Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Lapozás: OK   2 / 196
(#) Sonix válasza Bubu54 hozzászólására (») Márc 28, 2007 /
 
Helló!

Mi az erősítő pontos típusa?
(#) Bubu54 hozzászólása Márc 28, 2007 /
 
Indy 280
(#) Sonix válasza Bubu54 hozzászólására (») Márc 29, 2007 /
 
Szerintem nézd meg a táp FET-eket! Blaupunktnál gyakori hiba szokott lenni!
(#) Bubu54 hozzászólása Márc 29, 2007 /
 
mivel tudom kimérni hogy jó vagy sem?
(#) Sonix válasza Bubu54 hozzászólására (») Márc 29, 2007 / 1
 
Próbáld követni a táp útját!
Mérd meg a FET-ek GAte-jein a feszt.
Mellékeltem egy rajzot egy autóvégfokról. Valamilyen szinten hasonló lehet a tied is, legalábbis az elvi felépítése. A FET-eket elvileg egy PWM vezérli (ezen a rajzon a TL494CN), ezen a részen van a védelem is.
Hátha segít valamennyit!
Sok sikert!

tap.JPG
    
(#) Bubu54 hozzászólása Márc 29, 2007 /
 
Oksa köszi szépen rajzot!Ami nekem van abban is TL494CN-es IC van a FET-ek pedig IRFZ34-es!Annyira már rájöttem hogy a végfok az épp csak a táp nem jó!
(#) Sonix válasza Bubu54 hozzászólására (») Márc 30, 2007 /
 
Helló!
Még néhány tanács:
Vedd ki a FET-eket, és nézd meg, hogy megy-e a TL494. A legjobb az volna, ha szkóppal rá tudnál mérni. Ha elindul a PWM része akkor a FET-ek a rosszak. Egyébként ha rossz a FET akkor általában zárlatos.
Ha elszálltak akkor nyugodtan tehetsz bele IRFZ44-et!
(#) Papprealise hozzászólása Ápr 22, 2007 /
 
Sziasztok!

Egy kérdésem lenne. Nem tudja véletlenül valaki, hogy egy 4 csatornás erősítőt hogyan kell hídba kötni? 2 csatorna hídalása az megvan, de a 4-et nem tudom, hogyan kössem egybe. Az erősítő teljesítménye 800w, de 2 csatornával csak 400-at tud, és ez így nekem kevés! A segítséget előre is köszi!
(#) dB_Thunder válasza Papprealise hozzászólására (») Ápr 22, 2007 /
 
A négy csatornát nem lehet egyetlen hangszóróra kötni...legalábbis csak úgy simán nem..
(#) Papprealise válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 22, 2007 /
 
Tehát valami mélyebb belenyúlást igényel a dolog?
(#) roland8lsm válasza Takee hozzászólására (») Jún 11, 2007 /
 
Helló! TDA1562Q 4700µF kodiknak hány voltosnak kell lenniük? köszi
(#) Csibi válasza roland8lsm hozzászólására (») Jún 11, 2007 /
 
4700µF/25V
(#) tepizoli hozzászólása Jún 15, 2007 /
 
A képen láthato erösitöt kaptam. a folia felőli képen láthatjátok hogy két helyen elolvadt a folia az egyik már őssze volt foltozva az erösitö részben és nem tudom ki és mikor csinálta a másikat a konverter részben én foltoztam és mivel mérésekel nem találtam rossz alkatrészeket ezért bekapcsoltam.Most szol csak éppen nagyon melegszik a tekercs és a melette láthato /zöld/ 10 ohmos ell.Az IC SG3525 melynek adatlapján az van hogyha R=200kohm és C=100nf akkor a freki 120Hz ha R=2kohm és C=470pf akkor a freki 400 khz. Az erösitöben gyárilag 2,4kohm és 2,2nf van.A melegedésből én azt hittem hogy tul magas a freki ezért betettem egy potit és elkesztem növelni az ell.
ekkor az lett hogy kb 30kohm nál már behalatszott a sipolás másrészt a fesz leesett 13 voltra az eredeti +- 22v-rol. Ha van valakinek ötlete segitsetek. Elöre is KÖSZ!
(#) huhuu válasza tepizoli hozzászólására (») Jún 15, 2007 /
 
Szerintem természetes, hogy a tekercs melegszik, persze nem annyira, hogy elolvadjon....
Vedd ki a potit és úgy rakd össze, ahogy volt eredetileg. Aztánb ha szól rendesen akkor ok. Utánna nézd meg pontosan mennyire is meleg az a tekercs. Ha ilyen kézmeleg akkor az szerintem elmegy, vagy ha rendesen jó meleg akkor az is elmegy. Viszont ha nagyon nagyon forrró akkor lehet gáz szerintem.
Ha nem szól rajta zene, akkor is melegszik a tekercs?
(#) titi válasza tepizoli hozzászólására (») Jún 15, 2007 /
 
Hali!
Biztos nincs benne zárlatos alk. rész?
Biztos nem a freki miatt van a hiba, hisz már gondolom évekig ment a cucc, a gyári alk. részekkel.
Esetleg kicserélhetnéd az elkókat.
Biztos nem zárlatos valamelyik tranyó?
(#) tepizoli válasza huhuu hozzászólására (») Jún 15, 2007 /
 
Ez sajnos nagyon melegszik akkor is ha szol a zene kb. negyed ora után tüzforo a két emlitett alkatrész ugy hogy kintvan asztalon szétszedve hát akkor milyen lessz összerakva a zárt dobozban bent a kocsiban 40 fokban.
(#) tepizoli hozzászólása Jún 15, 2007 /
 
Azért gonoltam a frekire mert a két alkatrész 3,9nf és vele sorban a 10ohm a tekercs kimenetére van kőtve és sima multiméterel semilyen feszt nem mértem rajta ugyhogy valami nagyfrekis mocsok lehet rajta.
(#) Moderátor hozzászólása tepizoli hozzászólására (») Jún 15, 2007
 
A címet javítottam.
Bővebben: Link
(#) titi válasza tepizoli hozzászólására (») Jún 15, 2007 /
 
Nem próbáltad a táprészt leválasztani az erősítőről, hogy úgy is melegszik-e?
(A panelból úgy látom, hogy csak pár szál vezetéket kell kiforrasztani.)
(#) huhuu válasza titi hozzászólására (») Jún 15, 2007 /
 
Igen, ez jó ötlet!
(#) Kovidivi hozzászólása Jún 22, 2007 /
 
Hello!
Lenne egy kérdésem:
szeretnék építeni egy mélyládát kocsiba, erősítővel együtt.
Az első felállás az,hogy egy tda ic-t (TDA1562Q-55w,vagy hasonlót) rákötök először egy mnc-big bull 2 tekercses hangszóróra úgy, hogy az ic-ből kettőt csinálok, így a hangszóró megkapja a 2*4ohmon az 55wattot.
Később úgyis kicsi lesz,ezért gondolkodtam rajta,hogy majd ezt az ic-t ki kellene egészíteni hidaltra(csakhogy nem lehet hidalni...) és így kétszer akkora erősítővel lenne meghajtva a hangszóró. milyen autós erősítőket ismertek,amihez nem kell kapcsi üzemű táp, és hidalható?
Egyéb: hogy szól szerintetek nagyobbat egy kéttekercses hangszóró? ha a két tekercs össze van kötve, és úgy kapja a hidalt 110wattot, vagy ha a két tekercsre külön-külön 55wattot adok?
Van-e valami következménye annak,ha a két tekercsre valamilyen ok miatt kicsit másfajta jel jut?(két erősítő sosem szól ugyanúgy...) Köszi! Egyéb észrevételeket szívesen elfogadok!
(#) Gery válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 22, 2007 /
 
Hello!
Nézd meg ezt valahogy így müködhet a te hangszóród is.Itt a 2ohmos a legfjobb megoldás ha a végén az érzékenységét nézed.Amúgy én ezt szobai mélybe akarom csak még nemtom milyen erölködővel nah mind1....
Amúgy vhol olvastam hogy az autó akubol inverter nélkül csak 2x20Wattot lehet kiszedni de ezt nemtom igaz e?
(#) Kovidivi válasza Gery hozzászólására (») Jún 22, 2007 /
 
nem semmi hangszóró!igen,az én kinézett példányom is hasonló! mnc big bull 2x
De ez még változhat...Sajnos arra a következtetésre jutottam,hogy vagy építek kapcsi tápot,vagy veszek gyári erősítőt.azért még várom a javaslatokat erősítő ic ügyében!köszi
(#) dB_Thunder válasza Gery hozzászólására (») Jún 22, 2007 /
 
Igen ! 4 ohmra, 12voltból, hídüzembe kb. 20 wattocska jut !
Ajánlom a gyári erősitőt mert 10-15eFt-ért már veszel párszáz wattosat, (ennyiből nem csinálsz erősítőt autóba)
Csinálni 500watt/csatorna felettit, és kiváló hangminőségűt éri meg.
A TDA... ic-s NEM minőség !!
(#) Gery válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 22, 2007 /
 
Nemtom az a bigbull mennyibe kerül de ez 25centis változatban 19e huf és elég jó.Én is ezt akarom.Wolkens is csinálta a harmincasból egy mélyet de az barom nagy ládával Az előbb belinkelt leírásba kb40literből meglehet úszni.Ezt az erősítőt ajánlja hozzá ez kicsit drágább de az egészet durván 50e hufból megúszod.
Én mondjuk szobába akarob saját készítésű erősítővel csak sztem jövöre várhat sajnos mert távirányítósra akarom (azt még annyira nemvágom...)
(#) Kovidivi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 22, 2007 /
 
igazad van,köszönöm a hozzászólásokat!
(#) roland8lsm hozzászólása Jún 25, 2007 /
 
Sziasztok!
TDA1562q-val építettem 1 sztereo erősítőt, a http://majki.fw.hu -n található rajz alapján, és az a problémám vele hogy "nagyobb" hangerőn a mély hangoknál nagyon nagyon berecseg, sz.gép tápról is próbáltam ott még rosszabb volt mint akksiról. Nagyobb hangerő allatt azt értem hogy TDA2005 szteroba hangosabban szól mint ez. Tudna vki valami tanácsot adni? Köszi!
(#) roland8lsm válasza roland8lsm hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Jah azt L felejtettem írni hogy amikor berecseg, akkor a diagnosztika lábakon a LEDek is fel villannak.
(#) Zupp87 hozzászólása Júl 18, 2007 /
 
Sziasztok!
Az egyik ismerősöm beállított hozzám és jóbarátomhoz egy szép rózsaszín macAudio autós erősítővel, amely állítása szerint lefüstölt, mikor használatba helyezte. Megjegyzem: az erősítőt kölcsönkapta, ki szerette volna próbálni a mélyládáját. Szétszedve beigazolódott: a kapcsolóüzemű tápegységet meghajtó 4 IRFZ34-es MOSFET-ek (amiböl 2-2 párhuzamosan volt kapcsolva, egytől egyik szénné voltak égve. "No, akkor megvan a hiba, kicseréljük a FETeket, és menni is fog".. gondoltuk naívan. Ki is cseréltük, annyi különbséggel, hogy IRFZ44-eseket raktunk bele, mivel 34-est nem kaptunk a boltban. Elvileg ezek csak maximális áramban különböznek egymástól, megnéztük az adatlapon. Az eredmény sajnos nem az lett, amit vártunk: a bekapcsolásjelző LED ugyan rövid idő elteltével kigyullad, és a kapcsi táp halk szisszenése jelzi, hogy indul, viszont a 12Vos bemeneten zabálja az ampereket folyamatosan (kb. 15A), a FET-ek melegszenek, bár nem füstölnek, a táp bemenetén két elkó is iszonyatosan melegszik, a tápkimeneten kb. +/-1,7V mérhető +/- 30 helyett, és továbbra sincs hang. Viszont az erősítő tranzisztorok nem melegszenek. Valahol zárlat van, az egyszer biztos, csak hogy hol.. A pontos tipust ahverom tudja, majd megkérdezem, és leközlöm, hátha tud valaki kapcsolási rajzot hozzá. Várom azok hozzászólását is, akik javjtottak már ilyen erősítőt, és vannak ilyen téren tapasztalataik.
(#) pimi9 hozzászólása Júl 18, 2007 /
 
Hello, nekem lenne egy tippem:
Lehet a haverod véletlenül fordítva rakta rá a 12V-ot , ettől a mosfetek inverz-diódáján hatalmas áram indult meg, és elfüstöltek. Valamint nagy valószínűséggel halottak a bemeneti elkók, meg pár dolog aminek még árthatott az inverz fesz.
A vezérlő elektronikánál általában szokott lenni egy soros dióda a táppal, így az talán túlélhette.
Következő: »»   2 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem