósan? Tuti nem 16A a szivattyúd tartós áramfelvétele..
Vastag lábú
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2018
(#) djadji hozzászólása Máj 2, 2018 /
 
Persze, nem a szivattyúnak, csak úgy elméletileg gondoltam a tartós 16A-t.
És köszi, a vastaglábúak szimpatikusabbak nekem
Köszi!
(#) vgyre válasza djadji hozzászólására (») Máj 2, 2018 /
 
Bocs, hogy beleszólok, de ezek a kis relék csak ohmikus terhelésre valók. A szivattyú induktív terhelés, az ívoltás miatt más érintkező kialakítás szükséges. Természetesen ezzel a relével is fog működni egy ideig, csak az a kérdés meddig. 10A-es szilárdtest relét már pár ezer forintért be lehet szerezni. Esetleg egy 24V-os tekercsű mágneskapcsoló, de ennél is legalább AC3-as legyen az érintkezők kapcsolási jellemzője.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2018
(#) djadji hozzászólása Máj 7, 2018 /
 
Hát én nem találtam szilárdtest relé 12-15K alatt, csak külföldön. (annak a rendelése folyamatban van).
Ugyhogy amíg megérkezik, ezt szeretném használni: k1ck024w
Lehet én vagyok vak, de hiába nézem az adatlapját, nem találom, hogy milyen áramerősségnél működik rendesen. Van előtte egy feszültség osztó, és 10K-t találtam betenni, de akkor nem kapcsol, nyilván nagyon kevés az áramerősség. De mennyire lenne szükség? Mekkora ellenállásokból csináljam a feszültség osztót?
Tudnátok segíteni? 2:1-ben szeretném osztani a feszültséget.
(#) vgyre válasza djadji hozzászólására (») Máj 7, 2018 /
 
Szia!
A relé 24v egyenfeszültségről üzemel. Ha ennél nagyobb feszültség áll csak rendelkezésre, akkor azt csökkenteni kell. A tekercs ellenállása 1440 ohm, ha kiszámolod ez kb. 17mA-es működtető áramot jelent. Ha előtét ellenállással oldod meg akkor a 24V-on felüli feszültséget elosztod 0,017-el és megkapod mekkora értékű ellenállásra lesz szükség. Ezt követően a 24v-on felüli feszültséget szorozd be 0,017-el, ekkor megkapod, hogy ennek az előtét ellenállásnak minimum mekkora teljesítményűnek kell lenni. Mindenképpen mindkét érték esetén (ellenállásérték, teljesítmény) a szabványos értéksorban a fölötte lévő nagyobb értéket alkalmazzad.
(#) TSzabolcs hozzászólása Máj 10, 2019 /
 
Én egy ilyen relét vettem erre a célra a napokban:
Hunter Eco Logic fogja kapcsolgatni (24VAC) A relé nevében a 024 az 24 voltot, a 8 pedig az AC-t jelenti.

Egyfázisú motorterhelés AC3 (230 V AC) kW adat: ez bírja 1,5 kW-ig.

Finder: 65.31.8.024.0300

finder.JPG
    
(#) ZagorNoNF hozzászólása Júl 6, 2019 /
 
Sziasztok! Próbáltam keresni, nem találtam olyan topicot amiből rájönnék a hogyanjára, ha mégis van, akkor elnézést kérek (és linket )

Szeretném működésre bírni az esővízből táplálkozó öntözőrendszert. Korábban jártak itt szerelők, de csak szétbarmoltak mindent és azóta nem elérhetőek így nekilátok én.

Adott egy öntözőrendszert vezérlő kompjúter, azzal nincs gond. Az aknába került egy új szivattyú és vízszint miatt merülőkapcsoló is. Cserélnem kell a rá kötött áramláskapcsolót (Brio 2000 Type B12) is, mivel most szétszedtem és hiányzik belőle kb minden elektronika. Továbbá akad egy relé is, szerintem azt is cserélem újra és kap a kötés egy vízálló dobozt is.

Amit szeretnék megérteni bekötés előtt, az a rendszer működése:
Adott egy 2eres vezeték a kompjútertől, ami egy ES15/4N reléhez van kötve. Ha jól értelmezem, akkor ezt a relét a gép egy alacsonyabb árammal aktiválja, így az átengedi a 230-at. (Tévedek?) Értelmezhető bekötést nem találtam neten - ez sem ártana mert összesen 12 ponton tudok rákötni vezetékeket, kiméregetni meg nem igazán akarom.
Adott ugye a 230V, ami először ezen a relén kell hogy áthaladjon, majd innen elméletileg a merülőkapcsolóba ami akkor szakítja meg mechanikusan az áramot, ha a vízszint a beállított alá esik. Ezt követően az áram az áramláskapcsolóban köt ki (kvázi sorba kötve, ha illik ez ide), ahova bekötöm a szivattyút így ha indul az öntözőrendszer akkor indul a szivattyú is, és így komplett a rendszer. Mi az amit nem, vagy nem jól látok?

Elnézést, ha baromságot írok. De sehol nem találom, egy egy ilyen elemekből álló rendszer működési elve mi. Járt itt vízszerelő is (ő egyébként korrekt), de kerek perec megmondta, hogy ezekkel mindig gond van, ő maga nem ért hozzá és egyetlen szakambert sem tud ajánlani akiben biztos, hogy jól dolgozik. Mostmár ne is, kedvem támadt megcsinálni. Bármilyen tanácsot meghallgatok ami segyt megértenem a bekötés logikáját.

Képek: https://photos.app.goo.gl/Vk2EKbw7gjPbFx7V9
(#) Johnycorp válasza ZagorNoNF hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Szia.

Alapvetően én ajánlanám, hogy keress egy szakembert.
Több okból is:
1: villanyszerelés + vizes környezet + nem vagy benne szakértő
2: azt amit ott a már nem elérhető "szakik" csináltak én röviden borzalomnak nevezném. Veszélyes.

Persze a te hozzáértésed hiányát ne problémának tekintsd. Nem lehet mindenhez érteni és nem is kell!
Természetesen meg tanulható ez-az, de csak saját felelősségre!

Amennyiben saját felelősségedre folytatnád a szerelést, akkor:
- az áramláskapcsoló ebben a formában nem biztos, hogy jó lesz így. Mert a hiányzó elektronikai miatt valószínűleg majd ki/be fog kapcsolgatni őrült módon a beállított értéknél.
- az áramláskapcsolóban lévő kontaktus ki tudja, hogy mekkora áramot képes kapcsolni. Valószínű, hogy volt az elektronikában egy relé. Lehet, hogy ezért lett volna ott ez a külső relé.
- a mostani doboz és bekötési mód kidobós. Mert egyfelöl a gumis átvezetés ide nem jó, megfelelő tömítettség kell. Továbbá ilyen helyen (de nagyon máshol sem) vezetünk be a dobozba felülről kábelt!

Egyébként igen, a motor akkor mehet, ha:
1: úszókapcsoló vizet érzékel
2: ezek után még az áramláskapcsoló is kapcsol, azaz van vízelvétel a szivattyú utáni csőben.

Tehát tennivalók:
1: újrakötés, dobozcsere, kábelek rögzítése, normál elvezetése
2: relé bekötésének ellenőrzése

A relét működtetni az A1 ás A2 pontokra kapcsolt feszültséggel lehet. Ellenőrizd, hogy a tekercs az 230V AC típusú-e.
A relé a tekercsére adott feszültség hatására kapcsol be. Ekkor az alábbi pontokat kapcsolja össze:
11-14
21-24
31-34
41-44

Nézd meg a relé aljzatot, mert lehet, hogy kétféle módon van feliratozva. A csavarok felett és alatt. Ha így van, akkor amelyik oldalon van az A1 és A2, azon a felén kell a többi feliratot nézni a bekötési pontokon.

Ajánlott lenne majd:
11-re fázis bejövő.
31-re nulla bejövő.
14-ről kapcsolt fázis a motorba.
41-ről kapcsolt nulla a motorba.

De ez még odébb van, előbb át kell rendezni és nézni a dolgokat.
(#) nedudgi válasza ZagorNoNF hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Ruházz be egy rendes áramláskapcsolóra - olcsóbb mint a szivattyú.
Az öntözésvezérlők általában 24V váltóáramot adnak a mágnesszelepeknek, és a szivattyú indítására.
(#) VIM válasza ZagorNoNF hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Szia! Ha eddig jól működött a rendszer és csak a hibás vagy hiányzó részeket kell pótolni akkor több mint valószínű, hogy továbbra is eltudja látni a feladatát. A szivattyú szárazon futási nyomáskapcsolója Bővebben: Link és a vezérlő Green Keeper 212 használati útmutatója segít eligazodni és megérteni a működésben. A pdf-ban lévő angol szöveget kijelölve és a Google fordítóba beillesztve lefordítja azt.
(#) nedudgi válasza VIM hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
A Toro használatija is a Brio-ra mutat.
Itt van a Toro GreenKeeper 212 használti utasítása.
(#) VIM válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Elrontottam a link másolását de én az angol szöveges Green Keeper-t akartam mutatni, mert a magyar az elég silány grafikai megoldást eszközölt a fordítást pedig a gugli is megcsinálja hasonló szinten.
(#) vargagerp hozzászólása Feb 22, 2022 /
 
Mágnesszelepeknél milyen vizmenetes csatlakozot ajánlottok? Illetve milyen kábelt érdemes használni a mágnesszeleknél ami rajra van az 0.8 mm2 180 awg.
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem